Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Wycieraczki- praca przerywana

Featured Replies

Napisano

Jest taka jedna Astra H posiadająca czujnik deszczu wink.gif

Przełączając wycieraczki w pozycję -- zaczynają one działać w trybie automatycznym uzależniając pracę od wskazań czujnika deszczu. Jest to dość wkurzające bo nieraz szyba jest już dość mokra a czujnik jeszcze nie uznaje zamoczenia aby raz machnąć wycieraczkami, trzeba wówczas dość często namachać się dźwignią wycieraczek.

Czy przy czujniku deszczu jest również możliwość ustawienia częstotliwości pracy przerywanej wycieraczek?

Wiem, że bez czujnika (przy wycieraczkach w pozycji 0) dajemy dźwignię w dół, odczekujemy żądany przez nas odstęp czasowy i dajemy dźwignię w pozycję --. Tylko czy przy tym czujniku będzie to tak samo działać?

Napisano

Też miałem to samo, zawsze mnie wkurzała ich praca, dlatego czujnik mam nieaktywny. Mam święty spokój.

Napisano
  • Autor

> Też miałem to samo, zawsze mnie wkurzała ich praca, dlatego czujnik mam nieaktywny. Mam święty

> spokój.

można go dezaktywować ?

Napisano

> można go dezaktywować ?

Tak, zrobili mi to kiedyś przy okazji bycia w ASO. Mam teraz normalne tryby: programowalną przerywaną, ciągłą wolną i szybką.

Napisano

> Jest taka jedna Astra H posiadająca czujnik deszczu

> Przełączając wycieraczki w pozycję -- zaczynają one działać w trybie automatycznym uzależniając

> pracę od wskazań czujnika deszczu. Jest to dość wkurzające bo nieraz szyba jest już dość mokra

> a czujnik jeszcze nie uznaje zamoczenia aby raz machnąć wycieraczkami, trzeba wówczas dość

> często namachać się dźwignią wycieraczek.

> Czy przy czujniku deszczu jest również możliwość ustawienia częstotliwości pracy przerywanej

> wycieraczek?

> Wiem, że bez czujnika (przy wycieraczkach w pozycji 0) dajemy dźwignię w dół, odczekujemy żądany

> przez nas odstęp czasowy i dajemy dźwignię w pozycję --. Tylko czy przy tym czujniku będzie to

> tak samo działać?

Miałem i jedyne co mogłem mu zarzucić, to to że ciut za późno się wyłączał. Sprawdź może czy jest jakaś możliwość update softu do czujnika albo jakiegoś modułu go obsługującego?

Napisano

> Miałem i jedyne co mogłem mu zarzucić, to to że ciut za późno się wyłączał.

No właśnie, mnie to też wkurzało.

Napisano

mam czujkę w Zafirze B (2005) i jestem mega zadowolony - działa tak jak powinien, może tylko przy mżawce można się czepiać za rzadkimi machnięciami (lubię mieć czystą szybę może sie czepiam) - ale poza-tym gitara

Napisano

Mama to ma, jakoś nie korzystałem z tego...kilka razy włączyłem i przy byle mżawce latały jak głupie...

Napisano
  • Autor

> mam czujkę w Zafirze B (2005) i jestem mega zadowolony - działa tak jak powinien, może tylko przy

> mżawce można się czepiać za rzadkimi machnięciami (lubię mieć czystą szybę może sie czepiam) -

> ale poza-tym gitara

no właśnie o tą mżawkę mi chodzi lub o jazdę za innym autem po deszczu.

czujnik jeszcze nie uznaje wytarcia szyby a jest już ona dośc mocno zmoczona co bardzo wkurza

Napisano
  • Autor

> Mama to ma, jakoś nie korzystałem z tego...kilka razy włączyłem i przy byle mżawce latały jak

> głupie...

jesteś pewien icon_eek.gif

u mnie przy mżawce właśnie nie chce czujnik załączyć wycieraczek i trzeba machać dźwignią co chwilę

szkoda, że opcję auto połączyli z tym samym położeniem co praca przerywana

Napisano

No jak sięgam pamięcią to przy pracy automatycznej, długo długo się nie włączały, a jak już zaczęły to bardzo szybko pracowały, potem znowu przez szybę ledwo było widać i znowu jakby na najwyższym biegu, mnie to wkurzało.

Napisano
  • Autor

> No jak sięgam pamięcią to przy pracy automatycznej, długo długo się nie włączały, a jak już zaczęły

> to bardzo szybko pracowały, potem znowu przez szybę ledwo było widać i znowu jakby na

> najwyższym biegu, mnie to wkurzało.

no trochę to jest wkurzające, a najgorsze jest to, że przy czujniku nie można ustawić pracy przerywanej w odstępiach które nam pasują

W sumie to przy czujniku masz tylko wybór albo automat albo praca ciągła (2 poziomy) crazy.gif

Napisano

> no trochę to jest wkurzające, a najgorsze jest to, że przy czujniku nie można ustawić pracy

> przerywanej w odstępiach które nam pasują

> W sumie to przy czujniku masz tylko wybór albo automat albo praca ciągła (2 poziomy)

Mój włączał się ok, natomiast wyłączał się ze trzy ruchy za późno - na prawdę może warto sprawdzić ten soft, choćby w ASO?

Napisano
  • Autor

> Mój włączał się ok, natomiast wyłączał się ze trzy ruchy za późno - na prawdę może warto sprawdzić

> ten soft, choćby w ASO?

ogólnie nie narzekam na działanie, jedynie przy delikatnej mżawce na szybie są już malutkie kropelki rozmazujące obraz o czujnik tego nie widzi.

W deszczu silnym czy słabym działa bez zarzutu.

Druga sprawa padający snieg - wczoraj to zauwazyłem. Płatki dotykajac ciepłej szyby topią się ale jeżeli nie spadną na czujnik to dalej trzeba samemu przetrzeć szybę

Może faktycznie ten soft hmm.gif

Napisano

Może jesteś przewrażliwiony? Dla mnie zawsze te czujniki włączają wycieraczki za wcześnie.

Jak kropla nie padnie nad czujnikiem to żaden soft nic nie pomoże.

Napisano

> No jak sięgam pamięcią to przy pracy automatycznej, długo długo się nie włączały, a jak już zaczęły

> to bardzo szybko pracowały, potem znowu przez szybę ledwo było widać i znowu jakby na

> najwyższym biegu, mnie to wkurzało.

U mnie dokładnie było podobnie.

Napisano
  • Autor

> Może jesteś przewrażliwiony?

może, ale jak jedziesz za kimś po opadach i to co wyrzuca z pod kół ląduje na szybie to jednak wkurza zwłoka z jaką działa automat wycieraczek

szkoda, że nie ma jeszcze jednej pozycji odpowiadajacej za pracę przerywaną crazy.gif

Napisano

> Jest taka jedna Astra H posiadająca czujnik deszczu

> Przełączając wycieraczki w pozycję -- zaczynają one działać w trybie automatycznym uzależniając

> pracę od wskazań czujnika deszczu. Jest to dość wkurzające bo nieraz szyba jest już dość mokra

> a czujnik jeszcze nie uznaje zamoczenia aby raz machnąć wycieraczkami, trzeba wówczas dość

> często namachać się dźwignią wycieraczek.

A bo Panie te czujniki to są o d... kara.gif rozbić.

Z moich obserwacji wynika, że w większości aut żyją one własnym życiem, ciekawy patent zrobiło Renault np w Lagunach gdzie jest regulacja czułości sensora i można sobie to podregulować.

Problemy z czunikami wynikają m.in. z wielkości sensora (w nowszych modelach są zazwyczaj dużo większe powierzchniowo niż w autach wcześniejszych generacji), ponadto problemem technicznym w sensorach deszczu jest matowienie się szyby, zużycie wycieraczek z którymi taki czujnik musi sobie radzić. I stąd właśnie problemy. A że czujniki działają na zasadzie odbijania podczerwieni od zanieczyszczeń na powierzchni szyby to problemy gotowe.

Ja sam się zastanawiam czy nie wyprogramować czujnika deszczu i mieć zwykłą regulację czasu bo automatyka działa poprawnie jedynie latem podczas zmiennego deszczu, a jak przychodzi zima to czujnik jedynie wkurza.

Napisano

> Z moich obserwacji wynika, że w większości aut żyją one własnym życiem, ciekawy patent zrobiło

> Renault np w Lagunach gdzie jest regulacja czułości sensora i można sobie to podregulować.

W Zafirze C regulacja czułości jest na prawej manetce

Napisano

> Renault np w Lagunach gdzie jest regulacja czułości sensora i można sobie to podregulować.

w stilo też jest taka regulacja....... właśnie miałem pytać na forum czy i gdzie się reguluje czułość w Astrze H..... u nas wygląda na to że jest czasem lekko zbyt czułe podczas mżawki / jazdy po autostradzie za kimś ale tragedii nie ma