Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o DMC przyczepy

Featured Replies

Napisano

> Dotyczy, przez analogię. Naprawdę uważasz, że będzie to znaczyło cokolwiek innego??

K3, uważam cię za rozsądnego gościa, ale nie pogrążaj się. Od kiedy analogia obowiazuje w przepisach? hehe.gif

> A skoro miałoby znaczyć coś innego, to własnie dlaczego MMC przyczepy ma być RMC przyczepy? Bo

> właśnie tobie tak pasuje?

Nie, bo MMCp dotyczy danych konstrukcyjnych pojazdu, zaś RMC wynika z PoRD, których nie należy ze sobą mylić.

> Jak nic nie mówi, skoro pojazd o MW 1,5T jadący bez ładunku będzie miał wtedy RMC wynoszącą 1,5T, a

> załadowana do pełna przyczepa będzie miała RMC=DMC, czyli 2,5T? Czyli RMC przyczepy będzie

> większe niż RMC pojazdu...

> A właśnie art 62 tego zabrania...

Dlatego Art. 62 nie mówi o MW pojazdu tylko RMC pojazdu. Bo MW nigdy nie będzie równie RMCp. Łapiesz różnicę?

Napisano

> K3, uważam cię za rozsądnego gościa, ale nie pogrążaj się. Od kiedy analogia obowiazuje w

> przepisach?

Zawsze, kiedy w treści raz określono wyrażenie i wyjaśniono co to oznacza.

> Dlatego Art. 62 nie mówi o MW pojazdu tylko RMC pojazdu. Bo MW nigdy nie będzie równie RMCp.

> Łapiesz różnicę?

Czepiasz się, bo nie potrafisz załapać przykładów. MW będzie równa RMC, przy braku ładunku i kierowcy o zerowej wadze...

Napisano

> Zawsze, kiedy w treści raz określono wyrażenie i wyjaśniono co to oznacza.

Tak, a określono jest w stosunku do POJAZDU. Nie przyczepy. Ile razy mamy o tym jeszcze rozmawiać pad.gif Pokazałem ci to wyraźnie na wrzuconych przez ciebie materiałach. Nie przedstawiłeś też podstawy prawnej na poparcie swojej teorii. Ja zaś obaliłem każdy twój argument, włączając również ten wyssany z palca o analogii. Gdyby tak było w rubryce O1 i O2 byłoby DMC, a nie MMC. A rubryka ta związana jest z danych konstrukcyjnymi pojazdu a nie PoRD. Nie wiem jak ci o jeszcze bardziej obrazowo przedstawić. Opel astra z silnikiem 1.6 75KM miał w rubryce O1 wartość mniejszą niż taki sam Opel z silnikiem 1.6 100KM. Czy pojemność silników w jakiś sposób związana jest z PoRD?

> Czepiasz się, bo nie potrafisz załapać przykładów. MW będzie równa RMC, przy braku ładunku i

> kierowcy o zerowej wadze...

Teoretyzujesz. A my rozmawiamy o wartościach Rzeczywistych Też nie widzisz różnicy?

Napisano

> Tak, a określono jest w stosunku do POJAZDU. Nie przyczepy. Ile razy mamy o tym jeszcze rozmawiać

> Pokazałem ci to wyraźnie na wrzuconych przez ciebie materiałach. Nie przedstawiłeś też

> podstawy prawnej na poparcie swojej teorii. Ja zaś obaliłem każdy twój argument, włączając

> również ten wyssany z palca o analogii. Gdyby tak było w rubryce O1 i O2 byłoby DMC, a nie

> MMC. A rubryka ta związana jest z danych konstrukcyjnymi pojazdu a nie PoRD. Nie wiem jak ci o

> jeszcze bardziej obrazowo przedstawić. Opel astra z silnikiem 1.6 75KM miał w rubryce wartość

> mniejszą niż taki sam Opel z silnikiem 1.6 100KM. Czy pojemność silników w jakiś sposób

> związana jest z PoRD?

A gdzie mowa o ustawie o prawie o ruchu drogowym? Mowa o rozporządzeniu o rejestracji i dowodach rejestracyjnych. To dwa różne akty prawne...

I Opel z silnikem 75KM będzie miał różne wartości i w polach F1,F2,F3 i O1,O2, bo ma inne masy i inne możliwości co do ciągnięcia przyczep...

A argumentu nie obaliłeś, tak tylko ci się wydaje. Wydaje ci się również, że coś, co jest zapisane w dokumencie po kilku linijkach oznacza już coś innego, bo jest ujęte w odniesieniu do przyczepy. Bzdura...

Ale ty jesteś jak widać niereformowalny...

Napisano

> załózmy ze jadę osobówką i ciagne przyczepę -np 2 osie i DMC 2000kg; przyczepa jest pusta.

> chodzi o przewiezienie samej przyczepy.

> jak złapie policja to wystawi mandat?

Kontrolujący nie będzie oglądał przyczepy i samochodu tylko będzie oglądał to co jest napisane w dowodach rejestracyjnych.

Jeżeli będą jakieś rozbieżności to dostaniesz mandat i może nawet zakaz dalszej jazdy.

Napisano

> A gdzie mowa o ustawie o prawie o ruchu drogowym? Mowa o rozporządzeniu o rejestracji i dowodach

> rejestracyjnych. To dwa różne akty prawne...

> I Opel z silnikem 75KM będzie miał różne wartości i w polach F1,F2,F3 i O1,O2, bo ma inne masy i

> inne możliwości co do ciągnięcia przyczep...

> A argumentu nie obaliłeś, tak tylko ci się wydaje. Wydaje ci się również, że coś, co jest zapisane

> w dokumencie po kilku linijkach oznacza już coś innego, bo jest ujęte w odniesieniu do

> przyczepy. Bzdura...

> Ale ty jesteś jak widać niereformowalny...

K3, wymiękłem. Od 2 stron próbuje wytłumaczyć ci, że ze mylisz dane konstrukcyjne producenta czyli DR z PoRD, a ty teraz mimówisz to samo. Poległem... pad.gif

Oczywiście, że Ople Będą miały inne wartości w rubrykach O1 i innych, bo sam to napisałem, a teraz mówisz, że tak właśnie będzie Poległem po raz drugi pad.gif

W dalszym ciągu używasz argumentu o analogii nie podając podstawy prawnej i twierdząc, że przyczepa to to samo co samochód. Poległem po raz trzeci pad.gif

Nie mam iły ci dalej tego tłumaczyć. Twierdź dalej, że MMCp to to samo co MMCs a co za tym idzie to to samo co DMCs. Ja odpadam pad.gif

Myślę jednocześnie, że zawarłem w tym wątku wystarczająco dużo informacji jak wyglądają przepisy związane z ciągnięciem przyczep i każdy nawet średnio rozgarnięty czytelnik sam zorientuje się, że nie jest to tak trudne jak próbujesz to przedstawić.

Mam jedynie satysfakcję, że jak dotąd moja znajomość przepisów była na tyle wystarczająca, aby nie zapłacić mandatu, który według policjantów się należał, bo chcieli zastosować uproszczenia do jakich próbujesz przekonać. Jeśli na to pozwolicie, zapłacicie, a chyba nie na tym to polega.

Tym optymistycznym akcentem kończę ten trudny do zaakceptowania dialog. W razie czego zainteresowanym służę stosownymi przepisami w zakresie holowania przyczep, lawet czy na holu sztywnym.

Napisano

> Kontrolujący nie będzie oglądał przyczepy i samochodu tylko będzie oglądał to co jest napisane w

> dowodach rejestracyjnych.

Może.

> Jeżeli będą jakieś rozbieżności to dostaniesz mandat i może nawet zakaz dalszej jazdy.

Nie dostałem. Ma stosować się do obowiązujących przepisów.

Quote:

Art. 62. PoRD

1.
Rzeczywista masa całkowita przyczepy
ciągniętej przez:

1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus –
nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego
;

4a. Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m

co kończy jego zachcianki. Ma wezwać wagę i wykazać nieprawidłowość, a nie teoretyzować jak K3.

Napisano

On po prostu usiłuje nam udowodnić że przyczepa nie jest pojazdem...

niech przeczyta art 2 w tym ust 31 który to definiuje określenie pojazd...

nigdzie w KD nie ma zapisu że przyczepa nie jest pojazdem....

pozdr

Napisano

> On po prostu usiłuje nam udowodnić że przyczepa nie jest pojazdem...

> niech przeczyta art 2 w tym ust 31 który to definiuje określenie pojazd...

> nigdzie w KD nie ma zapisu że przyczepa nie jest pojazdem....

> pozdr

Ręce opadają pad.gif Dlaczego mylisz pojęcia? Dane konstrukcyjne, czyli te dotyczące DR , to nie PoRD. Ty przytaczasz PoRD i za ich pomocą próbujesz wytłumaczyć różnice w danych konstrukcyjnych. Zrozumcie w końcu, że ta są dwie RÓŻNE rzeczy, które mają się do siebie wyłącznie tak, że w warunków jednych jak i drugich (niezależnie od siebie) wybiera się ten ostrzejszy. Każde z nich mają swoje parametry - dane konstrukcyjne - MW, MMC, zaś PoRD - DMC, RMC, ładowność (PRZYCZEPY jako różnica jej DMC i MW) i uszczegóławiając DMCs, DMCp, DMCzetawu, RMCs, RMCp itd... Z PoRD jedynym powiązaniem z danymi konstrukcyjnymi jest zrównanie MMC POJAZDU z DMC POJAZDU, czyli rubryki F1 i F2 DR, co jest logiczne i zrozumiałe, ale nijak się mające do DMC przyczepy.

Jeszcze raz odwołam się do najprostszego przykładu, który już tutaj przytaczałem. Jeśli przyczepa ma DMC 1500 kg, zaś DR samochodu określa MMCp jako 1000 kg i przyczepa jest częściowo załadowana, to można taką przyczepę ciągnąć czy nie?

Według was nie, a według policji po krótkiej rozmowie i potwierdzeniu, że mam rację - tak, ponieważ obowiązuje Art. 62 PoRD, który również już tutaj przytaczałem, wystarczy przewinąć. Więc przyrównywanie MMCp do DMCp jest z [cenzura] - ma się po prostu nijak. Przyjmijcie to wreszcie do wiadomości, że dobieranie DMC przyczepy do MMC z DR traktując je jako DMC jest BŁĘDEM. To są INNE parametry.

Napisano

> ja autostrada z przyczepa jezdzic nie bedę.

> na krajówkach jest viatool?

W odpowiednim rozporządzeniu znajdziesz wykaz dróg płatnych krajowych, ekspresowych i autostrad.

Napisano

> na jakiej podstawie moga dac kare za brak viatoola?

> jakis automat robi zdjecia?

Jeśli nie masz na szybie boksa, a w czasie kontroli dowodów rejestracyjnych okaże się, że DMC zestawu przekracza 3500 kg. Od nowego roku zmieniają się m.in. kary (w dół).

Napisano

W tym momencie napisałeś że definicje parametrów w KD i w DR to zupełnie różne "sprawy".

Proszę więc podaj konkretny artykuł/paragraf gdzie jest zdefiniowane co oznaczają konkretne pozycje w dowodzie rejestracyjnym.

np co to jest maksymalna masa całkowita wg dowodu rejestracyjnego.

Napisano

> W tym momencie napisałeś że definicje parametrów w KD i w DR to zupełnie różne "sprawy".

> Proszę więc podaj konkretny artykuł/paragraf gdzie jest zdefiniowane co oznaczają konkretne pozycje

> w dowodzie rejestracyjnym.

> np co to jest maksymalna masa całkowita wg dowodu rejestracyjnego.

Maksymalna masa całkowita CZEGO? Bo w DR są dwie - POJAZDU i PRZYCZEPY.

EDIT:

Opis poszczególnych rubryk masz trochę wyżej, wystarczy przewinąć. Co innego jest w rubryce F1 a co innego w rubryce O1 i O2.

Napisano

> Maksymalna masa całkowita CZEGO? Bo w DR są dwie - POJAZDU i PRZYCZEPY.

> EDIT:

> Opis poszczególnych rubryk masz trochę wyżej, wystarczy przewinąć. Co innego jest w rubryce F1 a co

> innego w rubryce O1 i O2.

podaj konkretny artykuł / paragraf wraz z cytatem

Napisano

> podaj konkretny artykuł / paragraf wraz z cytatem

Czytać nie umiesz? Przecież K3 sam go zacytował. Mam dublować ten opis, czy przewiniesz sobie kawałek w górę?

Napisano

> Czytać nie umiesz? Przecież K3 sam go zacytował. Mam dublować ten opis, czy przewiniesz sobie

> kawałek w górę?

bardzo dobrze - nawet ze zrozumieniem definicji.

Po prostu nie wiem co masz na myśli - bo K3 też jest innego zdania niż Ty .

Napisano

> bardzo dobrze - nawet ze zrozumieniem definicji.

> Po prostu nie wiem co masz na myśli - bo K3 też jest innego zdania niż Ty .

Sprawa jest prosta. K3 próbuje wmówić na podstawie wydumanego przez siebie, nieistniejącego zapisu tudzież analogii, że MMC pojazdu to to samo co DMC pojazdu (i tu ok)), ale że MMC przyczepy to to samo co DMC przyczepy. Tyle, że MMC przyczepy określa producent pojazdu, zaś DMC przyczepy to jej MW + ładowność, czyli parametry wynikające z PoRD, a więc nietożsame z przytoczonym osobiście przez K3 wyciągiem, kopią, czy jak to zwał.

288018831-EfWkOMA.jpg

EDIT:

Dpiero teraz zauważyłem jak sprytnie K3 zakreślił prstokątem zapis w Uwagach pomijając sprytnie drugą linijkę zapisu, która wyraźnie mówi, że chodzi o dane producenta hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Czyli maksymalna masa całkowita dopuszczona przez producenta, a nie wynikająca z PoRD, Nieprawdaż K3? grinser006.gif

Napisano

> Sprawa jest prosta. K3 próbuje wmówić na podstawie wydumanego przez siebie, nieistniejącego zapisu

> tudzież analogii, że MMC pojazdu to to samo co DMC pojazdu (i tu ok)), ale że MMC przyczepy to

> to samo co DMC przyczepy. Tyle, że MMC przyczepy określa producent pojazdu, zaś DMC przyczepy

> to jej MW + ładowność, czyli parametry wynikające z PoRD, a więc nietożsame z przytoczonym

> osobiście przez K3 wyciągiem, kopią, czy jak to zwał.

Już kiedyś to pisałem w podobnym wątku ale powtórzę:

MMC - maksymalna masa całkowita konstrukcyjna pojazdu - czyli taka jaką jest w stanie wytrzymać konstrukcja pojazdu

DMC - maksymalna masa pojazdu z jaką dany pojazd może poruszać sie po drogach publicznych.

I to dotyczy zarówno przyczep jak i pojazdów samochodowych.

Dla przykładu:

Trzyosiowa wywrotka Iveco ma MMC równą 33t

Natomiast jej DMC jest ograniczone do 25t lub 26t w zależności od posiadanego zawieszenia.

Podobnie jest z przyczepami.

Tak wiec dopóki MMC dowolnego pojazdu nie przekracza DMC to MMC=DMC

Poza tym gdy było tak jak mówisz to przy pozycjach O1 i O2 było by słowo "rzeczywiste" a nie "dopuszczalne"

Art 62 jest jednym z kilku ograniczeniem masy przyczepy i nie wyklucza innych ograniczeń zawartych w innych przepisach

Napisano

> Już kiedyś to pisałem w podobnym wątku ale powtórzę:

> MMC - maksymalna masa całkowita konstrukcyjna pojazdu - czyli taka jaką jest w stanie wytrzymać

> konstrukcja pojazdu

> DMC - maksymalna masa pojazdu z jaką dany pojazd może poruszać sie po drogach publicznych.

> I to dotyczy zarówno przyczep jak i pojazdów samochodowych.

Otóż to. Nie są to tożsame pojęcia. Jedne określa producent, drugie PoRD.

> Tak wiec dopóki MMC dowolnego pojazdu nie przekracza DMC to MMC=DMC

> Poza tym gdy było tak jak mówisz to przy pozycjach O1 i O2 było by słowo "rzeczywiste" a nie

> "dopuszczalne"

I dlatego właśnie NIE JEST. Jest Maksymalne.

> Art 62 jest jednym z kilku ograniczeniem masy przyczepy i nie wyklucza innych ograniczeń zawartych

> w innych przepisach

Oczywiście, bo nie odnosi się ani do Dopuszczalnej, ani Maksymalnej.

Idziesz dobrą drogą.

Napisano

> Otóż to. Nie są to tożsame pojęcia. Jedne określa producent, drugie PoRD.

> I dlatego właśnie NIE JEST. Jest Maksymalne.

> Oczywiście, bo nie odnosi się ani do Dopuszczalnej, ani Maksymalnej.

> Idziesz dobrą drogą.

no i z tego jasno wynika że jeśli mam przyczepę o DMC i MMC równej 1500kg a w dowodzie samochodu mam pozycję O1 równą 1000kg to nie mogę ciągnąć tej przyczepy.

pozdr

Napisano

> no i z tego jasno wynika że jeśli mam przyczepę o DMC i MMC równej 1500kg a w dowodzie samochodu

> mam pozycję O1 równą 1000kg to nie mogę ciągnąć tej przyczepy.

> pozdr

Przepraszam, ale na razie nie wynika z niczego o czym rozmawiamy. NICZEGO.

Odbierałem przyczepę do przewozu motocykli. Na miejscu producent zapytał mnie jaką chcę mieć DMC, ponieważ przyczepę taką ma homologowaną w 3 różnych wersjach. MMC jaką zniesie ta przyczepa to 2 tony, ale DMC może być 1000 kg, 1300 kg oraz 2000 kg, w zależności czym najczęściej będziemy ją ciągnąć, czyli ile będziemy mogli na nią motocykli załadować - DMC = MW + ładowność (miała być do SUVa na kat.B).

MMC w dowodzie rejestracyjnym przyczepy określił producent przyczepy i ma się nijak do MMC z rubryki O1 jaką określił producent samochodu. MMC z DR przyczepy mówi ile ta przyczepa zniesie, zaś w DR samochodu ile zniesie ten egzemplarz samochodu. Sam przyznasz, że te wartości nie są tożsame. Dlatego z twojego opisu również nic nie wynika.

To czy daną przyczepę można ciągnąć, wynika z kilku warunków:

PORD:

DMCs + DMCp < 4250 kg (pomijamy kwestię B96)

RMCp < RMCs

Z danych producenta samochodu:

RMCp < MMCp z rubryki O1 (lub O2)

Póki nie znam RMCs oraz RMCp z twojego przykładu nie jestem w stanie odpowiedzieć czy możesz czy nie taką przyczepę ciągnąć czy nie.

Napisano

> Przepraszam, ale na razie nie wynika z niczego o czym rozmawiamy. NICZEGO.

> Odbierałem przyczepę do przewozu motocykli. Na miejscu producent zapytał mnie jaką chcę mieć DMC,

> ponieważ przyczepę taką ma homologowaną w 3 różnych wersjach. MMC jaką zniesie ta przyczepa to

> 2 tony, ale DMC może być 1000 kg, 1300 kg oraz 2000 kg, w zależności czym najczęściej będziemy

> ją ciągnąć, czyli ile będziemy mogli na nią motocykli załadować - DMC = MW + ładowność (miała

> być do SUVa na kat.B).

> MMC w dowodzie rejestracyjnym przyczepy określił producent przyczepy i ma się nijak do MMC z

> rubryki O1 jaką określił producent samochodu. MMC z DR przyczepy mówi ile ta przyczepa

> zniesie, zaś w DR samochodu ile zniesie ten egzemplarz samochodu. Sam przyznasz, że te

> wartości nie są tożsame. Dlatego z twojego opisu również nic nie wynika.

> To czy daną przyczepę można ciągnąć, wynika z kilku warunków:

> PORD:

> DMCs + DMCp < 4250 kg (pomijamy kwestię B96)

> RMCp < RMCs

> Z danych producenta samochodu:

> RMCp < MMCp z rubryki O1 (lub O2)

> Póki nie znam RMCs oraz RMCp z twojego przykładu nie jestem w stanie odpowiedzieć czy możesz czy

> nie taką przyczepę ciągnąć czy nie.

To Twój przykłąd - jakiś tekst

pomijam uwarunkowania wynikające z prawa jazdy.

dane pojazdu ciągnącągo to G=1500kg, F1=F2=2000kg , O1=1000kg

dane przyczepy F1=F2=1500kg, G=500kg.

Napisano

> To Twój przykłąd - jakiś tekst

> pomijam uwarunkowania wynikające z prawa jazdy.

> dane pojazdu ciągnącągo to G=1500kg, F1=F2=2000kg , O1=1000kg

> dane przyczepy F1=F2=1500kg, G=500kg.

Tak, to mój przykład. Z danych przytoczonych przez ciebie wiemy jedynie o - nazwijmy to - możliwościach samochodu i przyczepy. Oprócz powyższych danych konstrukcyjnych mamy jeszcze PoRD (art. 62.).

RMCp<RMCs

Dopiero z warunków obydwóch powyższych można powiedzieć czy daną przyczepę można ciągnąć.