Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Te 8,5 ojro w Niemczech :)

Featured Replies

Napisano

Aaaaa wsadzę kij w mrowicho. Mówicie co wiedzie i co myślicie wink.gif

Ja sądzę, że to niewypał a już na pewno kierowcy nic z tego nie powąchają wink.gif

Napisano

> Aaaaa wsadzę kij w mrowicho. Mówicie co wiedzie i co myślicie

> Ja sądzę, że to niewypał a już na pewno kierowcy nic z tego nie powąchają

a ja z innej beczki...jak się mają niemieckie stawki do polskich za 1 km?

Napisano

> a ja z innej beczki...jak się mają niemieckie stawki do polskich za 1 km?

tez sie nad tym zastanawialem ze im sie oplaca placic te 8ojkow a naszym Januszom juz nie

Napisano
  • Autor

> a ja z innej beczki...jak się mają niemieckie stawki do polskich za 1 km?

Sądzę, że są podobne bo gdyby nie to kto by zatrudniał niemieckie spedycje?

Ale jest też inna sprawa - kiedyś z ciekawości sprawdziłem temat.

Wynajem mieszkania o podobnym metrażu co moje kosztuje w Kolonii tyle samo co w Poznaniu. Pizza w Pizzerii też kosztuje tyle samo. A jednak Pana dostarczyciela w Poznaniu nie byłoby stać na wynajem mieszkania a w Kolonii i owszem. Mniejsze podatki czy co?

Napisano
  • Autor

> tez sie nad tym zastanawialem ze im sie oplaca placic te 8ojkow a naszym Januszom juz nie

Niemiecki kierowca zarabia nie więcej niż 2000E. A gość układający bruk 1500. Nie wiem kto tam jeździ na tirach...

Napisano

> Niemiecki kierowca zarabia nie więcej niż 2000E. A gość układający bruk 1500. Nie wiem kto tam

> jeździ na tirach...

Turki polaczki i inne allachy smile.gif

Napisano

> Niemiecki kierowca zarabia nie więcej niż 2000E. A gość układający bruk 1500. Nie wiem kto tam

> jeździ na tirach...

Niemiecki kierowca zarabia 2000 jeżdżąc w kółku. Na tułaczce ma koło 3000. Wiem bo miałem propozycje pracy w D ale wiązało się to ze zmianą zamieszkania a to nie wchodzi w rachube wink.gif

Napisano

> jeździ na tirach...

przypomnienie

Rotacja średnia, bo dużo ludzi z łapanki, po prostu nie ma kierowców. To są warunki przeciętne.

Są firmy gorsze i są lepsze.

U mnie w firmie początkujący (grupa 5a.1) dostaje ok. 13 za godzinę, przeliczone na pensum miesięczne (ok 2300 brutto golutkiej podstawy).

Wszystkie dodatki liczone od stawki 14 za godzinę.

Urlaubsgeld w czerwcu (trzynastka zlosnik.gif) - 60%, Weihnachtsgeld (czternastka zlosnik.gif ) w listopadzie - 100%, w styczniu premia roczna za obecności - 33%, w marcu/kwietniu nagroda za zaangażowanie - 25%.

Dodatki za pracę w godz. 21 - 6, w soboty po 13, w dni przedświąteczne, niedziele i święta, maksymalnie +140% bez podatku (urzędnik miejski w służbie publicznej zlosnik.gif )

Nadgodziny do odbioru (+40%) lub płatne (+30%).

Dodatki mogą się dowolnie kombinować i sumować, łącznie z nadgodzinami.

Opór niewielkich dodatków różne pierdoły, np. za zakładane straty w kasie (pomyłki przy wydawaniu reszty).

Wszystkie szkolenia płatne, udział w zebraniach rady zakładowej płatny itp.

Urlop wypoczynkowy 30 dni + 1 dzień za udział w zebraniach + 1 dzień taki z czapki za potencjalne niewielkie nieewidencjonowane spóźnienia, oczywiście wszystko płatne.

Pełny zwrot kosztów podróży do i z pracy (kilometrówka, podatek za auto, ubezpieczenie) z podatku. To dzięki specjalnemu statusowi urzędnika służby publicznej zatrudnionemu w nienormalnych godzinach, świadczącemu konieczne usługi dla społeczeństwa przez 365 dni w roku, 24 godziny na dobę.

Najstarsi stażem mają grupę wynagrodzenia 6.6 czyli gołej podstawy ok. 3800 + dodatki j.w.

Napisano

> jeździ na tirach...

białorusini, węgrzy, i inne turasy.

Pracowałem na terminalu przeładunkowym przy wschodniej granicy PL-BY, gdzie podstawiały się niemieckie ciężarówki.

Kierowcy to z reguły nacje, które wymieniłem, a właściciele tych firm to z reguły bogaci rosjanie.

Napisano

> tez sie nad tym zastanawialem ze im sie oplaca placic te 8ojkow a naszym Januszom juz nie

Sam zostań Januszem - wnet poznasz tajemnicę.

Napisano
  • Autor

> Sam zostań Januszem - wnet poznasz tajemnicę.

Generalnie nie wiem jak to jest ale wyjeżdżając jeszcze w poprzedniej firmie na delegacje zauważyłem pewną prawidłowość. Pizza kosztuje tam około 12e. Czyli tyle co u nas w pprzeliczeniu. Ale kucharz i kierowca zarabiają po niemiecku. Mimo wszystko opłaca się prowadzić pizzerię, płacić pensję i wynajmować lokal. A przeciętny Niemiec może sobie zjeść pizzę za maks dwie godzinówki a nie za 4. Podatki?

Napisano

> Generalnie nie wiem jak to jest ale wyjeżdżając jeszcze w poprzedniej firmie na delegacje

> zauważyłem pewną prawidłowość. Pizza kosztuje tam około 12e. Czyli tyle co u nas w

> pprzeliczeniu. Ale kucharz i kierowca zarabiają po niemiecku. Mimo wszystko opłaca się

> prowadzić pizzerię, płacić pensję i wynajmować lokal. A przeciętny Niemiec może sobie zjeść

> pizzę za maks dwie godzinówki a nie za 4. Podatki?

No trochę naciągane ... 12E = 50zł.

A duża pizza w DaGrasso kosztuje 25zł.

2 krotna różnica w cenie ...

Napisano

> No trochę naciągane ... 12E = 50zł.

> A duża pizza w DaGrasso kosztuje 25zł.

> 2 krotna różnica w cenie ...

Nie każdy lubi DaGrasso, w jakiejś normalnej ok 50 kosztuje duża bez promocji w lokalu

Napisano
  • Autor

> No trochę naciągane ... 12E = 50zł.

> A duża pizza w DaGrasso kosztuje 25zł.

> 2 krotna różnica w cenie ...

Wierzę na słowo ale w Poznaniu za dużą pizzę płacę zwykle koło 50 zł.