Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co "mijania" w deszczu w dzień?

Featured Replies

Napisano

> A ja Ci jakoś po prostu nie wierzę.

To nie sala sądowa i gay.gif dynda mi czy ktoś mi wierzy czy nie.

> Ale ja to chyba jakiś dziwny jestem, bo nie przeszkadzają mi włączone przednie czy tylne światła

> przeciwmgłowe, nie przeszkadza mi światło STOP i doskonale w dzień widzę, nawet z bardzo

> daleka, samochód bez świateł.

Dodaj jeszcze, że we mgle i bez świateł (bo o tym pisałem), to Ci szczerze gratuluję wzroku. Bo ja najgorszego nie mam (właśnie niedawno robiłem badania psychotechniczne dla kierowców ciężarówek)ale takiego noktowizora w oczach nie mam.

Napisano

> To nie sala sądowa i dynda mi czy ktoś mi wierzy czy nie.

> Dodaj jeszcze, że we mgle i bez świateł (bo o tym pisałem), to Ci szczerze gratuluję wzroku. Bo ja

> najgorszego nie mam (właśnie niedawno robiłem badania psychotechniczne dla kierowców

> ciężarówek)ale takiego noktowizora w oczach nie mam.

W gęstszej mgle jeździ się powoli i przeważnie ludzie włączają tylne światła przeciwmgłowe gdyż tylnych pozycyjnych prawie w ogóle nie widać. Szybciej da się zobaczyć sylwetkę samochodu.

W bardzo gęstej mgle jeździ się jeszcze ostrożniej.

A jak się jeździ wolniej to nie wiem co trzeba zrobić by samochód jadący przede mną, w tę samą stronę, stał się dla mnie bezpośrednim zagrożeniem i miałbym w niego walnąć.

Dodam, że też przechodzę badania psychotechniczne.

Napisano

> W gęstszej mgle jeździ się powoli i przeważnie ludzie włączają tylne światła przeciwmgłowe gdyż

> tylnych pozycyjnych prawie w ogóle nie widać. Szybciej da się zobaczyć sylwetkę samochodu.

> W bardzo gęstej mgle jeździ się jeszcze ostrożniej.

> A jak się jeździ wolniej to nie wiem co trzeba zrobić by samochód jadący przede mną, w tę samą

> stronę, stał się dla mnie bezpośrednim zagrożeniem i miałbym w niego walnąć.

> Dodam, że też przechodzę badania psychotechniczne.

Ja nie robię badań ale na moją prostą logikę to, jak Ty widzisz we mgle/deszczu i że jedziesz wolniej nie ma nic do rzeczy. Bo tylne światła włączasz nie po to żeby lepiej widzieć tylko żeby lepiej Ciebie widzieli.

A nie każdy dobrze widzi we mgle/deszczu i ma dość rozumu żeby jechać wolniej. Więc warto im się pokazać.

Napisano

Ludzie czy wy naprawdę macie coś z oczami czy jak?

20 lat mam prawo jazdy i jakoś nigdy nie spotkałem się z sytuacją by ktoś nagle za mną hamował tylko dlatego bo nie widział moich tylnych świateł.

Poza tym nigdy nie spotkałem się jeszcze z opinią by jakakolwiek stłuczka była spowodowana tym, że ktoś nie widział tylnych świateł w dzień.

Napisano

> Ludzie czy wy naprawdę macie coś z oczami czy jak?

Najwyraźniej

> 20 lat mam prawo jazdy i jakoś nigdy nie spotkałem się z sytuacją by ktoś nagle za mną hamował

> tylko dlatego bo nie widział moich tylnych świateł.

Skąd możesz to wiedzieć? Do tyłu też wszystko widzisz?

(Ja znam osobę która ma prawo jazdy 40 lat i co z tego jak za kierownicą poza kursem nie przejechała ani kilometra)

> Poza tym nigdy nie spotkałem się jeszcze z opinią by jakakolwiek stłuczka była spowodowana tym, że

> ktoś nie widział tylnych świateł w dzień.

Trochę wyżej opisałem zdarzenie. Fakt, to nie była stłuczka, tylko śmiertelny wypadek... łapie się?

Trochę podsumowując, bo się nieco pogubiłem. Rozumiem, że według ciebie, włączanie pozycyjnych świateł we mgle w dzień jest bez sensu, bo widać sylwetkę samochodu. Popraw mnie jak coś nie tak zrozumiałem.

Napisano

Ale czy poprzedzający samochód jedzie do tyłu w twoim kierunku?

Gdy mgła jest gęsta to włączam tylne światłą przeciwmgłowe.

Np.: taka.

A gdy nie jest gęsta to czy ktoś ma włączone tylne światła czy nie to nie ma znaczenia.

Np.: taka:

Nie mów, że nie widziałbyś tego samochodu przed Tobą.

Napisano

sciana.gif Widzę, że głową muru nie przebiję. Mam tylko nadzieję, że jak spotkamy się na drodze to Ty i Tobie podobni (o ile tacy są) będą zawsze ZA moim tylnym zderzakiem.

EOT

Napisano

> Widzę, że głową muru nie przebiję. Mam tylko nadzieję, że jak spotkamy się na drodze to Ty i

> Tobie podobni (o ile tacy są) będą zawsze ZA moim tylnym zderzakiem.

> EOT

Spokojnie, nie gorączkuj się. Doskonale sobie poradzę w byle jakiej mgle, podczas, deszczu, śniegu, za dnia i w nocy. Bez względu czy ktoś ma włączone światłą czy nie.