Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakim sposobem ładnie i równo obciąć dno butli ?

Featured Replies

Napisano

Chce ładnie obciąć dno z 11-to kilogramowej butli gazowej. Jaką metodą da się to zrobić ?

Napisano

> Chce ładnie obciąć dno z 11-to kilogramowej butli gazowej. Jaką metodą da się to zrobić ?

Taśmą klejącą oraz szlifierką kątową.

Obklejasz taśmą linie cięcia i jedziesz tarczą po linii.

Wcześniej butla musi być wywietrzona ii napełniona wodą lub azotem.

Napisano

> chyba o dużej tokarce pomyślałeś ?

spróbuj podejść do jakiegoś garażowego tokarza. kto wie. często mają dość spore maszyny. inaczej ciężko będzie to ładnie obciąć.

Napisano

> Taśmą klejącą oraz szlifierką kątową.

> Obklejasz taśmą linie cięcia i jedziesz tarczą po linii.

tylko wcześniej wykręcić zawór i zalać wodą niech postoi bo efekty mogą być lepsze niż o północy w Sylwestra grinser006.gif

Napisano

> Obklejasz taśmą linie cięcia i jedziesz tarczą po linii.

> Wcześniej butla musi być wywietrzona ii napełniona wodą lub azotem.

dokładnie tak robiłem z butlami lpg samochodowymi zlosnik.gifok.gif

calkiem przyjemnie wyszło

288150132-2012-09-2311.48.16_resize.jpg

post-11721-14352527835442_thumb.jpg

Napisano

> dokładnie tak robiłem z butlami lpg samochodowymi

> calkiem przyjemnie wyszło

Ale fajna zabawka. A mi zalega stara butla smile.gif

Tam środkiem zrobiłeś jakąś kratkę z dolotem powietrza, czy palenisko jest od spodu szczelne?

Napisano

Co do kątówki to OK - sam bym też jej użył.

Jeśli autor wątku chce mieć idealnie symetryczną/równoległą/prostopadłą linię na obwodzie butli, to wyznaczy ją z pomocą wstęgi/arkusza papieru (może być gazeta, cienka tapeta lub papier pakowy) i rysujemy linię markerem. Następnie cięcie, szlifowanie dla estetów grinser006.gif jakość wykonania to już zależy od umiejętności operatora biglaugh.gif

Co do obrabiarki - mało kto ma taki rozstaw szczęk w futerku - w końcu to już jest słuszne fi... hmm.gif

Napisano

no to pojechać do przyjaznego wulkanizatora ze szlifierką. niech założy na maszynę i złapie tak jak felgę za dno, niech włączy obrót i przystawić szlifierkę. będzie piknie.

ew. jeśli tokarz nie będzie miał maszyny na tyle dużej, żeby zmieścić te 300mm nad suportem, to taki sam motyw. niech złapie w uchwyt, włączy napęd i przysawić szlifierkę biglaugh.gif

Napisano

> Co do obrabiarki - mało kto ma taki rozstaw szczęk w futerku - w końcu to już jest słuszne fi...

a po co mu taki rozstaw?

Złapie za zawór, podeprze kłem w koniku i jazda wink.gif

Nie takie rzeczy się robiło zlosnik.gif

Napisano

> no to pojechać do przyjaznego wulkanizatora ze szlifierką. niech założy na maszynę i złapie tak jak

> felgę za dno, niech włączy obrót i przystawić szlifierkę. będzie piknie.

> ew. jeśli tokarz nie będzie miał maszyny na tyle dużej, żeby zmieścić te 300mm nad suportem, to

> taki sam motyw. niech złapie w uchwyt, włączy napęd i przysawić szlifierkę

bym to samo zrobił na równej powierzchni - szlifierka poziomo na czyms zamocowana i obracać butlę na podłodze

Napisano

ej, no racja, nie pomyślałem, że przecież są śfagry ideia.gif

postawić na czymś równym, albo na sliskim i na kawałku tkaniny.

coś na podparcie kątówki odpowiedniej wysokości w zależności od tego, gdzie ma być cięcie. jeden kładzie i trzyma solidne fleksę, a drugi przystawia butlę do tarczy i obraca ok.gif

Napisano

> ej, no racja, nie pomyślałem, że przecież są śfagry

> postawić na czymś równym, albo na sliskim i na kawałku tkaniny.

> coś na podparcie kątówki odpowiedniej wysokości w zależności od tego, gdzie ma być cięcie. jeden

> kładzie i trzyma solidne fleksę, a drugi przystawia butlę do tarczy i obraca

do tego wystarczy zrobić ładnie rowek a potem można położyć butlę i dociąć tradycyjnie , jak oba ze sfagrem będziecie w mierę trzeźwi yikes.gif to wyjdzie elegancko bez poprawek ok.gif

Napisano

> Ale fajna zabawka. A mi zalega stara butla

> Tam środkiem zrobiłeś jakąś kratkę z dolotem powietrza, czy palenisko jest od spodu szczelne?

moje jest w miare szczelne ale tam zostają dziury od pływaka/zaworu wiec mozna sobie spokojnie "wyregulować" co akurat Tobie potrzeba- z doświadczenia - jeśli ma stać pod chmurką warto zostawić w najniższym punkcie dziurke na spływ deszczówki .. ok.gif

Napisano

Nie musi mocowac w imaku, wystarczy założyć zabierak i dobrze podeprzec konikiem...

Zwykły tokarkowy Józek to ogarnie

Napisano

> Nie musi mocowac w imaku

W kwestii formalnej. O ile pamięć mnie nie myli, to imak służy do czegoś innego. Mianowicie, do mocowania narzędzia skrawającego, czyli tzw. noża wink.gif

Napisano

> W kwestii formalnej. O ile pamięć mnie nie myli, to imak służy do czegoś innego. Mianowicie, do

> mocowania narzędzia skrawającego, czyli tzw. noża

tak tak w uchwycie ok.gif

się zapędziłem hehe.gif

Napisano

> Nie musi mocowac w imaku, wystarczy założyć zabierak i dobrze podeprzec konikiem...

> Zwykły tokarkowy Józek to ogarnie

A jak zacznie ciąć to co? Uciekać?

Napisano

> Chce ładnie obciąć dno z 11-to kilogramowej butli gazowej. Jaką metodą da się to zrobić ?

poszukaj na youtube kolesia o nazwie diresta - ma filmik w ktorym odcina ladnie i rowno beczke (co prawda drewniana) ale idee mozesz spokojnie zaadoptowac do swoich potrzeb.

podlinkowac nei moge bo mam blokade youtuba grinser006.gif