Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosmetyka samochodowa - co i za ile?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się czy lepiej oddać auto w ręce fachowców czy samemu poświęcić kilka godzin na cotygodniowe czyszczenie smile.gif Jak zawsze wszystkiego są wady i zalety ... mniej więcej znam koszt profesjonalnego wyczyszczenia wnętrza samochodu ale zastanawiam się ile kosztuje zaopatrzenie się w komplet kosmetyków - cotygodniowe czyszczenie trochę kosztuje więc zastanawiam się czy nie warto zainwestować we własny sprzęt i produkty do czyszczenia smile.gif Tylko co kupić smile.gif

Napisano

Kup sobie jakis pakiet zabezpieczenia raz a dobrze. Zaplacisz 2k i wytrzyma z dwa lata. Wtedy brud sie nie przyczepia. Ja czyszcze swoje samochdy dwa razy w roku. Daje wosk i czyszcze wnetrze.

A takto to myjnia automatyczna na BP. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kup sobie jakis pakiet zabezpieczenia raz a dobrze. Zaplacisz 2k i wytrzyma z dwa lata. Wtedy brud

> sie nie przyczepia. Ja czyszcze swoje samochdy dwa razy w roku. Daje wosk i czyszcze wnetrze.

> A takto to myjnia automatyczna na BP.

Ale ja mówię o kosmetykach do środka auta smile.gif

Napisano

> samemu poświęcić kilka godzin na cotygodniowe czyszczenie

facepalm%5B1%5D.gif nie masz ciekawszych zajęć w życiu

jak nie masz to kup zabawki i baw się ok.gif

Napisano

> Ale ja mówię o kosmetykach do środka auta

No to plakiem go food.gif Od lat uzywam.

Napisano

> poświęcić kilka godzin na cotygodniowe czyszczenie

Kilka godzin? Co tydzień? Samochód? yikes.gifpad.gif Chyba masz priorytety życiowe źle poustawiane. zlosnik.gif Toż to mieszkanie się w godzinę, góra dwie, ogarnia. zlosnik.gif Takie pucowanie auta to można, ale 2 razy w roku. wink.gif A i wtedy sąsiedzi uważają, że się ma najczystsze auto na osiedlu. hehe.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy lepiej oddać auto w ręce fachowców czy samemu poświęcić kilka godzin na

> cotygodniowe czyszczenie Jak zawsze wszystkiego są wady i zalety ... mniej więcej znam koszt

> profesjonalnego wyczyszczenia wnętrza samochodu ale zastanawiam się ile kosztuje zaopatrzenie

> się w komplet kosmetyków - cotygodniowe czyszczenie trochę kosztuje więc zastanawiam się czy

> nie warto zainwestować we własny sprzęt i produkty do czyszczenia Tylko co kupić

www.kosmetykaut.pl

tu raczej ludzie uwazaja, ze czyszczenie samochodu jest dziwne smile.gif

Napisano
  • Autor

> www.kosmetykaut.pl

> tu raczej ludzie uwazaja, ze czyszczenie samochodu jest dziwne

heheheh właśnie widzę smile.gif Nie wiem jak u was ale u mnie po tygodniu jazdy zawsze się zbirze coś do posprzątania ... może z tymi godzinami przesadziłem ale tak 1-1,5 się schodzi ...

Napisano

> heheheh właśnie widzę Nie wiem jak u was ale u mnie po tygodniu jazdy zawsze się zbirze coś do

> posprzątania ... może z tymi godzinami przesadziłem ale tak 1-1,5 się schodzi ...

w miare dokladne cotygodniowe umycie auta to ok 4-8h w zaleznosci co wchodzi w zakres prac smile.gif

Napisano

> A takto to myjnia automatyczna na BP.

Szczotki? To pięknie musi po paru latach wyglądać. :/

Napisano

> Szczotki? To pięknie musi po paru latach wyglądać. :/

Ma 7 lat i nie widze zniszczen od myjni. Bardziej jest odrapane przez obcieki parkingowe.

Napisano

> Ma 7 lat i nie widze zniszczen od myjni. Bardziej jest odrapane przez obcieki parkingowe.

aha jassneeeee hehe.gifspineyes.gif no ale mat jest teraz ponoć w modzie waytogo.gif20.GIFrotfl.gif

Napisano

Często po szczotkach wygląda znacznie lepiej jak "zadbane" myte często na ręcznych myjniach, gdzie ścierka spadnie na podłogę i wraca na lakier... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Często po szczotkach wygląda znacznie lepiej jak "zadbane" myte często na ręcznych myjniach, gdzie

> ścierka spadnie na podłogę i wraca na lakier...

No to teraz pytanie.... czym usunąć rysy na kokpicie w pandziorce? Na poduszce powietrznej mój najmłodszy zrobił kilka zatarć i się mocno zastanawiam czym to usunąć bo za chwilę zona powie że samochód trzeba zmienić 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No to teraz pytanie.... czym usunąć rysy na kokpicie w pandziorce? Na poduszce powietrznej mój

> najmłodszy zrobił kilka zatarć i się mocno zastanawiam czym to usunąć bo za chwilę zona powie

> że samochód trzeba zmienić

Rysy na kokpicie?

Może być problem, ale podeślij zdjęcia tu lub na mail, to postaram się coś poradzić?

Napisano

> No to teraz pytanie.... czym usunąć rysy na kokpicie w pandziorce? Na poduszce powietrznej mój

> najmłodszy zrobił kilka zatarć i się mocno zastanawiam czym to usunąć bo za chwilę zona powie

> że samochód trzeba zmienić

podgrzać opalarką/zapalniczka ok.gif

Napisano

> aha jassneeeee no ale mat jest teraz ponoć w modzie

jakoś 80% Niemiec myje auta na automatach i lakiery mają jak nowe, salony VW dziennie korzystają z takich myjek i na dodatek sprzedają takie auta jako nowe i co ty na to????

Napisano

wygląda pewnie normalnie jak każde salonowe auto czyli normalnie

Napisano

Sorry ale jakie ma znaczenie jak lakier wygląda po paru latach? Raz ze już on nie będzie miał tego auta, a dwa ze po paru latach większość aut jest co najmniej w polowie malowanych zlosnik.gif

Napisano

> Sorry ale jakie ma znaczenie jak lakier wygląda po paru latach? Raz ze już on nie będzie miał tego

> auta, a dwa ze po paru latach większość aut jest co najmniej w polowie malowanych

Otoz to. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rysy na kokpicie?

> Może być problem, ale podeślij zdjęcia tu lub na mail, to postaram się coś poradzić?

ok zrobię i podeślę smile.gif

Napisano

5th Gear robił kiedyś test różnego sposobu mycia:

- automat na stacji,

- ręczne,

- bezdotykowe.

Wyszło, że najlepiej myć na automatach, bo myją całkiem rozsądnie, a ponieważ są regularnie konserwowane przez odpowiednich fachowców i mają wymieniane szczotki, to rysy wcale nie są istotnym problemem. Mycie ręczne było natomiast najdokładniejsze, ale pozostawiało na lakierze najwięcej rys, a mycie bezdotykowe nie wprowadzało rys, ale i auto było najgorzej umyte.

Napisano

> nie masz ciekawszych zajęć w życiu

> jak nie masz to kup zabawki i baw się

Jedni jeżdżą na ryby, inni na grzyby. Cała gromada uwielbia grzebanie w ziemi nadziałce. Więc czemu nie spędzać soboty przy czyszczeniu samochodu? Ja też lubię spędzać czas przy pucowaniu aut. Co prawda zajmuje mi to 3-4h i to na półtora auta (pięćsetkę trudno zaliczyć jako całe auto biglaugh.gif). Sobota, generalne sprzątanie w domu, to ja wybywam do garażu, dwa piwo.gifpiwo.gif i relaks przy woskowaniu serduszka.gif

Korzyści wszechstronne: moje słońce zadowolone, że jej się nie plączę po domu, to raz, drugi, że ma pięknie błyszczące i pachnące auto, no i mnie też miło wsiadać do wymuskanego samochodu. ok.gif

Napisano

> Ale ja mówię o kosmetykach do środka auta

Ja nie używam niczego co natłuszcza. Żadnych plaków i tym podobnego szitu. Od jakiegoś czasu wnętrze czyszczę sonaxem takim w psiukaczu. Psiukam na ścierkę z mikrofibry i przecieram plastiki. Nie natłuszcza, ładnie czyści, jest antyelektrostatyczny. ok.gif

Napisano
  • Autor

ok a więc załączam zdjęcia ... jak już lecimy to może poproszę o poradę na temat tego środka jak i może macie propozycje czym można usunąć drobne rysy na zewnątrz samochodu (plastik na zderzaku tylnym, delikatne rysy na lakierze) mam nadzieję, ze nie będzie trzeba będzie lakierować smile.gif Choć jedne drzwi wymagać będą tego, ktoś był tak miły i czmychnął jak to zrobił smile.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy lepiej oddać auto w ręce fachowców czy samemu poświęcić kilka godzin na

> cotygodniowe czyszczenie

Hm kilka godzi to ja pewnie poswięcam rocznie na czyszczenie wnętrza...

Napisano

> i wnętrze

sam bym nie kombinował, podjedź do jakiegoś magika od detalingu i zapytaj ile by za to policzył. Ryzyko spieprzenia własnoręcznie może się okazać nie warte tej kasy. ok.gif

Napisano

> Hm kilka godzi to ja pewnie poswięcam rocznie na czyszczenie wnętrza...

Jeżeli od poniedziałku do soboty człowiek wchodzi do samochodu w uwalonych obornikiem gumofilcach i kufajce, a w niedzielę chce jechać w garniturze do kościoła, to faktycznie parę godzin roboty co tydzień może być. Druga możliwość to limuzyna wynajmowana na śluby itp., która musi błyszczeć, żeby na siebie i właściciela zarabiać. W pozostałych przypadkach to faktycznie kilka godzin pracy rocznie wystarczy żeby samochód przyzwoicie wyglądał. biglaugh.gif

Napisano

> i wnętrze

to co we wnętrzu to deska Pandy - opalarka w dłoń i naprawdę z wyczuciem i z daleka, podobnie na listwie drzwi możesz lekko pomóc np palcem- powinno zniknąć

co do lakieru- tez powinno dać radę polerką mechaniczną ale mało wyraźne foty ok.gif

Napisano

> Hm kilka godzi to ja pewnie poswięcam rocznie na czyszczenie wnętrza...

nie przesadzajmy- wystarczy systematyka - godzina w tygodniu i samochód można utrzymać w dobrym stanie- poniżej przykład

287991929-brrr.jpg

post-33228-14352526476361_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> nie przesadzajmy- wystarczy systematyka - godzina w tygodniu i samochód można utrzymać w dobrym

> stanie- poniżej przykład

Ok, spróbuję to zrobić tą opalarką smile.gif Dzisiaj zrobię foty w ciągu dnia będzie lepiej widać.

Napisano

> jakoś 80% Niemiec myje auta na automatach i lakiery mają jak nowe, salony VW dziennie korzystają z

> takich myjek i na dodatek sprzedają takie auta jako nowe i co ty na to????

Są ślepi...

Napisano

> Mycie ręczne było natomiast najdokładniejsze, ale pozostawiało na lakierze

> najwięcej rys,

Jak ktoś opier...a jednym kiblem całe auto to nie dziwne...

Napisano

> nie przesadzajmy- wystarczy systematyka - godzina w tygodniu i samochód można utrzymać w dobrym

> stanie- poniżej przykład

Godzina w miesiącu to tak, w tygodniu to mam ciekawsze rzeczy w życiu do robienia. smile.gif

Napisano

jesteś mocno nie w temacie.

nie znam już myjni automatycznej, na której są szczotki no.gif