Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa przyczepy SAM. Nigdzie nie ma informacji.

Featured Replies

Napisano

Wiadomo, że teraz zbudowanie przyczepy SAM to ze strony formalnej pierońsko zawiła rzecz.

Chce zbudować przyczepę. Przyczepa nietypowa, nigdzie takiej nie kupię ani nikt mi takiej nie zbuduje.

Muszę zbudować ją sam. DMC 1500kg.

Nigdzie nie ma konkretnej informacji jak tego dokonać ze strony formalnej.

Można by kupić starą przyczepę lub same papiery i na tej bazie zbudować drugą ale nie ma takich przyczep, a jak są to drogie i szkoda niszczyć.

Nie wiem czy musi być jakiś profesjonalny projekt, nie wiem jakie urzędy czy instytucje odwiedzać po kolei, nie wiem ile, za co i gdzie trzeba zapłacić.

Nic nie wiadomo.

Jeszcze się przejdę do mojego Wydziału Komunikacji i popytam ale z tego co znajomy mówił to też nie bardzo wiedzą.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie coś na ten temat i może szczegółowo opisać co i jak?

Nie chodzi mi tu o to, że "zdaje mi się" albo "kolega słyszał". Potrzebuję konkretne informacje, których nigdzie nie można znaleźć.

Pewnie są jakieś przepisy ale przypuszczam, że trudno znaleźć albo jest to standardowy i trudny do zrozumienia ustawowy bełkot.

Napisano

Więc dokładnie tak:

Wszystkie informacje jakie zebrałem w LUTYM tego roku OSOBIŚCIE:

Mam przyczepę campingową z UK

-Przyczepa jest seryjna. Piszesz do WK że przyczepa nie podlegała rejestracji w kraju pochodzenia, dostajesz skierowanie na nabicie numerów seryjnych i tabliczki (bo nie posiada), pierwszy przegląd i z tym do WK żeby zarejestrować. Jakieś dokumenty homologacji ramy mam i resztę papierologii.

-Przyczepa towarowa - samoróbka. To że przeżyje kilka przyczep marketowych to dla nich nieistotne. To że wiozłem na niej 1,5 tony pustaków to dla nich nieistotne. Cztery motocykle spokojnie się mieszczą. ale DUPA - wydział komunikacji nie zarejestruje. Musi pan zrobić badania homologacyjne, inaczej się nie da. Koszt badań sick.gif

Jedyna opcja to znaleść dawcę do remontu z której jakieś śrubki przekręcimy do swojej

-Laweta na samochód, oryginalna ale bez dokumentów (ponownie w UK brak obowiązku rejestracji). Producent nieznany, jakichkolwiek tabliczek brak. Pan powiedział że albo ustalę co to za producent i zdobędę kopię homologcji albo badania angryfire.gif

Napisano

a to sick.gif to ile dokładnie?

bo nie dla każdego sick.gif to oczywista kwota

Napisano

Bodajże 2 lata temu w czerwcu zmieniły się przepisy i praktycznie temat nie do przejścia - nie da razy zarejestrować samoróbki.

Jedyny sposób jest średnio legalny - kupno papierów lub innej przyczepki.

Poszukałbym jeszczcze czy nie przeszedł by sposób jaki stosują miłosnicy replik. Zarejestrowanie w Czechach i "sprowadzenie" do Polski. Ale tu pewnie też będą niemałe koszty.

Napisano

Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale ostatnio robiłem porządki na placu u teścia i wystawiłem na olx przyczepę do sprzedania bez papierów (duża, miała dmc 1500kg), przyjechał gościu po nią i mówił że ma papiery z campingowej z UK i bez problemu tak zarejestruje (zajmuje się remontem starych, rejestracją na papierach z UK i sprzedaje). Więc może warto poszukać w UK jakiegoś trupa campinga z homologacją na ramę i pójść w tym kierunku.

Na placu była jeszcze niewiadówka N250 w bardzo złym stanie ale z papierami, poszły same papiery pocztą, przyczepki gościu nawet nie chciał ale z takiej małej za bardzo nic większego nie zrobisz

Napisano

Jest możliwość zarejestrowania przyczepki SAM w Czechach, w sieci ogłaszają się osoby które "za opłatą" dokonają tam rejestracji

Napisano

> Jest możliwość zarejestrowania przyczepki SAM w Czechach, w sieci ogłaszają się osoby które "za

> opłatą" dokonają tam rejestracji

Wiesz ile to kosztuje?

Napisano
  • Autor

Dopuszczenia jednostkowego - bo tak to się fachowo nazywa - udziela Dyrektor Transportu Dozoru Technicznego, za jedyne 800zł. zlosnik.gif

W Polsce jest 5 jednostek wykonujących badania homologacyjne:

- PIMOT w Warszawie, ul. Jagielońska 55,

- ITS w Warszawie, ul. Jagielońska 80,

- ITP w Falentach, Al. Hrabska 3,

- IBiRM Bosmal w Bielsku-Białej, ul. Sarni Stok 93,

- PIMB w Kobyłce, ul. Napoleona 2.

Podzwoniłem, popytałem i okazuje się, że wszędzie takie badanie homologacyjne to koszt średnio 5000zł.

Najtaniej jest w Kobyłce - około 2000zł.

Wszędzie mogą dojechać do klienta.

Przyczepa jaką chcę zbudować nosi kategorię O2 czyli przyczepa ciężka, której MMC zawiera się pomiędzy 0,75t do 3,5t.

Przyczepa musi mieć dokument potwierdzający homologację urządzenia najazdowego oraz osi. Użyte oświetlenie nie musi mieć dokumentu lecz musi mieć stosowne oznaczenia na kloszach lub obudowie.

Napisano

> a to to ile dokładnie?

> bo nie dla każdego to oczywista kwota

Dzwoniłem do Bielska Białej i zawołali 4000 PLN zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dzwoniłem do Bielska Białej i zawołali 4000 PLN

Jak już wspomniałem - w Kobyłce powiedzieli, że za 2000zł zrobią. Skąd się biorą takie rozbieżności?

Napisano

> Wiesz ile to kosztuje?

Niestety nie wiem ale tu jest namiar na kolesia który się ogłasza, można skrobnąć maila i zapytać o ile jeszcze aktualne namiary

Tel. +420 607792649 lub [email protected]

Napisano

> Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale ostatnio robiłem porządki na placu u teścia i wystawiłem na

> olx przyczepę do sprzedania bez papierów (duża, miała dmc 1500kg), przyjechał gościu po nią i

> mówił że ma papiery z campingowej z UK i bez problemu tak zarejestruje (zajmuje się remontem

> starych, rejestracją na papierach z UK i sprzedaje). Więc może warto poszukać w UK jakiegoś

> trupa campinga z homologacją na ramę i pójść w tym kierunku.

> Na placu była jeszcze niewiadówka N250 w bardzo złym stanie ale z papierami, poszły same papiery

> pocztą, przyczepki gościu nawet nie chciał ale z takiej małej za bardzo nic większego nie

> zrobisz

Daj namiary na priv

Dokladnie tekiej opcji szukam: remont mojej i jej legalizacja bo poprzedniemu wlasci ielowi nie byla potrzebna a potem mu sie zmarlo... zanim zesmy zdazyli to akurat przepisy zmienili :-(... tym oto sposobem mam lajbe na przyczepce widmo...

Napisano

> Przyczepa jaką chcę zbudować nosi kategorię O2 czyli przyczepa ciężka, której MMC zawiera się

> pomiędzy 0,75t do 3,5t.

> Przyczepa musi mieć dokument potwierdzający homologację urządzenia najazdowego oraz osi. Użyte

> oświetlenie nie musi mieć dokumentu lecz musi mieć stosowne oznaczenia na kloszach lub

> obudowie.

Czyli urządzenie z hamulcem najazdowym i oś lub osie hamowalne.

Najlepiej nówki bo masz wszystkie papiery.

Uchwyt z najazdem homologowany w zakresie 750 - 2500kg to koszt około 900PLN

Oś hamowana do 1500kg to też pewnie z 1500PLN.

albo dawca

Napisano
  • Autor

> Czyli urządzenie z hamulcem najazdowym i oś lub osie hamowalne.

> Najlepiej nówki bo masz wszystkie papiery.

> Uchwyt z najazdem homologowany w zakresie 750 - 2500kg to koszt około 900PLN

> Oś hamowana do 1500kg to też pewnie z 1500PLN.

> albo dawca

Jak wspomniałem za 2000zł w Kobyłce zrobiliby badania homologacyjne. Dlatego cena jest po prostu chora. Za 1000zł wziąłbym od razu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Bodajże 2 lata temu w czerwcu zmieniły się przepisy i praktycznie temat nie do przejścia - nie da

> razy zarejestrować samoróbki.

> Jedyny sposób jest średnio legalny - kupno papierów lub innej przyczepki.

> Poszukałbym jeszczcze czy nie przeszedł by sposób jaki stosują miłosnicy replik. Zarejestrowanie w

> Czechach i "sprowadzenie" do Polski. Ale tu pewnie też będą niemałe koszty.

Dlatego jest to trochę bez sensu.

Większość przyczep ciężkich, takich od 0,75t do 3,5t to przyczepy dwuosiowe.

Bardzo rzadko trafia się przyczepa z jedną osią.

Potrzebuję przyczepę, której DMC wynosiłoby najlepiej 1200kg do 1300kg. Nie więcej. Chodzi o to by przy większym holowniku nie płacić Viatol.

Takich używanych przyczep po prostu nie ma, a jak są to ich cena powala.

Taniej jest zbudować samemu nową przyczepę niż bawić się w kupowanie używanej, kombinowanie z jej rejestracją, przerabianie i inne cuda.

Badanie homologacyjne w Przemysłowym Instytucie Maszyn Budowlanych w Kobyłce kosztuje 2000zł netto, do tego opłata 800zł za wniosek o jednostkowe dopuszczenie pojazdu do ruchu do Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego. Całość trochę ponad 3000zł.

Wychodzi prawie na to samo.

Czas jaki stracę na szukanie odpowiedniej używanej przyczepy, potem jej zakup, ewentualne jej rejestrowanie lub czeskie kombinacje z rejestracją, potem przeróbki, naprawy etc.

Weźmy na początek pod uwagę to, że - jak wspominałem - znalezienie przyczepy z DMC, które mnie interesuje i za cenę poniżej 1000zł jest niemożliwe.

Dlatego najtaniej wyszłoby zbudowanie takiej przyczepy samemu i przejście przez cały nowy cykl dopuszczenia jej do ruchu i rejestracji.

Przyczepa ma byc czymś na kształt małej lawety/platformy.

Sama podłoga, bez burt.

Wymiary podłogi to 2m x 1,6m. Długość całkowita przyczepy to około 3,5m.

Rama wraz z najazdami przystosowana do wtoczenia na nią drezyny, zabezpieczenia jej i przypięcia pasami. Z wyposażenia dodatkowego to wciągarka i cztery wysuwane podpory.

Na podłodze sklejka.

Na dyszlu koło zapasowe i skrzynka na trójkąt, podnośnik, klucz do kół i kilka narzędzi.

Rama oczywiście ocynkowana.

Szacowany całkowity koszt inwestycji, czyli budowa z dopuszczeniem do ruchu to około 10000zł.

Napisano

> Potrzebuję przyczepę, której DMC wynosiłoby najlepiej 1200kg do 1300kg. Nie więcej. Chodzi o to by przy większym holowniku nie płacić Viatol

Chcesz ją terrano holować?

Wydawało mi się, że DMC tego nissana to ze 2,5 tony a Ty piszesz, ze tylko 2200kg hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ziomek

> ostatnio widziałem przyczepe 1 osiowa dmc 1100 lub 1200kg, zarejestrowana za 2900zł.

> tak myslalem czy sobie kupic

I teraz tak.

Musiałbym po nią jechać - koszt paliwa.

Trzeba zapłacić za przyczepę - 2900zł.

I na ten moment już mam porównywalny koszt z badaniem homologacyjnym.

Poza tym i tak musiałbym budować przyczepę od nowa, bo obojętnie jaka przyczepa by nie była to i tak albo musiałbym ją mocno przerabiać albo budować od nowa i wykorzystać jej dokumenty.

Napisano
  • Autor

> Chcesz ją terrano holować?

> Wydawało mi się, że DMC tego nissana to ze 2,5 tony a Ty piszesz, ze tylko 2200kg

Ej. Faktycznie. Pomieszało mi się z masą własną. No to tym bardziej muszę kombinować i zrobić przyczepę o DMC 1000kg.

Napisano

> I teraz tak.

> Musiałbym po nią jechać - koszt paliwa.

> Trzeba zapłacić za przyczepę - 2900zł.

> I na ten moment już mam porównywalny koszt z badaniem homologacyjnym.

> Poza tym i tak musiałbym budować przyczepę od nowa, bo obojętnie jaka przyczepa by nie była to i

> tak albo musiałbym ją mocno przerabiać albo budować od nowa i wykorzystać jej dokumenty.

ale masz juz gotowa przyczepe. wystarczy tylko zmodyfikowac pod siebie, to była laweta/ platforma.

koszt modyfikacji nie powinien byc duzy/

chcesz drezyne wozic?

Napisano

> Ej. Faktycznie. Pomieszało mi się z masą własną. No to tym bardziej muszę kombinować i zrobić

> przyczepę o DMC 1000kg.

a drezyna to ile waży bo szukać mi się nie chce ?

Napisano
  • Autor

> ale masz juz gotowa przyczepe. wystarczy tylko zmodyfikowac pod siebie, to była laweta/ platforma.

> koszt modyfikacji nie powinien byc duzy/

Za dużo modyfikacji. Dodtakowo teraz popatrzyłem w dowód Nissana i okazało się, że ma DMC 2500kg. Także musiałbym mieć przyczepę 1000kg.

> chcesz drezyne wozic?

Ma to być głównie tylko do drezyny.

Napisano
  • Autor

> a drezyna to ile waży bo szukać mi się nie chce ?

Niecałe 850kg.

Napisano

> Niecałe 850kg.

no to masz pozamiatane i zgodnie z przepisami nie będziesz tego holował

Napisano

> Niecałe 850kg.

ziomek

chcesz na przyczdepe wydac 10 tys zlosnik.gificon_eek.gif270751858-jezyk.gif

proponuje zakup autolawety - do 10 tys kupisz lub doke.

nie musisz sie martwic o dmc

Napisano

> ziomek

> chcesz na przyczdepe wydac 10 tys

> proponuje zakup autolawety - do 10 tys kupisz lub doke.

> nie musisz sie martwic o dmc

tylko o to czy sie nie złamie ew. czy dojedzie

oc 300..400 zeta zamiast 50zł

Napisano
  • Autor

Pobawiłem się i zrobiłem schemat instalacji elektrycznej przyczepy wyposażonej we wtyczkę 13 stykową.

Schemat instalacji elektrycznej przykładowej przyczepy wyposażonej w złącze 13 stykowe DIN (ISO 11446).

Przyczepa z zamkniętą przestrzenią ładunkową (izoterma) wyposażoną w oświetlenie i przewietrzanie przestrzeni ładunkowej.

288379341-Schematinstalacjiprzyczepy.png

1 - Kierunkowskaz lewy.

2 - Światła przeciwmgłowe.

3 - Masa dla styków 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 oraz 12.

4 - Kierunkowskaz prawy.

5 - Światło pozycyjne prawe. Jeżeli przyczepa posiada bardziej rozbudowane oświetlenie pozycyjne to pod ten styk podłączamy również znajdujące się po prawej stronie przyczepy przednie prawe białe światło pozycyjne, boczne prawe pomarańczowe światła pozycyjne oraz prawe światła obrysowe. Pod ten styk podłączamy również oświetlenie tablicy rejestracyjnej, jeżeli przyczepa posiada dwie lampy oświetlające tablicę to podłączamy tylko prawą.

6 - Światła hamowania.

7 - Światło pozycyjne lewe. Jeżeli przyczepa posiada bardziej rozbudowane oświetlenie pozycyjne to pod ten styk podłączamy również znajdujące się po lewej stronie przyczepy przednie lewe białe światło pozycyjne, boczne lewe pomarańczowe światła pozycyjne oraz lewe światła obrysowe. Jeżeli przyczepa posiada dwie lampy oświetlające tablicę to podłączamy tylko lewą.

8 - Światła cofania.

9 - Zasilanie stałe, stały (+). Na schemacie za przykład posłużyło oświetlenie przestrzeni ładunkowej wraz z włącznikiem lampy. Jeżeli przyczepa nie wymaga zasilania tego typu (np.: zwykła przyczepa skrzyniowa) to styk ten pozostaje niepodłączony.

10 - Zasilanie sterowane włącznikiem zapłonu, (+) po stacyjce. Na schemacie za przykład posłużył wentylator przewietrzania przestrzeni ładunkowej. Jeżeli przyczepa nie wymaga zasilania tego typu (np.: zwykła przyczepa skrzyniowa) to styk ten pozostaje niepodłączony.

11 - Masa przeznaczona tylko dla odbiorników zasilanych poprzez wyłącznik zapłonu, (+) po stacyjce. Jeżeli tego typu odbiorników nie ma to styk ten pozostaje niepodłączony.

12 - Test podłączenia przyczepy. Styk ten należy połączyć z masą przyczepy.

13 - Masa przeznaczona tylko dla odbiorników zasilanych zasilaniem ciągłym, stałym (+). Jeżeli tego typu odbiorników nie ma to styk ten pozostaje niepodłączony.

post-54103-14352530226389_thumb.png