Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Markizy Zrob to Sam

Featured Replies

Napisano

Poradzcie gdzie kupic dobrej jakosci, a jednoczesnie nie przerazajaco droga siatke, jaka technologie wykonania (obrabiac boki na przyklad?) i montazu (do okien drewnianych, latwa do demontazu i bez uszkodzenia oscieznicy i farby) wybrac, bo nas komary zjedza. Wiem,ze nie moge montowac dolnej krawedzi, bo mam delikatnie wystajacy okapnik na skrzydle. Tasma dwustronnie klejaca?

I jaka wybrac siatke? Biala? Czarna? Nie moze byc za gesta, bo powietrze musi swobodnie przeplywac.

Napisano

I jaka wybrac siatke? Biala? Czarna? Nie moze byc za gesta, bo powietrze musi swobodnie przeplywac.

Czarną bo białą widać.

Napisano

O ile ja wiem, to markiza to takie cos:

http://www.stanmal.pl/img/markiza_dak.jpg

Co to ma do komarów ?

Tobie chyba chodzi o siatkę przeciw komarom mocowaną do okna. Ja proponuję ramkę z listewek i montaż na wcisk.

Czyli moskitiere. 

Ja bym sie nie podjął samemu bo koszt zakupu jest naprawde mały. Okole 27-30zł za mb obwodu otworu

Napisano

Czyli moskitiere. 

Ja bym sie nie podjął samemu bo koszt zakupu jest naprawde mały. Okole 27-30zł za mb obwodu otworu

No jeśli ma materiały i wolny czas to się opłaca, jak wszystko trzeba by kupić to słabo, chyba, że edukacyjnie :)

Napisano
  • Autor

O to to, zona mi z ta markiza i markiza, to mi tak utkwilo.

Napisano
  • Autor

Czyli moskitiere.

To malo? Ja musze minimum 5 okien tym obleciec, jesli mowa o sypialniach, a przydaloby sie jeszcze kuchnie, salon, jadalnie, lazienki i hol, czyli dodatkowe 9.

O ile ja wiem, to markiza to takie cos:

http://www.stanmal.pl/img/markiza_dak.jpg

Co to ma do komarów ?

Tobie chyba chodzi o siatkę przeciw komarom mocowaną do okna. Ja proponuję ramkę z listewek i montaż na wcisk.

Napisano
  • Autor

poprosze moderatornie o zmiane tematu na moskitiery

Napisano
  • Autor

Wygooglaj sobie firme HMB Nasielsk. Zrobia Ci moskitiery w ramkach na wymiar. Za 5 okien placilem okolo 300 zl.

a jak rozwiazuja problem wystajacych ruchomych slupkow w oknach drewnianych?
Napisano
  • Autor

Moskitiery do okien plastikowych mocuje się w swietle oscieznic montujac zapinkami - w oknach drewnianych masz ruchomy slupek, ktory licuje sie z oscieznicami, wiec wypchnalby ramke moskitiery przed oscieznice pewnie prowadzac do jakichs uszkodzen.

Napisano

Moskitiery do okien plastikowych mocuje się w swietle oscieznic montujac zapinkami - w oknach drewnianych masz ruchomy slupek, ktory licuje sie z oscieznicami, wiec wypchnalby ramke moskitiery przed oscieznice pewnie prowadzac do jakichs uszkodzen.

Czyli chcesz mieć moskitierę i możliwość swobodnego zamknięcia okna?

Napisano

a jak rozwiazuja problem wystajacych ruchomych slupkow w oknach drewnianych?

polowicznie ;)  , polowa okna (oscierze bez slupka) jest praktycznie takie samo jak ze stalym - zauwaz ze rant do ktorego doszczelnia sie oscierze bez slupka jest zlicowane z pozostala czescia ramy (w moich drewnianych tak w kazdym razie jest, ale wydaje sie to na tyle logicznie uzasadnione ze w innych tez pewnie jest podobnie). Niestety z zalozona moskitiera nie da sie otworzyc skrzydla ze slupkiem, wiec de facto zostaje ci okno jednoskrzydlowe. Jesli chcesz miec okno dwuskrzydlowe to jedyna mozliwosc to moskitiera mocowana do muru - ale to wyglada brzydko. Ja sie zdecydowalem na mositiere na polowe okna i otwieram/uchylam tylko czesc bez slupka.

Jesli chodzi o drzwi balkonowe to chyba zdecyduje sie na moskitiere plisowana. Otwierane na zewnatrz drzwi nie komponuja mi sie z ukladem balkonu/tarasu, a suwana moskitiera nic nie daje w kontekscie drzwi dwuskrzydlowych  ;) Niestety cena plisowanych moskitier nie jest niska wiec... w tym sezonie sobie musialem darowac

Napisano
  • Autor

Zdecydowalem sie wczoraj tymczasowo zalozyc moskitiery na rzepy na polowki okna, a w przyszlosci zalozyc rolety zewnetrzne materialowe z funkcja moskitiery - mam nadzieje, ze takie znajde. Chcialem zrobic sobie ramke z listew drewnianych, ale ze podjalem decyzję o tych roletach, to nie ma sensu inwestowac czasu. Jest jeszcze opcja ramek aluminiowych bez kolnierza do skrzydel zlicowanych z oscieznica, ale nie znalazlem takich na juz (no i te rolety), a zalozyc musze dzis. Do drzwi tymczasowo beda lamele.

Jakie polecacie na rzepy? Teza Comfort czy Bros FX? Do tesy mam zaufanie, jesli chodzi o klej, ktory ma pozniej zejsc bez szkody dla okien, ale nie wiem, jaki klej stosuje bros.

Napisano

Miałem tesa. Niestety chyba za mocno naciągnąłem bo mi zaczęło po miesiącu odchodzić z jednej strony w rogu. Potem juz tylko gorzej było. Ale zdjęło sie bez śladu ;). Rolety zewnętrzne z moskitierami są dostępne. Nawet jako opcja do istniejących kaset.

PS polecam zrobić sobie elektrycznie napędzane rolety ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Ja mam założone na plastikowe okna moskitiery z rzepami ze sklepu na L. Pierwsze siatki rozeszły się w trzecim roku. Rzepy trzymają już czwarty rok. W razie potrzeby odklejenia rzepa wystarczy podgrzać suszarką by zmiękczyć klej i lekko odejdzie.