Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASB a trudne warunki pracy

Featured Replies

Napisano

Cześć. Czy automatycznej skrzyni biegów można zrobić kuku np. podczas próby wyciągnięcia INNEGO samochodu z błota/śniegu? W manualu można spalić sprzęgło, a w automacie? Wiadomo, że jak od razu pójdzie to nic się nie stanie, ale co w przypadku, gdy trakcja jest dobra, a ruszyć nie można?

Napisano

> Cześć. Czy automatycznej skrzyni biegów można zrobić kuku np. podczas próby wyciągnięcia innego

> samochodu z błota/śniegu? W manualu można spalić sprzęgło, a w automacie? Wiadomo, że jak od

> razu pójdzie to nic się nie stanie, ale co w przypadku, gdy trakcja jest dobra, a ruszyć nie

> można?

Zależy od skrzyni, ale nie powinno się nic stać, chyba że przygrzejesz ją wachlując ją D-R non stop. Starsze miały możliwość ograniczenia do 1 biegu, żeby zapobiec zmianom biegu w czasie uślizgu kół, w nowszych steruje tym elektronika.

Napisano

Można uszkodzić.

Kiedys zimą przy wyjeżdżaniu z zaspy Citroenem C5 i wielokrotnym przelaczaniu R-N-D uszkodził się lekko hamulec taśmowy w skrzyni i od tego momentu lekko szarpała przy przełączaniu 1-2.

Chodzi o to że przelaczanie R-N-D powinno byc robione na zatrzymanym samochodzie a tak nie bylo w zaspie i sie uszkodziło. Jeździlem jeszcze później 2 lata z tym objawem, ale w końcu trzeba było to naprawić.

Skrzynia AL4/DP0 w PSA/Renault nie ma blokady biegów, na tiptronicu jak dojdzie do wysokich obrotow to tez wrzuca 2 bieg i to chyba bylo przyczyna uszkodzenia.

Napisano

> Cześć. Czy automatycznej skrzyni biegów można zrobić kuku np. podczas próby wyciągnięcia innego

> samochodu z błota/śniegu? W manualu można spalić sprzęgło, a w automacie? Wiadomo, że jak od

> razu pójdzie to nic się nie stanie, ale co w przypadku, gdy trakcja jest dobra, a ruszyć nie

> można?

duzo zalezy od skrzyni

wiekszosc ma czujniki temp i zabezpieczenia przeciw blednemu mieszaniem lewarkiem

najwazniejsze nie przelaczac na D czy R gdy auto sie toczy

Napisano
  • Autor

> Zależy od skrzyni, ale nie powinno się nic stać, chyba że przygrzejesz ją wachlując ją D-R non

> stop. Starsze miały możliwość ograniczenia do 1 biegu, żeby zapobiec zmianom biegu w czasie

> uślizgu kół, w nowszych steruje tym elektronika.

Nie do końca o to mi chodziło. To ja wyciągam kogoś automatem. Zakładamy, że ugrzązł solidnie, a ja mam całkiem niezłą trakcję (jeszcze daleko do uślizgu kół). W manualu w takiej sytuacji poddaje się sprzęgło (lub zgaśnie silnik), a w automacie?

Napisano

> Nie do końca o to mi chodziło. To ja wyciągam kogoś automatem. Zakładamy, że ugrzązł solidnie, a ja

> mam całkiem niezłą trakcję (jeszcze daleko do uślizgu kół). W manualu w takiej sytuacji

> poddaje się sprzęgło (lub zgaśnie silnik), a w automacie?

Dokładnie tak Cię zrozumiałem. Pisałem o wachlowaniu D-R bo czasami żeby wyciągnąć to też trzeba bujankę zrobić, jak tylko chodzi Ci o siłę naprężenia to asb nic się nie powinno stać, w manualu jak dasz więcej gazu to sprzęgła przecież nie spalisz tylko będzie mielił kołami, sprzęgło spalisz jak będziesz chciał na półsprzęgle go wytarachać. Jeśli to będzie chwilowy uciąg to nic nie będzie, przy długotrwałym można ją "ugotować".

Napisano

> Nie do końca o to mi chodziło. To ja wyciągam kogoś automatem. Zakładamy, że ugrzązł solidnie, a ja

> mam całkiem niezłą trakcję (jeszcze daleko do uślizgu kół). W manualu w takiej sytuacji

w kalsycznym automacie - podgrzewasz olej w konwerterze

jesli nie masz dodatkowej chlodnicy oleju w ASB to mozesz spalic olej - koniecznie nalezy szbko wymienic

Napisano

> a w automacie?

konwerter działa jak sprzęgło - zagotujesz i przepalisz olej i d00pa jak go nie zmienisz szybko

Napisano

ale musi dojść do bardzo wysokich żeby przełączyło na wyższy w triptronic ?

Napisano

jak dojdzie do czerwonego pola to wrzuca wyższy bieg

w sumie to dobre zabezpieczenie silnika ale w warunkach wyjeżdżania z zaspy limiter obrotów byłby lepszy

Napisano

> W manualu w takiej sytuacji

W automacie też masz sprzęgła i jeśli któreś się poślizgnie, a Ty nie odpuścisz, to okładziny się przypalą, tarcze stalowe odkształcą i będą problemy ze zmianą biegów.

Nie stanie się to od razu. Trochę poślizgu wytrzymają (tak jak normalne sprzęgło).

Napisano

> jak dojdzie do czerwonego pola to wrzuca wyższy bieg

> w sumie to dobre zabezpieczenie silnika ale w warunkach wyjeżdżania z zaspy limiter obrotów byłby

> lepszy

ale też zazwyczaj jest ASR ok.gif

no i kto wyjeżdża na odcince icon_eek.gif

Napisano

> ale też zazwyczaj jest ASR

Kto wyjeżdża z zaspy z włączonym ASR? Przecież to se ne da, właśnie po to w samochodach są wyłączniki ASR.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kto wyjeżdża z zaspy z włączonym ASR? Przecież to se ne da, właśnie po to w samochodach są

> wyłączniki ASR.

> Pozdrawiam BAS

nie wiem jeszcze nie miałem okazji zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem jeszcze nie miałem okazji

Z włączonym ASR nie wykopiesz się z zaspy, będzie przebierał łapkami w miejscu albo w przypadku manuala zadławisz go.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z włączonym ASR nie wykopiesz się z zaspy, będzie przebierał łapkami w miejscu albo w przypadku

> manuala zadławisz go.

> Pozdrawiam BAS

Oczywiście. Może i dobre na lodzie ale nie w kopnym śniegu, testowane nie raz, komp dławi silnik, nie pozwala wejść na obroty i zamiast żwawo dynamicznie wykopać się z zaspy to jeszcze będzie auto osiadało bo kołami miele.

Napisano

> Cześć. Czy automatycznej skrzyni biegów można zrobić kuku np. podczas próby wyciągnięcia INNEGO

> można?

W typowym automacie w takiej sytuacji jest to wytężona praca dla konwertera - jego teoretycznie nie da się zepsuć, ale on przenosi moment z silnika na skrzynię wykorzystując lepkość (czyli tarcie) oleju, zatem w ten sposób można olej łatwo przegrzać, a przegrzany olej to bardzo szybka droga do awarii skrzyni biegów.