Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak jest teraz z dostepnoscią LPG w Niemczech?

Featured Replies

Napisano

Bo to ze trzeba mieć przejścówkę to wiem..

Słyszałem że w porównaiu do sytuacji z przed kilku lat jest znacznie wieksza ilośc miejsc do tankowania... i tak naprawde trudno o miejscowośc żeby czegoś nie trafić... prawda to?

Pytam bo w 2009 roku wcale tak slodko nie było a pamietam jak 20 lat temu w Monachium była 1 stacja z gazem....

Napisano

> Bo to ze trzeba mieć przejścówkę to wiem..

> Słyszałem że w porównaiu do sytuacji z przed kilku lat jest znacznie wieksza ilośc miejsc do

> tankowania... i tak naprawde trudno o miejscowośc żeby czegoś nie trafić... prawda to?

> Pytam bo w 2009 roku wcale tak slodko nie było a pamietam jak 20 lat temu w Monachium była 1 stacja

> z gazem....

Nie ma większego problemu. Na większości stacji jest.

Napisano
  • Autor

> Nie ma większego problemu. Na większości stacji jest.

Czyli jadąc autostrada zajeżdżam i już? bo pamiętam te poszukiwania w 2009 roku - nie mówiąc już wcześniej...

Napisano

możesz sobie sprawdzić, są mapy lpg gdzie możesz zaplanować podróż.

Ale na 3/4 stacjach jest dostępny autogaz. Pamiętaj tylko o przejściówce.

jakiś tekst

Napisano

> możesz sobie sprawdzić, są mapy lpg gdzie możesz zaplanować podróż.

> Ale na 3/4 stacjach jest dostępny autogaz. Pamiętaj tylko o przejściówce.

> jakiś tekst

Z tankowaniem faktycznie nie ma problemu (ale trzeba robić to samemu), ale chyba jednak nie ma aż tak dużo tych stacji (mniej niż 3/4). Przejściówka też jest potrzebna (ale nie zawsze).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z tankowaniem faktycznie nie ma problemu (ale trzeba robić to samemu), ale chyba jednak nie ma aż

> tak dużo tych stacji (mniej niż 3/4). Przejściówka też jest potrzebna (ale nie zawsze).

> Pozdrawiam

A czy na stacjach "autostradowych" gaz jest? bywa częśto? bo wg linku który podal powyzej franas85 po wyznaczniu trasy wyszlo mi że na sutostradach nie ma gazu.... ale może to po prostu niedokladność? a może źle szukałem?

Autostradowo zasięg mam 400 km ale z uwagi na odległośc i czas wolałbym nie zjeżdząć w bok...

Napisano

Czasem trzeba zjechać kilometr dwa i masz gazik 20 centów tańszy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Czasem trzeba zjechać kilometr dwa i masz gazik 20 centów tańszy

40 litrów - 8 Euro - może i warto... food.gif

Napisano

> A czy na stacjach "autostradowych" gaz jest? bywa częśto? bo wg linku który podal powyzej franas85

> po wyznaczniu trasy wyszlo mi że na sutostradach nie ma gazu.... ale może to po prostu

> niedokladność? a może źle szukałem?

> Autostradowo zasięg mam 400 km ale z uwagi na odległośc i czas wolałbym nie zjeżdząć w bok...

Ja nie miałem problemu z tankowaniem przy autostradzie (na tabliczkach przed stacjami, jeśli mają gaz, jest oznaczenie LPG). Na tej stronce podanej przez kolegę są chyba aktualne ceny gazu na stacjach.

Napisano

JA lecialem do Hamburga i spowrotem do Szczecina, w tamta strone bez problemu, powrotna to jakeis 200 km rpzed PL nie ma przy samej autostradzie. Tankowalem na Aralu.

Napisano

> Czasem trzeba zjechać kilometr dwa i masz gazik 20 centów tańszy

Przy zasięgu 400 km na pewno nic Cię nie zaskoczy. Njadalej co 50-100 km jest stacja przy samej Autobanie ale zwykle > 50 gr PLN drożej niż tuż przy zjeździe. Ja planowałem podróż i wgrałem POI ze strony MyLPG

Polecam stacje STAR o ile znajdują się niedaleko "ślimaków zjazdowych"

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Przy zasięgu 400 km na pewno nic Cię nie zaskoczy. Njadalej co 50-100 km jest stacja przy samej

> Autobanie ale zwykle

> Polecam stacje STAR o ile znajdują się niedaleko "ślimaków zjazdowych"

Jaka jest średnia cena LPG w Niemczech ??

Napisano

> Jaka jest średnia cena LPG w Niemczech ??

Jakiś tydzień temu wyglądało to tak, że w mieście tankowałem za 0,5E, a na autostradzie 0,7-0,8E.

Napisano

> Bo to ze trzeba mieć przejścówkę to wiem..

> Słyszałem że w porównaiu do sytuacji z przed kilku lat jest znacznie wieksza ilośc miejsc do

> tankowania... i tak naprawde trudno o miejscowośc żeby czegoś nie trafić... prawda to?

> Pytam bo w 2009 roku wcale tak slodko nie było a pamietam jak 20 lat temu w Monachium była 1 stacja

> z gazem....

Zalezy gdzie jedziesz, im bardziej na zachod tym trudniej. Ja jezdzilem kilka razy i zawsze byly problemy, stacje wg wgranych poi do navi powinny miec a nie mialy, kilka razy objezdzalem wioski przy austrostradzie aby zatankowac lpg. W Hannoverze tez musialem jechac przez pol miasta, bo olalem poi i szukalem na niemieckich stronach, AFAIR na cale miasto bylo tych stacji 2-3 (4 lata temu).

Takze zapas benzyny nie zaszkodzi ok.gif