Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomóżcie znaleźć olej silnikowy

Featured Replies

Napisano

Temat głównie dla pasjonatów analizujących szczegółowe parametry olejów. Zapraszam do zabawy wink.gif

Szukamy oleju silnikowego w klasie lepkości 5W30 albo 0W30 który będzie miał jak najmniejszą lepkość przy 40C (czyli parametr Viscosity, mm2/s @ 40 w tabelce). Olej musi być dostępny w PL (oficjalnie albo nieoficjalnie) w jednostkowych opakowaniach. Pozostałe wymagania są mniej istotne. Cena nie gra roli.

Na tą chwilę prowadzi Valvoline Synpower FE 0w30 z wartością 47.7 - ktoś przebije? smile.gif

Napisano
  • Autor

> dexos 2?

Niekoniecznie. API SL wystarczy.

Napisano

> Temat głównie dla pasjonatów analizujących szczegółowe parametry olejów. Zapraszam do zabawy

> Szukamy oleju silnikowego w klasie lepkości 5W30 albo 0W30 który będzie miał jak najmniejszą

> lepkość przy 40C (czyli parametr Viscosity, mm2/s @ 40 w tabelce). Olej musi być dostępny w PL

> (oficjalnie albo nieoficjalnie) w jednostkowych opakowaniach. Pozostałe wymagania są mniej

> istotne. Cena nie gra roli.

> Na tą chwilę prowadzi Valvoline Synpower FE 0w30 z wartością 47.7 - ktoś przebije?

Honda Genuine Motor Oil 0W20 - 38.87 zlosnik.gif

nie moge znalezc ile ma olej Hondy 0W30

Napisano

> Honda Genuine Motor Oil 0W20 - 38.87

To jest już woda grinser006.gif ja osobiście nie znalazłem innego 0W30, który spełniałby założenia autora tematu. frown.gif

Aczkolwiek poza tematem, to w Polsce możemy teraz kupić oleje Penrite, po parametrach całkiem dobrze się prezentują.

Napisano
  • Autor

> Honda Genuine Motor Oil 0W20 - 38.87

Przebijam: Toyota Genuine Motor Oil 0W20 - 36.1 smile.gif Tylko że my szukamy jak napisałem wyżej w klasie 0W30 albo 5W30.

Napisano

> Przebijam: Toyota Genuine Motor Oil 0W20 - 36.1 Tylko że my szukamy jak napisałem wyżej w klasie

> 0W30 albo 5W30.

za wuj nie moge znalezc specyfikacji 0W30 Hondy zlosnik.gif

ale trafiłem na olej Honda Green Oil 0W20 - at 40°C - 32.1 cSt zlosnik.gif

Napisano

> Na tą chwilę prowadzi Valvoline Synpower FE 0w30 z wartością 47.7 - ktoś przebije?

chyba nic innego nie znajdziesz, bo już wybrałeś olej o najniższej lepkości w 100 stopniach (9,4mm2/s) jaki może się zmieścić w specyfikacji letniej SAE30.

Większość ma lepkość 11-12, co pociąga za soba wyższą lepkość w 40 stopniach.

Wg mnie równie dobrze możesz szukać oleju 0w20 ze stosunkowo dużą lepkością mieszczącą się w tej specyfikacji

Napisano
  • Autor

> chyba nic innego nie znajdziesz, bo już wybrałeś olej o najniższej lepkości w 100 stopniach

> (9,4mm2/s) jaki może się zmieścić w specyfikacji letniej SAE30.

Zgadza się. Minimum dla SAE 30 to 9.3 jednak wszystko zależy od zaawansowania oleju.

> Większość ma lepkość 11-12, co pociąga za soba wyższą lepkość w 40 stopniach.

> Wg mnie równie dobrze możesz szukać oleju 0w20 ze stosunkowo dużą lepkością mieszczącą się w tej

> specyfikacji

Do takiego samego wniosku doszedłem. Niestety sporo olejów 0W20 ma wyższą lepkość w 40C niż 0W30 który podałem wyżej. Dla olejów 0W20 i 5W20 które znalazłem i które mają niską lepkość w 40C maksymalna lepkość w 100C jaką znalazłem to 8.8. Nie znalazłem żadnego który miałby lepkość w 100C bliżej 9.2.

PS Olej Toyoty 0W20 ma 36.1/8.5 co daje VI=225 shocked.gif

Napisano

> PS Olej Toyoty 0W20 ma 36.1/8.5 co daje VI=225

a jak jest liczony VI ?

ja używam shell av-l 0w30 58,7/11,9 i ma VI=204

już znalazłem kalkulator VI:

kalkulator VI

i chyba pozostaje Ci poszukiwanie oleju 0w30 o max. VI

ten shell av-l 0w30 nie jest zły

Napisano
  • Autor

> a jak jest liczony VI ?

> ja używam shell av-l 0w30 58,7/11,9 i ma VI=204

Bardzo wysoki VI ok.gif Z całą pewnością świetny olej tylko że nadaje się głównie do diesli VW. Ja potrzebuję olej lekkobieżny z niskim HTHS do "niedogrzanej" benzyny z API SL albo lepiej (wymaganie producenta).

> i chyba pozostaje Ci poszukiwanie oleju 0w30 o max. VI

> ten shell av-l 0w30 nie jest zły

Z produktami Shella byłem związany wiele lat zawodowo i darzę je dużym zaufaniem. Niestety polityka importera jest taka, że wiele ich dobrych produktów jest w naszym kraju niedostępnych. W tym przypadku pasowałby olej: Shell Helix Ultra A5/B5 0W-30 52.38/9.83 VI=173 tylko że niestety nie widzę go u oficjalnego dystrybutora.

Oprócz tego Valvoline Synpower FE 0W30 o którym pisałem wyżej ( 47.7/9.4 VI=183 ) znalazłem jeszcze jeden ciekawy olej: Havoline Energy SAE 5W30 ( 51/9.5 VI=174 ). Warto się zastanowić, bo jest około 4 razy tańszy a więc można go częściej wymieniać np. co 10kkm zamiast co 15kkm smile.gif

Napisano

> Temat głównie dla pasjonatów analizujących szczegółowe parametry olejów. Zapraszam do zabawy

> Szukamy oleju silnikowego w klasie lepkości 5W30 albo 0W30 który będzie miał jak najmniejszą

> lepkość przy 40C (czyli parametr Viscosity, mm2/s @ 40 w tabelce). Olej musi być dostępny w PL

> (oficjalnie albo nieoficjalnie) w jednostkowych opakowaniach. Pozostałe wymagania są mniej

> istotne. Cena nie gra roli.

A po co sprawdzasz przy 40 skoro optymalna temp silnika to około 100 confused.gif

Napisano
  • Autor

> Havoline Energy SAE 5W30 ( 51/9.5 VI=174 ).

> bardzo dobry olej,

Na to wygląda ok.gif

> popatrz też na Gulf

> http://www.gulf.pl/oferta/

Bardzo fajne zestawienie na tej stronie, ale niestety niczego interesującego nie znalazłem.

> http://sklep.texpert.pl/

> mają też Texaco(Chevron) w dobrych cenach

Widzę, że to oficjalny sprzedawca Texaco więc mam nadzieję, że sprzedaje tylko oryginalny towar. Ktoś robił tam już zakupy?

Napisano
  • Autor

> A po co sprawdzasz przy 40 skoro optymalna temp silnika to około 100

Są obecnie takie energooszczędne wynalazki, które podczas jazdy miejskiej utrzymują temp. płynu chłodzącego w zakresie 40-60C a 80C osiągają praktycznie tylko w trasie smile.gif