Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru Forester facelift MY16

Featured Replies

Napisano

I w związku z tym często widuję się gości w nowych samochodach na światłach dziennych po zmierzchu. Bo czujnik światła nie bardzo zadziałał ;] A fantastyczne światła w Insigni oświetlają cały świat. Ale kierowca rzeczywiście dobrze widzi :)

Producenci nie wyrywają sobie włosów po nocach. To problem klientów ;]

Dobra dobra, to co wymieniłeś to nie awarie tylko błędy producentów (źle skalibrowane urządzenia, źle napisane oprogramowanie). Od takich błędów Subaru też nie jest wolne, więc to nie o tym chyba rozmawiamy.

W miażdżącej większości wypadków czujniki światła działają prawidłowo, światła świecą prawidłowo, czujniki deszczu działają prawidłowo. Argumentowanie, że w Subaru tego nie ma, bo ta technika jest zła przypomina gadki fanów Apple. Niech to po prostu zrobią dobrze - wielu producentów potrafi.

A za okropny kluczyk to należy się czerwona kartka, bo to zwykłe olewanie klientów. Zrobienie ładniejszego kluczyka to nie jest rocket science, daliby radę.

Dopiero Outback MY2015 ma kluczyk porównywalny z tym, który miały Ople 10 lat temu. W Epice miałem ładniejszy niż to co jeszcze niedawno dawali do Forka i XV (nie wiem czy dalej nie dają).

Napisano

Jesteś pewien że ten czujnik światła tam jest? Bo w bieda wersjach to raczej rzadkość.

Krawiec

Też mi się wydaje, że to raczej wina kierowców. Czujniki zmierzchu miewają wpadki (np. w deszczu lub podczas mgły) ale jeszcze się nie spotkałem z czujnikiem odstawiającym jakieś cyrki o zmierzchu.

Napisano

Dobra dobra, to co wymieniłeś to nie awarie tylko błędy producentów (źle skalibrowane urządzenia, źle napisane oprogramowanie). Od takich błędów Subaru też nie jest wolne, więc to nie o tym chyba rozmawiamy.

W miażdżącej większości wypadków czujniki światła działają prawidłowo, światła świecą prawidłowo, czujniki deszczu działają prawidłowo. Argumentowanie, że w Subaru tego nie ma, bo ta technika jest zła przypomina gadki fanów Apple. Niech to po prostu zrobią dobrze - wielu producentów potrafi.

A za okropny kluczyk to należy się czerwona kartka, bo to zwykłe olewanie klientów. Zrobienie ładniejszego kluczyka to nie jest rocket science, daliby radę.

Dopiero Outback MY2015 ma kluczyk porównywalny z tym, który miały Ople 10 lat temu. W Epice miałem ładniejszy niż to co jeszcze niedawno dawali do Forka i XV (nie wiem czy dalej nie dają).

Chwila moment, czujnik światła w Foresterze jest, czujnik deszczu też i o działa lepiej niż w Skodzie w której działał sobie wg uznania, np. nie uruchamiając wycieraczek po uruchomieniu zapłony kiedy szyba była cała mokra.  Kluczyk w wersji ze stacyjką fakt jest okropny ale chyba dali sobie siana. Ten do keyless jest całkiem fajny. Levorg ma tylko keyless, wiec sądzę że odejdą od klasycznej stacyjki.

Krawiec

Napisano

To IMVHO wynika, ze cala EU jest dosc malym rynkiem dla Subaru, skoro u mnie sie sprzedaje wiecej na rok niz calej EU dodanej :hmm:  a o USDM nie mowiac, to IMVHO nie oplaca im sie 1.6l T do Outback wstawiac to zarowno u mnie jak i w US ci nikt tego nie kupi ... :hmm:  Wiele ludzi ma problem z 2.0l a co dopiero jakies 1.6l ,...

Ergo IMVHO koszt i psychologia :hmm:

A jednak Outback 2.0 DiT istnieje.. China market exclusive... skośni jego mać. A takie fajne auto... 

Japońce mają Levorga 300KM, a Forek XT ma 280... (US 250 ale to wynika ze sposobu pomiaru bo podobno silnik ten sam co w EU).

Krawiec

Napisano

Chwila moment, czujnik światła w Foresterze jest, czujnik deszczu też i o działa lepiej niż w Skodzie w której działał sobie wg uznania, np. nie uruchamiając wycieraczek po uruchomieniu zapłony kiedy szyba była cała mokra.  Kluczyk w wersji ze stacyjką fakt jest okropny ale chyba dali sobie siana. Ten do keyless jest całkiem fajny. Levorg ma tylko keyless, wiec sądzę że odejdą od klasycznej stacyjki.

Krawiec

Ja o tym wiem, to marcindzieg te elementy wymienił. Mi nie brakuje tych rzeczy bo to są rzeczy oczywiste, które były nowością 10 lat temu.

Braki na dziś to aktywny tempomat z funkcją jazdy w korku, monitorowanie martwego pola w lusterkach, utrzymywanie auta na pasie jazdy, monitoring zmęczenia kierowcy, automatyczne hamowanie, nawigacja online z info o korkach i tego typu rzeczy. Inni już to mają.

Z komfortu przydałyby się wentylowane fotele, podgrzewana kierownica i takie tam.

Kluczyk faktycznie jest już ok. ale tylko w wersji keyless i też od niedawna.

Napisano

Argumentowanie, że w Subaru tego nie ma

W Subaru to jest. Wcześniej tego nie było. I ja piszę o wcześniej.

Napisano

Eyesight rozwiązuje większość tych problemów. Niestety jak już pisałem dostępne tylko w OBK. Kto ma Navi on-line? W Subaru jest odbiornik TMC ale w PL wiemy jak to nie działa (chodź w okolicach Wrocławia strasznie aktywne). Za to w UK jak jeździłem to całkiem fajnie działało.

Wentylowanych foteli w tej klasie cenowej to u nikogo nie widziałem.

Krawiec

Napisano
Braki na dziś to aktywny tempomat z funkcją jazdy w korku, monitorowanie martwego pola w lusterkach, utrzymywanie auta na pasie jazdy, monitoring zmęczenia kierowcy, automatyczne hamowanie, nawigacja online z info o korkach i tego typu rzeczy. Inni już to mają.

Z komfortu przydałyby się wentylowane fotele, podgrzewana kierownica i takie tam.

To wymień samochody nie premium które na dzień dzisiejszy mają to wszystko. Jak już znajdziesz taki to porównaj co ma Subaru a co one nie mają.

Napisano

W nowym Sorrento widziałem. Ale z kolei dużo gorzej się prowadzi i dużo gorzej jeździ. Generalnie to co pisał Ryb to cena Subaru przynajmniej razy 2.

Napisano

Eyesight rozwiązuje większość tych problemów. Niestety jak już pisałem dostępne tylko w OBK. Kto ma Navi on-line? W Subaru jest odbiornik TMC ale w PL wiemy jak to nie działa (chodź w okolicach Wrocławia strasznie aktywne). Za to w UK jak jeździłem to całkiem fajnie działało.

Krawiec

Navi online daje TomTom, chyba do Renault. Dane są zasysane przez smartfon.

Wentylowane fotele masz w Hyundaiu Tucsonie, ot przykład pierwszy z brzegu - klasa cenowa niżej. Ogrzewaną kierownicę ma Opel Mokka (zresztą ten Hyundai też).

Napisano

Wentylowane fotele masz w Hyundaiu Tucsonie, ot przykład pierwszy z brzegu - klasa cenowa niżej.

Tuscon na pełnym wypasie kosztuje prawie 170 tyś. To więcej od najdroższego Forka. Więc gdzie ta klasa cenowa niżej?

Napisano

To wymień samochody nie premium które na dzień dzisiejszy mają to wszystko. Jak już znajdziesz taki to porównaj co ma Subaru a co one nie mają.

Po pierwsze w salonie Subaru słowo "premium" słyszałem najczęściej.  ;]

Po drugie, niech będzie Outlander MY 2013(!). Z wymienionych brakuje tylko nawigacji online. Ale w modelu 2016 ma być.

Problem polega nie na tym, że trudno znaleźć auto które ma to wszystko naraz. Problem polega na tym, że Subaru nie ma nic z wymienionych. I szkoda, bo auta mają fajną technikę ale przez nieuzasadnioną niechęć firmy do nowości zostają w tyle nawet za Koreańczykami.

Napisano

Tuscon na pełnym wypasie kosztuje prawie 170 tyś. To więcej od najdroższego Forka. Więc gdzie ta klasa cenowa niżej?

Żeby mieć te rzeczy nie potrzebujesz pełnego wypasu i 184KM diesla (on winduje cenę). Z benzynowym GDI też możesz to wszystko mieć za 120.

Napisano

Problem polega nie na tym, że trudno znaleźć auto które ma to wszystko naraz

Ależ bardzo łatwo takie auto znaleźć. Odwiedź salon Audi, BMW, MB.

Napisano

A no Tucson .. klasa cenowa niżej? 1,6 T 177KM - 158 990 To XT jest tańszy...

I widziałeś to w środku? Strasznie szkaradna deska.

No i to jest nowość a jednak obecna generacja Forestera ma już 4 lata prawie.

Krawiec

Napisano

Żeby mieć te rzeczy nie potrzebujesz pełnego wypasu i 184KM diesla (on winduje cenę). Z benzynowym GDI też możesz to wszystko mieć za 120.

Wentylowane fotele są TYLKO w wersji premium. Zaczyna się od 152 tyś.

Napisano

Po pierwsze w salonie Subaru słowo "premium" słyszałem najczęściej.  ;]

Po drugie, niech będzie Outlander MY 2013(!). Z wymienionych brakuje tylko nawigacji online. Ale w modelu 2016 ma być.

Problem polega nie na tym, że trudno znaleźć auto które ma to wszystko naraz. Problem polega na tym, że Subaru nie ma nic z wymienionych. I szkoda, bo auta mają fajną technikę ale przez nieuzasadnioną niechęć firmy do nowości zostają w tyle nawet za Koreańczykami.

A ratunku.... Outlander to silnikowo kupa jakich mało. Żonie się podobał do momentu jazdy testowej tym "tramwajem". To jedzie gorzej od mojej służbowej Fabii 1,4 85KM.

Krawiec

Napisano

Wentylowane fotele są TYLKO w wersji premium. Zaczyna się od 152 tyś.

Są też w Tour de Pologne, które stoją na otomoto po 130. Weź pod uwagę że to nowy model i ceny lub lista wyposażenia ulegną pewnie korekcie.

Zresztą Subaru też by nie dawało takich dodatków w obecnej cenie i na cenniku zobaczyłbyś 180k zapewne.

Napisano

Ależ bardzo łatwo takie auto znaleźć. Odwiedź salon Audi, BMW, MB.

To nie ta liga cenowa.. Za 200k+ to fakt powinno być sporo bajerów.

Krawiec

Napisano

I jeździ fatalnie. Co przyznaje nawet zatwardziały fan Kii mój szef. Który ma Sorrento na największym wypasie jaki dawali. Ryb nie rozumie że albo płacisz za bajery albo za napęd. Jak chcesz mieć te dwie rzeczy to trzeba dać przynajmniej drugie tyle.

Napisano

To nie ta liga cenowa.. Za 200k+ to fakt powinno być sporo bajerów.

Krawiec

Dokładnie o tym piszę. Ja myślę że grubo ponad 200.

Napisano

No i to jest nowość a jednak obecna generacja Forestera ma już 4 lata prawie.

Krawiec

Ceny Hyundai z sufitu ale dalej to Korea, a nie Japończyk pretendujący do premium.

Cena Forka z dodatkami też przecież poszłaby w górę.

No a że nowość? OZI wyżej wkleił właśnie nowość w tym wątku i nie bardzo widać tam takie elementy.

ALe zostawmy te nieszczęsne fotele - problemem jest raczej brak wyposażenia z zakresu bezpieczeństwa czynnego.

Napisano

A ratunku.... Outlander to silnikowo kupa jakich mało. Żonie się podobał do momentu jazdy testowej tym "tramwajem". To jedzie gorzej od mojej służbowej Fabii 1,4 85KM.

Krawiec

Bo jeździłeś najtańszym silnikiem. Diesle jeżdżą tak samo.

BTW, benzyny też jeżdżą tak samo bo porównywalny Forek 2.0 CVT to identyczna kupa.

Napisano

Ceny Hyundai z sufitu ale dalej to Korea,

Ale doposaż Mondeo czy Opla to też dostaniesz takie kwoty.

Napisano

I jeździ fatalnie. Co przyznaje nawet zatwardziały fan Kii mój szef. Który ma Sorrento na największym wypasie jaki dawali. Ryb nie rozumie że albo płacisz za bajery albo za napęd. Jak chcesz mieć te dwie rzeczy to trzeba dać przynajmniej drugie tyle.

A tego nie wiem. Nie było w ofercie jak szukałem auta w maju. Sorento nas odrzuciło (najpierw wizualnie, potem cenowo), Outlander - jedyna wersja 4x4 benzyna z CVT - tramwaj 4k RPM i nie jedzie, CRV ergonomicznie mi nie przypadł do gustu. Fatalna pozycja lewarka zmiany biegów do tego słaby silnik. Octavii żona nie chciała bo "za nisko się siedzi", a jak się przejechała XT to po 2 tygodniach stał w garażu. Outback znowu z tym 2,5 NA jest bez sensu za tą kasę.

Krawiec

Napisano

No właśnie dlatego się tak wściekam, bo auta świetnie jeżdżą i brakuje tylko pierdołek żeby były super. Jeśli chcę mieć aktywny tempomat i automatyczną jazdę w korku to znowu nie kupię Forka tylko się skończy na Outlanderze.

To nie jest hejt na Subaru, to jest po prostu wielkie rozczarowanie, bo te auta mi się naprawdę podobają.

Napisano

Mi się Sorrento wizualnie podoba (poprzednie bo to, co teraz wyszło to straszliwa kupa). Środek w sumie też jest fajny. Natomiast frajda z jazdy nie istnieje. Mimo że diesel i "ma kopa" ;]

Napisano

Ceny Hyundai z sufitu ale dalej to Korea, a nie Japończyk pretendujący do premium.

Cena Forka z dodatkami też przecież poszłaby w górę.

No a że nowość? OZI wyżej wkleił właśnie nowość w tym wątku i nie bardzo widać tam takie elementy.

ALe zostawmy te nieszczęsne fotele - problemem jest raczej brak wyposażenia z zakresu bezpieczeństwa czynnego.

No to jest polityka japońców i to nie wiadomo dla czego. Forester z Eyesight jest dostępny wszędzie tylko nie w EU. To samo jest z Levorgiem w EU spec Eyesight brak. Te kamerki kosztują pewnie grosze..(w US jak to weszło to dopłata było jakieś 1000 dolców).

Krawiec

Napisano

Ale doposaż Mondeo czy Opla to też dostaniesz takie kwoty.

Tak, tylko że problem tu nie w kwotach a w dostępności wyposażenia. Ludzie by bez problemu zapłacili więcej gdyby dostali więcej.

Napisano

No to jest polityka japońców i to nie wiadomo dla czego. Forester z Eyesight jest dostępny wszędzie tylko nie w EU. To samo jest z Levorgiem w EU spec Eyesight brak. Te kamerki kosztują pewnie grosze..(w US jak to weszło to dopłata było jakieś 1000 dolców).

Krawiec

No właśnie. I jak tu się nie wkurzać?  ;)

Napisano

To nie jest hejt na Subaru, to jest po prostu wielkie rozczarowanie, bo te auta mi się naprawdę podobają

Tłumaczyliśmy Ci to kiedyś z Chojnym - nie jesteś targetem. Bo nie ma nowego auta, które za te pieniądze dało by Ci tyle frajdy z jazdy. Jak potrzebujesz bajerów i auta które tak jeździ to niestety nie ta półka cenowa.

Napisano

Tak, tylko że problem tu nie w kwotach a w dostępności wyposażenia. Ludzie by bez problemu zapłacili więcej gdyby dostali więcej.

Obawiam się że nie. Bo cennikowo weszło by w premium. A tam raczej nie ma szans.

Napisano

No właśnie dlatego się tak wściekam, bo auta świetnie jeżdżą i brakuje tylko pierdołek żeby były super. Jeśli chcę mieć aktywny tempomat i automatyczną jazdę w korku to znowu nie kupię Forka tylko się skończy na Outlanderze.

To nie jest hejt na Subaru, to jest po prostu wielkie rozczarowanie, bo te auta mi się naprawdę podobają.

Outlander to jest kupa... straszna kupa... Dla aktywnego tempomatu nie warto.. W MY2016 dalej jest to okropieństwo 2.0 150KM i CVT... 

Do tego wciskają 3 rząd siedzeń który konsumuje sporo bagażnika. 

Ciekawe ile będzie kosztować RAV4 Hybrid... pewnie z 180k

Krawiec

Napisano

Tłumaczyliśmy Ci to kiedyś z Chojnym - nie jesteś targetem. Bo nie ma nowego auta, które za te pieniądze dało by Ci tyle frajdy z jazdy. Jak potrzebujesz bajerów i auta które tak jeździ to niestety nie ta półka cenowa.

Superb 280KM. 

Krawiec

Napisano

Ja nie neguję frajdy z jazdy ale obaj znacie mój tryb użytkowania samochodu. Frajda to może 10%, reszta to nudne przemierzanie długich tras. I tu aktywny tempomat, hamowanie w korku i inne wspomagacze zmęczonych kierowców byłyby jak znalazł.

Faktycznie, trochę nie jestem targetem. Dlatego żądam żeby Subaru zrobiło wreszcie samochód dla mnie!  ;]  ;)

Napisano

Superb 280KM. 

Krawiec

Na autostrady tak. Zresztą wolałbym najmocniejsze Mondeo. Ale nad Rabę już ciężko :)

Napisano

Outlander to jest kupa... straszna kupa... Dla aktywnego tempomatu nie warto.. W MY2016 dalej jest to okropieństwo 2.0 150KM i CVT... 

Do tego wciskają 3 rząd siedzeń który konsumuje sporo bagażnika. 

Ciekawe ile będzie kosztować RAV4 Hybrid... pewnie z 180k

Krawiec

Bo porównujesz z XT.

Porównaj z 2.0 CVT i nagle okaże się, że te kupy są niemal identyczne. Potem porównaj diesle: dalej są niemal identyczne.

Dopiero jak wsiądziesz do XT to widzisz różnicę. Ale Outlander poza Europą ma 3.0 V6 i już różnicy nie ma. No i jest PHEV, a to szach-mat jeśli chodzi o technikę.

3 rząd siedzeń jest opcjonalny. A bagażnika jest i tak sporo.

RAVkę obstawiam za 200+ kpln. Przecież Outlander PHEV kosztuje 200.  ;l

Napisano

Faktycznie, trochę nie jestem targetem. Dlatego żądam żeby Subaru zrobiło wreszcie samochód dla mnie!  ;]  ;)

Wyprowadź się z EU ;]

Napisano

Obawiam się że nie. Bo cennikowo weszło by w premium. A tam raczej nie ma szans.

Ej, ludzie kupują Outlandera PHEV za 200k.  ;l

Napisano

Wyprowadź się z EU ;]

To jest jakaś koncepcja. Outback 3.6 by mi pasował.  ;]

Napisano

Ej, ludzie kupują Outlandera PHEV za 200k.  ;l

Ile kupują? :)

Napisano

Ile kupują? :)

W Polsce niewiele ale w starej EU jest już lepiej. Inna rzecz, że tam są prawdziwe bonusy za hybrydę, nie to co u nas.

Napisano

Bo porównujesz z XT.

Porównaj z 2.0 CVT i nagle okaże się, że te kupy są niemal identyczne. Potem porównaj diesle: dalej są niemal identyczne.

Dopiero jak wsiądziesz do XT to widzisz różnicę. Ale Outlander poza Europą ma 3.0 V6 i już różnicy nie ma. No i jest PHEV, a to szach-mat jeśli chodzi o technikę.

3 rząd siedzeń jest opcjonalny. A bagażnika jest i tak sporo.

RAVkę obstawiam za 200+ kpln. Przecież Outlander PHEV kosztuje 200.  ;l

Porównuje z XT bo miał być następca Yeti 1,8... a to wolne nie było.. wiec szlak mnie trafił jak się Outlanderem przejechałem.

PHEV to szach-mat ale cena też szach-mat.

A 3 rząd siedzeń jest niestety przymusowy w wyższych wersjach. Trzeba wyciągać, dokupić maty z wersji niższej, generalnie bez sensu.

No to RAV'ka będzie "hit"... Ale znowu PHEVa sie da ładować z gniazdka a tych hybryd toyoty po za priusem plug-in nie. 

Krawiec

Napisano

To jest jakaś koncepcja. Outback 3.6 by mi pasował.  ;]

W chinach jest 2.0 DiT..

Krawiec

Napisano

Moj dealer na wsi twierdzi, ze lepsze materialy uzyli na wnetrze ... i to podobno widac (i czuc) :hmm:

Zapewne, bo gorszych już się nie dało dać :):)

Na Outback widać podobnie znacznie lepsze wykończenie wnętrza i w końcu wygodne siedzenia w stosunku do <MY15.

Trzeba będzie oblukać nowego Forka, bo ten obecny nie zrobił na mnie wrażenia 8-)

Co do zpecyfikacji, to już chyba rozmawialiśmy ntt, kiedyś było proste, bo najbiedniejsze wersje były w USDM. EU chyba miała to co Wy i Azja. Teraz pewnie pomieszali specyfikacje.

BTW. Dalej Forek jest produkowany tylko w jp ?

Napisano

Zapewne, bo gorszych już się nie dało dać :):)

BTW. Dalej Forek jest produkowany tylko w jp ?

Marudzisz, wykończenie wnętrza jest ok.

Forka dalej klepią tylko w JP. A ten po FL to chyba jeszcze nie dotarł do dealerów wiec nie ma co macać.

Krawiec

Napisano

Z Applem i głupim tłumaczeniem zgoda. Choć IMHO to nie zawsze problem zadziałania czujnika, tylko ludzi, którzy nie jeżdżą na auto a bez świateł - tzn jeżdzą cały czas na dziennych - nie wdziałeś np w nocy takich artystów w mieście ? Nie wierzę że czujnik nie zadziałał ;]

Odnośnie kluczyka to przegiąłeś, imho jest bardzo fajny, obły, mały i z fajnym logiem  :phi: . Insignie w robocie mają duuuużo gorsze a są nowsze.

Aha i nie słyszałem, żeby komuś się kluczyk w Outbacku ..... zepsuł a w Insygni jak jechałem owszem, metal został w stacyjne a reszta odpadła :facepalm:. Po ok 2 latach, poprostu brelot/pilot upadł na dywanik. Po tym był duży problem z opdaleniem :P

Napisano

Aha i nie słyszałem, żeby komuś się kluczyk w Outbacku ..... zepsuł a w Insygni jak jechałem owszem, metal został w stacyjne a reszta odpadła :facepalm:. Po ok 2 latach, poprostu brelot/pilot upadł na dywanik. Po tym był duży problem z opdaleniem :P

Bo Ryb chciałby mieć ładny jak w Alfie i trwały. Ja w sumie też. Tylko jak mam wybierać to wolę ten trwały ;]

Napisano

Ja o tym wiem, to marcindzieg te elementy wymienił. Mi nie brakuje tych rzeczy bo to są rzeczy oczywiste, które były nowością 10 lat temu.

Kluczyk faktycznie jest już ok. ale tylko w wersji keyless i też od niedawna.

Braki są to fakt, ale to chyba dotyczy wszystkich aut z jp :hmm: , oczywiście tej klasy.

Z navi online jest tak, że jest TMC, ale to nie działa w pl (poza Garminem AFAIR), inni niby mają, np w BMW, ale co z tego jak system czerpie dane z innych BMW w okolicy a takich ile jest nowszych z navi w pl ;)  ?

Napisano

Braki są to fakt, ale to chyba dotyczy wszystkich aut z jp :hmm: , oczywiście tej klasy.

Z navi online jest tak, że jest TMC, ale to nie działa w pl (poza Garminem AFAIR), inni niby mają, np w BMW, ale co z tego jak system czerpie dane z innych BMW w okolicy a takich ile jest nowszych z navi w pl ;)  ?

Z tym TMC to jakaś checa jest, bo w okolicach WRO pięknie odbiera dane o utrudnieniach i to z naszych dróg.

Krawiec