Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik dla dzieciaszka od 9kg >

Featured Replies

Napisano

Witam

Może są jacyś znawcy tematu i chcący się podzielić swoją wiedzą, bo właśnie jestem na etapie wymiany nosidełka MaxiCosi CabrioFix na coś większego czyli przedział od 9kg wzwyż i teraz co wybrać aby było bezpieczne i chyba najlepiej z isofixem. Z góry dziękuje za pomoc i może jakieś propozycje. smile.gif

Napisano

> Witam

> Może są jacyś znawcy tematu i chcący się podzielić swoją wiedzą, bo właśnie jestem na etapie

> wymiany nosidełka MaxiCosi CabrioFix na coś większego czyli przedział od 9kg wzwyż i teraz co

> wybrać aby było bezpieczne i chyba najlepiej z isofixem. Z góry dziękuje za pomoc i może

> jakieś propozycje.

Ustal sobie priorytety: bezpiecznie, czy wygodnie. Jak bezpiecznie, to fotelik tyłem do kierunku jazdy, jak wygodnie (dla rodzica!) - przodem.

Potem dopiero zastanawiaj się dalej, ale zadeklaruj budżet.

Jeżeli o mnie chodzi - ja wybrałem wygodę.

mar00ha

Napisano

mam i bardzo polecam Romer King Plus 9-18kg.

mały może sobie spokojnie zasnąć i go ładnie odchylę do spania, bardzo szybki i łatwy montaż + system dodatkowego napinania pasa - fotelika nie ruszysz

Napisano

jeśli ma być bezpiecznie to na pewno tyłem do kierunku jazdy, z ISOFIX jeśli masz w aucie. ok.gif

Napisano

> Ja swojemu synkowi kupiłem Espiro Delta FX

> http://allegro.pl/listing/listing.php?de...1&mode=desc

> Ogólnie nie mam zastrzeżeń.

fotelik trzeba koniecznie dobrać do kształtu kanapy. Inaczej będzie się gibał na boki. Także polecanie konkretnego modelu przy nieznajomości auta jest delikatnie bez sensu wink.gif

Napisano

> Witam

> Może są jacyś znawcy tematu i chcący się podzielić swoją wiedzą, bo właśnie jestem na etapie

> wymiany nosidełka MaxiCosi CabrioFix na coś większego czyli przedział od 9kg wzwyż i teraz co

> wybrać aby było bezpieczne i chyba najlepiej z isofixem. Z góry dziękuje za pomoc i może

> jakieś propozycje.

ja mam maxicosi pearl... na tej samej bazie co był cabriofix montowany. daje rade.

Napisano

> jeśli ma być bezpiecznie to na pewno tyłem do kierunku jazdy, z ISOFIX jeśli masz w aucie.

a jak w tył dostaniesz to będzie odwrotny efekt

Napisano

> a jak w tył dostaniesz to będzie odwrotny efekt

a częściej i przy większej prędkości wali ktoś w tył czy walisz przodem?

Napisano

> fotelik trzeba koniecznie dobrać do kształtu kanapy. Inaczej będzie się gibał na boki. Także

> polecanie konkretnego modelu przy nieznajomości auta jest delikatnie bez sensu

Zgadzam się w 100%

Mój post miał na celu pokazanie modelu w celu porównań a nie w celu natychmiastowego kupna.

Wg mnie relacja cena/jakość jest ok.

Przed zakupem przymierzałem fotelik do auta i syna do fotelika ok.gif

Napisano

> Przed zakupem przymierzałem fotelik do auta i syna do fotelika

To jest jedyne rozsądne rozwiązanie ok.gif

Napisano

> fotelik trzeba koniecznie dobrać do kształtu kanapy. Inaczej będzie się gibał na boki. Także

> polecanie konkretnego modelu przy nieznajomości auta jest delikatnie bez sensu

na isofix przeciez nie będzie się gibał smile.gif bo praktycnzie nie dotyka kanapy.

Napisano

> a częściej i przy większej prędkości wali ktoś w tył czy walisz przodem?

nie znam statystyk

tak czy siak, możesz sobie pluć w brodę jak ktoś Cię walnie w tył na autostradzie...

Napisano

> nie znam statystyk

> tak czy siak, możesz sobie pluć w brodę jak ktoś Cię walnie w tył na autostradzie...

Skoro nie znasz to polecam.

świetna lektura

W skrócie:

w 2013r. na autostradach doszło do 289 wypadków z 40 zabitymi

Zderzeń czołowych w całym roku: 3587 z czego 538 osób zabitych.

zderzeń tylnych 4088 z czego 186 zabitych.

Statystyki potwierdzają moje zdanie. Dziękuję za uwagę. skromny.gif

Napisano

> Skoro nie znasz to polecam.

> świetna lektura

> W skrócie:

> w 2013r. na autostradach doszło do 289 wypadków z 40 zabitymi

> Zderzeń czołowych w całym roku: 3587 z czego 538 osób zabitych.

> zderzeń tylnych 4088 z czego 186 zabitych.

> Statystyki potwierdzają moje zdanie. Dziękuję za uwagę.

niekoniecznie. są niekompletne.

poza zabitymi są też ranni smile.gif i pytanie czy przypadkiem bezwładna główka dziecka przy zderzeniu przednim vs tylne, dla fotelika zgodnego/niezgodnego z kierunkiem jazdy... gdzie masz uszkodzenia kręgosłupa, od przeciążenia, nie cierpi w większej ilości (statystycznie) przy foteliku odwróconym i uderzeniu w tył (których to jest więcej) wink.gif

nigdy nie dojdziesz, a statystyką udowodnisz co chcesz wink.gif tak czy siak - kierunek fotelika jest imho pomijalny w statystyce.

Napisano

> tak czy siak - kierunek fotelika jest imho

> pomijalny w statystyce.

Nie jest. Dlatego prawdopodobnie niedługo wejdą regulacje o tym że dziecko do iluś tam kilogramów będzie obowiązkowo jeździć w foteliku tyłem do kierunku jazdy.

W Szwecji dziecko do 4 roku życia wozisz tylko tyłem.

Napisano

> Nie jest. Dlatego prawdopodobnie niedługo wejdą regulacje o tym że dziecko do iluś tam kilogramów

> będzie obowiązkowo jeździć w foteliku tyłem do kierunku jazdy.

o tyle o ile do 9 kg mały jezdził tyłem, to teraz sobie poprostu siedzi smile.gif i wątek jest o foteliku, w którym dziecko już siedzi jak dorosły, nie o noworodku.

> W Szwecji dziecko do 4 roku życia wozisz tylko tyłem.

w Szwecji dziecko jest własnością Państwa i lobby tam zatruwa życie- to nie jest dobry argument smile.gif

Napisano

> Witam

> jakieś propozycje.

Ja po Cabriofixie kupiłem Maxi Cosi Tobi. Ma fajne, odchylane automatycznie pasy po odpięciu malucha i wskaznik poprawnego zapięcia. Ma mega dużą regulację pochylenia. Młody zadowolony smile.gif

Napisano

ja kupując swój też chciałem tyłem do kierunku jazdy, ale w Polsce ani sztuki nie znalazłem, nie mówiuąc już o możliwości przymierzenia go

Napisano
  • Autor

Witam

Dzięki za odpowiedzi przeczytałem wszystkie uważnie. Będąc wcześniej w sklepie w oko wpadł mi w oko Fotelik ESPIRO Delta FX 9-18 kg ISOFIX

ale chyba zostanę przy firmie maxi cosi tobi. Przydał by się już fotelik 9-25 ale niestety mały jest wybór czegoś sensownego w tym. przedziale.

Napisano

> Witam

> Dzięki za odpowiedzi przeczytałem wszystkie uważnie. Będąc wcześniej w sklepie w oko wpadł mi w oko

> Fotelik ESPIRO Delta FX 9-18 kg ISOFIX

> ale chyba zostanę przy firmie maxi cosi tobi. Przydał by się już fotelik 9-25 ale niestety mały

> jest wybór czegoś sensownego w tym. przedziale.

jak szukasz bezpieczenstwa to tylko romer/britax, teraz maja jakis nowy dla takich maluchow, w opisie napisali ze nie tylko jest to najbezpieczniejszy fotelik na rynku ale najbezpieczniejszy jaki sami zrobili, tylko oni maja 5 gwiazdkowe foteliki

Napisano
  • Autor

> ja polecam Recaro young sport.

> wybierałem pomiedzy tym a romerem- tapicerka najlepsza w recaro...

a isofix?

Napisano

> mam i bardzo polecam Romer King Plus 9-18kg.

> mały może sobie spokojnie zasnąć i go ładnie odchylę do spania, bardzo szybki i łatwy montaż +

> system dodatkowego napinania pasa - fotelika nie ruszysz

Rowniez mam i polecam romera.

Napisano
  • Autor

> Rowniez mam i polecam romera.

A ten model: Romer King Plus ?

Napisano

> A ten model: Romer King Plus ?

To właśnie ten, co polecają.

Ale przymierz do auta - do moich dwóch koreańskich padak nie pasował, a bardzo chciałem go kupić.

Ogólnie jeśli zapięcia pasów bezpieczeństwa masz dosyć długie i odstające parę centymetrów od kanapy - to nie będzie pasował - klamry będą właziły w skorupę fotelika, a tak być nie może.