Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak duży bojler ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuję zakup bojlera (200 - 300l ) do domu jednorodzinnego. Na razie będzie rodzina 2 + małe 1, później pewnie więcej wink.gif

Chciałbym uzyskać efekt ciepłej wody przez 2 dni bez dogrzewania z kotła.

Jest to do osiągnięcia w takim układzie, czy źle rozumuje, że większy bojler będzie wolniej stygnąć ?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Planuję zakup bojlera (200 - 300l ) do domu jednorodzinnego. Na razie będzie rodzina 2 + małe 1,

> później pewnie więcej

> Chciałbym uzyskać efekt ciepłej wody przez 2 dni bez dogrzewania z kotła.

> Jest to do osiągnięcia w takim układzie, czy źle rozumuje, że większy bojler będzie wolniej stygnąć

> ?

Jeśli nie będzie napełnianej wanny to da radę.

U mnie w nieużywanym 120l. woda stygnie około 5st.C. na dobę.

Przy korzystaniu z samego prysznica przez dwie osoby, dopiero po dwóch dniach orientowałem się, że kocioł nie grzeje.

Napisano

> Witam

> Planuję zakup bojlera (200 - 300l ) do domu jednorodzinnego. Na razie będzie rodzina 2 + małe 1,

> później pewnie więcej

> Jest to do osiągnięcia w takim układzie, czy źle rozumuje, że większy bojler będzie wolniej stygnąć

> ?

> Pozdrawiam

bez wanny OK

Napisano

Nie da się, jak masz na myśli używanie tego przez 2 dni. Bo jak zużyjesz 1/3, to najdalej po kilku godzinach temperatura się wyrówna i zrobi się za zimna. Więc dobiera się wielkość pod kątem ile można zużyć na raz i ile czasu będzie trwało ogrzanie całości ponownie przed kolejnym użyciem. Czyli np. żeby starczyło wszystkim domownikom na poranną toaletę i żeby zdążył się cały ogrzać (i wystarczyło wody) na wieczorne zabawy.

A jeżeli masz na myśli, że wyjeżdżasz na weekend i po powrocie możesz wziąć prysznic - to wielkość nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

No może nie na weekend, ale żeby np. wieczorem po pracy napalic i nastepny caly dzien zeby woda była bez chodzenia smile.gif

Co do wielkości - teście mają 120 l i jak chcą się wszyscy wykąpać to nie starcza, nie mówiąc już o dodatkowym zmywaniu itp.

Niestety nigdzie nie znalazłem zależności ( o ile taka jest ) - prędkość stygnięcia a masa wody (wielkość zbiornika) zakładając brak poboru wody.

Napisano

> Niestety nigdzie nie znalazłem zależności ( o ile taka jest ) - prędkość stygnięcia a masa wody

> (wielkość zbiornika) zakładając brak poboru wody.

Bo w tym miejscu wielkość nie ma znaczenia - ważna izolacja i różnica temperatur. Więc jak masz długie przerwy (ale potem szybkie zużycie) to lepiej większy bojler, żeby mniej mieszać z zimną wodą w baterii. Bo wtedy w bojlerze możesz mieć niższą temperaturę a to oznacza mniejszą różnicę z otoczeniem i wolniejsze stygnięcie, niż wyższą temperaturę a mniejszy bojler. Bo wtedy większe straty.

Ale jak pobierasz porcjami - to i tak wyrównanie temperatury w bojlerze następuje po pewnym czasie. Jak masz np. 200 l nagrzane do 50* i zużyjesz z tego rano 100 l to bez dogrzania po południu będziesz miał całe 200 l wody o temperaturze 30* (przy założeniu, że na wejściu jest 10* - w praktyce jeszcze mniej przez straty, więc trudno się w tym będzie wykąpać).

Napisano
  • Autor

Bojler bez kosmicznych technologii, więc pewnie go kiedyś doizoluję smile.gif Właśnie taki schemat będzie - w ciągu dnia pewnie nas nie będzie, zużycie głównie rano i po południu/wieczorem, więc fajnie jakbym nie musiał codziennie chodzić wink.gif

Napisano

> więc fajnie

> jakbym nie musiał codziennie chodzić

Dokąd chodzić?

Jeżeli masz taryfę dwustrefową (inaczej nie rozumiem kombinowania) - to ustawiasz programator żeby bojler grzał w tańszej strefie. I masz nagrzany pełny zbiornik rano, i po południu.

Napisano
  • Autor

> Dokąd chodzić?

> Jeżeli masz taryfę dwustrefową (inaczej nie rozumiem kombinowania) - to ustawiasz programator żeby

> bojler grzał w tańszej strefie. I masz nagrzany pełny zbiornik rano, i po południu.

Bojler ogrzewany kotłem na paliwo stałe , może użyłem skrótu myślowego :

• 4 miesiące później...
Napisano

Podłącze się, bo też jestem na etapie poszukiwań. Założenia są takie:

- mieszkanie w bloku

- 2 starsze osoby

- kabina prysznicowa

Myślę o bojlerze 80 litrów. Podobno baniak ze stali nierdzewnej jest najlepszy.

Ktoś poleci jakąś firmę?

Czego się wystrzegać?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mamy 300l (podłączony do pieca CO), 100l (gaz) i 120 (podkowa).

4 osoby dorosłe plus 1 dziecko.

Jak sie nagrzeje 300l na około 50-60 stopni to spokojnie wystarczy na dwa dni.

Ta sama temperatura w mniejszych bojlerach wystarcza na 1 dzień przy naszej ilości domowników.

Edit. Jak nas nie ma to teściom te 120l wystarczają.

Napisano

Myślę o bojlerze 80 litrów. Podobno baniak ze stali nierdzewnej jest najlepszy.

do prysznica spokojnie wystarczy 60l. Nierdzewka fajna tylko cena bez sensu (google zwraca mi jakieś 80l za ca 2k i to z pianką na wierzchu). Polski Biawar emaliowany wytrzymuje spokojnie 10lat a cena kilka razy mniejsza.

Napisano

Dziękuję za podpowiedź - niestety już kupiłem ARISTON PLATINIUM ECO 50 litrów, z nierdzewki, cena  790 PLN.

Gwarancja na baniak 10 lat.

Napisano

Dziękuję za podpowiedź - niestety już kupiłem ARISTON PLATINIUM ECO 50 litrów, z nierdzewki, cena 790 PLN.

Gwarancja na baniak 10 lat.

a to cena przyzwoita nawet :ok: 

Napisano

no tak - znalazłem w Katowicach sklep, miałem po drodze i odebrałem

Napisano

Witam

Planuję zakup bojlera (200 - 300l ) do domu jednorodzinnego. Na razie będzie rodzina 2 + małe 1, później pewnie więcej wink.gif

Chciałbym uzyskać efekt ciepłej wody przez 2 dni bez dogrzewania z kotła.

Jest to do osiągnięcia w takim układzie, czy źle rozumuje, że większy bojler będzie wolniej stygnąć ?

Pozdrawiam

To zależy, jak mocno podgrzejesz i jaką chcesz wodę. Zalezy też jaki bojler.

Większy zbiornik więcej zaakumuluje ciepła i będzie dłużej ciepły, ale straty względem czasu będą większe.

Ja mam 4os rodzinę i zbiornik biwalentny 180l  CWU + 320 bufor, jak nagrzeję do ok 45C wieczorem, to następnego dnia rano jest ok 40-41C. Potem jak wodę używa się w dzień to temp spada, jak kąpiel wieczorna to piec załącza się przy ok 36C. Jeżeli bym nagrzał do ok 70-80C może do drugiego dnia bym dotrwał, ale to trochę bezsensu.