Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno działki budowlanej co sprawdzić przed zakupem?

Featured Replies

Napisano

Noszę się z zamiarem zakupu działki. Miejsce wybrane, konkretna działka też. Sprawdziłem hipotekę i wszystko ok, co jeszcze sprawdzić? W MPZ działka widnieje jak budownictwo jednorodzinne, w sąsiedztwie domy. Poradzcie dzięki.

Napisano

> Noszę się z zamiarem zakupu działki. Miejsce wybrane, konkretna działka też. Sprawdziłem hipotekę i

> wszystko ok, co jeszcze sprawdzić? W MPZ działka widnieje jak budownictwo jednorodzinne, w

> sąsiedztwie domy. Poradzcie dzięki.

Co z dojazdem, czyja jest droga?

Jak z mediami?

Napisano

> Noszę się z zamiarem zakupu działki. Miejsce wybrane, konkretna działka też. Sprawdziłem hipotekę i

> wszystko ok, co jeszcze sprawdzić? W MPZ działka widnieje jak budownictwo jednorodzinne, w

MPZ to jest plan zagospodarowania? Jeśli tak, to już plus - prostsze formalności przy budowie.

Tak jak kolega wyżej napisał. Dojazd do działki. Czy jest bezpośredni zjazd z drogi na działkę, czy jest jakaś droga wewnętrzna? Jeśli to drugie, to jaka jest forma jej własności. Jakie są media, gdzie (jak daleko od działki) i czy są możliwości ich dociągnięcia (warunki przyłączy)

Napisano
  • Autor

> Use szukajka

Dzialka bezposrednio przy drodze gminnej, wjazd na posesje prosto z tej drogi. Media po drugiej stronie(przewiert do zrobienia) w KW jest zapisane ze wlasciciel udostepni wszystkie media z dzialki po drugiej stronie drogi. Ten sam co sprzedaje ta dzialke ma tez dzialke rolna po przeciwnej stronie ulicy i w niej ida woda, gaz i prad, kanalizacji nie ma stad moj inny watek o szambie. Co wiecej? Przeczytalem watek z linku.

Napisano

duzo tego:

- dokladnie sprawdzic i przeczytac MPZP co mozna co nie

- sprawdzic jak z mediami i jaka jest szansa dociagniecia jezeli brak (i znow przeczytac MPZP jezeli nie ma np kanalizacji)

- sprawdzic portal z projektowana infrastruktura

- sprawdzic mapy akustyczne halasu (jezeli sa)

- obadac okolice, pogadac z ludzmi jak sie da, popytac o poziom wod oraz bezpeiczenstwo

- poszukac w google czegos nt okolicznych uliczek (raz sie dowiedzialem ze bywala tam powodz)

- przeswietlic sprzedajcego (czym sie zajmuje, czy ktos go nie obsmarowal, itd), popytac jak dlugo jest wlascicielem, powod sprzedazy, itd

- sprawdzic dostepnosc do drogi publicznej (warunek do PnB) oraz kwestie wjazdu (jezeli nie ma)

Napisano

> Dzialka bezposrednio przy drodze gminnej, wjazd na posesje prosto z tej drogi. Media po drugiej

> stronie(przewiert do zrobienia) w KW jest zapisane ze wlasciciel udostepni wszystkie media z

> dzialki po drugiej stronie drogi. Ten sam co sprzedaje ta dzialke ma tez dzialke rolna po

> przeciwnej stronie ulicy i w niej ida woda, gaz i prad, kanalizacji nie ma stad moj inny watek

> o szambie. Co wiecej? Przeczytalem watek z linku.

Z zapisem w KW czy akcie notarialnym o mediach trzeba czasem uwazac.

99% przypadkow jest takich, ze to kupujacemu sprzedajacy daje mozliwosc/sluzebnosc itd.

Jezeli inwestorem przylacza bedzie kto inny (przykladowo Przedsiebiorstwo Energetyczne), czasami wychodza z tego jaja.

Napisano

Poczekać do wiosny

Jak zacznie topnieć śnieg, który napada w lutym i popadają deszcze w marcu/kwietniu będziesz widział czy bagno czy obsycha.

Chyba, że przy drodze jest rów odwadniający.

Napisano

> w KW jest zapisane ze wlasciciel udostepni wszystkie media z

> dzialki po drugiej stronie drogi.

Ciekawy zapis. Jak on dokładnie brzmi?

Obawiałbym się formalności z przebiciem pod drogą gminną. Dokładnie obadaj temat. Resztę masz w tamtym wątku.

Napisano

> Ciekawy zapis. Jak on dokładnie brzmi?

> Obawiałbym się formalności z przebiciem pod drogą gminną. Dokładnie obadaj temat. Resztę masz w

> tamtym wątku.

Gminy raczej nie odmawiaja takich spraw, oby droga nie byla na gwarancji, bo wtedy wykonawca moze nie chciec uzgodnic i wymyslac cuda wianki aby pozbyc sie gwarancji na dany odcinek.

Co do zapisu to czesto spotykany temat, ale tak jak wczesniej napisalem w wiekszosci jest zapis, ze dla wlasciciela dzialki daje prawo do tego i owego, a jezeli inwestorem np. przylacza energetycznego jest ZE to juz nie.

Napisano

a ja spytam tak

Mam dwie działki/pola i w planie zagospodarowanie jest że grunty orne i łaki.

Znajdują sie po dwóch stronach drogi gminnej, przez jedna przechodzi wodociąg i nawet w rogu jest hydrant, linia energetyczna biegnie przez sąsiednie działki. Dwie działki dalej jest dom wybudowany moze ze 40lat temu. Jedna działka ma 0,4ha a druga 0,28ha.

Czy jest jakas mozliwość żeby tam wybudować dom??

Napisano

> a ja spytam tak

> Mam dwie działki/pola i w planie zagospodarowanie jest że grunty orne i łaki. Dwie działki dalej jest dom

> wybudowany moze ze 40lat temu. Jedna działka ma 0,4ha a druga 0,28ha.

> Czy jest jakas mozliwość żeby tam wybudować dom??

Ale dlaczego pytasz nas? niewiem.gif

Czasami jest tak, że na takiej działce (4000m.kw.) część, np. 200m.kw. jest budowlane, reszta łąka i pole.

Odpowiedzi szukaj we właściwym terenowo Urzędzie Gminy/Miasta/ Starostwie itp.