Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak uruchomić moto po latach?

Featured Replies

Napisano

Oczywiście czary mary zostały odprawione, chodzi mi tylko o to jak go uruchomić by go nie zalać. Rozmawiałem na ten temat z mechanikiem, mówi że na pewno zanim rozgryzę ten konkretny egzemplarz będę parę razy suszył świece po zalaniu. Na inny forum w necie wyczytałem, by uruchamiać na pół ssaniu i je wyłączać kręcąc rozrusznikiem, aż silnik zakaszle.

Wczoraj udało mi się uruchomić silnik ale po dziesięciu sekundach pracy skończył zalany.

Pytanie nr 2 na jak długo trzymać kranik w pozycji PRI aby zalać komory pływakowe ale nie przesadzić?

Napisano

Skoro już pracował i zgasł zalany, to chyba nastawy gaźników do przeglądu. Mój poprzedni Zephyr nie miał elektrycznej pompy i ciężko odpalał po zimie - otwierałem kranik na pozycję PRI i jak przesadziłem, to wyraźnie się zalewał, ale jak jużudało mu się odpalić chociaż na 1 garnek, to z bólem, ale zaczynał chodzić po chwili na wszystkich - wywalając benzynę przez tłumik :)

Napisano

Przy takim odpalaniu warto podlaczyc samochodowe aku co by pradu bylo pod dostatkiem :-) oczywiście przy instalacjach 12V

Napisano

odpalać z wyczuciem... zależy od modelu, czy masz pompkę czy pri, i pewność nt sprawności podcisnienia w kraniku itp.

generalnie jak temp jest normalna (pomieszczenie) to odpalałbym bez ssania, aż zakaszle, dopiero potem ssanie z wyczuciem... aku łatwiej zmienić, doładować, niż potem leczyć skutki zalania :)

mozna sobie gdybać, trzeba znać maszynę :) każda inaczej kaprysi... ma rozjechane synchro, albo za ubogo/bogato na wolnych i od razu inaczej zareaguje na ssanie itp.

Napisano
  • Autor

Ale pany temat już nieaktualny bo moto od soboty pali :) tylko mieszanka ewidentnie za bogata a ja nie wiem jak ją ustawić. :zgryz:

Napisano

śrubkami i kątowym śrubokrętem:) jaki masz model gaźniorów? jaki dokładnie moto?

Napisano
  • Autor

Suzuki GS400L.

Napisano

no tak... DOKŁADNIE - kod ramy, rocznik :)

powiniennes mieć śrubę wolnych obrotów pomiędzy 0,75-1,25 wykręconą.

Napisano

Cinek, po dłuższym postoju polecam odkręcić śrubki w komorach pływakowych i zlać stare paliwo. Druga sprawa, to przy sprawnych zaworkach ilglicowych i pływakach przesadzenie z czasem otwarcia na PRI nie ma znaczenia - w tej pozycji kranik jest otwarty bez podciśnienia z silnika, więc sprawne zaworki powinny się zamknąć i odciąć nadmiar paliwa.

A po trzecie to zapodaj sobie świece Irydowe - mój olejak dużo lepiej pali na zimnym po założeniu.

Napisano
  • Autor

@@Piotrus Juz to zrobiłem.

@@jimbo22 1981 rok, kod ramy......ale faktycznie coś wynajdziesz czy zagaić chciałeś? ;]

Napisano

no znalazlem ogolne info o gs400 nt. srubek. może to sie roznic per konkretny model. 

sprawdz jak jest u Ciebie, i skoryguj ew. (skoro masz za bogato, to pewnie masz albo dolot przytkany (co na wolnych raczej nie robi), albo wlasnie za bardzo wykrecone srubki, co jest łatwe do poprawienia.

Napisano
  • Autor

Wg mojej serwisówki  do wszystkich GSów w tamtych latach montowano dwa rodzaje gaźników, niemal identycznych. Niestety jest ona po angielsku i mimo że coś tam rozumiem, to wolałbym się upewnić dwa razy.

Powiedz mi gdzie te śrubki i pędzę kręcić. :jem:

Napisano

13tka tutaj :)

http://www.bike-parts-suz.com/suzuki-recherche-bike-pieces_nn.php?compteur=869&PartsListID=1834620

pytanie teraz: jeśli ta srubka jest od strony airboxa - to regulujesz ilosc powietrza, im bardziej wykręcisz, tym bardziej ubogo będzie

jesli sruba jest po stronie silnika, to regulujesz ilosc paliwa - cyzli im bardziej jest wyrkęcona, tym bogaciej będzie :)

Napisano
  • Autor

Dzięki. ;]