Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki piec dwufunkcyjny?

Featured Replies

Napisano

Powierzchnia 200m2. Dwukondygnacyjna. Duże okna balkonowe 10m2 na kazdym poziomie - niestety dwuszybowe...

Trzy łazienki, trzy kabiny, ogrzwanie podłogowe 10m2, dwie kuchnie.

Czy wystarczy założenie nadmiaru wydajności do 160-180W/m2.

Jaki piec pozwoli to swobodnie dogrzać do 24 st - przy jednoczesnym użytkowaniu dwóch kabin i grzejnków? Konieczny zasobnik?

Bo jakoś to słabo to widzę zeby piec 20KW dał radę, a taki proponuje instalator. Nie za mało?

Napisano

Przy -30st.C. na zewnątrz będzie pracował na styk ale przez większość czasu na ćwierć gwizdka.

Napisano
  • Autor

> A liczył Ci ktoś zapotrzebowanie mocy tego domu?

Pan hydraulik, który miał także montować piec. Jednak jak dziś z nim porozmawiałem to chyba słabo oszacował. Wolałbym mieć zapas mocy na piecu.

Mam około miesiąca na podjęcie decyzji i montaż. Więc szukam rozsądnej opcji. Żeby nie okazało się że dwa prysznice w użyciu, "wyłączą" ogrzewanie.

Napisano

Zawsze mi się mylą piece jedno i dwufunkcyjne. Ale u mnie ten sam piec grzeje kaloryfery i podgrzewa wodę w zasobniku 150 l - są dwie pompy do tych dwóch obiegów. I podgrzewanie cwu ma zawsze pierwszeństwo w stosunku do co. Musi Ci ktoś się na tym znający policzyć równanie obejmujące rozbiór cwu -> pojemność zasobnika -> moc pieca z uwzględnieniem potrzeb CO.

Napisano

> Powierzchnia 200m2. Dwukondygnacyjna. Duże okna balkonowe 10m2 na kazdym poziomie - niestety

> dwuszybowe...

> Trzy łazienki, trzy kabiny, ogrzwanie podłogowe 10m2, dwie kuchnie.

> Czy wystarczy założenie nadmiaru wydajności do 160-180W/m2.

> Jaki piec pozwoli to swobodnie dogrzać do 24 st - przy jednoczesnym użytkowaniu dwóch kabin i

> grzejnków? Konieczny zasobnik?

> Bo jakoś to słabo to widzę zeby piec 20KW dał radę, a taki proponuje instalator. Nie za mało?

przy trzech łazienkach zasobnik jest niezbędny i to spory. Oczywiście zależy to również od ilości osób, która będzie mieszkać. Kocioł klasyczny czy kondensacyjny ?

Napisano

> Pan hydraulik, który miał także montować piec. Jednak jak dziś z nim porozmawiałem to chyba słabo

> oszacował. Wolałbym mieć zapas mocy na piecu.

> Mam około miesiąca na podjęcie decyzji i montaż. Więc szukam rozsądnej opcji. Żeby nie okazało się

> że dwa prysznice w użyciu, "wyłączą" ogrzewanie.

To wydaj te kilkaset zl i bedziesz mial to wszytsko policzone, czyli zrobiony pelny audyt.

Jezeli sie przestrzelisz z piecem zazwyczaj bedzie to malo ekonomiczne w okresach przejsciowych. Jak dasz za maly bedziesz mial problem zima i to spory wink.gif .

Pytajac AK czy hydraulika to ruletka moze sie trafi moze nie.

Napisano

> Powierzchnia 200m2. Dwukondygnacyjna. Duże okna balkonowe 10m2 na kazdym poziomie - niestety

> dwuszybowe...

> Jaki piec pozwoli to swobodnie dogrzać do 24 st - przy jednoczesnym użytkowaniu dwóch kabin i

> Bo jakoś to słabo to widzę zeby piec 20KW dał radę, a taki proponuje instalator. Nie za mało?

Dwufunkcyjny, to żaden. Nie sprawdzi się w takim domu.

Potrzebujesz piec jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU. Wielkość zasobnika zależna od ilości osób w domu a dokładnie od ilości osób, które się kąpią na raz lub po sobie.

U mnie starcza 150 l na 5 osób.

Jeśli już jest zasobnik, to moc co najmniej 20 kW, a nawet 24 kW - aby szybko nagrzał wodę w zasobniku.

Teraz grzanie CO - tu wszystko zależy od tego, czy są grzejniki czy podłogówka, jakie grzejniki (czy nowe, czy stare żeliwne) i od rodzaju komina i miejsca gdzie jest piec.

Jeśli grzejniki są nowe, na 60 stopni a komin zwykły - kupuj kondensacyjny 24 kW,

Jeśli grzejniki stare - kup piec turbo, bo i tak nie będzie kondensacji.

Komin - jeśli koncentryczny i długi - to też kup turbo - bo kondensacja zachodzi i tak w kominie. Ja tak mam (piec turbo i długi komin koncentryczny) i temp spalin na wylocie komina w tej chwili to 40 stopni. Gdybyś miał kondensacyjny, to mógłby komin zamarzać.

Napisano
  • Autor

No własnie, taka dyskusja i wasze porady dają mi jakiś pogląd sytuacji - bo zupełnie zielony jestem.

Rozumiem że nie muszę mieć pieca dwufunkcyjnego, jesli będzie miał zasobnik np: 200litrów? Wystarczy jednofunkcyjny do co i cw?

Napisano

> Rozumiem że nie muszę mieć pieca dwufunkcyjnego, jesli będzie miał zasobnik np: 200litrów?

> Wystarczy jednofunkcyjny do co i cw?

Tak, potrzebujesz jednofunkcyjny z zasobnikiem CO.

Napisano

> Rozumiem że nie muszę mieć pieca dwufunkcyjnego, jesli będzie miał zasobnik np: 200litrów?

Tak wystarczy jednofunkcyjny z zasobnikiem, który będzie się przełączał w zależności od chwilowych potrzeb w budynku, z priorytetem na ciepłą wodę.

Napisano

> No własnie, taka dyskusja i wasze porady dają mi jakiś pogląd sytuacji - bo zupełnie zielony

> jestem.

Nie przesadzaj z wielkością zasobnika, bo to jest kompromis z czasem zagrzewania jego zawartości.

Napisano

> No własnie, taka dyskusja i wasze porady dają mi jakiś pogląd sytuacji - bo zupełnie zielony

> jestem.

Sądząc z twojej zieleni i domu, jest to nowy dom od dewelopera.

Dowiedz się jaki masz komin, czy masz rurki od cyrkulacji.

Piec powinien być jak największej mocy maksymalnej z jak najmniejszą minimalną.

Poza tym piec to jedno a dwa to sterowanie piecem, grzaniem itp.

Jakie masz odbiorniki ciepła?

Czy chcesz sterować niezależnie dołem, czy górą, czy jest podłogówka, czy nie itp.

Czy piec ma być tylko źródłem ciepła, czy też sterownikiem ?

Napisano
  • Autor

> Sądząc z twojej zieleni i domu, jest to nowy dom od dewelopera.

Dokładnie. Stan surowy jeszcze nie zamkniety (bez dachu). Sami ustalamy co i jak. Przegapiliśmy okna, były juz zamówione i nie mielismy wpływu na ich jakośc... sick.gif

Jednak wszystko obecnie, po kolei robi wg naszych "zachcianek". Rurek nie ma żadnych. Więc mam wolna ręke.

Napisano

> Dokładnie. Stan surowy jeszcze nie zamkniety (bez dachu). Sami ustalamy co i jak. Przegapiliśmy

> okna, były juz zamówione i nie mielismy wpływu na ich jakośc...

> Jednak wszystko obecnie, po kolei robi wg naszych "zachcianek". Rurek nie ma żadnych. Więc mam

> wolna ręke.

1. Zrób komin koncentryczny (może być po prostu rura spalinowa w istniejącym kominie. Daje to odzysk ciepła ze spalin i bardzo ułatwia budowę kotłowni pod względem formalnym. Tylko taki komin daje możliwość uniknięcia dodatkowej wentylacji kotłowni. A to są straty ciepła i kasy na etapie budowy.

Jak masz możliwość - zrezygnuj z kominów a zaoszczędzona kasę zainwestuj w wymuszoną wentylację wywiewno - nadmuchową z odzyskiem ciepła, czyli rekuperator.

Jak masz kominy to też zrób rekuperator smile.gif

Ja zrobiłem reku w starym domu wykorzystując istniejące kominy + kilka dodatkowych kanałów w zabudowie karton gips i w tej chwili mam nawiew powierza do domu o temperaturze 20 stopni. Na dworze jest teraz 9 stopni.

Do reku trafia też całe ciepło odpadowe z pieca w kotłowni.

mam piec z zamkniętą komorą spalania podłączony do komina koncentrycznego i powietrze do pieca ma prawie temperaturę spalin na wylocie pieca. Akurat mam dość stary piec, który się przy takiej pracy mocno grzeje i działa jak grzejnik.

A co nagrzeje to idzie do rekuperatora hehe.gif

A teraz część druga - wymyśl sobie i zapisz, jak chcesz mieć funkcjonalnie zrobione ogrzewanie.

Czy podłogówka i gdzie, czy grzejniki. I jak ma to być sterowane.

Od tego zależy szczegółowy model pieca i układu kotłowni.

Najprościej ( i tanio) dać większe grzejniki, zasobnik 150-200 l klasy A (straty ciepła), oraz piec z wbudowanym sterownikiem CWU.

Piec kondensacyjny lub turbo - różnica w cenie około 1500-2000 zł, ale kondensacyjny lepiej sobie będzie radził przy mocach cząstkowych.

Jak już chcesz podłogówkę, to zrezygnuj w ogóle z grzejników - oprócz drabinek do ręczników.

Ja robiłem remont istniejącej chaty i mam i podłogówkę i grzejniki przy starym piecu.

Automatyka (sterownik + rurki i elementy wykonawcze) jest dość skomplikowana i dość droga, nawet jak się robi po taniości.

Napisano

> Dokładnie. Stan surowy jeszcze nie zamkniety (bez dachu). Sami ustalamy co i jak. Przegapiliśmy

> okna, były juz zamówione i nie mielismy wpływu na ich jakośc...

> Jednak wszystko obecnie, po kolei robi wg naszych "zachcianek". Rurek nie ma żadnych. Więc mam

> wolna ręke.

tak jak Ci wyżej napisali, potrzebujesz piec jednofunkcyjny z zasobnikiem.

U mnie jest rodzina 3-osobowa, dwie łazienki, zdarza się że kąpięmy się jednocześnie z żoną w dwóch łazienkach i piec daje radę. Dom jest mniejszy niż Twój. 120m kw + garaż. Mam piec jednofunkcyjny o mocy 19kW i zasobnik 100l. Wygląda na to, że więcej nie potrzeba. Na oko wydaje się, że Ty byś potrzebował piec 24kW i trochę większy zasobnik. Ale faktycznie weź kogoś, kto Ci to fachowo przeliczy. Naprawdę, przy budowie przekonałem się, ze czasem warto wydać kilka stówek i mieć dzieki temu optymalne rozwiązanie ok.gif

A jeżeli tak jak piszesz, masz duży wpływ na budowę, to dopilnuj dobrego i prawidłowego ocieplenia: dachu, ścian, podłóg, "obróbki" ocieplenia przy oknach, parapetach, drzwiach itd ok.gif Wtedy nie będziesz potrzebował dużej mocy pieca wink.gif

Napisano

> Jak już chcesz podłogówkę, to zrezygnuj w ogóle z grzejników - oprócz drabinek do ręczników.

> Ja robiłem remont istniejącej chaty i mam i podłogówkę i grzejniki przy starym piecu.

> Automatyka (sterownik + rurki i elementy wykonawcze) jest dość skomplikowana i dość droga, nawet

> jak się robi po taniości.

Dokładnie tak samo uważam ok.gif Albo całość w podłogówce, albo całość w grzejnikach.

Ja mam prawie cały dom w grzejnikach, mam tylko kilka m kw. podłogówki w kuchni i w korytarzu, ale zrobiona w prostszy sposób, na powrocie i zaworach rtl. Ogólnie piec grzeje tak, jakby grzał tylko kaloryfery. Włącza się na chwilę, podgrzewa wodę do 60 stopni przez 10-15 min, wyłącza się i już. Kaloryfery są ciepłe jeszcze do pół godziny. Jest to według mnie najtańszy sposób ogrzewania, chociaż zapewne znajdą się tacy, co będą mieć inne zdanie.

Inna sprawa, że ta podłogówka wtedy grzeje słabo, bo nie zdąża się nagrzać przez ten czas, ale nie zależy mi zbytnio, jest zrobiona jako dodatek, jakby były większe mrozy i piec by pracował często, to trochę się nagrzeje i to wystarczy.

Napisano

Dodatkowej wentylacji kotłowni gazowej noe unikniesz, bo ona jest nie do doprowadzania powietrza do pieca (tego unikniesz), a do wyprowadzenia gazu w razie rozszczelnienia instalacji.

Napisano

> Dodatkowej wentylacji kotłowni gazowej noe unikniesz, bo ona jest nie do doprowadzania powietrza do

> pieca (tego unikniesz), a do wyprowadzenia gazu w razie rozszczelnienia instalacji.

Ale to już jest tylko jedna kratka wentylacyjna, która nie ma właściwie ciągu przy wentylacji mechanicznej.

Napisano

Jak pisali - zdecydowanie jednofunkcyjny, moge polecić De Dietrich MC3 (3 nie dwa)! Alternatywnie myślałem o wypasionym Aristonie Evo czy jakoś tak.

24 KW, zasobnik nawet pod 200 litrów

Nie baw się w rekupracje sracje odkurzacze centrlane i solary. Chyba, że za dużo kasy i czasu.

Sprawdz trwardość wody, pomyśl o zmiękczaczu.

W łazienkach podłogówki (ewentulanie kuchnia i wiatrołap).

Cyrkukacja - dobre pompy ma Wilo.

Grzejniki - polecam Stelrad Planar.

Napisano

> Pan hydraulik, który miał także montować piec. Jednak jak dziś z nim porozmawiałem to chyba słabo

> Mam około miesiąca na podjęcie decyzji i montaż. Więc szukam rozsądnej opcji. Żeby nie okazało się

Jeśli dom jest właściwie zaizolowany to "wyłączenia" ogrzewania nie odczujesz. Nie spadnie w tempie 1 -2 stopnie na godzine grinser006.gif

Napisano

> Jak pisali - zdecydowanie jednofunkcyjny, moge polecić De Dietrich MC3 (3 nie dwa)! Alternatywnie

> myślałem o wypasionym Aristonie Evo czy jakoś tak.

po co piec ma być wypasiony? Dla mnie powinien być jak najprostszy, bo najprostsze rzeczy są najbardziej efektywne. On ma grzać wodę i tyle.

> 24 KW, zasobnik nawet pod 200 litrów

> Nie baw się w rekupracje sracje odkurzacze centrlane i solary.

Nie rozpędzaj się. Solary to faktycznie jest imho bezsens. Nigdy się nie zwrócą, kolejna instalacja do wykonania i serwisowania. Odkurzacz centralny, to według potrzeb. Chce mieć, to niech sobie zrobi, to nie jest inwestycja, która się zwróci, tylko kwestia potrzeb i wygody. Jak dla mnie też bez sensu wink.gif

Za to rekuperacja to jest dobra rzecz imho. Sam trochę żałuję, że nie zrobiłem. W dobrze zaizolowanym, nowoczesnym domu większość strat ciepła jest przez wentylację grawitacyjną. Robiąc mechaniczną z odzyskiem te straty się mocno ogranicza. Nie mówiąc o komforcie, możliwości regulacji ilości wymienianego powietrza według potrzeb, wolniejszym nagrzewaniu domu w lecie, bo nie trzeba otwierać okien

> Chyba, że za dużo kasy i czasu.

> Sprawdz trwardość wody, pomyśl o zmiękczaczu.

> W łazienkach podłogówki (ewentulanie kuchnia i wiatrołap).

> Cyrkukacja - dobre pompy ma Wilo.

> Grzejniki - polecam Stelrad Planar.

Napisano

> po co piec ma być wypasiony? Dla mnie powinien być jak najprostszy, bo najprostsze rzeczy są

> najbardziej efektywne. On ma grzać wodę i tyle.

> Nie rozpędzaj się. Solary to faktycznie jest imho bezsens. Nigdy się nie zwrócą, kolejna instalacja

> do wykonania i serwisowania. Odkurzacz centralny, to według potrzeb. Chce mieć, to niech sobie

> zrobi, to nie jest inwestycja, która się zwróci, tylko kwestia potrzeb i wygody. Jak dla mnie

> też bez sensu

> Za to rekuperacja to jest dobra rzecz imho. Sam trochę żałuję, że nie zrobiłem. W dobrze

> zaizolowanym, nowoczesnym domu większość strat ciepła jest przez wentylację grawitacyjną.

> Robiąc mechaniczną z odzyskiem te straty się mocno ogranicza. Nie mówiąc o komforcie,

> możliwości regulacji ilości wymienianego powietrza według potrzeb, wolniejszym nagrzewaniu

> domu w lecie, bo nie trzeba otwierać okien

Mam potrzebę otwierania okien. grinser006.gif

W salonie klimatyzator (przewidziany, kwestia kasy).

B. wypasiony sterownik pieca ogarnie kominek z płaszczem wodnym, przy mniej - zostaje wajcha w kotłowni grzejemy kominkiem (wajcha w prawo), grzejemy piecem (wajcha w lewo).

Napisano

Ja jedynie odnośnie dwufunkcyjnych - nie ma możliwości by nie było

zachwiania temperatury, ale TYLKO jeśli chodzi o c.w.u. na różnych

odbiorach. A to, czy masz ogrzewanie włączone czy nie, to nie ma

znaczenia... Jedyne przed czym się nie uchronisz, to oparzenie jak

ktoś w kuchni zacznie zmywać naczynia, albo jak chcesz zmyć naczynia,

przed oparzeniem bo ktoś w łazience włączył prysznic. To jedyne co

mnie wpienia przy piecu tego rodzaju... I nie znalazłem jeszcze modelu

pieca (w sensie byłem u ludzi gdzie były różni producenci) - zawsze

odbiór na c.w.u. wpływa na c.w.u. - ale nie wpływa odbiór c.o. na c.w.u...

Napisano

> B. wypasiony sterownik pieca ogarnie kominek z płaszczem wodnym, przy mniej - zostaje wajcha w

> kotłowni grzejemy kominkiem (wajcha w prawo), grzejemy piecem (wajcha w lewo).

Awaria prądu (przy odrobinie pecha akurat jak wracamy z ferii zimowych i dom wychłodzony) i marzniemy. A wystarczy zwrócić uwagę na newsy zimowe że to dosyć częsty przypadek, że jak spadnie mokry śnieg i przymarznie na drutach, to je zrywa i co roku to się powtarza.

IMO w domu powinno być awaryjne źródło ciepła niezależne od prądu. Czyli kominek bez płaszcza i bez elektrycznego oprzyrządowania.

Co do klimy, to trochę prądu ciągnie. Więc lepiej chłodzić za darmo albo przy okazji - GWC albo nawiew "odpadów" z powietrznej pompy ciepła do CWU.

Napisano

> IMO w domu powinno być awaryjne źródło ciepła niezależne od prądu. Czyli kominek bez płaszcza i bez

> elektrycznego oprzyrządowania.

Dlatego mam dwa kominki - jeden otwarty, a drugi "koza".

U Szwedów za kręgiem polarnym to nawet wymogiem jest, aby dom miał jedno pomieszczenie ogrzewane w sposób niezależny od pozostałych, od warunków zewnętrznych i z zapasem paliwa na odpowiedni długi czas.

Napisano

> zawsze

> odbiór na c.w.u. wpływa na c.w.u. - ale nie wpływa odbiór c.o. na c.w.u...

Ale odbiór CWU wpływa na CO - po prostu je wyłącza. i wystarczy, ze z kranu się sączy woda i już CO nie działa.

Może się zdarzyć, że jak rodzinka idzie spać to godzinę nie będzie ogrzewania.

Tego problemu nie ma w jednofunkcyjnym z zasobnikiem.

Jest zapas wody a nagrzewanie zbiornika trwa kilkanaście minut.

Napisano

> Awaria prądu (przy odrobinie pecha akurat jak wracamy z ferii zimowych i dom wychłodzony) i

> marzniemy. A wystarczy zwrócić uwagę na newsy zimowe że to dosyć częsty przypadek, że jak

> spadnie mokry śnieg i przymarznie na drutach, to je zrywa i co roku to się powtarza.

> IMO w domu powinno być awaryjne źródło ciepła niezależne od prądu. Czyli kominek bez płaszcza i bez

> elektrycznego oprzyrządowania.

> Co do klimy, to trochę prądu ciągnie. Więc lepiej chłodzić za darmo albo przy okazji - GWC albo

> nawiew "odpadów" z powietrznej pompy ciepła do CWU.

Jestem z miasta grinser006.gif

Zrezygnowałem z kominka z plaszczem wodnym.

Napisano

> Jestem z miasta

> Zrezygnowałem z kominka z plaszczem wodnym.

Ja w czasie remontu zlikwidowałem kominek a komin i kanały do rozprowadzania ciepłego powietrza wykorzystałem do wentylacji z rekuperatorem.

Na razie nie żałuję.

Napisano

> dwuszybowe...

A ja Ci polecę piec dwufunkcyjny. Proste rozwiązanie, zajmuje mało miejsca i spokojnie opierdzieli CO i CWU. Jak odpalasz wodę to CO jest zatrzymywane. Ile musiałaby się lać woda żeby grzejniki ostygły, chyba z godzinę jak nie więcej. Co do wahnięć temperatury to nie zanotowałem nigdy czegoś takiego, a jednocześnie zdarzało mi się brać prysznic i lała się woda do wanny. Przy okazji zadaj sobie pytanie jak często będzie miała miejsce taka sytuacja, że zaraz trzeba niewiadomo jakie instalacje robić w domu. Odnośnie pieca kondensacyjnego to olej też przewymiarowane grzejniki, nie ma to najmniejszego sensu. A czemu, a dlatego, że zwykłe grzejniki i ich wydajność projektowana jest bodajże do temperatury -20 stopni, więc w najgorszym przypadku jeżeli będzie kilka dni siarczystych mrozów piec nie będzie działał z kondensacją ale jak zwykły piec. Czy warto dla potencjalnych kilku dni w roku (mieszkam w domu od czterech lat i nie było takich mrozów) montować większe kaloryfery na ścianach. Wg mnie nie.

Napisano

> A ja Ci polecę piec dwufunkcyjny. Proste rozwiązanie, zajmuje mało miejsca i spokojnie opierdzieli

> CO i CWU. Jak odpalasz wodę to CO jest zatrzymywane. Ile musiałaby się lać woda żeby grzejniki

> ostygły, chyba z godzinę jak nie więcej. Co do wahnięć temperatury to nie zanotowałem nigdy

> czegoś takiego, a jednocześnie zdarzało mi się brać prysznic i lała się woda do wanny.

Piec masz 50 kW, czy więcej?

Ile l/min może podgrzać twój piec?

Co się dzieje, jak przekroczysz wydajność - zmniejsza ciśnienie w instalacji, czy obniża temperaturę?

Przy

> okazji zadaj sobie pytanie jak często będzie miała miejsce taka sytuacja, że zaraz trzeba

> niewiadomo jakie instalacje robić w domu.

Przy trzech łazienkach i 200 m^2 brak cyrkulacji to masochizm.

Napisano

> Ja w czasie remontu zlikwidowałem kominek a komin i kanały do rozprowadzania ciepłego powietrza

> wykorzystałem do wentylacji z rekuperatorem.

> Na razie nie żałuję.

Jeśli dobrze pamiętam kupiłe/kupiliście jakieś duże mieszkanie (koło czy ponad 100 metrów) w Wawie ?

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam kupiłe/kupiliście jakieś duże mieszkanie (koło czy ponad 100 metrów) w Wawie

> ?

jak urodziły mi się bliźniaki i nie były to pierwsze dzieci, to trzeba było sprzedać mieszkanie i kupić dom.

Dom był do sporego remontu, ale jakiś miesiąc temu skończyliśmy.

Remont trwał pół roku. 5 osobowa ekipa pracowała 5 miesięcy.

Remont polegał na zostawieniu gołych ścian nośnych i zrobieniu wszystkiego od nowa. W starym domu udało się zrobić wentylację mechaniczną i ogrzewanie podłogowe.

Zostało mi tylko ocieplenie strychu, które robię wieczorami smile.gif

Napisano

to znaczy dach też cały nowy, z więźbą itd? Tylko ściany zostały? Fundamenty jakoś odkopywałeś i izolowałeś?

Ciekawi mnie jak wychodzi kosztowo taki generalny remont w porównaniu z budową od początku...

Napisano

> to znaczy dach też cały nowy, z więźbą itd? Tylko ściany zostały? Fundamenty jakoś odkopywałeś i

> izolowałeś?

> Ciekawi mnie jak wychodzi kosztowo taki generalny remont w porównaniu z budową od początku...

Remont był 3/4 domu.

Fundamenty odkopane i izolowane.

Ze środka wykopana ziemia na 70 cm i zastąpiona betonem, izolacjami i styropianem.

Dach w połowie rozebrany, dobudowane lukarny, nowe pokrycie.

Zabudowany został taras i zamieniony na pokój.

Nie zmieniane były 2 pokoje na górze i łazienka.

Remont był pełzający, bo cały czas mieszkaliśmy tam z 3 dzieci.

Właściwie to nie wiem, jak daliśmy radę...........

Napisano

> Remont był 3/4 domu.

> Fundamenty odkopane i izolowane.

> Ze środka wykopana ziemia na 70 cm i zastąpiona betonem, izolacjami i styropianem.

> Dach w połowie rozebrany, dobudowane lukarny, nowe pokrycie.

> Zabudowany został taras i zamieniony na pokój.

> Nie zmieniane były 2 pokoje na górze i łazienka.

> Remont był pełzający, bo cały czas mieszkaliśmy tam z 3 dzieci.

> Właściwie to nie wiem, jak daliśmy radę...........

ale napisałeś, że trwało to tylko pół roku. To mega szybko imho ok.gif

Napisano

> ale napisałeś, że trwało to tylko pół roku. To mega szybko imho

Średnio 5 osób dzień w dzień (bo same osoby się wymieniały) + zaplecze logistyczne w postaci szefa i kierowcy.

Czyli mieli dodatkowy transport, zakupy.

Potrzebowali czegoś, to telefon i przyjeżdżał kierowca z towarem.

Wszystko robiła jedna firma. Był tzw majster + robotnicy, którzy oprócz bycia fizycznym mieli jakieś specjalizacje - kafelki, elektryka, hydraulika, dachy.

Napisano

> Piec masz 50 kW, czy więcej?

> Ile l/min może podgrzać twój piec?

> Co się dzieje, jak przekroczysz wydajność - zmniejsza ciśnienie w instalacji, czy obniża

> temperaturę?

Szczerze, to nie odpowiem Ci na te pytania bo nie wiem. Pod prysznicem i w wannie mam baterie termostatyczne. Fakt, że jak odpalę to i to, to ciśnienie ciut spada, ale chyba dlatego, że na jednej rurce są (tak mi się wydaje bo to jedna łazienka jest). Piec wstawił developer, ja tylko dopłaciłem do tego żeby był kondensacyjny i tyle.

> Przy trzech łazienkach i 200 m^2 brak cyrkulacji to masochizm.

Wielokrotnie słyszałem, że ludzie wyłączają cyrkulację bo to generuje koszty. Czy poczekanie kilku sekund przy myciu zębów z rana to tragedia? Wg mnie nie i tak sobie leci woda jak myję zęby, wiec przy płukaniu już jest ciepła. W przypadku prysznica to chwila moment i już leci ciepła woda.

Napisano
  • Autor

Wstępne poszukiwanie pieca zakonczyłem na tym: Immergas

Moc od 3kW do max 26 kW z zasobnikiem 200L.

Nie przestrzelę mocą?

W najblizszym czasie, solarów nie planuję.

Napisano

> Wstępne poszukiwanie pieca zakonczyłem na tym: Immergas

> Moc od 3kW do max 26 kW z zasobnikiem 200L.

> Nie przestrzelę mocą?

> W najblizszym czasie, solarów nie planuję.

Spokojnie - moc ok.

Liczy się zakres.

Fajny patent z wbudowanym zasobnikiem.

A termostatyczny zawór mieszający na wyjściu to rewelacyjny patent.

BTW - woda z wodociągu, czy studni?

I w tym i tym wypadku zamontuj sobie stabilizator ciśnienia w instalacji.

Napisano
  • Autor

> Spokojnie - moc ok.

> Liczy się zakres.

> Fajny patent z wbudowanym zasobnikiem.

> A termostatyczny zawór mieszający na wyjściu to rewelacyjny patent.

> BTW - woda z wodociągu, czy studni?

> I w tym i tym wypadku zamontuj sobie stabilizator ciśnienia w instalacji.

Wodociąg i kanalizacja. Podoba mi się patent z 3-ma strefami!

Napisano

> Wstępne poszukiwanie pieca zakonczyłem na tym: Immergas

> Moc od 3kW do max 26 kW z zasobnikiem 200L.

> Nie przestrzelę mocą?

Wow. Wygląda jak lodówka zlosnik.gif

> W najblizszym czasie, solarów nie planuję.

i dobrze, w dłuższym czasie też nie planuj, bo to się nie opłaca