Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki TSI/TFSI i konsumpcja oleju...

Featured Replies

Napisano

> No u mnie póki co bierze absolutnie minimalnie - przez 15 kkm coś tam ubyło może z 20% od maksimum

> do minimum, czyli tyle co nic. Ja jestem ze starej szkoły i uważam, że jak silnik bierze olej

> (powiedzmy litr na 5000), to jest zepsuty i kropka. Albo puszczają pierścienie, albo

> uszczelniacze albo jakiś inny wyciek. Silnik nie powinien brać oleju i kropka. A w każdym

> razie nie tyle, żeby dolewać od wymiany do wymiany.

akurat stara szkoła, to luźno spasowane i niewysilone silniki = brały olej... zgodnie z wysokimi normami producentów.

opel czy audi w swoich "Konstrukcjach" w manualu pozwalał nawet 1l na 1000km.

to nie był wtedy zepsuty silnik...

Napisano

No fakt - choć niektóre silniki miały duże normy (czytaj - 0,5L między wymianą - to jest dla mnie już dużo 270751858-jezyk.gif) fabryczne.

Ale 0.5L na 1000 kilosów to jest bardzo dużo moim zdaniem.

Tyle to nawet mój stary spacerunner który dymi na niebiesko nie bierze. Jak litr mu doleje miedzy wymianą to wszystko.

Napisano

> opel czy audi w swoich "Konstrukcjach" w manualu pozwalał nawet 1l na 1000km.

> to nie był wtedy zepsuty silnik...

To tylko dupochron producenta, żeby nie naprawiać zepsutych silników. W Skodzie też miałem napisane w instrukcji, że norma to 1l/1000 km. Mimo to nigdy nie musiałem dolewać między wymianami. Teraz mam też taki zapis w instrukcji... Tylko Mitsubishi nie miało nic o oleju i też nie brało.

Napisano

> Turbobenzyna nie - przecież silniki Fiata, Reno nie biorą oleju. Ale jak widać TSI ma jakieś

> problemy skoro tyle osób na nie narzeka.

A to nie kwestia bezpośredniego wtrysku paliwa? icon_rolleyes.gif

Napisano

> To tylko dupochron producenta, żeby nie naprawiać zepsutych silników. W Skodzie też miałem napisane

> w instrukcji, że norma to 1l/1000 km. Mimo to nigdy nie musiałem dolewać między wymianami.

> Teraz mam też taki zapis w instrukcji... Tylko Mitsubishi nie miało nic o oleju i też nie

> brało.

ciekawe jak sie maja normy spalin do tego

z nowego auta raczej kapac nie może, wiec ten olej musi sie spalić

litra na 1000km to troche musi być widac, czuć w spalinach

Napisano

> ciekawe jak sie maja normy spalin do tego

> z nowego auta raczej kapac nie może, wiec ten olej musi sie spalić

> litra na 1000km to troche musi być widac, czuć w spalinach

guzik czuć... 1 litr oleju na powiedzmy 70 l paliwa (średnio na 1000km). do tego dodaj, że żadne auto na ssaniu nie spełnia żadnych norm...

Napisano

> Turbobenzyna nie - przecież silniki Fiata, Reno nie biorą oleju. Ale jak widać TSI ma jakieś

> problemy skoro tyle osób na nie narzeka.

Zwróć uwagę na rocznik tych silników: 2009, 2010. Kolega ma chyba z 2010 i faktycznie żłopał olej - trafił na felerną serię, którą produkowali kilka miesięcy. Co ciekawe, silniki wcześniejsze nie miały tej wady. Późniejsze oczywiście też nie.

Mój wziął na samym początku trochę, ale na tyle mało że przy wymianie przy 25 tys. km na bagnecie było równo pół. Teraz nie bierze nic.

Napisano

> A to nie kwestia bezpośredniego wtrysku paliwa?

Nie - po prostu wada fabryczna. Da się to naprawić, tylko szkoda że vw nie robi tego w ramach akcji.

Napisano

> Mój pije mniej niż 100ml/1000. Na 36kkm miedzy wymianami dolalem 2l,

Spalanie oleju litr na 15 tys km to uznaje za zjawisko naturalne wynikajace z pracy silnika.

Mi stary lanos na 15 tys "wypija" litr 5W30

Croma 1,9 MJTD na 20 tys km jakies 0,5l bierze

Nie wyobrazam sobie auta ktoremu co tysiac musze litr oleju wlac.

Doszlo do tego ze tedeikowcy woza olej yikes.gif

Napisano

> No u mnie póki co bierze absolutnie minimalnie - przez 15 kkm coś tam ubyło może z 20% od maksimum

> do minimum, czyli tyle co nic. Ja jestem ze starej szkoły i uważam, że jak silnik bierze olej

> (powiedzmy litr na 5000), to jest zepsuty i kropka. Albo puszczają pierścienie, albo

> uszczelniacze albo jakiś inny wyciek. Silnik nie powinien brać oleju i kropka. A w każdym

> razie nie tyle, żeby dolewać od wymiany do wymiany.

Bo to stara, dobra szkoła. smile.gif

Wg nowej szkoły silnik ma brać 1 l oleju na 2000 km a rozrząd należy wymieniać co drugi przegląd. Bo tak każe łunija jewropiejska. Inaczej padną koncerny samochodowe. sick.gifscrewy.gif

Napisano

> Nie - po prostu wada fabryczna. Da się to naprawić, tylko szkoda że vw nie robi tego w ramach

> akcji.

Boją się przyznać że to wada? zlosnik.gif

Napisano

> a to tez dziwne

> w 1.4 16v BBY (Seat, Skoda, VW) Castrol znikał...

> po wymianie ma Motula spalanie oleju prawie zniknelo...

Możesz podać kompletne nazwy i klasy lepkości tych olejów?

Napisano

> To tylko dupochron producenta, żeby nie naprawiać zepsutych silników. W Skodzie też miałem napisane

> w instrukcji, że norma to 1l/1000 km. Mimo to nigdy nie musiałem dolewać między wymianami.

> Teraz mam też taki zapis w instrukcji... Tylko Mitsubishi nie miało nic o oleju i też nie

> brało.

Zgadza się. Mercedes za swoich dobrych czasów podawał, że zużycie oleju jest w normie jeśli między wymianami trzeba dodawać tylko niewielki ilości (nie było konkretnie podane co to znaczy). Później przyjęli normę asekuracyjnie tak jak większość producentów.

Napisano

> Możesz podać kompletne nazwy i klasy lepkości tych olejów?

był jakiś Castrol pół-syntetyk

nie pamiętam jaki bo to juz kilka lat, a teraz jest

Motul 6100 Synergie+ 10w40 VW 502.00-505.00,

Napisano

> Boją się przyznać że to wada?

Pewnie tak. Dlaczego mieliby się nie przyznawać, gdyby się nie bali?

Napisano

> Pewnie tak. Dlaczego mieliby się nie przyznawać, gdyby się nie bali?

Dla mnie oznaczałoby to że producent jest uczciwy wink.gif