Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie techniczne, zebata pompa wspomagania, gdzie ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie pytanie związane dośc mocno z motoryzacją grinser006.gif Poszukuje pompy hydraulicznej o niedużej wydajności i niedużym cisnieniu, wpadłem na pomysł zaadoptowania do tego celu pompy wspomagania od samochodu osobowego. Jak do tej pory zanabyłem pompę od mazdy 6 jednak ku mojemu zaskoczeniu nie była to pompa zebata lecz łopatkowa oslabiony.gif nie bardzo się sprawdza ba nawet wogle się nie sprawdza... Kolejną pasująca (niestety juz mniej) jest pompa od samochodu Fiat Palio/Siena, czy ktoś z was orientuje się jak jest zbudowana w środku taka pompa ?? czy olej jest tłoczony za pomoca kól zębatych ?? Lub jesli nie proszę o jakies inne modele samochodów od których dało by się zaadoptowac taką pompe.

Z góry dzięki za info 20.GIF

Napisano

W samochodach to raczej wszystkie są łopatkowe, może w jakiś starych znalazł byś zębate, choć wątpię hmm.gif

Może napisz do czego to ma być.

Jeśli chodzi o pompy zębate to występują w ciągnikach, ale ich główne zastosowanie to hydraulika podnośnika...

Napisano

coś mi świta że któryś ford focus ma zębatą chyba diesel

Napisano

Może skontaktuj się z punktem gdzie dokonują napraw/regeneracji pomp, powinni mieć wiedzę na ten temat.

Napisano
  • Autor

> W samochodach to raczej wszystkie są łopatkowe, może w jakiś starych znalazł byś zębate, choć

> wątpię

> Może napisz do czego to ma być.

> Jeśli chodzi o pompy zębate to występują w ciągnikach, ale ich główne zastosowanie to hydraulika

> podnośnika...

Pompa ma poprostu tloczyc olej do ukladu smarowania przekladni w tokarce, nie ma tam panewek itp. Sa tylko kola zebate i lozyska nad ktorymi sa zamocowane rurki podajace olej to wszystko. Jednak olej ktory sie znaduje w maszynie jest dosc gesty w porownaniu z takim od wspomagania. A i obroty przy jakich pracuje to ok 1400 jak zwykly silnik elektryczny.

Napisano
  • Autor

> coś mi świta że któryś ford focus ma zębatą chyba diesel

Ktorej generacji ?

Napisano

> Pompa ma poprostu tloczyc olej do ukladu smarowania przekladni w tokarce, nie ma tam panewek itp.

> Sa tylko kola zebate i lozyska nad ktorymi sa zamocowane rurki podajace olej to wszystko.

> Jednak olej ktory sie znaduje w maszynie jest dosc gesty w porownaniu z takim od wspomagania.

> A i obroty przy jakich pracuje to ok 1400 jak zwykly silnik elektryczny.

Dlaczego nie weźmiesz pompy zębatkowej z jakiegoś silnika?

Napisano

Po kształcie widać, że pompa od Sieny też jest łopatkowa.

Ciągniki rolnicze mają pompy zębate: Ursus, Zetor itp.

Jak ta tokarka działa teraz? Miała pompę fabrycznie?

A może wystarczy zbiornik wewnątrz skrzynki napełniany rozbryzgowo, z którego olej będzie spływał grawitacyjnie.

> Dlaczego nie weźmiesz pompy zębatkowej z jakiegoś silnika?

Problem z pompami oleju jest taki, że pracują wewnątrz silnika. Z tego względu często nie mają uszczelnień. Nic nie szkodzi jeśli pompa ma odsłonięte łożyska i nie ma uszczelniaczy. Olej wycieknie do miski.

Podejrzewam, że autor chce tą pompę umieścić poza skrzynią biegów tokarki i chciałby, żeby była do tego przystosowana.

Napisano
  • Autor

> Po kształcie widać, że pompa od Sieny też jest łopatkowa.

> Ciągniki rolnicze mają pompy zębate: Ursus, Zetor itp.

> Jak ta tokarka działa teraz? Miała pompę fabrycznie?

Tak, miała ale z niewiadomych przyczyn rozleciała sie totalnie, nie mam mozliwosci jej regenereacji...

> A może wystarczy zbiornik wewnątrz skrzynki napełniany rozbryzgowo, z którego olej będzie spływał

> grawitacyjnie.

> Problem z pompami oleju jest taki, że pracują wewnątrz silnika. Z tego względu często nie mają

> uszczelnień. Nic nie szkodzi jeśli pompa ma odsłonięte łożyska i nie ma uszczelniaczy. Olej

> wycieknie do miski.

> Podejrzewam, że autor chce tą pompę umieścić poza skrzynią biegów tokarki i chciałby, żeby była do

> tego przystosowana.

Chcę ją umiescić zamiast ori pompy, ta jest praktyczni nie możliwa do dostania...

Napisano

Pompy do oleju w silnikach sa zebatkowe moze taka byc zastosowal.

Napisano

> pierwszej, tylko nie wiem czy o tym samym myślimy

> o tak to mniej więcej wygląda

> http://allegro.pl/pompa-oleju-olejowa-ford-focus-mk1-02-1-4-16v-fxdb-i4697045326.html

To Twoim zdaniem jest pompa wspomagania zlosnik.gif

Przecież te do smarowania silnika to w większości są zębate, ale weź to jakoś zamontuj i uszczelnij w tej tokarce grinser006.gif

Już podawałem linka do pompy hydrauliki z ciągnika Władimiriec, którą chyba będzie najprościej zaadoptować ok.gif

Napisano

> To Twoim zdaniem jest pompa wspomagania

Nie to jest pompa oleju, skupiłem się na konstrukcji a nie na tym do czego/od czego jest

> Przecież te do smarowania silnika to w większości są zębate, ale weź to jakoś zamontuj i uszczelnij

> w tej tokarce

> Już podawałem linka do pompy hydrauliki z ciągnika Władimiriec, którą chyba będzie najprościej

> zaadoptować

Wszystko się da zrobić, natomiast ja już potem nie czytałem do czego kolega szuka

Napisano
  • Autor

> od Łady Nivy masz tanią nową i na zębach

> http://allegro.pl/pompa-oleju-olejowa-lada-2101-2107-oryginal-rosja-i4698126390.html

Wygląda ciekawie, jednak "najlepsza" jaka znalazłem to pompa oleju od silnika w trkatorze T-25 tzw. władymirec wygląda najlepiej ALE tak jak inne pompy nie jest chyba szczelna !? więc montując ją na zewnątrz nie wiem czy nie będa pojawiały się wycieki... musze ja zobaczyć na żywo...

Napisano

> Wygląda ciekawie, jednak "najlepsza" jaka znalazłem to pompa oleju od silnika w trkatorze T-25 tzw.

> władymirec wygląda najlepiej ALE tak jak inne pompy nie jest chyba szczelna !? więc montując

> ją na zewnątrz nie wiem czy nie będa pojawiały się wycieki... musze ja zobaczyć na żywo...

Powinna być szczelna, bo akurat w tym ciągniku jest na zewnątrz, we wcześniejszym poście podałem linki i w tym drugim jest jej charakterystyka i myślę, że będzie idealna zlosnik.gif