Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece

Featured Replies

Napisano

Zaczynam kupować graty, żeby na wiosnę dopieścić motorynkę (900RR, SC33) i padło w tym wydaniu na świece...

W oryginale, fabryka wsadzała świece DENSO U27FER9, czyli standardowe świece.

Pytanie nr.1 - czy zwykły zjadacz chleba, czytać zwykły użytkownik "szybko-turystycznego" sprzętu, który zazwyczaj (mocno) nie przekracza prędkości, nie ściga się, nie staje na gumie, nie pałuje sprzętu powinien doinwestować i kupić irydowy odpowiednik IUH27 czy zostać przy tym co fabryka dawała?

Pytanie nr.2 - Jeśli już się decydować na irydowe to czemu jest taki rozrzut cenowy (przykład):

41,99

52zł (czyli ponad dycha różnicy! co przy takiej kwocie jednej sztuki wydaje się dość dużą kwotą (przy zakupie 4 sztuk jedna świeca jest praktycznie gratis)

Z tego co czytam internety, więcej trafia się pdrób NGK niż Denso, ale może powyższe porównanie pokazuje cenę między podróbą a oryginałem?

hmm.gif

Napisano

> W oryginale, fabryka wsadzała świece DENSO U27FER9, czyli standardowe świece.

> Pytanie nr.1 - czy zwykły zjadacz chleba, czytać zwykły użytkownik "szybko-turystycznego" sprzętu,

> który zazwyczaj (mocno) nie przekracza prędkości, nie ściga się, nie staje na gumie, nie

> pałuje sprzętu powinien doinwestować i kupić irydowy odpowiednik IUH27 czy zostać przy tym co

> fabryka dawała?

zawsze zakładam dedykowane... staram sie nie poprawiac fabryki. ale pewnie znajdą sie mistrzowie którzy odczują róznicę wink.gif

> Pytanie nr.2 - Jeśli już się decydować na irydowe to czemu jest taki rozrzut cenowy (przykład):

> 41,99

> 52zł (czyli ponad dycha różnicy! co przy takiej kwocie jednej sztuki wydaje się dość dużą kwotą

> (przy zakupie 4 sztuk jedna świeca jest praktycznie gratis)

> Z tego co czytam internety, więcej trafia się pdrób NGK niż Denso, ale może powyższe porównanie

> pokazuje cenę między podróbą a oryginałem?

fakt że luzie zaczeli psioczyc na NGK ale to chyba ze względu własnie na podróby...

jak klientom zamawiam NGK to tylko oryginalne z numerem katalogowym suzuki. świece sa z Japonii

Napisano

> zawsze zakładam dedykowane... staram sie nie poprawiac fabryki. ale pewnie znajdą sie mistrzowie

> którzy odczują róznicę

Mów mi "MISTRZU" 001.gif

Mój Hornet 600 (silnik na gaźnikach) po wymianie świec na irydowe pracował równiej i lepiej odpalał po dłuższym postoju zlosnik.gif

Napisano

> Mów mi "MISTRZU"

bardzo prosze - mistrzu...

> Mój Hornet 600 (silnik na gaźnikach) po wymianie świec na irydowe pracował równiej i lepiej

> odpalał po dłuższym postoju

skoro czujesz inną jakośc to super... ja niezauważyłem takiego zjawiska. ilu ludzi tyle opinii

Napisano

> Mów mi "MISTRZU"

> Mój Hornet 600 (silnik na gaźnikach) po wymianie świec na irydowe pracował równiej i lepiej

Potwierdzam, w porównaniu ze zwyłymi świecami:

- lepiej odpala tzn. krótkie dotknięcie startera i łapie.

- na ssaniu pracuje wyraźniej krócej, w zasadzie na zimnym można po kilku-, kilkanastu sekundach opuścić ssanie

- lepsza kultura pracy na wolnych obrotach (szczegónie widoczne gdy silnik jest zimny)

- spalanie, moc, osiągi - organoleptycznie niezauważalna zmiana.

Maszyna to Suzuki GS 500 (jakby jeszcze ktoś po trollingu RSSa nie znał) - dwa cylindry i gazniki.

Kupowałem tego sprzedawcy z pierwszego linku, produkty były oryginalne.

Napisano

> Mów mi "MISTRZU"

to pewnie dlatego ze stare były do d... a nie irydowe takie super smile.gif

Napisano

> Zaczynam kupować graty, żeby na wiosnę dopieścić motorynkę (900RR, SC33) i padło w tym wydaniu na

> świece...

> Pytanie nr.1 - czy zwykły zjadacz chleba, czytać zwykły użytkownik "szybko-turystycznego" sprzętu,

> który zazwyczaj (mocno) nie przekracza prędkości, nie ściga się, nie staje na gumie, nie

> pałuje sprzętu powinien doinwestować i kupić irydowy odpowiednik IUH27 czy zostać przy tym co

> fabryka dawała?

> Pytanie nr.2 - Jeśli już się decydować na irydowe to czemu jest taki rozrzut cenowy (przykład):

> 41,99

> 52zł (czyli ponad dycha różnicy! co przy takiej kwocie jednej sztuki wydaje się dość dużą kwotą

> Z tego co czytam internety, więcej trafia się pdrób NGK niż Denso, ale może powyższe porównanie

to kup NGK u larssona czy u olka. gdziekolwiek u kogoś kto jest dystrybutorem - nie na allegro smile.gif

Napisano

> to kup NGK u larssona czy u olka. gdziekolwiek u kogoś kto jest dystrybutorem - nie na allegro

Akurat ani Olek ani Larsson nie są dystrybutorami NGK zlosnik.gif

Napisano

> bardzo prosze - mistrzu...

> skoro czujesz inną jakośc to super... ja niezauważyłem takiego zjawiska. ilu ludzi tyle opinii

Zależy jakie moto - mój olejak też lepiej pali po zimie na Irydzie. I to nie dlatego że stare były do d...

Napisano

> Akurat ani Olek ani Larsson nie są dystrybutorami NGK

zle sie wyraziłem. oni nie kupują podróbek żeby to taniej pchnąć na allegro czy innych olxach smile.gif chodziło mi o dużego sprzedawce

Napisano

> zle sie wyraziłem. oni nie kupują podróbek żeby to taniej pchnąć na allegro czy innych olxach

> chodziło mi o dużego sprzedawce

Czy intercars lub intermtors będą w prządku?

Czasem lubię kupować tanie rzeczy ale w tym razem, chciałbym irydowe... oryginalne.

Napisano

> Czy intercars lub intermtors będą w prządku?

> Czasem lubię kupować tanie rzeczy ale w tym razem, chciałbym irydowe... oryginalne.

Tak jak pisałem sprzedający z pierwszego linku oferuje oryginalne produkty.

Kupowałem od niego świece do moto i do auta.

Napisano
  • Autor

> Zaczynam kupować graty, żeby na wiosnę dopieścić motorynkę (900RR, SC33) i padło w tym wydaniu na

> świece...

> fabryka dawała?

> 41,99

Dzieki za odpowiedzi. Pogadalem jeszcze z dwoma znajomymi mechanikami (zdanie mieli podobne do Seteman'a) i podjalem decyzje ze jednak ide w to co fabryka wyposazala maszyny zlosnik.gif

Napisano

> Czy intercars lub intermtors będą w prządku?

imho tak. to dość "duzi" gracze smile.gif

> Czasem lubię kupować tanie rzeczy ale w tym razem, chciałbym irydowe... oryginalne.

ok.gif

Napisano

> to pewnie dlatego ze stare były do d... a nie irydowe takie super

Stare były jeszcze dobre... Nowe dostałem za darmo, wiec grzech było nie spróbować zlosnik.gif Ja jestem zadowolony... choć różnicy w mocy czy spalaniu nie odczułem tongue.gif

Zastanawia mnie czemu do niektórych motocykli w serii montowane były lepsze (droższe) świece np. Cbr XX platyny icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dzieki za odpowiedzi. Pogadalem jeszcze z dwoma znajomymi mechanikami (zdanie mieli podobne do

> Seteman'a) i podjalem decyzje ze jednak ide w to co fabryka wyposazala maszyny

W tej fabryce to tez pracują ksiegowi, którzy skutecznie tną koszty i zapędy inzynierów zlosnik.gif więc z reguły to co montowali w fabryce nie jest równe temu co jest najlepsze. icon_rolleyes.gif

Napisano

> W tej fabryce to tez pracują ksiegowi, którzy skutecznie tną koszty i zapędy inzynierów więc z

> reguły to co montowali w fabryce nie jest równe temu co jest najlepsze.

to dlaczego do gsx'rów ładują fabrycznie irydowe?

Napisano

> to dlaczego do gsx'rów ładują fabrycznie irydowe?

To moze odbije piłeczke: a w czym zwykla swieca jest lepsza od irydowej (oprocz ceny)?

Technicznie irydowe swiece sa lepsze, bo daja skoncentrowana, silniejsza iskre - widac to golym okiem. Daje to widoczne efekty w czasie rozruchu i pracy zimnego silnika.

Inna kwestia jest to czy zwykły uzytkownik 4 cyindrowego motocykla na wtrysku odczuje roznice po zalozeniu irydówek? Jestem przekonany, ze nie. Taka roznica jest najbardziej w silnikach 1-2 cylindrowych, gdzie z definicji rozruch jest trudniejszy.

Historie o wzroscie mocy, spadku spalania ... itp. mysle, ze mozna wlozyc miedzy bajki.

Napisano

> To moze odbije piłeczke: a w czym zwykla swieca jest lepsza od irydowej (oprocz ceny)?

> Technicznie irydowe swiece sa lepsze, bo daja skoncentrowana, silniejsza iskre - widac to golym

> okiem. Daje to widoczne efekty w czasie rozruchu i pracy zimnego silnika.

> Inna kwestia jest to czy zwykły uzytkownik 4 cyindrowego motocykla na wtrysku odczuje roznice po

> zalozeniu irydówek? Jestem przekonany, ze nie. Taka roznica jest najbardziej w silnikach 1-2

> cylindrowych, gdzie z definicji rozruch jest trudniejszy.

> Historie o wzroscie mocy, spadku spalania ... itp. mysle, ze mozna wlozyc miedzy bajki.

to chyba nie odpowiedź do mnie a do tych co poczuli róznice wink.gif w porfelu;)