Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z podwojnym oc...

Featured Replies

Napisano

Znajoma ma taki problem:

Kupila auto z oc w hestii a ze poprzedni wlasciciel mial znizki (a ona nie) to ciagnie jego polise. Przyszlo pismo z PZU ze 2 wlasciciel wstecz mial dwie polisy i nie wypowiedzial tej w pzu.

Kaza obecnej wlascicielce placic 600zl. Czy maja podstawy do tego?

Napisano

> Znajoma ma taki problem:

> Kupila auto z oc w hestii a ze poprzedni wlasciciel mial znizki (a ona nie) to ciagnie jego polise.

> Przyszlo pismo z PZU ze 2 wlasciciel wstecz mial dwie polisy i nie wypowiedzial tej w pzu.

> Kaza obecnej wlascicielce placic 600zl. Czy maja podstawy do tego?

Imho nie, bo owszem przechodzą prawa i obowiązki, ale dotyczące polisy którą nabywamy i od dnia zakupu.

Do malkontentów zawsze piszących że nie trzeba zgłaszać-to jest właśnie przykład, że kupująca gdyby zadzwoniła po nabyciu w celu aktualizacji danych to by sprawdzili jej od razu, dla świętego spokoju wtedy wypowiedziała taką umowę, zawarła gdzie indziej i po temacie by było.

Napisano
  • Autor

Tak jak piszesz z ta roznica ze przepisujac oc na siebie doplaca roznice w skladce.

Napisano

> Tak jak piszesz z ta roznica ze przepisujac oc na siebie doplaca roznice w skladce.

Prędzej czy później TU się dowie o zmianie właściciela i wtedy wstecznie naliczy dopłatę róznicy (jeśli jest między właścicielami). Jak powiadomisz od razu to masz możliwość wypowiedzenia, a jak dostaniesz dopłatę po 1.5 roku to możesz tylko grzecznie zanieść pieniążki z tytułu dopłaty w ząbkach...

Ja kilka lat temu przepisywałem w PZU polisę poprzedniego właściciela na siebie po kupnie auta i nie doliczyli mi dopłaty (a nie miałem 60% zniżek jak sprzedający). Tylko zrobiłem to w oddziale PZU - u agenta oczywiście chcieli za przepisanie spora dopłatę.

Napisano

> przepisujac oc na siebie doplaca roznice w skladce.

Wystarczyło kasy na auto, nie wystarczyło na swoje OC. Na paliwo się coś znajdzie? facepalm%5B1%5D.gif

Swoją drogą sprzedający jakiś niekumaty - kiedy sprzedałem swój bolid, to polisy nie wypowiadałem, ale niezwłocznie powiadomiłem TU o zmianie użytkownika, żeby w razie "W" mnie nie ciągali.

Napisano

> Kupila auto z oc w hestii a ze poprzedni wlasciciel mial znizki (a ona nie) to ciagnie jego polise.

> Przyszlo pismo z PZU ze 2 wlasciciel wstecz mial dwie polisy i nie wypowiedzial tej w pzu.

jak dobrze rozumiem to polisę w PZU miał poprzednik tego od którego babka auto kupiła?

Jeżeli tak to z kiedy ta polisa jest (zakres), bo IMVHO jeżeli ta polisa jest starsza niż rok w chwili zakupu to już nie obowiązywała (nieopłacona się nie przedłuża). Skoro nie obowiązywała w chwili zakupu auta to nie mają prawa ścigać Twojej znajomej za tą polisę, bo nie przejęła żadnych praw/obowiązków z nią związanych.

Napisano
  • Autor

Zrozumialem ja tak samo jak Ty i tez uwazam iz roszczenia pzu sa w stosunku do niej niezasadne.

Co innego nie przepisanie polisy na siebie.

Napisano

> Zrozumialem ja tak samo jak Ty i tez uwazam iz roszczenia pzu sa w stosunku do niej niezasadne.

> Co innego nie przepisanie polisy na siebie.

one są niezasadne tylko wtedy jeżeli ta polisa nie była aktywna tzn minął czas trwania nieopłaconego okresu ochrony w chwili zakupu auta.

Jeżeli nie minął to wpada w zapis o 'solidarnej odpowiedzialności' do momentu poinformowania TU o zbyciu/nabyciu=rekalkulacji.

Napisano

> one są niezasadne tylko wtedy jeżeli ta polisa nie była aktywna tzn minął czas trwania

> nieopłaconego okresu ochrony w chwili zakupu auta.

> Jeżeli nie minął to wpada w zapis o 'solidarnej odpowiedzialności' do momentu poinformowania TU o

> zbyciu/nabyciu=rekalkulacji.

Kupujący odpowiada solidarnie od dnia zakupu. To sprzedający odpowiada do czasu powiadomienia o zbyciu i podaniu danych nabywcy.

Napisano

IMO nie. Szukają jelenia. Niech im odpisze, żeby podali podstawę swoich żądań.

Dla pełnego obrazu potrzebne jest info o okresie obowiązywania polisy z PZU oraz kiedy przedostatni właściciel nabył samochód i kiedy dokładnie sprzedał go znajomej.

Napisano

> Kupujący odpowiada solidarnie od dnia zakupu. To sprzedający odpowiada do czasu powiadomienia o

> zbyciu i podaniu danych nabywcy.

true, ale w momencie kiedy TU nie ma informacji o dacie nabycia (pytanie skąd ma info o nowym właścicielu, bo ktoś to musiał zgłosić, z UFG/innego TU chyba takich danych nie dostaną) przywalą z grubej rury za cały okres.

Napisano

> true, ale w momencie kiedy TU nie ma informacji o dacie nabycia (pytanie skąd ma info o nowym

> właścicielu, bo ktoś to musiał zgłosić, z UFG/innego TU chyba takich danych nie dostaną)

> przywalą z grubej rury za cały okres.

Czyli szukają jelenia. Trzeba im przesłać kopie umowy ze wskazaniem najbliższego drzewa.

Napisano

> Trzeba im przesłać kopie umowy ze wskazaniem najbliższego drzewa.

Nie zapominaj jednak, że TU ma swoją szkółkę leśną, a w niej gatunek pod nazwą "rekalkulacja składki" grinser006.gifhehe.gif i cały sprytny plan oszczędnościowy plusz strzelił... grinser006.gif

Napisano

> Nie zapominaj jednak, że TU ma swoją szkółkę leśną, a w niej gatunek pod nazwą "rekalkulacja

> składki" i cały sprytny plan oszczędnościowy plusz strzelił...

Rekalkulacja to inna sprawa, w tym wypadku nie ma zastosowania.