Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do skrzyni redukcyjnej i mechanizmu różnicowego ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Potrzebuje wybrać olej do skrzyni redukcyjnej i mechanizmie różnicowym w Mitsubishi Outlanderze II z 2009r 2.0DiD 4x4

W instrukcji jest:

olej w skrzyni redukcyjnej: olej do przekładni hipoidalnych API klasy GL-5 SAE 90

- olej w tylnym mechanizmie różnicowym: olej do przekładni hipoidalnych API klasy GL-5 SAE 80W

Co polecacie?

Napisano

Mam zasadę, że do skrzyń redukcyjnych, manualnych i mostów zalewam wyłącznie oryginał z ASO. Są to zazwyczaj oleje o najlepszych parametrach a czasami zamienniki nie są dostępne albo bardzo mocno im ustępują. Niestety np. litr oleju do mostu do Mercedesa kosztuje około 150pln shocked.gif

Napisano

> Mam zasadę, że do skrzyń redukcyjnych, manualnych i mostów zalewam wyłącznie oryginał z ASO. Są to

> zazwyczaj oleje o najlepszych parametrach a czasami zamienniki nie są dostępne albo bardzo

> mocno im ustępują. Niestety np. litr oleju do mostu do Mercedesa kosztuje około 150pln

ASO produkuje oleje?

GL-5 spełniają Mobile, Motule, Castrole i masę innych.

A ASO leje to co akurat w beczkach przyjechało w danym sezonie.

Napisano

Poszukaj jaką firme ludzie polecają, potem wejdź na stronę producenta i wybierając zakładkę "dobierz olej" znajdziesz konkretny typ i ilość.

Przykład dla Motula. jakiś tekst

Napisano

> ASO produkuje oleje?

Nie, a powinno?

> GL-5 spełniają Mobile, Motule, Castrole i masę innych.

Zalać można wszystko co (teoretycznie) spełnia podaną normę, jednak skoro ktoś pyta na forum i nie chodzi mu o niską cenę to automatycznie rozumiem, że chce zalać produkt jak najlepszy. Oleje w skrzyniach i mostach rzadko się wymienia więc moim zdaniem nie ma sensu oszczędzać. Do manuala w Hondzie zalałem oryginał, do mostu w Mercedesie też i jakoś nie bolało smile.gif

> A ASO leje to co akurat w beczkach przyjechało w danym sezonie.

Niezupełnie. Zalewają olej producenta z którym współpracują pod warunkiem że spełnia wymaganą normę. Jeśli takiego nie ma to stosują oryginał. Tylko że z tymi normami to nie zawsze jest tak prosto!

Np. olej ATF-WS Toyoty. Napisz gdzie go kupić taniej niż w ASO, ale żeby to był dokładnie ten sam olej! Ludzie leją np. Ravenol, który teoretycznie spełnia te same normy i ma nawet referencję do oryginału, ale jak porównasz parametry lepkościowe to od razu widać różnicę - ja bym powiedział nawet że oszustwo. Równie dobrze można sobie zalać jakiś inny uniwersalny ATF i będzie to samo. Różnica w cenie do oryginału 10pln na litrze. Opłaca się oszczędzać?

Napisano

> ASO produkuje oleje?

Z przekładniowymi olejami tak do końca nie jest, bo łatwiej wyczuć zmianę oleju fabrycznego na inny markowy niż w przypadku olejów silnikowych. ASO często sprzedaje ten sam, co wlali na produkcji. Przykład Fiata, kup zamiennik Tutella ZC75, oczywiście Castrole i inne katalogi podają zamiennik, ale taki przybliżony, kolejny przykład to MTF Hondy, zdaje się tylko Texaco ma coś zbliżonego.

Napisano

> Z przekładniowymi olejami tak do końca nie jest, bo łatwiej wyczuć zmianę oleju fabrycznego na inny

> markowy niż w przypadku olejów silnikowych. ASO często sprzedaje ten sam, co wlali na

> produkcji. Przykład Fiata, kup zamiennik Tutella ZC75, oczywiście Castrole i inne katalogi

> podają zamiennik, ale taki przybliżony, kolejny przykład to MTF Hondy, zdaje się tylko Texaco

> ma coś zbliżonego.

Dokładnie tak ok.gif

Kiedyś miałem przypadek, że mało doświadczony mechanik chciał dobrze i zalał do skrzyni manualnej i mostu w Mercedesie olej API GL-5, tyle że użył klasy lepkości 85W140 bo wydawało mu się, że im wyższe liczby tym lepiej. Efekt był taki, że jak przyszło listopadowe ochłodzenie to zaczęły się problemy z wrzucaniem biegów na zimno a i wcześniej biegi trochę "haczyły" (właściciel zaczął już myśleć o wymianie skrzyni). Najgorsze jednak było to, że zużycie paliwa wyraźnie wzrosło a podczas jazdy czuć było duże opory toczenia (strasznie go hamowało na luzie a hamulce sprawdzone). Poszedł 2 x oryginał + dobrze dobrany olej do silnika (bo nie było wiadomo co zalane) i nie ten sam samochód smile.gif

Napisano

> Nie, a powinno?

> Zalać można wszystko co (teoretycznie) spełnia podaną normę, jednak skoro ktoś pyta na forum i nie

> chodzi mu o niską cenę to automatycznie rozumiem, że chce zalać produkt jak najlepszy. Oleje w

> skrzyniach i mostach rzadko się wymienia więc moim zdaniem nie ma sensu oszczędzać. Do manuala

> w Hondzie zalałem oryginał, do mostu w Mercedesie też i jakoś nie bolało

> Niezupełnie. Zalewają olej producenta z którym współpracują pod warunkiem że spełnia wymaganą

> normę. Jeśli takiego nie ma to stosują oryginał. Tylko że z tymi normami to nie zawsze jest

> tak prosto!

> Np. olej ATF-WS Toyoty. Napisz gdzie go kupić taniej niż w ASO, ale żeby to był dokładnie ten sam

> olej! Ludzie leją np. Ravenol, który teoretycznie spełnia te same normy i ma nawet referencję

> do oryginału, ale jak porównasz parametry lepkościowe to od razu widać różnicę - ja bym

> powiedział nawet że oszustwo. Równie dobrze można sobie zalać jakiś inny uniwersalny ATF i

> będzie to samo. Różnica w cenie do oryginału 10pln na litrze. Opłaca się oszczędzać?

Jeszcze raz zapytam czy aso lub sama np toyota produkuje oleje?

Nie.

Dostają oleje od dostawcy, z którym podpisali umowę. Olej ten spełnia założona klasę. Można się oczywiście branzlować składem molekularnym, ale to nic nie zmieni. Tym bardziej w przekładniach, że warunki pracy są znacznie łagodniejsze niż w silniku. Instrukcja podaje jaki olej stosować do mechanizmu i taki trzeba kupić, mniej istotne jest kto go wyprodukuje.

Napisano

> Z przekładniowymi olejami tak do końca nie jest, bo łatwiej wyczuć zmianę oleju fabrycznego na inny

> markowy niż w przypadku olejów silnikowych. ASO często sprzedaje ten sam, co wlali na

> produkcji. Przykład Fiata, kup zamiennik Tutella ZC75,

Znaczy 75W80. Musi być koniecznie tutella?

> oczywiście Castrole i inne katalogi

> podają zamiennik, ale taki przybliżony, kolejny przykład to MTF Hondy, zdaje się tylko Texaco

> ma coś zbliżonego.

Też zdaje się 75W80

Napisano

> Znaczy 75W80. Musi być koniecznie tutella?

niby nie, ale doświadczenie uczy, żę na ZC75 skrzynie działają najlepiej i nie ma z nimi problemów.

Przerabiałem sprawę u siebie i jednak ZC75 wróciło na swoje miejsce.

Napisano

> Jeszcze raz zapytam czy aso lub sama np toyota produkuje oleje?

> Nie.

Co to zmienia? W przypadku tego ATF-WS o którym wspomniałem podobno Toyota zleciła formulację i produkcję Mobilowi ale Mobil nie sprzedaje tego oleju pod własną marką. Oszczędzać 40pln zalewając świadomie gorszy olej jeśli wymienia się go co 60-90kkm? Moim zdaniem to zupełnie bez sensu.

Napisano

> Co to zmienia? W przypadku tego ATF-WS o którym wspomniałem podobno Toyota zleciła formulację i

> produkcję Mobilowi ale Mobil nie sprzedaje tego oleju pod własną marką. Oszczędzać 40pln

> zalewając świadomie gorszy olej jeśli wymienia się go co 60-90kkm? Moim zdaniem to zupełnie

> bez sensu.

Nie ma mowy o zalewaniu badziewia. Chodzi o olej spełniający wymagania producenta.

Napisano

> Nie ma mowy o zalewaniu badziewia. Chodzi o olej spełniający wymagania producenta.

Wyżej napisałem o Ravenolu który spełnia wymagania a jednak w porównaniu do oryginału Toyoty ATF-WS to jest jednak badziewie. Oczywiście jeździć będzie i 10pln na litrze w kieszeni zostanie, ale ja się pytam czy warto?

Napisano

> Wyżej napisałem o Ravenolu który spełnia wymagania a jednak w porównaniu do oryginału Toyoty ATF-WS

> to jest jednak badziewie. Oczywiście jeździć będzie i 10pln na litrze w kieszeni zostanie, ale

> ja się pytam czy warto?

A castrol?

Napisano

> A castrol?

Znajdź produkt Castrola spełniający JWS3324. Dobieracz oleju na ich www mówi odnośnie zalecanego produktu: "Skontaktuj się z Działem Technicznym" zlosnik.gif

Napisano

> Znajdź produkt Castrola spełniający JWS3324. Dobieracz oleju na ich www mówi odnośnie zalecanego

> produktu: "Skontaktuj się z Działem Technicznym"

Instrukcja toyoty mówi:

"Przy wymianie należy stosowaç oryginalny płyn

Toyoty do automatycznych skrzyń biegów T-IV

(ATF JWS3309 lub NWS6500) lub jego zamiennik,

który zapewni optymalną sprawność

skrzyni biegów"

castrol podpowiada: Castrol Transmax DEXRON-VI MERCON LV, Castrol ATF Multivehicle

Motul podpowiada ATF VI lub Multi ATF

Napisano

> Instrukcja toyoty mówi:

> "Przy wymianie należy stosowaç oryginalny płyn

> Toyoty do automatycznych skrzyń biegów T-IV

> (ATF JWS3309 lub NWS6500) lub jego zamiennik,

> który zapewni optymalną sprawność

> skrzyni biegów"

> castrol podpowiada: Castrol Transmax DEXRON-VI MERCON LV, Castrol ATF Multivehicle

> Motul podpowiada ATF VI lub Multi ATF

Instrukcja musi być od jakiegoś starego auta bo ATF T-IV to jest poprzednik ATF-WS. ATF-WS to jest JWS3324 a nie JWS3309 i był chyba stosowany od roku 2004 albo 2005.

Napisano

> Instrukcja musi być od jakiegoś starego auta bo ATF T-IV to jest poprzednik ATF-WS. ATF-WS to jest

> JWS3324 a nie JWS3309 i był chyba stosowany od roku 2004 albo 2005.

Do t25 lata 2003-2008.

ATF-WS stosowany jest do CVT?

Bo np Motul do CVT poleca Multicvtf

Napisano

> Do t25 lata 2003-2008.

> ATF-WS stosowany jest do CVT?

> Bo np Motul do CVT poleca Multicvtf

ATF-WS to wszystkich automatów od któregoś tam roku, CVT również a także do hybryd (eCVT).

Napisano

> Kiedyś miałem przypadek, że mało doświadczony mechanik chciał dobrze i zalał do skrzyni manualnej i

> mostu w Mercedesie olej API GL-5, tyle że użył klasy lepkości 85W140

> Efekt był taki, że jak przyszło listopadowe ochłodzenie to zaczęły

> się problemy z wrzucaniem biegów na zimno a i wcześniej biegi trochę "haczyły". Najgorsze jednak było to, że zużycie paliwa wyraźnie

> wzrosło a podczas jazdy czuć było duże opory toczenia

> Poszedł 2 x oryginał + dobrze dobrany olej do silnika (bo nie było

> wiadomo co zalane) i nie ten sam samochód

No to odpowiem Ci, że w ramach experymentu na żywym organizmie grinser006.gif do mojego byłego fiacika uno wlałem do skrzyni olej castrol 85W140 GL 5.

I co się okazało? Jedynka oraz dwójka jak haczyły i wchodziły ciężko, tak nic się nie zmieniło, nie było żadnego "hamowania" na luzie...

Po zmianie na Lotos 75W90 GL 4 praca skrzyni bez zmian - widocznie cuda dzieją się tylko w mercedesie... grinser006.gif

Napisano

> No to odpowiem Ci, że w ramach experymentu na żywym organizmie do mojego byłego fiacika uno

> wlałem do skrzyni olej castrol 85W140 GL 5.

> I co się okazało? Jedynka oraz dwójka jak haczyły i wchodziły ciężko, tak nic się nie zmieniło, nie

> było żadnego "hamowania" na luzie...

> Po zmianie na Lotos 75W90 GL 4 praca skrzyni bez zmian - widocznie cuda dzieją się tylko w

> mercedesie...

Nie tylko w Mercedesie. Dawno temu mechanik nalał mi do skrzyni w Oplu 75W90 GL5, wyjechałem od niego jeszcze na "ciepło", rano musiałem jechać na jedynce około 1 km, żeby można było dwójkę wbić. W Marei 1.6 eksperymentowałem z olejem przekładniowym, na fabrycznym było dobrze, wlałem GL5 75W140 Castrola i jedynka była ciasna, oraz zwiększyło się zużycie paliwa, następnie wlałem GL5 75W90, było lepiej, ale nie tak dobrze, jak na oryginale.

Znane są mi przypadki w BMW, gdzie po wymianie oleju w tylnym dyfrze na niby taki, jak powinien być i dyfer ciasno pracował.

Napisano

> ASO produkuje oleje?

Oleje to skrzyń to akurat przyjeżdżają w opakowaniach z logiem Mitsubishi i numerem katalogowym danego oleju i taki się wlewa.

Napisano

> Znaczy 75W80. Musi być koniecznie tutella?

Więc poszukaj 75W80 GL5 robiony nie przez Petronasa (tutella). Sam Petronas nawet nie sprzedaje takiego oleju inaczej, niż pod nazwą tutella z dystrybucji dla Fiata. Oczywiście nie wchodzą w grę 75W80 GL4 i GL4+.

Sam producent aut nie robi oleju, ale zleca specjalnie opracowany skład.

Napisano

> Więc poszukaj 75W80 GL5 robiony nie przez Petronasa (tutella). Sam Petronas nawet nie sprzedaje

> takiego oleju inaczej, niż pod nazwą tutella z dystrybucji dla Fiata. Oczywiście nie wchodzą w

> grę 75W80 GL4 i GL4+.

> Sam producent aut nie robi oleju, ale zleca specjalnie opracowany skład.

Ale jeśli nie ma innego to nie ma o czym mówić. OK nie wiedziałem. Ostatnio szukałem 75W90 to toyki to wybór był.

Napisano
  • Autor

Chyba się zdecyduje na:

Do skrzyni rozdzielczej : Castrol AXLE EPX 80W/90 1L GL-5 lub Shell Spirax S3 AX 80W-90

Mechanizm różnicowy tył CASTROL SYNTRAX UNIVERSAL PLUS 75W-90 lub

i chyba będzie dobrze bo spełniają normy GL-5

A do silnika to co zawsze czyli leje SHell Ultra 5W30 AV-L

Napisano

> Chyba się zdecyduje na:

> Castrol AXLE EPX 80W/90 1L GL-5

> CASTROL SYNTRAX UNIVERSAL PLUS 75W-90

> SHell Ultra 5W30 AV-L

Najważniejsze, byś Ty i Twoje podzespoły byli zadowoleni grinser006.gif