Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie odnośnie interwałów seriwsowych auta

Featured Replies

Napisano

pacjent Honda Jazz z 2010 r.

przebieg symboliczny (choć prawdziwy - zweryfikowany) ~25 tkm (nie pamiętam teraz dokładnie)

w książce jest wpisane, żęby np.: olej zmieniać co rok lub 10 tkm (nie ma problemu bo akurat auto rocznie będzie robić około 9 tkm)

ale co z pozostałymi rzeczami?

np.:

- olej w skrzyni 120 tkm lub 6 lat - wyjdzie mi wymiana przy przebiegu jakieś niecałe 40 tkm biglaugh.gif

- filtr paliwa: 80 tkm lub 4 lata (czyli już za 2-3 m-ce przy niecałych 30 tkm)

IMO: ten filtr paliwa (który w tym modelu nie jest za kilka pln tylko jest w pompie paliwa i w ASO stoi 400 zł + 200 zł wymiana) to dla mnie trochę chore teraz wymieniać przy takim przebiegu. podobnie jak za rok olej w skrzyni.

Czy to będzie wielkie wykroczenie jak sobie przesunę te wymiany bliżej terminu czasowego a nie kilometrowego?

jak Wy byście zrobili (wiem żę burżuje z AK jeżdżą do ASO co 5 tkm bo ich stać wink.gif )

z ciekawostek:

filtr powietrza: co 30 tkm (bez ograniczenia czasem);

olej silnikowy: co 10 tkm lub co rok, filtr oleju: co 20 tkm lub co rok biglaugh.gif (czyli jakbym robił 20tkm/rok to w ciągu roku mają być 2 wymiany w tym 1 bez ruszania filtra oleju?)

PS: Przeglądów nie zamierzam robić w ASO więc proszę nie odsyłać do ASO z dopiskiem że oni będą wiedzieć co wymienić.

Napisano

Stary olej bym zmienił bo rozruszacie tą skrzynie i wyjdzie sporo syfu. Przerabiałem w 6 letnim aucie z przebiegiem 20 tysięcy hehe.gif

Paliwo w naszym kraju jest tragiczne i to samo wymieniłbym, plus jakiś siuwaks do czxyszczenia wtryskó dać wcześniej bo zobaczysz że po rozruszaniu auta różnie bywa

Napisano
  • Autor

> Stary olej bym zmienił bo rozruszacie tą skrzynie i wyjdzie sporo syfu. Przerabiałem w 6 letnim

> aucie z przebiegiem 20 tysięcy

> Paliwo w naszym kraju jest tragiczne i to samo wymieniłbym, plus jakiś siuwaks do czxyszczenia

> wtryskó dać wcześniej bo zobaczysz że po rozruszaniu auta różnie bywa

no już zrobił od kupna jakieś 3,5-4 tkm i na razie jest wszystko OK.

czy ja wiem czy go aż tak bardzo rozruszamy? przeskakujemy przecież z około 6,5 tkm rocznie na jakieś 9 tkm rocznie (to nie jest skok z 6,5 tkm na 30 tkm) więc intensywność eksploatacji pozostanie na identycznym poziomie.

Napisano

> no już zrobił od kupna jakieś 3,5-4 tkm i na razie jest wszystko OK.

> czy ja wiem czy go aż tak bardzo rozruszamy? przeskakujemy przecież z około 6,5 tkm rocznie na

> jakieś 9 tkm rocznie (to nie jest skok z 6,5 tkm na 30 tkm) więc intensywność eksploatacji

> pozostanie na identycznym poziomie.

Ktoś w fabryce policzył że olej w skrzyni który stosują utleni się po 6 latach, a wkład filtra zacznie rozpuszczać się się po 4 latach dzięki biododatkom. Twój cyrk i Twoje małpy

Napisano

> Stary olej bym zmienił bo rozruszacie tą skrzynie i wyjdzie sporo syfu. Przerabiałem w 6 letnim

> aucie z przebiegiem 20 tysięcy

> Paliwo w naszym kraju jest tragiczne i to samo wymieniłbym, plus jakiś siuwaks do czxyszczenia

> wtryskó dać wcześniej bo zobaczysz że po rozruszaniu auta różnie bywa

Z tym paliwem to bym nie przesadzal, szczegolnie w noPB...

Sa auta, ktore tego filtra nie maja i jezdza bez problemu ok.gif

Napisano

> Z tym paliwem to bym nie przesadzal, szczegolnie w noPB...

> Sa auta, ktore tego filtra nie maja i jezdza bez problemu

Ale jak filtr już jest to trzeba go wymieniać.Mam jednego japońskiego dostawcę filtrów paliwa do motocykli Honda który uprzedza że w EU są problemy z rozpuszczaniem wkładu filtrującego przez bio dodatki.

Napisano

Jak wolisz, ja bym na tym nie oszczędzał

Napisano
  • Autor

> Jak wolisz, ja bym na tym nie oszczędzał

no nie wiem włąśnie - na razie dyskutuję na temat czy to faktycznie jest uzasadnione wytrzymałością i trzymaniem parametrów czy też kondycją finansową producenta biglaugh.gif - nigdy wcześniej nie miałem takiego probloemu bo moje auta robiły więcej km niż przewidywał producent między rocznymi przeglądami biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale jak filtr już jest to trzeba go wymieniać.Mam jednego japońskiego dostawcę filtrów paliwa do

> motocykli Honda który uprzedza że w EU są problemy z rozpuszczaniem wkładu filtrującego przez

> bio dodatki.

do NoPB sa dodatki ?

Napisano

> no nie wiem włąśnie - na razie dyskutuję na temat czy to faktycznie jest uzasadnione wytrzymałością

> i trzymaniem parametrów czy też kondycją finansową producenta - nigdy wcześniej nie miałem

> takiego probloemu bo moje auta robiły więcej km niż przewidywał producent między rocznymi

> przeglądami

Olej w skrzyni to niestety wielu polaków olewa wymianę i potem coraz gorzej pracuje. Koszt z wymianą to ile 150-200?? Odkręcic spust, zlać olej, zakręcić i wlewem wlać nowy.. Ale jak kto woli widziałem wiele filtrów paliwa zapchanych po 3 latach w nowych autach

Napisano

> do NoPB sa dodatki ?

Tak, 5% ale kombinują żeby podnieść do 10%.

Napisano

> Olej w skrzyni to niestety wielu polaków olewa wymianę i potem coraz gorzej pracuje. Koszt z

> wymianą to ile 150-200?? Odkręcic spust, zlać olej, zakręcić i wlewem wlać nowy.. Ale jak kto

> woli

To też nie tak do końca, bo ktoś może zasugerować się zapisami odnośnie wymian/przeglądów, a tam stoi:

"Olej w skrzyni biegów: nie podlega wymianie przez cały okres eksploatacji pojazdu."

A co do samej operacji wymiany - w moim byłym bolidzie producent przewidywał wymianę po 5 latach/120kkm, był korek spustowy. W innym bolidzie (Wir leben rost grinser006.gif) wg producenta olej nie podlega wymianie, nie ma korka spustowego, musisz zdemontować "miskę olejową", do tego nowa uszczelka, wlewasz przez otwór włącznika świateł cofania spineyes.gifbiglaugh.gif

Dla spokoju sumienia wymieniłem jednak ten olej po ~100kkm(13 lat) i nie było jakiejś kolosalnej różnicy w wyglądzie, a takiej się spodziewałem. Jednak sam kolor to nie wszystko i parametry starego oleju mogły być już pogorszone.

A teraz ciekawostka: olej pracujący w skrzyni nie podlega wymianie, a ten sam olej, nowy, stojący w oryginalnie zamkniętej butelce... ma termin przydatności jakieś 3 lata do przodu... ot paradoks hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> olej silnikowy: co 10 tkm lub co rok, filtr oleju: co 20 tkm lub co rok (czyli jakbym robił

> 20tkm/rok to w ciągu roku mają być 2 wymiany w tym 1 bez ruszania filtra oleju?)

Abstrahując od reszty, to w starej renówce też miałem wymianę filtra oleju co drugą wymianę oleju.