Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik czasami nie kręci

Featured Replies

Napisano

Witam,

Objaw taki, że sporadycznie po przekręceniu stacyjki do oporu nic się nie dzieje. Zapalają się kontrolki jak zawsze ale rozrusznik nie startuje. Po odpaleniu na pych przy pracującym silniku jak przekręcę kluczyk słychać zgrzyt - rozrusznik znowu działa.

Żona ostatnio pojechała do pracy, chciała poprawić ustawienie auta bo źle zaparkowała i znowu cisza. Po 8h pracy auto zagadało bez problemu.

Dotychczas wymieniłem kostkę przy stacyjce i przeczyściłem klemy na aku. Szykować się do zakupu nowego rozrusznika? Do niego jeszcze nie miałem okazji zajrzeć ani jego przewodów.

Pacjent Astra G 1.6 8V X16SZR 75KM 99r.

Pozdrówka zlosnik.gif

Napisano

Prawdopodobnie rozrusznik nie wysuwa bendiksa zlosnik.gif

Oddaj rozrusznik do regeneracji, tj. wyczyścić, przesmarować i będzie działało znowu ok.gif

Napisano

> sporadycznie po przekręceniu stacyjki do oporu nic się nie dzieje. Zapalają się

> kontrolki jak zawsze ale rozrusznik nie startuje.

> Dotychczas wymieniłem kostkę przy stacyjce i przeczyściłem klemy na aku. Szykować się do zakupu

> nowego rozrusznika?

Nie przesadzaj... grinser006.gif ja obstawiam kończące/zawieszające się szczotki, które dają ten sam objaw: kiedy szczotka nie przylega do komutatora - rozrusznik jest martwy. Uruchomienie na popych (lecz nie tylko ono) jak każde inne uruchomienie, wywołuje drgania i szczotka znowu zaczyna dolegać do komutatora - możesz normalnie odpalać bolid.

Napisano

Miałem podobnie ale na ciepło - wymiana "automatu" (ta mniejsza puszka na rozruszniku) pomogła.

Napisano

> cisza. Po 8h pracy auto zagadało bez problemu.

Miałem podobnie długo, aż w końcu całkiem zdechł.

Po drodze wymieniony szczotkotrzymacz, bendiks i wymienione końcówka przy automacie. Prawdopodobnie to ostatnie było pierwotną przyczyną. Pękła końcówka obejmująca kabel. Nie widać tego było i tylko raz zupełnie przypadkowo na zimnym silniku ktoś odpalał a drugi był pod autem i to zauważył. Na ciepłym (czyli w zasie normalnej wizyty u mechanika) nie iskrzyło. Wtórnie przez to iskrzenie (krótko po jego wyeliminowaniu) padł automat.

Napisano

Trzeba sprawdzić czy na włączniku elektromagnetycznym pojawia się napięcie w momencie załączenia kluczykiem-przeważnie będzie to czerwony kabelek.

Jeśli się pojawia to albo szczotki się skończyły bądź się zawieszają jak pisano wcześniej albo sam włącznik nie domaga (najczęściej słychać wtedy pojedynczy stuk i kontrolki nieco przygasają).

Jeśli napięcia na kabelku nie ma- problem w instalacji (stacyjka, przekaźnik) grinser006.gif

Napisano

> Prawdopodobnie rozrusznik nie wysuwa bendiksa

> Oddaj rozrusznik do regeneracji, tj. wyczyścić, przesmarować i będzie działało znowu

ewentualnie szczotkotrzymacz- czyli szczotki się kończą wink.gif

Napisano

> Czasem wystarczy go oczyścić i oczyścić połączenia kabli dochodzących do rozrusznika.

Nie były utlenione, a szczotki w dobrym stanie. W małym przydomowym warsztacie za 60zł własciciel wymienił automat i posprawdzał rozrusznik. wink.gif