Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zderzenie z sarną a AC

Featured Replies

Napisano

witam

Wczoraj w nocy wyskoczyła mi sarna wprost pod koło zrobiła troche szkody i uciekła.

Policji nie wzywałem - dobrze czy źle??

Szkode chce naprawiać z AC choć nie wiem w sumie czy jest sens, bo jeśli dadzą mi 200zł a zniżki na 2 samochodach polecą to na to samo wyjdzie.

Szkoda z tego co widziałem w nocy to

Zderzak z jednaj strony wypadł z zaczepów i chyba pod nim te wzmocnienia pogieło, atrapy poginęły i jedna u jednej lapmy napewno pourywało mocowanie. Co jeszcze w sumie to nie wiem.

Samochód to a4 99r wiec nie wiem czy nawet coś wypłacą za taką szkode

Prosze o jakieś porady żeby przy zgłoszeniu coś nie powiedział nie tak.

Napisano

miałem podobna sytuacje kilka lat tylko z dzikiem.
Szkode naprawiałem z AC w ASO. za zderzak + malowanie oraz atrapy wzieli 2500zł (FF1). żadnych problemów nie było z ubezpieczycielem, policji też nie było. powiedzałem tak jak było bez zadnej sciemy, ze dzik na drodzie stał, było ciemno i slisko i nie wyhamowałem, itp i nie robili problemów zadnych

Napisano
  • Autor

oki, chodziło mi o to czy właśnie policje trzeba było wzywać.

Z tego co własnie oglądałem, zderzak ma pajęczynke, blacha pod nim wygięta, jedna lampa urwana zaczepy i odprysk, druga urwany zaczep, i atrapy w zderzaku

Napisano

Zgłoś, problemu nie powinno być.

Pytanie ile będą chcieli wypłacić, a ile kosztują części do tego modelu. I wtedy podjęcie decyzji.

Napisano

Wszystko zależy od wykupionej opcji (i wysokości składki) AC. Można było wybrać np. naprawę w ASO, części oryginalne, brak amortyzacji; a można było po taniości zupełnie inaczej i tutaj już raczej nie będzie opłacalnie....

Napisano
  • Autor

auto warte było ~9000zł wiec wykupiłem wariant optymalny (uwzględnia także części inne niż oryginalne serwisowe). Jesli to coś zmienia to PZU

zobaczymy co będzie, ciekawi mnie tylko czy zderzak, lampy do wymiany czy naprawy.

Jeszcze widziałem że ta jakas blacha pod zderzakiem zdrowo oberwała 

Napisano

Ja bym się nie zastanawiał. Nie wiesz co pod spodem.

Samo lakierowanie zderzaka to ponad 200PLN. Ja bym się nie zastanawiał i zgłaszał. Pewnie z tysiaka wycenią, zwłaszcza jeżeli coś pod spodem się uszkodziło.

Policja nic by nie zrobiła, jedynie spisaliby jakiś protokół, ale jak będziesz naprawiał z AC to ubezpieczyciel i tak go nie potrzebuje.

PS. Ze trzy lata temu sam miałem spotkanie z sarną. Na moje oko myślałem, że naprawa zamknie się w 2tys. Ubezpieczyciel wycenił szkodę na 8tys, ASO gdzie robiłem auto na 12tys :hehe: Naprawa zrobiona bezgotówkowo, ubezpieczyciel przyjął wycenę ASO.

Napisano

witam

Wczoraj w nocy wyskoczyła mi sarna wprost pod koło zrobiła troche szkody i uciekła.

Policji nie wzywałem - dobrze czy źle??

Szkode chce naprawiać z AC choć nie wiem w sumie czy jest sens, bo jeśli dadzą mi 200zł a zniżki na 2 samochodach polecą to na to samo wyjdzie.

Szkoda z tego co widziałem w nocy to

Zderzak z jednaj strony wypadł z zaczepów i chyba pod nim te wzmocnienia pogieło, atrapy poginęły i jedna u jednej lapmy napewno pourywało mocowanie. Co jeszcze w sumie to nie wiem.

Samochód to a4 99r wiec nie wiem czy nawet coś wypłacą za taką szkode

Prosze o jakieś porady żeby przy zgłoszeniu coś nie powiedział nie tak.

Zona miala przygode z sarna jakis czas temu. Z tego co mowila, to juz praktycznie zatrzymala sie przed nia, jedynie lekko jej nogi podciela, ale wystarczylo zeby lbem w maske uerzyla, po czym pozbierala sie i pobiegla dalej. W aucie, na pierwszy rzut oka tylko maska wgnieciona byla.

Pojechalem do Aso i do wymiany byla maska (aluminiowa), atrapa (bo cos tam bylo popekane) wraz ze zderzakiem, mocowanie lampy. Laczny koszt ok 7k.

Ja bym pojechal na ogledziny, zeby sie upewnic czy cos wiecej pod spodem nie wyszlo, potem ewentualnie mozesz sie zastanawiac czy naprawiac bezgotowkowo czy kosztorysowo.

Napisano

Przeczytaj OWU. Będziesz wiedział na co możesz liczyć.

Napisano

auto warte było ~9000zł wiec wykupiłem wariant optymalny (uwzględnia także części inne niż oryginalne serwisowe). Jesli to coś zmienia to PZU

zobaczymy co będzie, ciekawi mnie tylko czy zderzak, lampy do wymiany czy naprawy.

Jeszcze widziałem że ta jakas blacha pod zderzakiem zdrowo oberwała 

9x70%=6300... może być całka :hmm:

Dlaczego tak sądzę? Na podstawie doświadczenia, gdzie po drobnym kontakcie dwóch pojazdów do wymiany zakwalifikowano drzwi wraz z ich malowaniem + cieniowanie sąsiednich elementów + jakieś drobnostki w postaci listwy drzwi, nakładka nadkola itp.

Przy bolidzie wartym (wg. AC) 5100zł szkoda została wyceniona na 4647,72zł... (dla niedowiarków foty uszkodzeń mogę zapodać dopiero w poniedziałek).