Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło bierze nisko/wysoko - wyjaśnienie.

Featured Replies

Napisano

Koledzy kiedy sprzęgło bierze wysoko a kiedy nisko?Tzn gdy wysprzęgla już przy lekkim naciśnięciu to bierze wysoko a gdy wciśnięte prawie na maxa to nisko?

Mam wymienione sprzęgło (docisk,tarcza,łożysko).I teraz aby wysprzęglić muszę dużo głębiej wciskać sprzęgło.Fakt, że praktycznie pewnie jeszcze 50km nie pokonałem.

Czy mogę jakoś wyregulować to za pedałem sprzęgła na cięgle? Należy cięgno wydłużyć czy skrócić?

Wcześniej jeszcze profilaktycznie je odpowietrze.

Napisano

> Koledzy kiedy sprzęgło bierze wysoko a kiedy nisko?Tzn gdy wysprzęgla już przy lekkim naciśnięciu

> to bierze wysoko a gdy wciśnięte prawie na maxa to nisko?

> Mam wymienione sprzęgło (docisk,tarcza,łożysko).I teraz aby wysprzęglić muszę dużo głębiej wciskać

> sprzęgło.Fakt, że praktycznie pewnie jeszcze 50km nie pokonałem.

> Czy mogę jakoś wyregulować to za pedałem sprzęgła na cięgle? Należy cięgno wydłużyć czy skrócić?

> Wcześniej jeszcze profilaktycznie je odpowietrze.

poczekaj aż się ułoży to raz

dwa- tak ma być, zużyte sprzęgło bierze b.wysoko, nowe sprzęgło bierze po środku - a dokładnie to tak jak podaje producent jeżeli chodzi o skok jałowy pedału sprzęgła.

Zatem nic na "pałę" nie podciągaj - bo zacznie ci sprzęgło ślizgać i znów będziesz wymieniać

Napisano
  • Autor

> poczekaj aż się ułoży to raz

> dwa- tak ma być, zużyte sprzęgło bierze b.wysoko, nowe sprzęgło bierze po środku - a dokładnie to

> tak jak podaje producent jeżeli chodzi o skok jałowy pedału sprzęgła.

> Zatem nic na "pałę" nie podciągaj - bo zacznie ci sprzęgło ślizgać i znów będziesz wymieniać

Ale jeśli bierze przy podłodze tzn, że bierze nisko czy wysoko?Bo nigdy nie wiedziałem.

Napisano

> Ale jeśli bierze przy podłodze tzn, że bierze nisko czy wysoko?Bo nigdy nie wiedziałem.

wtedy bierze nisko

Napisano
  • Autor

> wtedy bierze nisko

A ile sprzęgło się ,,dociera"?

Bo u mnie bierze praktycznie przy podłodze.

Napisano

> poczekaj aż się ułoży to raz

> dwa- tak ma być, zużyte sprzęgło bierze b.wysoko, nowe sprzęgło bierze po środku - a dokładnie to

> tak jak podaje producent jeżeli chodzi o skok jałowy pedału sprzęgła.

> Zatem nic na "pałę" nie podciągaj - bo zacznie ci sprzęgło ślizgać i znów będziesz wymieniać

Co to znaczy zużyte sprzęgło? Docisk, tarcza, łożysko? U mnie był na wykończeniu docisk hydrauliczny i sprzęgło brało przy samej podłodze, jak to się ma do tych zasad? zlosnik.gif

Napisano

> Czy mogę jakoś wyregulować to za pedałem sprzęgła na cięgle? Należy cięgno wydłużyć czy skrócić?

> Wcześniej jeszcze profilaktycznie je odpowietrze.

Ono jest sterowane linką czy hydrauliczne?

Przy hydraulice raczej niczego się nie reguluje, jeśli wszystko jest ok. to zawsze jest dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ono jest sterowane linką czy hydrauliczne?

> Przy hydraulice raczej niczego się nie reguluje, jeśli wszystko jest ok. to zawsze jest dobrze

Hydraulika.

Napisano

> Hydraulika.

Tuż nad podłogą brało mi sprzęgło, gdy zapowietrzyłem układ przy wymianie płynu grinser006.gif po ponownym, już prawidłowym odpowietrzeniu wszystko wróciło do normy.

Napisano

Jak pedał jest nisko to bierze nisko - to logiczne.

Przyczyn może być kilka, nie można uogólniać.

Zobaczy przy pedale czy masz regulację tego trzpienia, który wchodzi do pompy. Jak go wydłużysz to będzie brało wyżej.

Tak samo przy wysprzęgliku - jeśli jest regulacja - wydłuż trzpień - będzie wyżej. Rób to stopniowo, małymi krokami i sprawdzaj.

Napisano

> A ile sprzęgło się ,,dociera"?

> Bo u mnie bierze praktycznie przy podłodze.

Pojeździj dzień dwa i może podjedź jeszcze do majstra - może coś podreguluje, odpowietrzy wysprzęglik ...