Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru Forester facelift MY16

Featured Replies

Napisano

Na autostrady tak. Zresztą wolałbym najmocniejsze Mondeo. Ale nad Rabę już ciężko :)

Mondeo nie jedzie tak (dane techniczne) jak SuperB. Kosztuje podobnie a ma braki w wyposażeniu.

Nie jeździłem nowym Fordem, bo uznałem, że SuperB na tyle dobrze jeżdzi (nawet w porównaniu do Subaru), że nie ma sensu kombinować.

Jedyne co można się przyczepić to gumowaty układ kierowniczy, ale to już chyba w większości nowych aut z elektrycznym wspomaganiem i bajerami typu asystent pasa ruchu :(

Napisano

To jest jakaś koncepcja. Outback 3.6 by mi pasował.  ;]

Tylko, że taki jak mój kosztował nowy w salonie ok 210kzł, nowy H6 podejżewam, że kosztowałbym ok 240kzł. Rabatów na MY2015 brak, zapłaciłbym tyle za takiego Outbacka ?

Napisano

Mondeo nie jedzie tak (dane techniczne) jak SuperB. Kosztuje podobnie a ma braki w wyposażeniu.

Ale mi się bardziej podoba :)

To tylko teoretyzowanie bo mając tyle pieniędzy nie kupiłbym żadnego z nich :)

Napisano

Marudzisz, wykończenie wnętrza jest ok.

Forka dalej klepią tylko w JP. A ten po FL to chyba jeszcze nie dotarł do dealerów wiec nie ma co macać.

Krawiec

No jest, tam gdzie koreańczycy byli kilka lat temu :)

Napisano

Bo Ryb chciałby mieć ładny jak w Alfie i trwały. Ja w sumie też. Tylko jak mam wybierać to wolę ten trwały ;]

Tak patrze na necie ten z Alfy taki fajny ? Wygląda jak mój grubasek do Lancii (który padł ostatnio), eee to ja wole ten z Subaru

Napisano

Z tym TMC to jakaś checa jest, bo w okolicach WRO pięknie odbiera dane o utrudnieniach i to z naszych dróg.

Krawiec

Dziwne, bardzo dziwne, poczytaj o TMC, u nas oparło się o licencje, które wykupili niektórzy producenci przenośnych navi. Producentom aut to wisi, więc de facto nie powinno to działać :)

Napisano

Tak patrze na necie ten z Alfy taki fajny ? Wygląda jak mój grubasek do Lancii (który padł ostatnio), eee to ja wole ten z Subaru

Jak kolega kiedyś wyciągnął to od Subaru wolałem nie pokazywać ;] Bajerny po prostu.

Napisano

Ale mi się bardziej podoba :)

To tylko teoretyzowanie bo mając tyle pieniędzy nie kupiłbym żadnego z nich :)

Przerabiałem temat, jak wybierałem auto w firmie i nie jest tak łatwo z nowymi autami. Ford jak pisałem wychodzi drożej i ma braki, Passat jest dużo droższy, MAzda 6 tak nie jedzie i znów braki, Outback - nie jedzie i jest drogi, Audi to można A4 najtańsze kupić, itd.

Nowa SuperB desugnem przebija Forda, ale to kwestia gustu.

Napisano

Tylko, że taki jak mój kosztował nowy w salonie ok 210kzł, nowy H6 podejżewam, że kosztowałbym ok 240kzł. Rabatów na MY2015 brak, zapłaciłbym tyle za takiego Outbacka ?

Ty no weź. Ten 2,5 kosztuje 160... Podejrzewam że jak by dali 2.0 DiT to cena była by podobna. Bo akcyza nie była by 18,6. Forek XT jest tańszy od Diesla...

Krawiec

Napisano

Dziwne, bardzo dziwne, poczytaj o TMC, u nas oparło się o licencje, które wykupili niektórzy producenci przenośnych navi. Producentom aut to wisi, więc de facto nie powinno to działać :)

No właśnie czytałem i też się zdziwiłem co mi pika w aucie... Patrze na navi a tam info że jest korek i proponuje objazd. Pogrzebałem i było kilkanaście komunikatów drogowych z okolicy. W KRK też mi się pare razy w Yeti jeszcze zaświeciło TMC ale nie odbierało żadnych komunikatów. W subaru jest iGO Primo i może to jest jakiś klucz.

Krawiec

Napisano

Ty no weź. Ten 2,5 kosztuje 160... Podejrzewam że jak by dali 2.0 DiT to cena była by podobna. Bo akcyza nie była by 18,6. Forek XT jest tańszy od Diesla...

Krawiec

160kzł, ale wersja bieda nawet bez navi, keyless i aktywnego tempomatu. Lepsze wersje to ok 180kzł a dalej auto nie jedzie. JA pisałem o H6, gdzie między innymi cena była wysoka z racji akcyzy, ale chętni byli. Moje auto był kupione jako jedno z ostatnich H6 w schodzącym modelu. Podobnie z MY10, jak Subaru zdecydowało o wycofaniu H6 z EU to wszytskich te auta sprzedały się momentalnie. Pisała o tym kiedyś dyrekcja.

Także sam widzisz jak do max wersji dodać silnik 3.6 ile by to kosztowało. Z całym szacunkiem dla Subaru ale tyle pieniędzy nawet za poprawnie jeżdzącą wersje H6 był nie dał .. chyba :)

Napisano

Ej no  160k  kosztował Outback Full 2,5i jak  kupowałem XT.. Fakt w maju kurs Euro był ustalony na 4,016... Dzisiaj jest 4,2

Zresztą Eyesight w 2.5i jest w każdej wersji. Keyles jest w wersji środkowej.

Krawiec

Napisano

Ej no  160k  kosztował Outback Full 2,5i jak  kupowałem XT.. Fakt w maju kurs Euro był ustalony na 4,016... Dzisiaj jest 4,2

Zresztą Eyesight w 2.5i jest w każdej wersji. Keyles jest w wersji środkowej.

Krawiec

Popatrz sobie w cennik, jak wszedł MY2015 - bo rozumiem o takim mówimy, to dostałem zaproszenie na drzwi otwarte. Ceny od 155kzł za wersję 2.5i najuboższej, dealer mówił coś o fajniejszej wersji w ok 180kzł. To co ty piszesz to wersja golas + kilka dodatków, albo piszesz o MY14

Napisano

SuperB

Sorki, ze nie na temat, ale mnie to nurtuje. Dlaczego piszesz SuperB a nie Superb? O co chodzi? ;)

Napisano
  • Autor

Bo dla niego jest ważniejszy czujnik zmierzchu od silnika.

To i tak nie zle ;) jest juz jakis postpe  - zazwyczaj pierwsze pytanie przy kupnie auta -  jest dzis "Czy to ma Apple play? :facepalm: "

Napisano
  • Autor

Nareszcie, stary z przeciwka wyglądał jak Duster.

;)

Czy Duster jest taki sam na wielkosc? :hmm: 

Napisano
  • Autor

No to czemu pchają 2.0 NA do Forestera. W US nie ma w OZ chyba jest no i 2.0DiT jest na obu rynkach dostępny.

Outback w EU jest tylko z 2.5NA i z kopciuchem na innych rynkach jest też 3,6 co w EU nie przejdzie przez ekoterroryzm. 

Krawiec

Bo masz inne rynki ktore to wezma - czyli mozesz rozlozyc koszt. Z reszta 2.0l jest glownie dla fleet a nie dla klienta prywatnego ...

15099757736_c7f8916b40.jpg

8084064862_5b41e16150_z.jpg

Co ciekawe (u mnie) Liberty/Outback rozklad miedzy 3.6l H6 vs 2.5l jest 48-52, gdzie zakladali ze bedzie 35-65. H6 jest IMVHO naprawde swietny, a je tyle samo (prawie) E10 jak 2.5l

Napisano
  • Autor

Nie jest. Ale z silnikami to trochę kulą w płot trafiłeś, nie?  ;)

Jedyny sensowny Forek to XT. ...]

Nie dlaczego? Odwalmy 2.0l - to nie jest dla klienta prywatnego - 2.5l jest tanszy do utrzymania niz kazdy Diesel, nie truje cie NOx - co disz przy #Dieselgate wazne :hehe: i amsz wielkie szanse, ze bezprobblemowo pojezdzi - czego o Diesel nie da sie poweidziec ...

Wiec wybor jest marchewka - moze rzeczywscie troche stara 2.5l Boxer czy jakis 2.0l brudny, wlasnie konczacy epoke Rudolph rudolph.gif Diesel. [...] Wiec dlaczego nie trafil? :hmm:

Napisano
  • Autor

Czepiam się tego czego się można uczepić. Jazdy się nie czepiam bo rzeczywiście - jeździ. No ale skoro jeździ już od lat to mogli w tym czasie coś robić z resztą techniki zamiast czekać aż wszyscy pozostali ich wyprzedzą.

Ale zakladajac moj drugi kapelusz 105576d1346839293-can-we-have-little-smi- mowisz technologia, popatrzmy na DSG, Powershift - DSG - juz wtedy VAG utracil reputacje, znaczy psuja sie, powershift, nie wiem jak w EU, ale wszystkie nowe modele w Asia-Pacific odchodza od Powershift - Ford wymienial je tak jak VeeDud - tylko zadnych problemow nie robil....

Ergo znajdziesz na wielu przykladach, ze technika wkracza do marek J - ale dopiero jak jest sprawdzona - tak byl z Roo i EyeSight - mamy juz wersje 3 - najpierw byly top wersje, potem bylo coraz popularniejsze, a dzis masz nawet w wersji bieda ..

Po co wkladac cos co da ci klopot jako producentowi?

Dwa rynku maja inne wymaganie - i dla mnie np wazne jest zeby auto nie "siadlo" i na to patrze jak kupuje, takie male drobiazgi - jak twoje wymagania :piwko:;)  - so dla mnie nie istotne ... Tak samo jak Xenon nigdy sie w Asia-Pacific nie przyjal, kazdy woli HID .... :hmm:  ....

Napisano
  • Autor

A za okropny kluczyk to należy się czerwona kartka, bo to zwykłe olewanie klientów. Zrobienie ładniejszego kluczyka to nie jest rocket science, daliby radę

Blad ;) - pokaz mi jedna osobe ktora zlamala klucz do Roo? Nie znajdziesz - to nie ma byc piekne jak EU auta tylko trwale :hmm:

C'mon stary -  nie idziesz kupowac auta i mowisz"

"Chce zobaczyc wasz klucz do auta ;] , aaaaaaaaaaha - nie podoba mi sie, ide kupic cos innego :hehe: "  

Jestes jak  :piekna: - na klucz patrzy ... :hehe:

Z reszta ja tam nic w nim nie widze, ot normalne :hmm:

outback15-keys1.jpg

Ba nie podoba sie to Subaru oferuje firmowy kondom za jedyne $55 ;] - taniej niz lexus :skromny:  - o $20

Women-s-Car-font-b-Keys-b-font-Bag-font-

outback15-keys1.jpg

Napisano

Popatrz sobie w cennik, jak wszedł MY2015 - bo rozumiem o takim mówimy, to dostałem zaproszenie na drzwi otwarte. Ceny od 155kzł za wersję 2.5i najuboższej, dealer mówił coś o fajniejszej wersji w ok 180kzł. To co ty piszesz to wersja golas + kilka dodatków, albo piszesz o MY14

Cennik mówi że w 2.5i mamy trzy wersje:

Active - 35 590 E

Comfort - 38 400 E

Exclusive - 40 400 E

Tak jak pisałem, w maju kupowałem XT z kursem 4,016 wiec OBK full wychodził 162 246 PLN. Obecnie jest kurs 4,2 wiec tak fajnie już nie jest tylko 169k PLN.

Subaru ma ceny w Euro wiec wszystko zależy od kursu.

Krawiec

Napisano

Dwa rynku maja inne wymaganie - i dla mnie np wazne jest zeby auto nie "siadlo" i na to patrze jak kupuje, takie male drobiazgi - jak twoje wymagania :piwko:;)  - so dla mnie nie istotne ... Tak samo jak Xenon nigdy sie w Asia-Pacific nie przyjal, kazdy woli HID .... :hmm:  ....

Ty ale tzw. Xenon i HID to to samo..High intensity discharge.

Krawiec

Napisano

outback15-keys1.jpg

Wersja z Keyless. Swoją drogą a ten czerwony przycisk to do czego? W wersji EU tego nie ma...

Krawiec

Napisano
  • Autor

Ty ale tzw. Xenon i HID to to samo..High intensity discharge.

Krawiec

Alez nie :hmm:  Xenon jest sub-wersja HID, ale generalnie w tym pojeciu co pisze - czyli np Subaru - HID uzywaja innego gazu.

Xenon potrzebuje wyzszego V (Voltage) niz HID, i masz o wiele wieksze cisnienie w Xenon niz w typowym HID.

HID ma wieksza zywotnosc niz Xenon, Xenon daje "cieplejsze" swiatlo.

Wiec cos za cos.

Napisano
  • Autor

Wersja z Keyless. Swoją drogą a ten czerwony przycisk to do czego? W wersji EU tego nie ma...

Krawiec

Panic button

PanicKey_525.jpg

Napisano

Panic? Znaczy co? Trąbić będzie?

Krawiec

Napisano

Alez nie :hmm:  Xenon jest sub-wersja HID, ale generalnie w tym pojeciu co pisze - czyli np Subaru - HID uzywaja innego gazu.

Xenon potrzebuje wyzszego V (Voltage) niz HID, i masz o wiele wieksze cisnienie w Xenon niz w typowym HID.

Wiec cos za cos.

Hm.. Ciekawe zatem co siedzi w Foresterze..  bo specyfikacja mówi o Xenon.. Jakie są palniki do tego waszego HID?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Hm.. Ciekawe zatem co siedzi w Foresterze..  bo specyfikacja mówi o Xenon.. Jakie są palniki do tego waszego HID?

Krawiec

Wyglada ze ja dalej zyje w 2007 kiedy ja kupowalem Subaru ...

Wlasnie popatrzylem, i wersje lepsze maja juz Xenon - wersje dla fleet maja dalej halogen

Headlights - halogen with auto off

Headlights - self-levelling Xenon low beam with auto off

Gaz - :hmm:  juz niepamietam, co tam bylo, ale poszukam. Roznica tez byla taka, ze na HID nie potrzebujes mycia swiatel, Xenon musi miec...

Napisano

Gaz - :hmm: juz niepamietam, co tam bylo, ale poszukam. Roznica tez byla taka, ze na HID nie potrzebujes mycia swiatel, Xenon musi miec...

Przypuszczam że chodzi Ci o zwykłe halogenowe lampy. Które jak są porządnie zrobione to świecą bardzo dobrze, są bardzo proste konstrukcyjnie, tanie, trudno je uszkodzić a żarówka kosztuje kilka $. Co jak jeździsz po dziurach ma same zalety.

Napisano

Odwalmy 2.0l - to nie jest dla klienta prywatnego

W XV jest 1.6 i 2.0. Pomińmy 1.6 bo jest za słaby do tej budy. Ale 2.0 to prosty konstrukcyjnie silnik na łańcuchu. Jednostka w zasadzie bezobsługowa mająca duże szanse przeżyć samochód. Jednak według niektórych "nie jedzie", "nie ma kopa" itd. A trwałość im niepotrzebna bo do końca gwarancji wytrzyma. Więc nie dziw się że VW ma taką politykę w stosunku do klienta jaką ma. Skoro sami tego chcą.

Napisano

Sorki, ze nie na temat, ale mnie to nurtuje. Dlaczego piszesz SuperB a nie Superb? O co chodzi? ;)

Nazwa własna. Samochód nazywa się SuperB nie Superb :)

Napisano

Dwa rynku maja inne wymaganie - i dla mnie np wazne jest zeby auto nie "siadlo" i na to patrze jak kupuje, takie male drobiazgi - jak twoje wymagania :piwko:;) - so dla mnie nie istotne ...

Mam to samo. Fajnie jakby było ale priorytetem jest mała awaryjność.

Napisano

Nazwa własna. Samochód nazywa się SuperB nie Superb :)

Masz jakieś źródło, bo nie znalazłem. :nie_wiem:  www skody - Superb, albo SUPERB, tak samo katalog. Jeżeli nazwa własna, to dlaczego sama skoda tak nie podaje? :hmm:

Napisano

Masz jakieś źródło, bo nie znalazłem. :nie_wiem:  www skody - Superb, albo SUPERB, tak samo katalog. Jeżeli nazwa własna, to dlaczego sama skoda tak nie podaje? :hmm:

Wydawało mi się że widziałem takie logo. Ale chyba faktycznie mi się wydawało ;]

Napisano
  • Autor

Przypuszczam że chodzi Ci o zwykłe halogenowe lampy. Które jak są porządnie zrobione to świecą bardzo dobrze, są bardzo proste konstrukcyjnie, tanie, trudno je uszkodzić a żarówka kosztuje kilka $. Co jak jeździsz po dziurach ma same zalety.

Nie chodzi mi o HID, takie jakie mialem w Liberty MY2008 :hmm:  - jak mowie, xenon sie nie przyjal wtedy, HID stosowalo inny gaz w srodku - roznice byly takie, ze cisnienie jest inne

maxresdefault.jpg

Napisano

Wydawało mi się że widziałem takie logo. Ale chyba faktycznie mi się wydawało ;]

No to ponawiam pytanie ;)

Napisano
  • Autor

Mam to samo. Fajnie jakby było ale priorytetem jest mała awaryjność.

Dlatgo dzis bym np VAG nie kupil, za duze ryzyko... Ale nie tylko awaryjnosc, chcesz cos dostac za auto po 3 latach tez ...

Z reszta chyba zaczne exportowac do was :hehe:

Kumpel z biura - 2013 Golf Highline 2.0l Clean Diesel :hehe: :hehe:  - 68k km- cena jak wyjechal z salonu w 2013 - A$36k, cena wg tabel $19-21k jak oddasz do dealer-a

Lunch dzis:

Dealer # 1 - Hyundai - $10k

Dealer # 2- Toyota $10-12k w zelznosci co wezmie

Dealer $ 3 - Ludowe Auto - nie mozemy wycenic bo nie wiemy co sie dzieje, czekamy na HQ i VAG w D zeby zobaczyc ;l:facepalm:

Dealer #1 i dealer #2 nie trzymali by auta - tylko od razu na aukcje idzie ...

Wiec jest dobre $10k  w d.... Tylko VAG dzis jezdzic :hehe:

Napisano

Swego czasu przy Outbacku MY04-07 Subaru tłumaczyło, że ma na tyle dobre lampy, że nie potrzebuje xenon. Co w sumie było prawdą bo światła było dobre, były też przystosowane do xenów, bo miały wytłuczkę /miejsce na przetwornice Koito. Nie miały homologacji.

Wadą świateł było podobnie jak w innych autach padające żarówki H7, może nie jakość częściej niż przeciętnie, ale jednak. Światło też jednak znacnzie gorsze niż xenon.

Napisano

Wiesz co sam nie wiem :hmm::phi: , gdzieś chyba tak kiedyś widziałem, a że jestem wzrokowcem to tak zapamiętałem i tak piszę.

Napisano

Cennik mówi że w 2.5i mamy trzy wersje:

Active - 35 590 E

Comfort - 38 400 E

Exclusive - 40 400 E

Tak jak pisałem, w maju kupowałem XT z kursem 4,016 wiec OBK full wychodził 162 246 PLN. Obecnie jest kurs 4,2 wiec tak fajnie już nie jest tylko 169k PLN.

Subaru ma ceny w Euro wiec wszystko zależy od kursu.

Krawiec

Możliwe, ja jak byłem na dniach otwartych to delarem podawał ceny w pl, na tamten dzień. Mimo wszytsko to nie jest mało, a dodając duży i drogi silnik dostajemy cenę przewyższającą 200kzł. My08 kosztował 51kEuro w wysokiej specyfikacji:

http://www.subaru.pl/archiwum/oferta/pdf/cennik08.pdf

a nowszym model jest deko droższy.

Napisano

Nie chodzi mi o HID, takie jakie mialem w Liberty MY2008 :hmm:  - jak mowie, xenon sie nie przyjal wtedy, HID stosowalo inny gaz w srodku - roznice byly takie, ze cisnienie jest inne

maxresdefault.jpg

Miałeś dokladnie takie ?

To jest wersja US i w EU nie może mieć żródeł innych niż halogenowe (brakuje m.in sprysków). W EUDM MY07-09 miały (opcjonalnie) bixenony :ok:

Napisano

Wiesz co sam nie wiem :hmm::phi: , gdzieś chyba tak kiedyś widziałem, a że jestem wzrokowcem to tak zapamiętałem i tak piszę.

Ja to kojarzę raczej z jakiegoś hejtu na MK i chyba ktoś specjalnie tak pisał. Dawno to było nie pamietam za bardzo, tak mi coś świta. Moze stąd Ci to zostało ;]

Napisano

Wiec cos za cos.

Kombinujesz nieco :) i do tego pozostaje kwestia przyjętej w PL nomenklatury - u nas większość ludzi mówi na automatyczną klimatyzację climatronic.

HID to lampa, gdzie nie ma żarnika a źródłem światła jest łuk elektryczny - czyli lampa wyładowcza. Jednym z rodzajów gazów, którymi może być wypełniona bańka jest własnie ksenon.

Mogą też być żarówki tradycyjne - tj z włóknem wolframowym, które są wypełnione ksenonem. Ale to raczej margines.

Wiec w sensie formalnym ani nie kazdy HID jest ksenonem, ani nie kazdy ksenon jest HIDem ale w motoryzacji jest to raczej równoznaczne :)

Philips is the inventor of Xenon HID technology

http://www.usa.philips.com/c-p/85122C1/xenon-standard-xenon

Napisano

Ja to kojarzę raczej z jakiegoś hejtu na MK i chyba ktoś specjalnie tak pisał. Dawno to było nie pamietam za bardzo, tak mi coś świta. Moze stąd Ci to zostało ;]

ja zetknalem sie z kilkoma osobami mowiacymi -superBI ;]

Napisano

ja zetknalem sie z kilkoma osobami mowiacymi -superBI ;]

To byli Europejczycy? ;]

Napisano

To byli Europejczycy? ;]

rodacy :oki:

Napisano
  • Autor

Miałeś dokladnie takie ?

To jest wersja US i w EU nie może mieć żródeł innych niż halogenowe (brakuje m.in sprysków). W EUDM MY07-09 miały (opcjonalnie) bixenony :ok:

Sczerze, to nie pamietam - musialbym na pix popatrzyc ... :hmm:  - wydaje mi sie ze tak :hmm: ....

Mozliwe tez ze lyknalem marketing SUbaru HID ;l - ale pamietam jednak, ze czytalem wtedy na ten temat i byl inny gaz .... :narcyz: :narcyz:

Sprawdze ... jak znajde stary folder od dealer-a powinine  miec katalog :phi:

Napisano
  • Autor

Kombinujesz nieco :) i do tego pozostaje kwestia przyjętej w PL nomenklatury -

Stary sie robie :hehe: - nie pamietam,...

HID to lampa, gdzie nie ma żarnika a źródłem światła jest łuk elektryczny

zgadzamy sie :skromny:  - electric arc :hmm:

Wiec w sensie formalnym ani nie kazdy HID jest ksenonem,

Tez sie zgadzamy, to (chyba) nawet gdzies wczesniej napisalem :hmm:

nie kazdy ksenon jest HIDem

A tego nie wiedzialem :oki:

Moze ze kombinuje :hehe: - ale jestem (prawie ;) ) pewy ze HID w Subaru Heritage jakie mialem byly wypelnione innym gazem. Roznica byla taka, ze nie potrzebowaly mycia jak Xenon w tamtych latach :hmm: ...

Albo mozliwe ze masz racje i to Halogen byl :hehe:  - zobacze jak paiery znajde i publicznie odszczekam ;] jak sie mylilem :hmm: