Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki z mocowaniem uniwersalnym - nie polecam

Featured Replies

Napisano

Kupiłem jakiś czas temu (2-3 miesiące) wycieraczki Valeo First z mocowaniem uniwersalnym - zestaw kostek i złączek. Zamontowałem i jakiś czas jeździłem.

Niestety wczoraj przy uruchomieniu wycieraczek przy prędkości 150km/h pióro odpadło od tego uniwersalnego mocowania. Okazało się, że przy jakimś niekorzystnym kierunku wiatru i większej prędkości te mocowania mogą się po prostu rozłączać. Sprawdziłem to na tej, ktora została.

Pióro sobie po prostu odpadło, cale szczęście, że nikt za mną blisko nie jechał i poza porysowaną szybą nic się nie stało.

Kupiłem takie nieświadomie (po prostu nie sprawdziłem tego wcześniej), ale teraz trzy razy sprawdzę i się zastanowię, zanim takie kupię... Co ciekawe chyba raz już miałem takie uniwersalne mocowania w innym aucie i było bez problemów. Nie pamiętam kto był producentem.

Wysłane z mojego H60-L12 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak to juz jest, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ;)

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem, nie był to wybór świadomy. Kupowanie przez internet ma jednak minusy.

Z drugiej strony, tak jak pisałem wcześniej, nie zawsze tak musi być, bo z innymi nie miałem takiego problemu (montowane na innym aucie, ale też uniwersalne). Widocznie przy tym typie mocowania uniwersalne uchwyty się nie sprawdzają.

Napisano

Ironicznie, ale całkowicie poważnie: Kupiłem jakiś czas temu (2-3 miesiące) wycieraczki Valeo First z mocowaniem uniwersalnym - zestaw kostek i złączek. Zamontowałem i jakiś czas jeździłem. Wczoraj przy uruchomieniu wycieraczek przy prędkości 150km/h nic nie odpadło.

Napisano
  • Autor

Zdażały mi się i większe prędkości z tym zestawem i było wszystko w kupie. Wczoraj jednak się rozsypało...

I tak jak do tej pory nie miałem takich problemów i myslałem, że to wszystko jedno, jaki uchwyt będzię na wycieraczce, to teraz jednak pozostane przy rozwiązaniach dedykowanych do fabrycznych. Tak profilaktycznie.

Nie zamierzam nikogo i do niczego przekonywać. Podzieliłem się tylko włanym doświadczeniem, które do dnia wczorajszego było podobne do opisanego przez Ciebie.

Napisano

Też mam te firsty i w stosunku jakość/cena uważam że super się sprawdzają. Widocznie miałeś pecha.

Napisano

Też mam te firsty i w stosunku jakość/cena uważam że super się sprawdzają. Widocznie miałeś pecha.

Też mam i też na razie są OK. Wasze też były Made in Poland?

Napisano

One się zatrzaskują, być może wsunęło się a nie zatrzasnęło.

Mi firsty nie leżą, z resztą jak każde valeo w stosunku do boscha wkurza mnie, że na chwilkę zostawiają mgiełkę na szybie.

Napisano

One się zatrzaskują, być może wsunęło się a nie zatrzasnęło.

Mi firsty nie leżą, z resztą jak każde valeo w stosunku do boscha wkurza mnie, że na chwilkę zostawiają mgiełkę na szybie.

Dokładnie to samo zauważyłem i też mnie to irytuje w Valeo,nawet w serii xtreme.Po puszczeniu wycieraczek po szybie przez chwilę jest mgiełka,zjawisko zaobserwowane przy kilku nowych kompletach.Przy wycieraczkach Bosch problem ten nie występuje.

Napisano

Przerzućcie się na Denso, nawet zwykłe szkieletowe i koniec problemów, zostawiania smug, odczepiania się. Po prostu działają i o nich zapominam. Pod marką Denso sprzedawane są wycieraczki Nippon Wiper Blades (NWB), ot taka firemka założona w roku 1965 która wymyśliła obecny kształt wycieraczek. Zakładane na pierwszy montaż do Toyoty i sprzedawane w ASO dwa razy drożej niż Denso. 

Napisano

Przerzućcie się na Denso, nawet zwykłe szkieletowe i koniec problemów, zostawiania smug, odczepiania się. Po prostu działają i o nich zapominam. Pod marką Denso sprzedawane są wycieraczki Nippon Wiper Blades (NWB), ot taka firemka założona w roku 1965 która wymyśliła obecny kształt wycieraczek. Zakładane na pierwszy montaż do Toyoty i sprzedawane w ASO dwa razy drożej niż Denso. 

Do japońców to się zgodzę,że Denso robi dobre wycieraczki.Do Toyoty Rav-4 2005+ założyłem Denso hybrydowe(czyli wygląda jak standardowa wycieraczka zabudowana plastikiem z obu stron) bo takie były w oryginale i działają bajkowo,nawet przy wyższych prędkościach,Do Bmw E46 zamówiłem sobie Denso płaskie po długościach ori i po założeniu na ramiona wycieraczka miała olbrzymi luz na boki po zatrzaśnięciu,nie chce nawet wiedzieć jakby to skakało podczas pacy po szybie.Oryginalnie w E46 wycieraczki są standardowe 58cm+50cm,tylko kierowcy ma spoiler do dociskania przy wyższych prędkościach.Zamiennie zapodałem bezszkieletowe Bosche Aerotwin o długościach 55+48,aby za bardzo na końcu wycieraczka pasażera nie odstawała od szyby,wycierają pięknie,wygląda też ok.Jedyna wada to taka,że co roku zmiana,ale to też nie ma tragedii bo komplet kosztuje ok.100zł.

Napisano

Potwierdzam, że DENSO (hybrydowe) to najlepsze wycieraczki jakie miałem. Pierwsze kupiłem do Sedici i po wielu wcześniejszych eksperymentach już innych nie chcę. Teraz jak kupowałem S-cross, były na pierwszym montażu. Po 26kkm nie wykazują oznak zużycia.

Ich największy problem, to niewielka podaż. Do tej pory potrzebne mi rozmiary dostałem na Motointegratorze. :yay:

Napisano
  • Autor

Z długościami nie powinno być problemu, problemem może byc mocowanie. Ja potrzebuję do jednego auta mocowanie typu Side Lock 1 a do drugiego Top Lock 2 (wg Bosch i Valeo).

Z tego co patrzyłem w internecie, jedyny system montażu wycieraczek hybrydowych Denso to haczyk.

Edytowane przez Pilzner

Napisano

Z mocowaniami faktycznie, LIPA! :(  Do 500tki mojej żony muszę używać ori albo Bosch inne to kicha .