Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie pali na cieplym

Featured Replies

Napisano

Witam Panów

Zakupilem dla mojej przyszłej Forda Ka 2003 z LPG. Ogólnie autko bardzo spoko tylko ma jeden problem. Jak się nagrzeje do odpowiedniej temp to nie chce odpalić. Po poczekaniu 15 minut już jest ok tylko zaraz po zgaszeniu ciężko pali. Dodatkowo zeruje się licznik dziennego przebiegu i wskazówki drgaja. Wymienilem świece i doprowadziłem nową masę do silnika silnika bo myślałem że w tym może być problem ale ciągle to samo.

Ma ktoś jakiś pomysł jeszcze???

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czujnik temperatury silnika. Ten do komputera, jesli jest osobny albo temperatury powietrza w dolocie.

Tak typuję jak w Lotto.

;)

Napisano
  • Autor

No właśnie tego się spodziewałem. Może to być walka z wiatrakami. Tropem dosc dobrym są te drgajace wskazówki i zerowanie licznika. Wychodzi ze coś z prądem.

Masę nową dalem do łączenia silnika że skrzynią. Chyba dobrze bo idzie bezpośrednio na silnik.

Napisano

Po przemysleniu stwierdzam, że już szybciej czujnik położenia wału. Ponoć potrafia psuć sie tak, że na gorąco nie odpala?

Tylko skoro jeszcze zeruje licznik to chyba rzeczywiście złe odczyty z czujników moga być sprawą wtórną wywolaną jakims niekontaktem itp.

Miałem kiedyś odwrotnie. Nie odpalał, kiedy temperatura spadała poniżej zera. Mechanik nie dokrecił nakrętki jednej masy od kompa. Robiło się zimno, metal sie kurczył i nakrętka a co za tym idzie styk, robiły sie luźne. Wystarczyło postawić autko do garażu i po rozgrzaniu do temp. pokojowej zapalał.

Kabelek dochodził do szyny za kolektorem dolotowym tak, że nie był widoczny. Dopiero z multimetrem, sprawdzając wszystkie masy doszedłem.

Napisano

Poza czujnikiem, upewniles sie, ze nie zalewa go LPG?

Napisano
  • Autor

nie ma różnicy czy gaszony jest na benzynie czy na gazie

Napisano

U mnie w indentycznej sytuacji wymieniłem akumulator i problem z zapalaniem na ciepłym minął (tylko silnik inny bo 1.9)

Napisano

ma jeden problem. Jak się nagrzeje do odpowiedniej temp to nie chce odpalić. Po poczekaniu 15 minut już jest ok tylko zaraz po zgaszeniu ciężko pali. Dodatkowo zeruje się licznik dziennego przebiegu i wskazówki drgaja. Wymienilem świece i doprowadziłem nową masę do silnika silnika bo myślałem że w tym może być problem ale ciągle to samo.

Ma ktoś jakiś pomysł jeszcze???

Niepalenie na ciepło to jeszcze może być problem z cewką/cewkami WN, modułem zapłonowym (o ile takowy występuje).

Piszesz o nowej masie silnika - a same klemy jak i przewód łączący minus z nadwoziem sprawdzone?

Napisano
  • Autor

Tak, to jest sprawdzone, i posmarowaną smarem grafitowym więc jest ok.

A takie pytanie: jeśli podłączenia przewodami drugi akumulator sprawny na 100% i problem będzie nadal występował to rozumiem że akumulator można wyeliminować jako zrodlo problemu ??

Napisano

nie ma różnicy czy gaszony jest na benzynie czy na gazie

Mimo wszystko zerknij na parownik - od kiedy w tym pojeździe jest?

Dodatkowo czujnik położenia wału :ok:

Napisano
  • Autor

Mimo wszystko zerknij na parownik - od kiedy w tym pojeździe jest?

Dodatkowo czujnik położenia wału :ok:

Gas był zakładany w 2011 roku. Wyjeżdze gaz do końca i zrobię kilka km na benzynie, zobaczymy czy problem będzie dalej. Takie działanie pozwoli chyba wykluczyć parownik od gazu??

Napisano

Zerowanie sie licznika to ewidetny problem z chwilowym spadkiem napiecia pod wpływem temperatury. Może być to problem z którąś masą albo niestety uszkodzenie samego komputera. Tak czy siak zacząłbym od wyeliminowania tego uszkodzenia bo pewnie ma to wpływ na nieodpalanie (komputer nie ma wystarczającego napięcia w którymś obwodzie i odcina możlwość odpalenia auta).

Licznik nie zerowałby sie od uszkodzonych czujników.

Napisano
  • Autor

podłączyłem drugi aku i po nagrzaniu auto odpalało bez problemu najmniejszego wiec ewidentnie wina aku. mam nadzieje ze po wymnie też bedzie ok :)

Zmierzyłęm też prąd ładowania, było 13,8V bez świateł i innych obciązeń. Trochę mało, co?