Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

W skodzie Citigo mojej żony spowodu przedziału czasowego przyszedł czas na wymiane oleju, kilometrów zrobiła 8 tysiecy od tego czasu. DO tej pory był lany Castrol Magnatec Proffesional 5w-40 w ASO ale jest ciezko dostepny. Jaki zamiennik polecacie zeby był na dwa lata bo moja zona nie robi tylu kilometrow i nie miesci sie w przedziale kilometrowym tylko czasowym, w instrukcji napisane ze musi miec legalizace WV502.00

Napisano

> w

> instrukcji napisane ze musi miec legalizace WV502.00

Kup jakikolwiek z taką "legalizacją"

Napisano

> Witam

> W skodzie Citigo mojej żony spowodu przedziału czasowego przyszedł czas na wymiane oleju,

> kilometrów zrobiła 8 tysiecy od tego czasu. DO tej pory był lany Castrol Magnatec Proffesional

> 5w-40 w ASO ale jest ciezko dostepny. Jaki zamiennik polecacie zeby był na dwa lata bo moja

> zona nie robi tylu kilometrow i nie miesci sie w przedziale kilometrowym tylko czasowym, w

> instrukcji napisane ze musi miec legalizace WV502.00

Pierwszy z brzegu mobil super 3000 X1 5W40.

Ma specyfikacje:

MB-Approval 229.3

VW 502 00/505 00

BMW Longlife-01

Porsche A40

Peugeot/Citroën Automobiles B71 2296

Renault RN0710 / RN0700

AVTOVAZ (LADA cars)

Napisano
  • Autor

> Kup jakikolwiek z taką "legalizacją"

ale chodzi o to zeby mial interwal czasowy podany 24 miesiace a nie 12

Napisano

> ale chodzi o to zeby mial interwal czasowy podany 24 miesiace a nie 12

I niby taki olej ma cudowne właściwości, czy jak? niewiem.gif

Tak, jak ktoś tu pisał, że od czasu do pory wlewa paliwo premium, bo ono wiąże wodę... grinser006.gifhehe.gif

Napisano

Nie daj się zwariować. Każdy jeden wytrzyma 2 lata i więcej. Oczywiście zaraz krzyk podniosą "sportowcy", że jak nie kupisz oleju prawdziwie syntetycznego produkowanego w technologii kosmicznej z komponentów dostarczonych przez obce cywilizacje stosowanych w promach kosmicznych i nie zmienisz po 3 miesiącach to Twoja skoda zardzewieje a nawet się rozpadnie, ale ja bym to olał.

Napisano

to dla świętego spokoju niech kupi olej z dopiskiem "long life" ... ale jak wleje zwykłego to też się nic nie stanie.

druga sprawa że ja bym i tak wymieniał ten co roku - chyba lepiej tańszy olej zmienić co rok niż lepszy co 2 lata.

Napisano

> Nie daj się zwariować. Każdy jeden wytrzyma 2 lata i więcej.

EE logicznie myślacy powiedzą że olej po zimie gdy silniki są często niedogrzane ma znacznie gorsze właściwości. JA po prostu zmieniam oleje co wiosnę w autach i wole raz w roku zalać tańszy olej niż co dwa lata premium

Napisano

> EE logicznie myślacy powiedzą że olej po zimie gdy silniki są często niedogrzane ma znacznie gorsze

> właściwości. JA po prostu zmieniam oleje co wiosnę w autach i wole raz w roku zalać tańszy

> olej niż co dwa lata premium

Ale ekonomicznie to nie logiczne.

Napisano

> Ale ekonomicznie to nie logiczne.

Niby tak. To jak te interwały przeglądów co 30 tysięcy. Ci któzy wierzą, remontują i narzekają. Ci co robią 2, lub 3 razy częściej jeżdzą i się cieszą. Znajomy ma od nowości 1,5 renault w lagunie i w aso robił co 30 tys, a sam zmieniał co 10 w warsztacie za 120 zł. Auto ma 6ty rok, na blacie 300 tysięcy i sinik jak nowy

Napisano

> Niby tak. To jak te interwały przeglądów co 30 tysięcy. Ci któzy wierzą, remontują i narzekają. Ci

> co robią 2, lub 3 razy częściej jeżdzą i się cieszą. Znajomy ma od nowości 1,5 renault w

> lagunie i w aso robił co 30 tys, a sam zmieniał co 10 w warsztacie za 120 zł. Auto ma 6ty rok,

> na blacie 300 tysięcy i sinik jak nowy

a ja juz mam drugi silnik w kangoorze 1.5 dci 110KM

nie dojechal ro inrterwalu producenta 40kkm screwy.gif i po 32kkm powiedzial dosyc zlosnik.gif

Napisano

> a ja juz mam drugi silnik w kangoorze 1.5 dci 110KM

> nie dojechal ro inrterwalu producenta 40kkm i po 32kkm powiedzial dosyc

Jak masz gwarancje to cie nic nie obchodzi... kolega mimo wszystko od razu planował że laguna ma służyć 10 lat...

Napisano

> Niby tak. To jak te interwały przeglądów co 30 tysięcy. Ci któzy wierzą, remontują i narzekają.

A inni wymieniają co 30 tyś, a że nic się nie dzieje to nie piszą o kłopotach.

Jak ktoś kręci silnik do odcięcia, przegrzewa, przeciąża to olej wymaga częstszej zmiany, ale przy normalnej jeździe nic się nie dzieje.

Robiąc po 15-20 tys rocznie prędziej samochód zeżre rdza niż silnik odczuje gorsze parametry oleju.