Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To i ja zapytam o pomoc w doborze auta do 10 tys.

Featured Replies

Napisano

W grudniu trzeba będzie zrobić jakiś odważny krok zlosnik.gif

Auto będzie miało zastąpić Megane 1.6 i wiem, że w pewnym sensie nie będzie to łatwe

Budżet max.10tys. za auto

Generalnie nie mam jakiś uprzedzeń co do marki itp. ale dobrze gdyby było jak najnowsze. Z racji dużych przebiegów minimum segment B, chętnie B/C lub C. Początkowo myślałem o Aveo z silnikiem 1.4 16v.

Auto ma być w miarę wygodne dla czterech osób, bez przesady oczywiście ale, np. w Thalii jest za mało miejsca nad głową z tyłu.

Silnik minimum 1.4, diesli nie chcę, lpg mało istotne, to może jakaś Astra II 1.6 8v. Coś ciekawego poza w/w się znajdzie? zlosnik.gif

Napisano

mialem ten sam problem, obejzane wszystko w okolicy i biez co bedzie w najlepszym stanie, bo prawie wszystko to szrot oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> mialem ten sam problem, obejzane wszystko w okolicy i biez co bedzie w najlepszym stanie, bo prawie

> wszystko to szrot

no właśnie, wiem, że nie będzie łatwo crazy.gif a co kupiłeś z ciekawości?

Napisano
  • Autor

> megane II ale nie polecam w tej kasie

kiedyś myślałem, że jak będę zmieniał Megankę to na dwójkę, ale ogólnie przeszło mi zlosnik.gif nawet jeżeli mógłbym przeznaczyć 15. Już chyba starczy marki Renault, szczególnie, że mam dożywotnio jeszcze jedną Megankę zlosnik.gif

Napisano

jesli Ci nie straszne spalanie w miescie na poziomie 12l ewentualnie gazu to naprawde moge polecic saaba, solidne wozy i mamy naprawde ogarniety serwis w szczecinie

Napisano
  • Autor

> jesli Ci nie straszne spalanie w miescie na poziomie 12l ewentualnie gazu to naprawde moge polecic

> saaba, solidne wozy i mamy naprawde ogarniety serwis w szczecinie

byłoby naprawdę miło, tyle, że ja 70% czasu jestem poza Szczecinem i jak coś się stanie poza granicami naszego pięknego kraju może nie być już za ciekawie frown.gif pewnie części też nie za tanie? przykładowo kpl amorków do Meganki okolice 350zł, tarcze plus klocki 200zł, tłumik końcowy 120-130zł, można oczywiście i drożej. Wolałbym aby następne auto było równie niedrogie w zakupie części co meganka

Napisano

czesci smiesznie tanie i nie sypie sie zawieszenie co chwile, raz zrobisz i mozna przejechac i 100kkm. a cenowo wychodzi taniej od pasnika b5. no ale jak bedziesz poza krajem to im nowsze i mniej skomplikowane tym lepiej (na wstepie usunal bym z listy francuzy z ich kaprysna elektryka)

sam nie wierze ze to proponuje ale moze golfa4

Napisano
  • Autor

> czesci smiesznie tanie i nie sypie sie zawieszenie co chwile, raz zrobisz i mozna przejechac i

> 100kkm. a cenowo wychodzi taniej od pasnika b5. no ale jak bedziesz poza krajem to im nowsze i

> mniej skomplikowane tym lepiej (na wstepie usunal bym z listy francuzy z ich kaprysna

> elektryka)

> sam nie wierze ze to proponuje ale moze golfa4

Das Auto zlosnik.gif też po cichu o tym myślałem, jakieś 1.6 najlepiej w wersji 8v byłoby ok, a jeszcze lepsza byłaby Bora - ale czy to jest w ogóle realne kupić Borę za marną dyszkę?

Napisano

Podrzucę kilka linków zakładając że nie zaśniesz nad klawiaturą wink.gif

1

2

3

4

A coś z dacii?

Napisano
  • Autor

> Podrzucę kilka linków zakładając że nie zaśniesz nad klawiaturą

> 1

> 2

> 3

> 4

> A coś z dacii?

drugim i trzecim linkiem dałeś wyraz, że Ci podpadłem tym zaśnięciem jednak zlosnik.gif

Logan może być ok ale podobno lubi się z rudą, w DE widziałem 1.6 16v i to by było nie głupie nawet

Napisano
  • Autor

> o widzisz Tenenberg podrzucil lacetti, popytaj Woja, on mial chyba w HTB i nie narzekal

ojciec kolegi posiada od nowości - zresztą doradzałem w zakupie i totalnie bezawaryjne auto ok.gif

Napisano

> drugim i trzecim linkiem dałeś wyraz, że Ci podpadłem tym zaśnięciem jednak

Wydaje Ci się wink.gif

> Logan może być ok ale podobno lubi się z rudą, w DE widziałem 1.6 16v i to by było nie głupie nawet

Tylko ciekawe jak z hałasem bo śmigając po niemieckich drogach warto by było nie ogłuchnąć. Astra II wydaje się rozsądna bo jest przyzwoicie wyciszona a i zawieszenie jest całkiem wygodne - oczywiście jak na klasę auta i budżet.

Napisano
  • Autor

> lacetti

> stilo

stilo jest "lepsze" od megane II? tzn.mniej się psuje?

Napisano

astra II

link1

link2

Napisano
  • Autor

> astra II

> link1

> link2

dzięki, muszę tylko sedana poszukać z silnikiem 1.6 8v chociaż ten 1.6 16v też mógłby być w sedanie, nawet 1.8 mógłby być

Napisano
  • Autor

> Wydaje Ci się

Twingo i Spark na cztery osoby na 500km zlosnik.gif

> Tylko ciekawe jak z hałasem bo śmigając po niemieckich drogach warto by było nie ogłuchnąć. Astra

> II wydaje się rozsądna bo jest przyzwoicie wyciszona a i zawieszenie jest całkiem wygodne -

> oczywiście jak na klasę auta i budżet.

Astra wychodzi jak nic ok.gif zawieszenie AII jest mniej wygodne od meganki, nie wspominając o Thalii, która ma mega komfortowe zawieszenie jak na takie auto

Napisano

Też w tym budżecie stawiałbym na AII... Sedan chyba najładniejszy ale z praktycznością gorzej. Jak trochę poszperasz to trafisz niezły egzemplarz (tymbardziej, że może być zwykła benzyna)...

Ew. może trafisz coś innego z opla np.

Meriva

http://otomoto.pl/opel-meriva-1-4b-z-niemiec-klima-el-m-2005-C34750020.html

...albo Zafira

http://otomoto.pl/opel-zafira-benzynak-klima-bardzo-ladna-C34802662.html

Napisano

> dzięki, muszę tylko sedana poszukać z silnikiem 1.6 8v chociaż ten 1.6 16v też mógłby być w

> sedanie, nawet 1.8 mógłby być

A II w kombiku 1,6 16v przy jeździe wkoło komina pali mi 7,5 l na 100km , a teraz jak jeżdżę 40 km do pracy to wcina 6,8 na setkę. Tylko te silniki potrzebują zapasu oleju w bagażniku - 0,5-1 l oleju na 1kkm (około).

Napisano
  • Autor

> A II w kombiku 1,6 16v przy jeździe wkoło komina pali mi 7,5 l na 100km , a teraz jak jeżdżę 40 km

> do pracy to wcina 6,8 na setkę. Tylko te silniki potrzebują zapasu oleju w bagażniku - 0,5-1 l

> oleju na 1kkm (około).

stwierdziłem jednak, że tylko 8v ale dzięki

Napisano

> W grudniu trzeba będzie zrobić jakiś odważny krok

> Auto będzie miało zastąpić Megane 1.6 i wiem, że w pewnym sensie nie będzie to łatwe

> Budżet max.10tys. za auto

> Generalnie nie mam jakiś uprzedzeń co do marki itp. ale dobrze gdyby było jak najnowsze. Z racji

> dużych przebiegów minimum segment B, chętnie B/C lub C. Początkowo myślałem o Aveo z silnikiem

> 1.4 16v.

> Auto ma być w miarę wygodne dla czterech osób, bez przesady oczywiście ale, np. w Thalii jest za

> mało miejsca nad głową z tyłu.

> Silnik minimum 1.4, diesli nie chcę, lpg mało istotne, to może jakaś Astra II 1.6 8v. Coś ciekawego

> poza w/w się znajdzie?

coś najmniej zgnite z najprostszym w budowei silnikiem

Napisano
  • Autor

> coś najmniej zgnite z najprostszym w budowei silnikiem

Meganka w ogóle nie jest zgnita poza małym wypryskiem rudej na dole tylnego błotnika i ma teoretycznie prosty ośmiozaworowy silnik zlosnik.gif bardziej mnie tutaj zastanawia czy powiedzmy taka Astra II będzie bardziej trwała od meganki

Napisano

> Meganka w ogóle nie jest zgnita poza małym wypryskiem rudej na dole tylnego błotnika i ma

> teoretycznie prosty ośmiozaworowy silnik bardziej mnie tutaj zastanawia czy powiedzmy taka

> Astra II będzie bardziej trwała od meganki

IMO Astra prostsza konstrukcja mechanicznie + od pyty części

jedynie blachy moga budzić niepokój

Napisano
  • Autor

> IMO Astra prostsza konstrukcja mechanicznie + od pyty części

> jedynie blachy moga budzić niepokój

Astra G równie prosta konstrukcja mówisz, a co jeszcze jest podobnie proste konstrukcyjnie?

Napisano

> Astra G równie prosta konstrukcja mówisz, a co jeszcze jest podobnie proste konstrukcyjnie?

Jeśli chodzi o 1.6 8V w astrze to dobrze się zastanów czy chcesz tym jezdzić w trasach wink.gif. Za 10 tys będziesz szukał na pewno coś z Z16SE, a tam może skrzynia jest dłuższa, ale X16SZR, a raczej jego skrzynia strasznie męczy przy autostradowych prędkościach wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o 1.6 8V w astrze to dobrze się zastanów czy chcesz tym jezdzić w trasach . Za 10 tys

> będziesz szukał na pewno coś z Z16SE, a tam może skrzynia jest dłuższa, ale X16SZR, a raczej

> jego skrzynia strasznie męczy przy autostradowych prędkościach .

Z16SE - moc 84km, mam nadzieję, że nie będzie jakoś dramatycznie odstawał od silnika Reno 1.6

wg danych megane 0-100- 11,5, vmax 185

astra 0-100 - 13, vmax 180

Każdy kto posiadał/posiada megankę 1.6 nie powie raczej, że nie jedzie jak na tylko 90 km zlosnik.gif

do naprawdę dobrych osiągów daleko ale dobrze się zbiera i z racji długiej piątki można spokojnie trzymać licznikowe 180-190km/h bez większych problemów

Miałeś styczność z tą Astrą z silnikiem Z16SE?

Napisano

> Z16SE - moc 84km, mam nadzieję, że nie będzie jakoś dramatycznie odstawał od silnika Reno 1.6

> wg danych megane 0-100- 11,5, vmax 185

> astra 0-100 - 13, vmax 180

> Każdy kto posiadał/posiada megankę 1.6 nie powie raczej, że nie jedzie jak na tylko 90 km

> do naprawdę dobrych osiągów daleko ale dobrze się zbiera i z racji długiej piątki można spokojnie

> trzymać licznikowe 180-190km/h bez większych problemów

> Miałeś styczność z tą Astrą z silnikiem Z16SE?

to z takimi prędkościami jak masz jeździć to szukaj czegoś bliżęj 2 litrów albo i więcej

Napisano
  • Autor

> to z takimi prędkościami jak masz jeździć to szukaj czegoś bliżęj 2 litrów albo i więcej

nie jeżdżę stale z takimi prędkościami, napisałem tylko, że u siebie z racji charakterystyki skrzyni mogę taką prędkość bez większych problemów rozwinąć i utrzymać ale to nie jest priorytet przy zakupie auta zlosnik.gif ma jechać od 1,5 tys. obr i nie zamulać powyżej 120 i mam nadzieję, że ta Astra się dobrze sprawdzi

Napisano

> Twingo i Spark na cztery osoby na 500km

Przynajmniej pasażerowie nie pozwolą Ci zasnąć za kierownicą grinser006.gif

> Astra wychodzi jak nic zawieszenie AII jest mniej wygodne od meganki, nie wspominając o Thalii,

> która ma mega komfortowe zawieszenie jak na takie auto

Ale to proste w budowie auto. W DE też w razie czego bez problemu ją naprawisz. Z golfem IV i jego klonami też by tak było (1.6 MPi).

Napisano

> dzięki, muszę tylko sedana poszukać z silnikiem 1.6 8v chociaż ten 1.6 16v też mógłby być w

> sedanie, nawet 1.8 mógłby być

1.8 byłby w sam raz - w tej budzie naprawdę dobrze jedzie, elastyczność w swojej klasie ma znakomitą a pali stosunkowo mało. Dodatkowo to idealny silnik pod LPG.

Napisano
  • Autor

> 1.8 byłby w sam raz - w tej budzie naprawdę dobrze jedzie, elastyczność w swojej klasie ma

> znakomitą a pali stosunkowo mało. Dodatkowo to idealny silnik pod LPG.

115 czy 125km? a to nie wciąga już 1l oleju na 1000km?

Napisano

> 115 czy 125km? a to nie wciąga już 1l oleju na 1000km?

A który trafisz wink.gif A o oleum to niestety wiedzy nie mam.

Pandę z LPG już ktoś proponował? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A który trafisz A o oleum to niestety wiedzy nie mam.

bo ponoć 1.6 16v lubi sobie łyknąć

> Pandę z LPG już ktoś proponował?

nie i niech się nie waży zlosnik.gif

Napisano

> stilo jest "lepsze" od megane II? tzn.mniej się psuje?

wg mnie podobnie

a szukajac auta za 10 tys. ktore bedzie mialo blisko 10 lat skupilbym sie na stanie technicznym

nie szukaj wg marki ale znajdz zadbany egzemplarz

stilo czy megane bedzie w miare mlode w tej cenie

Napisano

> bo ponoć 1.6 16v lubi sobie łyknąć

Ten opla czy vag?

> nie i niech się nie waży

Ale mimo wszystko niech temat rozważy grinser006.gif

Po negocjacjach na założenie LPG wystarczy skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Ten opla czy vag?

Opla

> Ale mimo wszystko niech temat rozważy

> Po negocjacjach na założenie LPG wystarczy

W De stoi u mnie na wiosce z 2010r. za 2500 euro, pewnie do jakiś drobnych targów ale zdecydowanie nie chcę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wg mnie podobnie

> a szukajac auta za 10 tys. ktore bedzie mialo blisko 10 lat skupilbym sie na stanie technicznym

> nie szukaj wg marki ale znajdz zadbany egzemplarz

> stilo czy megane bedzie w miare mlode w tej cenie

zgadza się z tym, że nie chcę jednak samochodu na F zlosnik.gif wolę młodsze Aveo od Stilo, ew. wspomnianą Astre G lub Lacetti

Napisano

> Z16SE - moc 84km, mam nadzieję, że nie będzie jakoś dramatycznie odstawał od silnika Reno 1.6

> wg danych megane 0-100- 11,5, vmax 185

> astra 0-100 - 13, vmax 180

> Każdy kto posiadał/posiada megankę 1.6 nie powie raczej, że nie jedzie jak na tylko 90 km

> do naprawdę dobrych osiągów daleko ale dobrze się zbiera i z racji długiej piątki można spokojnie

> trzymać licznikowe 180-190km/h bez większych problemów

Z mojego doświadczenia powiem, żebyś zapomniał o utrzymywaniu takich prędkości w Astrze z tym silnikiem. Realna - nie męcząca - prędkość podróżna to maksymalnie 130 - 140 km/h. Powyżej jest już zbyt głośno i czuć też że silnik się męczy.

Z tym silnikiem to nie jest samochód na duże prędkości i autostrady.

Co do spalania oleju, to też nie jest tak, że 8V go w ogóle nie spala. Też trzeba kontrolować - zwłaszcza po jeździe przez dłuższy czas na wyższych obrotach - bo też potrafi łyknąć nawet te 0,5l/1000km.

Poza tym samochód bezproblemowy, tani w eksploatacji, w razie awarii, każdy mechanik naprawi. Do codziennej, spokojnej jazdy po mieście i pod miastem w sam raz. Na autostrady i dynamiczną jazdę silnik jest za słaby.

Napisano
  • Autor

> Poza tym samochód bezproblemowy, tani w eksploatacji, w razie awarii, każdy mechanik naprawi. Do

> codziennej, spokojnej jazdy po mieście i pod miastem w sam raz. Na autostrady i dynamiczną

> jazdę silnik jest za słaby.

chyba za duży nacisk w poście położyłem na tą prędkość, mi chodzi bardziej o to żeby czasami można było przyspieszyć do tych załóżmy 170km/h bez efektu czekania w nieskończoność - na zasadzie takim powiedzmy clio 1.2 też się rozpędzisz pewnie do 160-170 ale powyżej 120km/h trwa to już długo,

ten filmik myślisz, że jest realny?:

Napisano

> chyba za duży nacisk w poście położyłem na tą prędkość, mi chodzi bardziej o to żeby czasami można

> było przyspieszyć do tych załóżmy 170km/h bez efektu czekania w nieskończoność - na zasadzie

> takim powiedzmy clio 1.2 też się rozpędzisz pewnie do 160-170 ale powyżej 120km/h trwa to już

> długo,

> ten filmik myślisz, że jest realny?:

> Astra G przyspieszenie

Wydaje się szybko, ale nie powiem ci czy jest realny, bo ja swojego tak nie żyłuję. Musiałbym kiedyś ewentualnie spróbować i porównać grinser006.gif

Generalnie na co dzień przy przyspieszaniu nie kręcę powyżej 3 - 3,5 tys. obrotów, bo to i tak niewiele zmienia. To nie jest silnik wysokoobrotowy, raczej fajnie "ciągnie" z dołu. Później więcej hałasuje niż przyspiesza (a przynajmniej takie odnoszę wrażenie) - chociaż na tym filmiku wygląda to zadziwiająco sprawnie - może z górki i z wiatrem było zlosnik.gif

Silnik fajnie zbiera się "z dołu" i dosyć sprawnie jedzie do tych 100 - 110 km/h. Później to już nie wygląda tak dobrze i potrzeba czasu. Jak jedzie się samemu, to z wyprzedzaniem nie ma większych problemów, ale już załadowanym i z klimatyzacją trzeba się dwa razy zastanowić czy mamy kilometr wolnego żeby wyprzedzić ciężarówkę grinser006.gif

To nie jest szybki samochód. Jeśli chcesz jeździć z prędkością podróżną większą niż te 130 - 140km/h wybierz coś innego, bo będziesz się męczył i ty i samochód. Jeśli jeździsz spokojnie, zwykle w okolicach max 100-110 km/h możesz się zastanowić, bo samochód do codziennej jazdy jest bardzo fajny.

Aaa. jeszcze odnośnie tego przyspieszenia z ok. 120 do 170km/h. Będzie to trwało raczej dłuuugo niż krótko wink.gif

Napisano

moim zdaniem kupując auto za 10kpln nie ma co sie kierować jakimiś konkretnymi markami - trzeba znaleźc auto w dobym stanie - więc wybierasz mniej wiecej silnik i wielkość i zaczynasz przeglądac tony złomu az znajdziesz cos w co nie będziesz musial zainwestować równowartości ceny zakupu smile.gif

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem kupując auto za 10kpln nie ma co sie kierować jakimiś konkretnymi markami - trzeba

> znaleźc auto w dobym stanie - więc wybierasz mniej wiecej silnik i wielkość i zaczynasz

> przeglądac tony złomu az znajdziesz cos w co nie będziesz musial zainwestować równowartości

> ceny zakupu

de facto masz rację ale mam jeszcze ten mały plus, że mogę sobie poszukać tego na spokojnie w Niemczech więc wolałbym coś ogólnie bardziej trwałego typu Golf, Astra z jakimś prostym silnikiem niż powiedzmy francuza w dieslu

Napisano

Z Z16SE stycznosci nie mialem, na codzien jezdze X16SZR.ktora byc moze ma krotsza skrzynie wink.gif. Auto bezproblemowe od 60kkm i 3lat, ale prawda jest taka ze jakbym tym mial jezdzic po trasach na codzien z predkosciami powyzej 130...to zmienilbym auto bo szkoda i auta i moich nerwow. Ostatnio sprawdzalem i: 130km/h jest ok 4tys obr, jak ktos wczesniej napisal auto do tych 3,5 tys obr jezdzi na codzien calkiem przyjemnie jak na malutka moc, wyzej nie ma sensu go krecic, o 180-190- zapomnij zlosnik.gif. Mam jakies tam porownanie z focusem mk1 1.6 i tam np przy 4 tys jest okolo 150km/h i szczerze powiem ze calkiem przyjemnie sie tym jedzie przy tych obrotach. Moze 16v w astrze pojedzie podobnie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Z Z16SE stycznosci nie mialem, na codzien jezdze X16SZR.ktora byc moze ma krotsza skrzynie . Auto

> bezproblemowe od 60kkm i 3lat, ale prawda jest taka ze jakbym tym mial jezdzic po trasach na

> codzien z predkosciami powyzej 130...to zmienilbym auto bo szkoda i auta i moich nerwow.

> Ostatnio sprawdzalem i: 130km/h jest ok 4tys obr, jak ktos wczesniej napisal auto do tych 3,5

> tys obr jezdzi na codzien calkiem przyjemnie jak na malutka moc, wyzej nie ma sensu go krecic,

> o 180-190- zapomnij . Mam jakies tam porownanie z focusem mk1 1.6 i tam np przy 4 tys jest

> okolo 150km/h i szczerze powiem ze calkiem przyjemnie sie tym jedzie przy tych obrotach. Moze

> 16v w astrze pojedzie podobnie?

hmm ale to mimo wszystko 10 kucy masz mniej i pewnie momentu mniej, u mnie przy 120-125 nie pamiętam dokładnie na piątce jest 3 tys. obr. Właśnie jeżeli 16v to chyba 1.8 bo 1.6 ponoć łyka olej i pewnie nie jedzie od dołu co ja bardzo sobie cenię ok.gif

Napisano
  • Autor

> octawia I 1.6 Dla mnie bije opla na głowę

kiedyś dla kuzyna szukałem diesla to od razu przyszła mi do głowy Octa 1.9 tdi 90ps. A możesz rozwinąć czemu bije tak Opla na głowę? chodzi Ci o wersję 75 czy 100ps?

Napisano

> kiedyś dla kuzyna szukałem diesla to od razu przyszła mi do głowy Octa 1.9 tdi 90ps. A możesz

> rozwinąć czemu bije tak Opla na głowę? chodzi Ci o wersję 75 czy 100ps?

wersja 100 KM. Pojemnośc ta sama, ilość zaworów również, subiektywnie więcej miejsca ma w środku niż astra. Osobiście wolę octawią niż astrą jeździć czy to wokół komina, czy w trasy ok.gif