Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja pojazdu - dwa szybkie pytania

Featured Replies

Napisano

Mam dwie wątpliwości, więc wolę dopytać - a że do WK się nie mogę dodzwonić, więc może Wy będziecie zorientowani:

1) WK każe stawić się z zawartą umową ubezpieczenia OC - rozumiem, że jeżeli OC jest ważne jeszcze do października (to od poprzedniego właściciela) to stawiam się z tym kwitkiem?

2) Czy nadal wymagają potwierdzenia opłaty PCC3? Nic na stronie nie piszą o tym, ale wolę być przygotowana - składałam deklarację on-line, więc wystarczy potwierdzenie przelewu? Czy mam też przytaszczyć wydrukowane deklaracje PCC3 i 3a?

Sorry za laickie pytania, ale dość dawno nie byłam w WK i nie jestem na bieżąco - zwłaszcza z tymi e-deklaracjami - kiedyś się szło z podstemplowaną deklaracją i było z głowy - z OC też nie było problemu - a teraz nie wiem jak się sprawy mają :)

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Pani w okienku nie powinna wymagać ani OC ani PCC, ale OC czasem chcą zobaczyć.

Zresztą OC warto mieć od dnia rejestracji - może być przejęte od poprzedniego właściciela.

Na PCC jest 2 tygodnie od zakupu, chyba że kupione na fakturę VAT, to wtedy nie dotyczy.

Napisano

U mnie w WK na oba pytania odpowiedz brzmi TAK.

Tak jak piszesz, v weź wszystko co by 2 razy nie latać.

P.S. tak , wystarczy kwitek OC i druk z kompa o dokonaniu przelewu

Napisano

U mnie w WK na oba pytania odpowiedz brzmi TAK.

Tak jak piszesz, v weź wszystko co by 2 razy nie latać.

P.S. tak , wystarczy kwitek OC i druk z kompa o dokonaniu przelewu

Jeśli mówisz o bydgoskim WK to ostatnio rejestrowałem auto bez okazywania polisy OC, a PCC za poprzednie auto opłaciłem po zarejestrowaniu auta (obecne kupiłem na fakturę).

Napisano

Oc zwykle chca zobaczyc, PCC jeszcze mi sie nigdy nie zdazylo. To nie ich problem tylko twoj. US na pewno nie zapomni sie upomniec, nawet po kilku latach z odsetkami i mandatem.

Napisano

Ostatnio rejestrowałem moto i nie miałem OC przy sobie, gdyż nie udostępnili mi go na czas rejestracji, a pani chciała zobaczyć. Pokręciła głową i podeszła do jakiegoś kompa i sobie sprawdziła. Informacja o posiadaniu OC jest dostępna przez internet i teoretycznie to powinno wystarczyć.

Napisano

Mam dwie wątpliwości, więc wolę dopytać - a że do WK się nie mogę dodzwonić, więc może Wy będziecie zorientowani:

1) WK każe stawić się z zawartą umową ubezpieczenia OC - rozumiem, że jeżeli OC jest ważne jeszcze do października (to od poprzedniego właściciela) to stawiam się z tym kwitkiem?

2) Czy nadal wymagają potwierdzenia opłaty PCC3? Nic na stronie nie piszą o tym, ale wolę być przygotowana - składałam deklarację on-line, więc wystarczy potwierdzenie przelewu? Czy mam też przytaszczyć wydrukowane deklaracje PCC3 i 3a?

Sorry za laickie pytania, ale dość dawno nie byłam w WK i nie jestem na bieżąco - zwłaszcza z tymi e-deklaracjami - kiedyś się szło z podstemplowaną deklaracją i było z głowy - z OC też nie było problemu - a teraz nie wiem jak się sprawy mają :)

Z góry dzięki za pomoc.

OC mogą sprawdzić czy masz i jak nie masz to kierują sprawę do Ufg, nie ma to wpływu na proces rejestracji. Pcc nie trzeba.
Napisano

Jeśli mówisz o bydgoskim WK to ostatnio rejestrowałem auto bez okazywania polisy OC, a PCC za poprzednie auto opłaciłem po zarejestrowaniu auta (obecne kupiłem na fakturę).

konkretnie oddział w Białych Błotach
Napisano

Ja rejestrowałem w połowie lipca w Rzeszowie i tylko karta pojazdu, dowód rejestracyjny i umowa były potrzebne.