Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FWD ze szpera

Featured Replies

Napisano

> Może raczej sam się zastanów nad sensem tego co piszesz.

Jezu, w czym leży Twój problem?

> W tym samym wpisie, że nie widzisz sensu montowania go i że się świetnie spisuje

Wyrywało Ci kierownicę z rąk w takim dajmy na to Hyundaiu Sonata V6 z automatyczną skrzynią biegów?! Widzisz sens dokładania tam szpery? Bo ja nie.

Napisano

> Żaden Mondeo ST200 i ST220 nie miał fabrycznie szpery.

ST220 przedlifotewe ze skrzynią 5MT miało w opcji szpere.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> jeśli liczysz na poprawę trakcji na starcie to się przeliczysz.

> Wydaje mi się, że będziesz mocno zawiedziony mimo to czekam z niecierpliwością na twoja opinię co

> do działania.

Jest, działa!

Wczoraj odpaliłem, przejechałem łącznie 100km.

Trochę mało do szerszej oceny ale już mogę powiedzieć, że przy pałowaniu na dwójce nie wyrywa mi kierownicy z rąk, auto nie próbuje wjechać do rowu jak to było wcześniej. Po prostu sobie mieli oboma kołami i jedzie prosto.

Przy wyprzedzaniu na 3-ce auto jest łatwiejsze do opanowania, nagła zmiana pasa nie powoduje walki o życie przy poboczu ani utraty przyczepności przez jedno koło.

W łukach mniej testowałem ale wrażenie jest takie, jakby podsterowność zmalała.

Pojeżdżę więcej to napiszę.

Napisano

> ST220 przedlifotewe ze skrzynią 5MT miało w opcji szpere.

Nie miało zlosnik.gif Ani przedliftowe ze skrzynią 5biegową ani poliftowe z 6biegową. W zwykłych Mondeo 3.0 V6 jak i 2.5V6, ani starszej generacji Mondeo włącznie z ST200, nie było fabrycznej szpery.

Przerobiłem temat na wszystkie sposoby jak miałem ST220 i jedyną opcją rozsądną finansową był zakup szpery Quaife.

Napisano

> Jest, działa!

Gratulacje

> Wczoraj odpaliłem, przejechałem łącznie 100km.

> Trochę mało do szerszej oceny ale już mogę powiedzieć, że przy pałowaniu na dwójce nie wyrywa mi

> kierownicy z rąk, auto nie próbuje wjechać do rowu jak to było wcześniej. Po prostu sobie

> mieli oboma kołami i jedzie prosto.

Do tego właśnie trzeba się przyzwyczaić - do mielenia na oba koła grinser006.gif

> Przy wyprzedzaniu na 3-ce auto jest łatwiejsze do opanowania, nagła zmiana pasa nie powoduje walki

> o życie przy poboczu ani utraty przyczepności przez jedno koło.

A to jak najbardziej.

> W łukach mniej testowałem ale wrażenie jest takie, jakby podsterowność zmalała.

Bo w gruncie rzeczy właśnie po to wymyślono ten system. A, i łatwiej po śniegu z garażu wyjechać. grinser006.gif

Napisano

> Gratulacje

> Do tego właśnie trzeba się przyzwyczaić - do mielenia na oba koła

> A to jak najbardziej.

> Bo w gruncie rzeczy właśnie po to wymyślono ten system. A, i łatwiej po śniegu z garażu wyjechać.

Pierwsze ułatwienie jakie odczułem, to że mogłem odkręcić i przykręcić uniesione lewarkiem koło, kiedy drugie stało na ziemi zlosnik.gif

Napisano

> Pierwsze ułatwienie jakie odczułem, to że mogłem odkręcić i przykręcić uniesione lewarkiem koło,

> kiedy drugie stało na ziemi

Mocno ta szpera trzyma grinser006.gif Albo masz słabo dokręcone koła grinser006.gif

Napisano

> Jest, działa!

Uwaga, pytanie lajkonika alien.gif

Możesz łaskawie podrzucić jakąś linkę gdzie można w ojczystym języku poczytać "how to".?

Można taka szperę zapodać do diesla z 400Nm i pi razy oko ile trza wypłakać monety?

Tak na chłopski rozum to taka szpera spowoduje że na kierownicy nie będzie rwania przy but.gif czyli mniej więcej będę czuł jakbym jechał autem z napędem na tył i będzie trudniej zabuksować ?

Napisano

> Lancia Kappa 16v Turbo

> Lancia Kappa 20v Turbo

Oraz opcjonalnie w 2.4 20V i 3.0 V6 :-)

Napisano
  • Autor

> Tak na chłopski rozum to taka szpera spowoduje że na kierownicy nie będzie rwania przy czyli

> mniej więcej będę czuł jakbym jechał autem z napędem na tył i będzie trudniej zabuksować ?

bez przedasy do neutralnosci RWD czy AWD to dalekooooooooooooooooooo

Napisano

> Oraz opcjonalnie w 2.4 20V i 3.0 V6 :-)

z tego co wiem to skrzynie montowane do 2,4 nie mają technicznie możliwości aby umieścić tam ViscoDrive.

Jak jest ze skrzyniami montowanymi do V6 nie wiem.

Napisano

> Uwaga, pytanie lajkonika

> Możesz łaskawie podrzucić jakąś linkę gdzie można w ojczystym języku poczytać "how to".?

Akurat Glaca zastosował Viscodrive który Fiat ładował fabrycznie do aut z silnikiem jaki Glaca ma u siebie pod maską. Szperunek działa poprzez wielotarczowe, mokre sprzęgło umieszczone na prawej półosi.

viscodrive.jpg

Połowa tarczek jest przymocowana do obudowy mechanizmy - druga połowa do półosi. całość jest wypełniona specjalnym olejem. Gdy koła kręcą się z ta samą prędkością to nic się nie dzieje. Gdy koła zaczynają kręcić się z różną prędkością to różnica w prędkości obrotowej tarczek sprzęgłowych (tarczki "trą" o olej wypełniający obudowę) powoduje wzrost temperatury wypełniającego obudowę a to z kolei prowadzi do mocnej zmiany jego wiskotycznosci oleju. pod wpływem temp olej gęstnieje do tego stopnia, że tarczki nie mogą się już swobodnie obracać i zaczynają kręcić się razem.

Ten mechanizm NIE LIKWIDUJE POŚLIZGU KÓŁ. Żadna szpera cierna tego nie robi! Ten mechanizm ma jedynie sprawić aby moment obrotowy który w normalnym otwartym mechanizmie różnicowym automatycznie trafia na koło nie stawiające oporu trafił również na koło które opór ma.

Przy nadmiarze mocy koła będą buksować - ale nie będzie już sytuacji gdy buksuje tylko jedno bo cała moc nie trafia.

> Można taka szperę zapodać do diesla z 400Nm i pi razy oko ile trza wypłakać monety?

To zależy o jakim dieslu mówisz. Jak to np. 1,9 jtd znane z alfy to circa 3 tys. PLN za nowego Torsena znanego z wersji 147 Q2.

> Tak na chłopski rozum to taka szpera spowoduje że na kierownicy nie będzie rwania przy czyli

> mniej więcej będę czuł jakbym jechał autem z napędem na tył i będzie trudniej zabuksować ?

Nie. Taka szpera spowoduje że gdy w zakręcie naciśniesz gaz to na zewnętrzne przednie koło zadziała nie tylko siła wynikająca z masy samochodu i wypychająca je z zakrętu. Koło będzie cały czas napędzane a tym samym będzie ciągnąć auto do przodu. Podsterowność się zmniejszy.

Co do problemów z buksowaniem to jak wyżej.

Napisano

> bez przedasy do neutralnosci RWD czy AWD to dalekooooooooooooooooooo

Ta neutralność AWD to taka umowna sprawa. No chyba, że mówisz w oparciu o swoje Subaru.

Napisano

> Ten mechanizm NIE LIKWIDUJE POŚLIZGU KÓŁ. Żadna szpera cierna tego nie robi!

Ok. wiadomo że jak za dużo pary pójdzie w koła to i dragster zabuksuje.

>Ten mechanizm ma

> jedynie sprawić aby moment obrotowy który w normalnym otwartym mechanizmie różnicowym

> automatycznie trafia na koło nie stawiające oporu trafił również na koło które opór ma.

> Przy nadmiarze mocy koła będą buksować - ale nie będzie już sytuacji gdy buksuje tylko jedno bo

> cała moc nie trafia.

Można wiec powiedzieć że w takim przypadku zwiększa to bezpieczeństwo jazdy.

> To zależy o jakim dieslu mówisz.

2.0 TDI z Audi A4 B8

> Nie. Taka szpera spowoduje że gdy w zakręcie naciśniesz gaz to na zewnętrzne przednie koło zadziała

> nie tylko siła wynikająca z masy samochodu i wypychająca je z zakrętu. Koło będzie cały czas

> napędzane a tym samym będzie ciągnąć auto do przodu. Podsterowność się zmniejszy.

Czyli kolejny plus zwiększający bezpieczeństwo jazdy.

> Co do problemów z buksowaniem to jak wyżej.

Korci mnie zmiana A4 z ośki na quattro slinka.gif ale mam zadbany sprzęt i było by szkoda sie go pozbywać.

Dlatego zaciekawiły mnie szpery

IThankYou.gifIThankYou.gif za wyjaśnienia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ta neutralność AWD to taka umowna sprawa. No chyba, że mówisz w oparciu o swoje Subaru.

mowie o braku sil na kierownicy.

Napisano

> Ok. wiadomo że jak za dużo pary pójdzie w koła to i dragster zabuksuje.

> Można wiec powiedzieć że w takim przypadku zwiększa to bezpieczeństwo jazdy.

> 2.0 TDI z Audi A4 B8

> Czyli kolejny plus zwiększający bezpieczeństwo jazdy.

> Korci mnie zmiana A4 z ośki na quattro ale mam zadbany sprzęt i było by szkoda sie go pozbywać.

> Dlatego zaciekawiły mnie szpery

> za wyjaśnienia

Wracałem wczoraj z pracy i łapał mróz, szron był na drodze - czułem bardzo działanie szpery. Mimo nierównej drogi i miejscami oblodzonej - dawało się super kontrolować kierunek jazdy przy butowaniu, nie zrywało przyczepności aż tak często jak kiedyś.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Panowie odkopuję kotleta ale chciałem pokazać jak wiele daje szpera. Dzięki niej nie wyrywa mi kierownicy nawet w takim przypadku jak dzisiaj:

Napisano

> wpisywac porsze mi tu model aut z napedem FWD wyposazonych FABRYCZNIE w szpere (nie interesuje mnie

> elektroniczne protezy)

> powiedzmy zakres lat 90-teraz

> w brew pozorom duzo ich nie ma

> mi do glowy przychodzi tylko:

> lancia delta 2.0T

> mazda 3 MPS

> Honda Civic Type R jakas limitowana wersja

> Renault Megane RS jakas limitowana werjsja

> Ford Focus RS

> co jeszcze?

Hyundai Accent I w wersji na rynek Kanadyjski ;-p

Z powaznych aut dodalbym

Leon Cupra R

Astra OPC (aktualny model)

Golf GTI (aktualny model w konkretnej wersji)

Aktualny Leon Cupra

Opel Corsa Nurburgring Edition

Honda/Acura Integra Type-R

Honda Accord Type-R

Wydaje mi sie ze Civic 1.8 VTI w wersji 5d z poznych lat 90'

No narazie wystarczy palacz.gif