Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skręt na skrzyżowaniu - który pas można zająć i dlaczego

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

jest skrzyżowanie, jedna droga jest jednopasowa, druga droga jest dwupasowa. Skręcam w prawo z jednopasowej w dwupasową - czy muszę zająć pas prawy, czy mogę dowolny? O ile wiem, mogę zając dowolny, ale z jakich przepisów to wynika?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie,

> jest skrzyżowanie, jedna droga jest jednopasowa, druga droga jest dwupasowa. Skręcam w prawo z

> jednopasowej w dwupasową - czy muszę zająć pas prawy, czy mogę dowolny? O ile wiem, mogę zając

> dowolny, ale z jakich przepisów to wynika?

> Pozdrawiam

Jeśli oba są wolne to prawy, Art16.4 jazda możliwie blisko prawej krawędzi.

Napisano
  • Autor

> Jeśli oba są wolne to prawy, Art16.4 jazda możliwie blisko prawej krawędzi.

chyba niekoniecznie - np. 50m dalej widzę przeszkodę na prawym, albo chce skręcić w lewo. o ile wiem, mogę zająć dowolny pas, ale nie wiem gdzie to znaleźć w PoRD. Może jest ktoś mądrzejszy ode mnie? grinser006.gif

Napisano

> chyba niekoniecznie - np. 50m dalej widzę przeszkodę na prawym, albo chce skręcić w lewo. o ile

> wiem, mogę zająć dowolny pas, ale nie wiem gdzie to znaleźć w PoRD.

To załatwia na szczęście zwrot "możliwie".

Napisano

> Witam serdecznie,

> jest skrzyżowanie, jedna droga jest jednopasowa, druga droga jest dwupasowa.

prooooste,

pytanie powinno brzmieć:

Kasia i Tomek jadą obok siebie Kasia na prawy pasie a Tomek na lewym. Droga jest dwupasowa i z każdego pasa mogą skręcić w drugą drogę 4-o pasową. Który pas może zająć Kasia a który Tomek. Rozważ przedstawioną historię w aspekcie skrętu w prawo jak i również skrętu w lewo.

Napisano
  • Autor

> prooooste,

> pytanie powinno brzmieć:

> Kasia i Tomek jadą obok siebie Kasia na prawy pasie a Tomek na lewym. Droga jest dwupasowa i z

> każdego pasa mogą skręcić w drugą drogę 4-o pasową. Który pas może zająć Kasia a który Tomek.

> Rozważ przedstawioną historię w aspekcie skrętu w prawo jak i również skrętu w lewo.

Też ujdzie smile.gif Anyway, jest coś w PoRD poza zapisem przedstawionym przez Toosta?

Pozdrawiam

Napisano

> Też ujdzie Anyway, jest coś w PoRD poza zapisem przedstawionym przez Toosta?

Nie ma. Nie jest napisane jaki musisz zająć pas po skręcie więc możesz zająć dowolny, zależnie od sytuacji na drodze i Twojego 'widzimisie'.

Napisano

> jest skrzyżowanie, jedna droga jest jednopasowa, druga droga jest dwupasowa. Skręcam w prawo z

> jednopasowej w dwupasową - czy muszę zająć pas prawy, czy mogę dowolny? O ile wiem, mogę zając

Dowolny, ustępując pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Napisano

> Witam serdecznie,

> Pozdrawiam

Dowolny skręcając w lewo. W prawo zawsze najbliższy prawej krawędzi jezdni.

Napisano

> Dowolny skręcając w lewo. W prawo zawsze najbliższy prawej krawędzi jezdni.

Podasz podstawę prawną?

Np. zaraz po skręcie w prawo chcę skręcić w lewo - nie mogę wjechać na lewy pas?

Napisano

> Jeśli oba są wolne to prawy, Art16.4 jazda możliwie blisko prawej krawędzi.

Ten przepis w ogóle jest bez sensu, bo gdyby tak go traktować, to każdy (zarówno skręcając w lewo, jak i w prawo) musiałby zajmować prawy pas. Słowo "możliwie" można interpretować dowolnie - i tak, że można jechać lewym, jak prawy jest zajęty, albo że jak najbliżej krawężnika (2-3 cm) a jak prawy jest zajęty, to nie można się wbijać na lewy, tylko czekać aż prawy się zwolni. A jaki to ma sens przy jezdniach wielopasowych? IMO żaden.

Napisano

podaj podstawe prawna

Napisano

Nie prawda. Zajmujesz dowolny pas skręcają czy w lewo czy w prawo. Oczywiście trzeba do tego podejść zdrowo rozsadkowo i nie pchac sie bez sensu od razu na lewy pas jesli nie skręcamy w lewo zaraz

Napisano

> Ten przepis w ogóle jest bez sensu, bo gdyby tak go traktować, to każdy (zarówno skręcając w lewo,

> jak i w prawo) musiałby zajmować prawy pas. Słowo "możliwie" można interpretować dowolnie - i

> tak, że można jechać lewym, jak prawy jest zajęty, albo że jak najbliżej krawężnika (2-3 cm) a

> jak prawy jest zajęty, to nie można się wbijać na lewy, tylko czekać aż prawy się zwolni. A

> jaki to ma sens przy jezdniach wielopasowych? IMO żaden.

Wiem, to nie jedyny przepis, który w PoRD ma niewielki sens. Popatrz co napisali o autobusie wyjeżdżającym z zatoczki.

Napisano

> Ten przepis w ogóle jest bez sensu, bo gdyby tak go traktować, to każdy (zarówno skręcając w lewo,

> jak i w prawo) musiałby zajmować prawy pas.

Ten przepis ma sens, natomiast powinien być traktowany jako całość razem z resztą przepisów, a nie wybiórczo.

Nie ma przepisu nakazującego jazdę przy prawej krawędzi jezdni. Art. 16.4 stwierdza tylko, że ruch powinien się odbywać możliwe blisko prawej krawędzi (w domyśle, o ile inne przesłanki nie wskazują na konieczność odmiennego sposobu zachowania).

Gdyby traktować ten przepis tylko jako nakaz, wówczas byłby on sprzeczny np. z przepisem nakazującym zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni (lub jej osi) w przypadku chęci wykonania manewru skrętu w lewo.

Napisano

> Art. 16.4 stwierdza tylko, że ruch

> powinien się odbywać możliwe blisko prawej krawędzi (w domyśle, o ile inne przesłanki nie

> wskazują na konieczność odmiennego sposobu zachowania).

No i co oznacza to "możliwie" Jak jadę 20 cm od krawędzi, a mogę 5 - to go łamię?

> Gdyby traktować ten przepis tylko jako nakaz

To jak go traktować? Jeżeli nie nakaz, to co? Sugestię? Przepisy to przepisy - nie savoir vivre.

> , wówczas byłby on sprzeczny np. z przepisem

> nakazującym zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni (lub jej osi) w przypadku chęci wykonania

> manewru skrętu w lewo.

Dokładnie. Jest sprzeczny z wieloma. Albo dziwnie się komponują - np. obowiązek jazdy na prawej połowie jezdni (wielopasmowej). Czy jaki sens ma przepis zezwalający na wyprzedzanie po prawej, skoro nie można jechać lewym pasem?

Napisano

> No i co oznacza to "możliwie" Jak jadę 20 cm od krawędzi, a mogę 5 - to go łamię?

A jesteś w stanie utrzymać te 5 cm?

Nie popadałbym tu raczej w skrajności. Jechanie 20 cm od krawędzi, a jechanie o rząd wielkości dalej stanowi jednak pewną różnicę wink.gif

> To jak go traktować? Jeżeli nie nakaz, to co? Sugestię? Przepisy to przepisy - nie savoir vivre.

Zawsze można pozbyć się "możliwie", zaorać inne pasy niż prawe sadząc tam kwiatki, a następnie wspierać budżet ścisłym kontrolowaniem odległości od prawej krawędzi jezdni. Będzie nakazowo i ekologicznie wink.gif

Przepisem nie można opisać każdej możliwej sytuacji drogowej, tym bardziej z dokładnością centymetrową.

Z drugiej strony wizja czarnej skrzynki z zamontowanym GPSem i paroma innymi czujnikami połączona z systemem automatycznego wystawiania bilecików za każde wykroczenie jest kusząca grinser006.gif

Napisano

> A jesteś w stanie utrzymać te 5 cm?

> Nie popadałbym tu raczej w skrajności. Jechanie 20 cm od krawędzi, a jechanie o rząd wielkości

> dalej stanowi jednak pewną różnicę

Jest przepis, że nie mogę zajmować więcej, niż jednego pasa. To po co jeszcze ten, że muszę trzymać się prawego brzegu prawego pasa?

> Zawsze można pozbyć się "możliwie", zaorać inne pasy niż prawe

Prościej zaorać bezsensowny przepis.

> Przepisem nie można opisać każdej możliwej sytuacji drogowej, tym bardziej z dokładnością

> centymetrową.

Przepis powinien być precyzyjny i nie pozostawiać pola do interpretacji. A jeżeli za 50 m chcę skręcić w lewo, to dalej muszę trzymać się prawej krawędzi trzypasmowej jezdni? A jeżeli skręcić chcę za 100, 300 czy 1000m? Czy może w ogóle mogę jechać lewym pasem - kilka razy mnie tak taksówkarz w Szwecji wiózł autostradą - lewy pas, maksymalna dozwolona prędkość i, przecież oczywiste, że nikt go nie dogoni, a wcześniej czy później ktoś jadący wolniej prawym pasem będzie wyprzedzany. Więc nie ma sensu zjeżdżać na prawy.

Napisano

> Jest przepis, że nie mogę zajmować więcej, niż jednego pasa. To po co jeszcze ten, że muszę trzymać

> się prawego brzegu prawego pasa?

A jeżeli pasy są niewyznaczone?

> A jeżeli za 50 m chcę

> skręcić w lewo, to dalej muszę trzymać się prawej krawędzi trzypasmowej jezdni?

Na ten temat wypowiedziałem się dwa posty wyżej wink.gif

> A jeżeli

> skręcić chcę za 100, 300 czy 1000m? Czy może w ogóle mogę jechać lewym pasem - kilka razy mnie

> tak taksówkarz w Szwecji wiózł autostradą - lewy pas, maksymalna dozwolona prędkość i,

> przecież oczywiste, że nikt go nie dogoni, a wcześniej czy później ktoś jadący wolniej prawym

> pasem będzie wyprzedzany. Więc nie ma sensu zjeżdżać na prawy.

W ten sposób ludzie jeżdżą i bez orania przepisu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A jeżeli pasy są niewyznaczone?

A czy to robi różnicę? Nie widzę wymogu (jak przy wyprzedzaniu z prawej strony) że pasy muszą być wyznaczone. Czy wyznaczony, czy nie - możesz zajmować tylko jeden.

> W ten sposób ludzie jeżdżą i bez orania przepisu

Tak samo wszyscy jeżdżą szybciej, niż prawo pozwala. Nie zmienia to faktu, że łamią przepis.

Napisano

> A czy to robi różnicę? Nie widzę wymogu (jak przy wyprzedzaniu z prawej strony) że pasy muszą być

> wyznaczone. Czy wyznaczony, czy nie - możesz zajmować tylko jeden.

Siłą rzeczy zajmujesz tylko jeden. Tyle, że jednocześnie możesz jechać sobie środkiem.

> Tak samo wszyscy jeżdżą szybciej, niż prawo pozwala. Nie zmienia to faktu, że łamią przepis.

To, że ktoś nie przekracza danego ograniczenia prędkości nie implikuje, że nie łamie w tym zakresie żadnego innego przepisu.

Napisano

> Siłą rzeczy zajmujesz tylko jeden.

Że jak nie ma wyznaczonych, to zawsze jest jeden? Czy sam się zapętlasz?

Napisano

> Że jak nie ma wyznaczonych, to zawsze jest jeden? Czy sam się zapętlasz?

Pas niewyznaczony, to każdy z podłużnych pasów, na którym zmieści się rząd pojazdów wielośladowych. Więc jadąc sobie środkiem zasadniczo zajmujesz ten pas. Zauważ, że ustawodawca nie definiuje odgórnie szerokości takiego pasa, a pojazdy są różne.

Można jeszcze próbować dowodzić, że w danej chwili jedziesz sobie między pasami bo z szacowania szerokości takiego rzędu pojazdów wynika, że z prawej zmieści się ich jeszcze półtora rzędu, ale to jest IMHO zbyt posunięta dyskusja akademicka, no ale możliwości filozoficzne są dość rozbudowane.

Napisano

> Pas niewyznaczony, to każdy z podłużnych pasów, na którym zmieści się rząd pojazdów wielośladowych.

Dokładnie.

> Więc jadąc sobie środkiem zasadniczo zajmujesz ten pas.

Nie, wtedy zajmujesz (przy jezdni dwukierunkowej) dwa pasy i to w przeciwnych kierunkach. Łamiesz trzy przepisy:

1. Nie trzymasz się jak najbliżej prawej krawędzi

2. Nie jedziesz po prawej połowie jezdni

3. Zajmujesz więcej niż jeden pas.

> Zauważ, że ustawodawca nie definiuje

> odgórnie szerokości takiego pasa, a pojazdy są różne.

Jak jedziesz takim, co zmieści się tylko raz na prawej połowie jezdni, to znaczy, że faktycznie masz jeden pas. Jak zmieścisz się dwa razy - to masz dwa pasy.

> ale to jest IMHO zbyt posunięta dyskusja akademicka, no ale możliwości filozoficzne są dość

> rozbudowane.

Można też sięgnąć do przepisów definiujących dopuszczalne wymiary pojazdów oraz do Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie gdzie są zdefiniowane szerokości pasów w zależności od klasy drogi.

Jak masz 6 czy 7 m i jedziesz środkiem, to masz pewność, że jedziesz dwoma pasami. Pytanie, co najwyżej, czy prowadzą w przeciwne strony, czy jest to jezdnia jednokierunkowa.

Napisano

Nie, wtedy zajmujesz (przy jezdni dwukierunkowej) dwa pasy i to w przeciwnych kierunkach. Łamiesz trzy przepisy:

Moja wina, że nie zdefiniowałem "jechania środkiem". Chodziło mi raczej o środek tej części, która jest przeznaczona do jazdy w danym kierunku.

1. Nie trzymasz się jak najbliżej prawej krawędzi

Ale to Ty twierdzisz, że ten przepis jest bez sensu  :D Od tego zaczęliśmy ;)

Jak jedziesz takim, co zmieści się tylko raz na prawej połowie jezdni, to znaczy, że faktycznie masz jeden pas. Jak zmieścisz się dwa razy - to masz dwa pasy.
Napisano

Wygląda na to, że wcięło mi połowę pięknie cytowanego posta  :facepalm: