Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda bez prawa jazdy...

Featured Replies

Napisano

Witam...

Jako że rozpocząłem kurs na kat. A, siłą rzeczy jazdy doszkalające odbywają się i poza shhh.gif godzinami kursowymi...

I teraz pytanie za pińcet... palacz.gif

Co po wprowadzeniu nowych przepisów grozi teraz za jazdę "bez" prawa jazdy na daną kategorię ?? kat. B oczywiście mam...

Poprzednio był mandat - 300zł, a po nowemu??

szukałem, ale nic konkretnego znaleźć nie potrafię spineyes.gif

Napisano

Zabranie PJ na 3 miesiace, w ponownym przypadku wydluza sie do 6 miesiecy po kolejnym do 2 czy 3 lat pudla.

Mozesz tez dostac zakaz mozliwosci robienia innej kategori.

wink.gif

Napisano

A bez dokumentu? Ale z egzaminem w kieszeni?

Napisano

> A bez dokumentu? Ale z egzaminem w kieszeni?

Zdany egzamin nie upowaznia do poruszania sie danym typem pojazdu, trzeba miec nadane uprawnienia, co nie nastepuje chwile po zdaniu egzaminu tylko trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu dni.

Napisano

> Zdany egzamin nie upowaznia do poruszania sie danym typem pojazdu, trzeba miec nadane uprawnienia,

> co nie nastepuje chwile po zdaniu egzaminu tylko trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu dni.

Uprawnienia mam, jak to nazwałeś, nadane. Dokument jutro odbieram, no najpóźniej pojutrze. Jaka karę przewiduje kodeks za brak dokumentu w tym przypadku? Będę jeszcze dziś jeździł.

Napisano

> Zabranie PJ na 3 miesiace, w ponownym przypadku wydluza sie do 6 miesiecy po kolejnym do 2 czy 3

> lat pudla.

> Mozesz tez dostac zakaz mozliwosci robienia innej kategori.

Masz jakieś źródło?

Napisano

> Uprawnienia mam, jak to nazwałeś, nadane. Dokument jutro odbieram, no najpóźniej pojutrze. Jaka

> karę przewiduje kodeks za brak dokumentu w tym przypadku? Będę jeszcze dziś jeździł.

Pewnie 50zl jak do tej pory, w tej kwestii chyba nic sie nie zmienilo hmm.gif

Napisano

> Pewnie 50zl jak do tej pory, w tej kwestii chyba nic sie nie zmienilo

A nie jest już od jakiegoś czasu 300 zł za brak wymaganych uprawnień + 300 zł dla tego, kto ew. udostępnił pojazd?

Napisano

> A nie jest już od jakiegoś czasu 300 zł za brak wymaganych uprawnień + 300 zł dla tego, kto ew.

> udostępnił pojazd?

On uprawnienia ma, czyli w systemie powinna byc informacja o posiadaniu kat. A, tylko dokument ma nieaktualny albo go nie posiada/nie pokazuje.

Napisano

> Masz jakieś źródło?

A googla ma ?

wink.gif

Napisano

> On uprawnienia ma, czyli w systemie powinna byc informacja o posiadaniu kat. A, tylko dokument ma

> nieaktualny albo go nie posiada/nie pokazuje.

A no tak - w blacie czytam zlosnik.gif

To racja - max pińć dych zlosnik.gif

Napisano

> A no tak - w blacie czytam

> To racja - max pińć dych

Dobra, wróciłem. Fajnie. Ulice puste, ja powolutku, turystycznie po własnym mieście bez celu. W samym centrum tylko jakiś koncert, knajpy i lanserka.

Mam nadzieje jutro już dokument odebrać, bo jak pogoda się utrzyma to w domu nie usiedzę palacz.gif

Napisano

> Dobra, wróciłem. Fajnie. Ulice puste, ja powolutku, turystycznie po własnym mieście bez celu. W

> samym centrum tylko jakiś koncert, knajpy i lanserka.

ok.gif Ja jakś nie mogę się wybrać frown.gif

Moplik stoi w garażu i weny brak frown.gif

> Mam nadzieje jutro już dokument odebrać, bo jak pogoda się utrzyma to w domu nie usiedzę

Ja czekałem niecały tydzień ok.gif

Napisano

> Co po wprowadzeniu nowych przepisów grozi teraz za jazdę "bez" prawa jazdy na daną kategorię ??

> kat. B oczywiście mam...

Quote:

Art. 94. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

§ 3. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w § 1,
można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Napisano

> Jazda bez uprawnien jest juz traktowana jako przestepstwo, nie wiem czy tez to sie tyczy gdy

> brakuje kategorii.

Jazda po zatrzymaniu uprawnień jest traktowana jako przestępstwo. Jazda bez nabytych uprawnień to wykroczenie.

Napisano
  • Autor

i wszystko jasne...

mandat, albo... przesiadka na rower/skuter sciana.gif

dzięki 20.GIF