Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia 6 biegowa do 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

witam,

jako, że moja sportingowa 5b skrzynia za chwilę wyzionie ducha, pora rozejrzeć się za inną, a po przemyśleniu sprawy - w kolejną sportingową z niewiadomego źródła pchać się nie chcę. Dlatego właśnie moja decyzja padła na skrzynię 6b o podobnych przełożeniach co sportingowa 5b. 

Pytanie: z jakiego samochodu szukać skrzyni? Poczytałem trochę i wynika, że moim wymaganiom sprosta skrzynia ze Stilo, prawda to? Z jakich roczników i jakich wersji silnikowych szukać? Jakieś oznaczenia? Skrzynia podejdzie P&P czy czekają mnie jakieś niespodzianki?

Dodam, że samochód to dawne 1.1 mpi z 2003 roku, a więc z podciąganym wstecznym, sportingowa skrzynia zamontowana teraz (chyba) na alu bananie. Prawdopodobnie suche półosie.

Wybierak zostaje ten, który mam czy z 6b skrzyni?

Napisano

szukaj skrzyni punto sporting,stilo, jest to praktycznie abarth z dodatkowym 6 biegiem. wybierak z seja

Napisano

Skrzynia z punto mk1 6speed jest najkrótsza o odcina na 6 biegu przy ok 180km/h a ze stilo na 6 biegu odcina przy ok 200km/h

przy skrzynce z punto pasuje metalowy banan a ze stilo alu

Ciekawi mnie jedynie czy skrzynie 6speed z 500, panda są takie same jak ze stilo??

Napisano

Na 6 stilo więcej wyciągniesz, trochę ponad 220km/h do odcinki

Napisano

Skrzynia z punto mk1 6speed jest najkrótsza o odcina na 6 biegu przy ok 180km/h a ze stilo na 6 biegu odcina przy ok 200km/h

przy skrzynce z punto pasuje metalowy banan a ze stilo alu

Ciekawi mnie jedynie czy skrzynie 6speed z 500, panda są takie same jak ze stilo??

hmm. tez się zastanawiam nad wymiana na 6b. Z kalkulatora magicznego krążącego po necie wnika ze przy 7k/rpm przy Sportingu odcinka jest na 205 a stilo6b na 220. Pytanie czy zapasuje do tej skrzyni ze stilo wybierak ze Sporting z wciskanym wstecznym? i czy musi być alubanan? mam aktualnie metalową łapę skrzyni

Napisano
  • Autor

stilo 1.2 16V i 1.4 16V to te same skrzynie? oznaczenie to C.514?

Napisano

stilo,500/panda/punto 1.4 16v

bieg:               przełożenie:
1.                    3,545
2.                    2,157
3.                    1,480
4.                    1,121
5.                    0,902
6.                    0,744

główne 4.017

nie wiem tylko czy w każdym modelu miały takie same przełożenie główne

• 6 lat później...
Napisano

Odkopie wykopa: Pytanie o skrzynie 6b stilo. co z linką prędkościomierza? w cc mam gwint do przykręcenia linki a w stilo tylko dziurę na wciśniecie  impulsatora. Wiem że mało osób tu zagląda ale może ktoś coś. PS. Da się przełożyć samą obudowę dyferencjału żeby uzyskać gwint? i czy to wystarczy?

Napisano
W dniu 17.10.2022 o 19:10, cio napisał(a):

Odkopie wykopa: Pytanie o skrzynie 6b stilo. co z linką prędkościomierza? w cc mam gwint do przykręcenia linki a w stilo tylko dziurę na wciśniecie  impulsatora. Wiem że mało osób tu zagląda ale może ktoś coś. PS. Da się przełożyć samą obudowę dyferencjału żeby uzyskać gwint? i czy to wystarczy?

Przelozysz sobie napęd ze swojej skrzyni , z tylu jedna śrubka na klucz 10 i wysuwasz do góry całość ;) 

Napisano
12 godzin temu, czubi napisał(a):

Przelozysz sobie napęd ze swojej skrzyni , z tylu jedna śrubka na klucz 10 i wysuwasz do góry całość ;) 

Dzięki, po przeglądnięciu zdjęć ślimaków tak właśnie podejrzewałem ale nie miałem pewności.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Działa, jak kolega czubi piszę. Co do wybieraka, pasuje i taki i taki.

Pytanie:

Jakie przełożenie ma skrzynia z tipo 1.4 105km?? Wie ktoś?

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 26.11.2022 o 20:30, Rapid136 napisał(a):

Działa, jak kolega czubi piszę. Co do wybieraka, pasuje i taki i taki.

Pytanie:

Jakie przełożenie ma skrzynia z tipo 1.4 105km?? Wie ktoś?

Wściekłe. 13/64. Założyłem do swojego malucha i po mieście ruszałem z 3 i jeżdziłem 4, 5 i 6. Wymienłem na stilowe i jest normalnie.