Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompo wtryskiwacze...co i jak

Featured Replies

Napisano

Szanowni koledzy, oto kolejny niemiły przypadek w mojej krowie. Wczoraj po przejechaniu 100 km auto zastrajkowało w jednej chwili wyłączone zostały ASP, ESR, wspomaganie ruszania pod górę i wyświetlił się ulubiony Check. Auto zaczęło szarpać i przy dodawaniu gazu rzucało się i dławiło jak stary traktor. Przyjechało szanowne ADAC facet poruszał pompowtryskiwaczami i unormował sie dźwięk z silnika. Podpisał karteczkę i pojechał. Więc ruszyliśmy dalej. Po 300 metrach problem wrócił. Skończyło się że nas odholowali. Teraz auto stoji i czeka. Moje pytanie jest następującej treści. Co robić by zrobić dobrze. Jakie części kupić i na co zwracać uwagę. Kiedyś czytałam że w takim przypadku może być problem z ustawieniem pompo wtryskiwaczy. A i jeszcze jedno czy to normalne że miały łepki zardzewiałe????

Ps kupiłam taki mały moduł ELM 327 usb i ściągnełam program FiatECUSkan żeby sama oglądać co tam boli moje auto ale niestety nie chce sie poąłczyć z komputerem auta.....czy ktoś używał takiego czegoś?

Napisano

> Szanowni koledzy, oto kolejny niemiły przypadek w mojej krowie. Wczoraj po przejechaniu 100 km auto

> zastrajkowało w jednej chwili wyłączone zostały ASP, ESR, wspomaganie ruszania pod górę i

> wyświetlił się ulubiony Check. Auto zaczęło szarpać i przy dodawaniu gazu rzucało się i

> dławiło jak stary traktor. Przyjechało szanowne ADAC facet poruszał pompowtryskiwaczami i

> unormował sie dźwięk z silnika. Podpisał karteczkę i pojechał. Więc ruszyliśmy dalej. Po 300

> metrach problem wrócił. Skończyło się że nas odholowali. Teraz auto stoji i czeka. Moje

> pytanie jest następującej treści. Co robić by zrobić dobrze. Jakie części kupić i na co

> zwracać uwagę. Kiedyś czytałam że w takim przypadku może być problem z ustawieniem pompo

> wtryskiwaczy. A i jeszcze jedno czy to normalne że miały łepki zardzewiałe????

> Ps kupiłam taki mały moduł ELM 327 usb i ściągnełam program FiatECUSkan żeby sama oglądać co tam

> boli moje auto ale niestety nie chce sie poąłczyć z komputerem auta.....czy ktoś używał

> takiego czegoś?

chciałbym to zobaczyć jak w JTDm ktoś rusza pompo-wtryskiwaczami yikes.gifyikes.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

żeby nie było tylko offtopic.gif, to wywalenie błędu i odłączanie systemów przez kompa może problem z wiązką elektryczną - duży spadek napięcia i taki efekt...

Ruszanie w pobliżu wtryskiwaczy i poprawa pracy silnika może oznaczać upaloną jedną z wtyczek na wtryskiwaczu...

Napisano

> Szanowni koledzy,

Szanowna koleżanko z tego co opisujesz wynika, że masz przypadłość uszkodzonej - wypalonej wtyczki wtryskiwacza... najczęściej pada 3-cia.. trzeba wymienić na nowe lub przynajmniej kupić preparat do styków WURTH i popsikać w nie

Wtyczki

Opis na forum OPLA z tym samym silnikiem co u nas w Cromie

Napisano

Jak jednocześnie pojawiło się wiele różnych błędów, to może coś z akumulatorem, instalacją elektryczną,

połączeniem masy, klem na aku?

Przez przypadek ruszając przewodami udało się na chwilę naprawić- więc pewnie kable, złącza.

Zacząłbym od tych najgrubszych smile.gif

ELM327 powinien się połaczyć z silnikiem, zainstaluj sterowniki i odpowiednia konfiguracja portów w MES.

Napisano

> Ps kupiłam taki mały moduł ELM 327 usb i ściągnełam program FiatECUSkan żeby sama oglądać co tam

> boli moje auto ale niestety nie chce sie poąłczyć z komputerem auta.....

Ściągnij sobie ze strony MES pdf-a z opisem podłączenia fejsa, sterowników i ustawień w systemie - KLIK

Napisano
  • Autor

SUPER....Panowie az mi lżej na sercu grinser006.gifgrinser006.gif....że to jednak może być inna przyczyna. Facet z ADAC powiedział że to pompowtryski dlatego sugerowałam się jego diagnozą. i faktycznie 2 od prawej jest wadliwy. Coś tam pryskał w niego.....ale czy normalne jest że sa one skorodowane całe sa rude.

Napisano

> SUPER....Panowie az mi lżej na sercu ....że to jednak może być inna przyczyna.

Bo jest ok.gif

> Facet z ADAC powiedział że to pompowtryski

> dlatego sugerowałam się jego diagnozą. i faktycznie 2 od prawej

> jest wadliwy.

Mam nadzieję , że jednak nie użył nazwy "pumpe düse" , bo to nie świadczyłoby najlepiej o jego fachowości ...

> Coś tam pryskał w niego.....ale czy normalne jest że sa one skorodowane całe sa rude.

Popsikał preparatem na wtyczkę/gniazdo od wtrysku gdzie robi się czasem problem ze stykiem - jak już koledzy napisali powyżej .

A korozję na korpusie wtrysku zawsze widać , tyle że o rożnym stopniu zaawansowania smirk.gif

Napisano
  • Autor

Udało mi się znaleść to co było problemem w eku i chyba dziś zeskanuje tylko komu mogłabym przedstawić wnioski ze tego podłaczenia bo sama chyba nie wiele zrozumiem.

Napisano
  • Autor

> Wtyczki

To dziwne bo wtyczke którą mi przedstawiłeś ma zabezpieczenie żółte a na forum vc pisali że z żółtymi zabezpieczeniami są stare i wadliwe. Teraz mają mieć kolor niebieski?

Napisano
  • Autor

> Udało mi się znaleść to co było problemem w eku i chyba dziś zeskanuje tylko komu mogłabym

> przedstawić wnioski ze tego podłaczenia bo sama chyba nie wiele zrozumiem.

Podlaczylam dzis ale klapa caly czas wyswietlal sie komunikat ze problem z kablem albo z portem com. I klapa. Jako bardzo inteligentna odpalilam auto I powyskakiwaly mi wszystkiemozliwe komunikaty zwiazane z podwoziem I to na stale bo jak zgasilam auto I ponownie uruchomilam to znowuwyskoczyly. Co zle zrobilam.....pomozcie sierocie confused.gif