Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakupowe dylematy... AR 147

Featured Replies

Napisano

A więc...

mój wysłużony G4 w tedeiku, którym na co dzień śmigała :piekna: zakończył swój żywot dostając strzała w dupę i w zęby  ;]

I teraz coś trzeba by kupić...

Jakie sa minusy i plusy AR 147 po fl... tak rocznikowo powyżej 2005r...

silnik, benzynka 1,6 lub diesel... w sumie bez znaczenia, do pracy ma ok 15 w jedną stronę...

warto pchać się w alfę?? :jem:

Napisano

Pewnie wiele osób będzie starało się wybić Ci z głowy ten samochód. Wg. Mnie jeżeli z silnikiem nie ma większego problemu to znaleźć zadbany, pewny egzemplarz i kupować. Możesz kupić niezniszczalnego prestiża w postaci passata i władować w niego worek kasy, mimo, ze auta podobno bezawaryjne a możesz kupić królowa lawet w postaci alfy i śmigać bez problemu :)

Napisano

Na pewno dużym plusem jest to, że łatwiej znajdziesz zadbany egzemplarz z realnym przebiegiem niż w przypadku bardziej popularnych aut. Nie mówiąc już oczywiście o cenie.

Miałem 147 przed fl przez prawie 3 lata i miło wspominam to auto głównie z 2 powodów: świetne prowadzenie (i układ kierowniczy) i pancerny silnik (JTD 8v).

Największym minusem tego auta jest kiepska żywotność zawieszenia głównie przedniego. Wahacze są zrobione z papieru i nie wytrzymują jazdy po naszych drogach, a tanie niestety nie są (zwłaszcza że trzeba brać takie z górnej półki żeby trochę wytrzymały).

W silnik Twin Spark się nie pakuj, bo to kolejny wielki minus tego auta  ;]

Napisano

A więc...

mój wysłużony G4 w tedeiku, którym na co dzień śmigała :piekna: zakończył swój żywot dostając strzała w dupę i w zęby  ;]

silnik, benzynka 1,6 lub diesel... w sumie bez znaczenia, do pracy ma ok 15 w jedną stronę...

tak , ale sprawdzać podłogę i progi czy nie zerdzewiałe , ja bym szukał jtd , niezniszczalny silnik

Napisano

tak , ale sprawdzać podłogę i progi czy nie zerdzewiałe , ja bym szukał jtd , niezniszczalny silnik

Silnik niezniszczalny ale osprzęt już tak. Jak do miasta tylko 1,6 ECO 105HP. Najprostszy i najtańszy w serwisie.

Napisano

1.6TS nie ma większych bolączek poza wariatorem wersja 120hp, no i trzeba pilnować poziomu oleju te silniki lubią olej. AR147 to taka lepsza wersja stilo, części droższe, zawieszenie bardziej skomplikowane no ale znaczek i wygląd dla nie których wszystko wybacza ;]

Napisano

1.6TS nie ma większych bolączek poza wariatorem wersja 120hp, no i trzeba pilnować poziomu oleju te silniki lubią olej. AR147 to taka lepsza wersja stilo, części droższe, zawieszenie bardziej skomplikowane no ale znaczek i wygląd dla nie których wszystko wybacza ;]

Akurat ze Stilo to 147 nie ma nic wspólnego  - 2 zupełnie inne platformy. W Giuliettcie można się doszukać prędzej Stilona.

Napisano
  • Autor

no właśnie nie nastawiam się na Pb czy ON, do pracy niedaleko więc i na Pb obgoni...

zawias przód trwałości Fiata?? bravo/stilo leciały po około roku...

modele po FL ok 06r i w górę też gryzie ruda?

Napisano

Bierz noPb, ewentualnie założysz gaz i bedzie smigać jak za darmo.

Zawias jest dosyc newralgicznym punktem, ale tragedii nie ma. Dolny TRW 350pln, a gorny 170pln.

Za to prowadzi sie naprawde fajnie.

Co do rudej to jak koledzy pisali obadaj podłogę i progi.

Napisano

A MiTo Ci się nie zmieści w budżecie? Nowsze, prostsze, kobitki lubią.

Miałem okazję przejechać się wersją 1.4t i jest fajnie.

Napisano

A więc...

Warto, po mojej Alfie 156 SW którą jeździłem 4 lata i zrobiłem 40kkm z dosłownie TRZEMA awariami (pękł wężyk od klimatyzacji/50zł, padła przetwornica ksenona/300zł, padł alternator/250zł) poza tym nie robiłem nic oprócz wymian oleju, zawieszenia nie ruszałem, bez chwili zastanowienia zacząłem szukać również Alfy 147FL dla żony. Poszukiwania nie były łatwe, obejrzałem kilka gruzów i pomału traciłem nadzieję, ale udało się. Kupiłem IDEALNY egzemplarz 1.9JTD z 2006r, bezwypadkowy, sprowadzony z niemiec, z przebiegiem 230kkm za 11tys z opłatami. Do roboty miał zawieszenie i hamulce oraz łącznik elastyczny wydechu. Ogarnąłem te rzeczy za nieco ponad 2tys zł. Auto jeździ już półtora roku, przejechało jakie 30kkm i na razie była JEDNA awaria (czujnik położenia wału/ 120zł).

post-133481-0-51359300-1444888317_thumb.jpg

post-133481-0-54849100-1444888349_thumb.jpg