Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy, muł

Featured Replies

Napisano

Cześć koledzy

Dzisiaj coś się stało kromce. Kompletnie nie jedzie, brak mocy, w ogóle nie przyśpiesza na żadnym z biegów, ciężko jest przekroczyć 2000 obrotów. Spod świateł ledwo się turlałem, nie mówiąc o jeździe pod małą górkę.

Pojechałem do mechanika, podłączył pod kompa, żadnych błędów.

Nie było czasu na diagnozę i szukanie bo byłem tuż przed zamknięciem.

Macie jakieś propozycje, sugestie co to może być ?

Nigdy wcześniej nie było żadnego problemu, nie ma dpfa.

Napisano

> Cześć koledzy

> Dzisiaj coś się stało kromce. Kompletnie nie jedzie, brak mocy, w ogóle nie przyśpiesza na żadnym z

> biegów, ciężko jest przekroczyć 2000 obrotów. Spod świateł ledwo się turlałem, nie mówiąc o

> jeździe pod małą górkę.

> Pojechałem do mechanika, podłączył pod kompa, żadnych błędów.

> Nie było czasu na diagnozę i szukanie bo byłem tuż przed zamknięciem.

> Macie jakieś propozycje, sugestie co to może być ?

> Nigdy wcześniej nie było żadnego problemu, nie ma dpfa.

Może nieszczelność w dolocie. Nie syczy ci gdzieś powietrze?

Napisano
  • Autor

Nic nie słychać, ale silnik jakby był trochę głośniejszy, może jestem przewrażliwiony, ale coś jakby drżenie od czasu do czasu.

Na luzie przy delikatnym dodawaniu gazu obroty rosną i przy wysokich obrotach buda się trochę trzęsie i wpada jakby w wibracje, nieznacznie, ale wcześniej tego nie zaobserwowałem

Napisano

> Nic nie słychać, ale silnik jakby był trochę głośniejszy, może jestem przewrażliwiony, ale coś

> jakby drżenie od czasu do czasu.

> Na luzie przy delikatnym dodawaniu gazu obroty rosną i przy wysokich obrotach buda się trochę

> trzęsie i wpada jakby w wibracje, nieznacznie, ale wcześniej tego nie zaobserwowałem

Obejrzyj ten wąż między silnikiem, a akumulatorem ten taki wygięty tam często pojawia się nieszczelność.

Mogła też zablokować się zmiana geometrii w turbinie.

Napisano
  • Autor

Mechanik oglądał ten wąż, ściskał go i dodawał gazu, sprawdzał czy się pompuje i coś tam mówił, że dosyć słabo.

Napisano

> Macie jakieś propozycje, sugestie co to może być ?

EGR się zawiesił

Napisano

> EGR się zawiesił

też myślę że to EGR, tylko dziwne bo powinien wkręcać się na obroty ale jechać jak źółw, a on może do 2tyś tylko.

Egr ma to do siebie że niewywali żadnego błedu, nawet na kompie. Niech mechanik podłączy kompa i sprawdzi ciśnienie powietrza na wolnych obrotach i na wysokich, jeśli egr się zawiesił to na wyskoich powinno gubić ciśnienie powietrza ok.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie o egr myślałem, mówiłem nawet mechanikowi, ale powiedział, że powinno wywalić błąd a nic nie ma.

Kiedyś, ze 2 lata temu tego egra rozbierałem, czyściłem, nawet nie był zasyfiony, ale nie udało mi się tego trzpienia wybić i go wyczyścić.

Generalnie wkręca się na obroty, ale bardzo wolno

Napisano

> No właśnie o egr myślałem, mówiłem nawet mechanikowi, ale powiedział, że powinno wywalić błąd a nic

> nie ma.

> Kiedyś, ze 2 lata temu tego egra rozbierałem, czyściłem, nawet nie był zasyfiony, ale nie udało mi

> się tego trzpienia wybić i go wyczyścić.

> Generalnie wkręca się na obroty, ale bardzo wolno

Zaślep na chwilę dziada jakąś blachą i zobacz jak Croma jedzie. Po zaślepieniu wyświetli się błąd. Najlepiej docelowo zaślepić ogra i zmienić soft .

Napisano

Wjedź do garażu, zapal papierosa, weź latarkę, zgaś światło i dmuchaj dymem na silnik, jeżeli będzie gdzieś nieszczelność zaraz zobaczysz w świetle latarki ok.gif

Napisano

Malo sie znam ale moze jakis wezyk podcisnieniowy sie osunal i dooopa:(

Kiedys mialem w NoPb takie cuda wiec gdybam

Napisano
  • Autor

Opiszę dzisiejsze przygody

Rano zaturlałem się do mechanika, MASAKRA, autobusy mnie wyprzedzały, jakby się trafił ciągnik też by mnie łyknął hehe.gif

Po kilku godzinach dzwoni mechanik, że sprawdzili wydech, sprawdzili czy nie ma jakichś nieszczelności, nic nie znaleźli, wymienili jedynie filtr paliwa bo mówiłem, że 2 lata był nie wymieniany.

Doturlałem się z powrotem do domu, wymontowałem tego egra, rozkręciłem, trzpień chodzi elegancko, ale myślę sobie, że jak już go wyjąłem to go wreszcie wybiję. Wybiłem, poszturchałem dziada, złożyłem do kupy bo w środku czyściutko. Generalnie egr lekko przybrudzony, trochę sadzy, popukałem potrzepałem wsadziłem do kromki zrezygnowany, że to jednak nie zacięty egr. Auta nie odpalałem nawet z tych nerwów.

Godzinę temu poszedłem przeparkować samochód, odpalam, daje gaz, wskazówka obrotomierza pnie się do góry jak oszalała, zapinam jedynkę startuje jak rakieta, 2 ciągnie, 3 ciągnie ...

Kromka śmiga jak oszalała grinser006.gif, tylko nie wiem jak długo.

Jedno mnie tylko mocno zastanawia, bo czuć było dość mocno spaliny, teraz mniej, ale też czuć i generalnie egr był czysty. Przejechane mam na nim ok. 110 tys.

Dziękuję wszystkim za odzew, dobre rady i jak się okazało chyba dobrą diagnozę claps.gif

Wrzucam też zdjęcie czyściutkiego trzpienia

mbDgiu.jpg

Napisano

Miałem podobnie.

EGR zacinał się najczęściej zimą.Tyle że po paru minutach puszczał.

Po czyszczeniu ,EGR i oczywiście cewka,było dobrze przez jakieś 3-5tyś km.

Potem znów zaczął się przycinać.Tyle że nie tak mocno.

podczas jazdy czasem szarpał,przy lekkim przyspieszaniu.

Ostatecznie-

Program z wyłączonym EGRem.

Od tej pory żadnych kłopotów. cool.gif

Napisano

> Program z wyłączonym EGRem.

> Od tej pory żadnych kłopotów.

To jest najlepsze rozwiązanie. Święty spokój i czysty kolektor.

Powinni to robić w ASO przy pierwszym przeglądzie wink.gif

Napisano

> To jest najlepsze rozwiązanie. Święty spokój i czysty kolektor.

> Powinni to robić w ASO przy pierwszym przeglądzie

mi zrobili

załozyli zaślepke hehhehe

jak sie upomniałem ze w oplu jest to akcja serwisowa i uzywaja ( wtenczas) zaślepek z fiata smile.gif

teraz mam wyłączony EGR. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj znowu egra wyjąłem, bo jak się okazało (oglądając wcześniejsze zdjęcia) zgubiłem uszczelkę. Uszczelkę znalazłem i przy okazji pajdę chleba hehe.gif pewnie przywleczoną przez jakąś fretkę albo inne ustrojstwo.

Poskładałem wszystko do kupy, ale zapomniałem w amoku podpiąć wtyczkę. Odpaliłem kromcie i mi wyskoczyło check engine.

Da się z tym jeździć, nic się nie stanie ? Kromka śmiga jak opętana.

Z tego co wyczytałem to trzeba to tylko skasować, ale nie znam się, może ktoś to z szanownych kolegów potwierdzić.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź

Ale mogę się z tym kulać do poniedziałku, oprócz zwykłego komunikatu ma to jakiś wpływ na silnik ?

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź

> Ale mogę się z tym kulać do poniedziałku, oprócz zwykłego komunikatu ma to jakiś wpływ na silnik ?

Możesz ok.gif

Pomyśl o wyłączeniu ogra na stałe.

Napisano
  • Autor

Nie wiem o co chodzi, ale "check engine" sam zniknął biglaugh.gif

Być może wynika to z tego, że kromka ponad 24 godziny nie była używana, innego uzasadnienia nie znajduję.

Reasumując, kromka śmiga jak opętana, wszystko działa.

Jeszcze raz, pięknie dziękuję wszystkim za pomoc.

Napisano

> Nie wiem o co chodzi, ale "check engine" sam zniknął

Wydaje mi się, że w tym przypadku po iluś tam cyklach włączenia zapłonu , gdy błąd nie wystąpi ponownie to po prostu check znika (ale wciąż jest zapis w pamięci kompa, że wystąpił).

Napisano

> Wydaje mi się, że w tym przypadku po iluś tam cyklach włączenia zapłonu , gdy błąd nie wystąpi

> ponownie to po prostu check znika (ale wciąż jest zapis w pamięci kompa, że wystąpił).

u mnie nie zniknął, a jeździłem ze 3 miechy z odpiętą wtyczką zanim trafił do Cinka... skromny.gifyay.gif

Napisano

> u mnie nie zniknął, a jeździłem ze 3 miechy z odpiętą wtyczką zanim trafił do Cinka...

Nie zniknął bo miałeś odpiętą wtyczkę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czyli żeby zobaczyć na przyszłość, że to walnięty egr to wystarczy odpiąć wtyczkę ?

Napisano

> Czyli żeby zobaczyć na przyszłość, że to walnięty egr to wystarczy odpiąć wtyczkę ?

Nie wystarczy , jeśli EGR się fizycznie nie domknie to co da wypięcie wtyczki oprócz wygenerowania błędu ?

Napisano

> Czyli żeby zobaczyć na przyszłość, że to walnięty egr to wystarczy odpiąć wtyczkę ?

Wystarczy go na próbę zaślepić. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wystarczy , jeśli EGR się fizycznie nie domknie to co da wypięcie wtyczki oprócz wygenerowania

> błędu ?

w sumie racja, czyli jednak trzeba dziada rozbierać