Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lodówka straciła wydajność ?

Featured Replies

Napisano

Mam niezbyt stara lodówke ( 3-4 lata ) i mam wrażenie, że straciła wydajność ( moc ). Na początku bez problemu na wewnętrznym "naklejkowym" termometrze wyświetlał się zielony napis OK, a regulator ustawiony był w pozycji MID. Teraz OK się nie wyświetla. Wyswietlił się jak regulator ustwiłem na MAX. Temperatura w środku z ustawieniem MID była ok. 10 st. Po przestawieniu na MAX - 5-6 st. O ile dobrze pamiętam to zalecana temp. w chłodziarce to 4 st.

Co mogło spowodować utrate wydajności w stosunkowo młodej lodówce ( Whirlpool ) ?

Napisano

Ucieczka czynnika chlodzacego?

Popierwiastkowanie sie elektronice?

Napisano

Mam niezbyt stara lodówke ( 3-4 lata ) i mam wrażenie, że straciła wydajność ( moc ). Na początku bez problemu na wewnętrznym "naklejkowym" termometrze wyświetlał się zielony napis OK, a regulator ustawiony był w pozycji MID. Teraz OK się nie wyświetla. Wyswietlił się jak regulator ustwiłem na MAX. Temperatura w środku z ustawieniem MID była ok. 10 st. Po przestawieniu na MAX - 5-6 st. O ile dobrze pamiętam to zalecana temp. w chłodziarce to 4 st.

Co mogło spowodować utrate wydajności w stosunkowo młodej lodówce ( Whirlpool ) ?

Termostat masz elektroniczny czy mechaniczny? mechaniczny wymienisz małym kosztem (ok 30 zł). Druga możliwa przyczyna - zwiał czynnik chłodzący - można uzupełnić. Każdy serwis Ci to zrobi.

Napisano

Jeśli agregat się włącza i wyłącza co jakiś czas i nie są to długie, godzinne cykle a temperatura jest podwyższona to prawdopodobnie winny jest termostat.

Jeśli agregat się nie wyłącza i cały czas pracuje lub cykle włączania/wyłączania są bardzo długie (liczone w godzinach) to winna jest ucieczka czynnika lub sam agregat.

Napisano

A może zacząć od najprostszego - odkurzenia żeberek z tyłu lodówki?

Napisano

Jak się wyłącza, to nie czynnik - chodziłaby na okrągło ale dążyła do zadanej temperatury. Więc albo inaczej odczytuje zadaną temperaturę (czyli termostat), albo się nie wyłącza (chyba, że zabezpieczenie przed przegrzaniem sprężarki ją wyłącza). A w tym drugim przypadku przyczyny zasadniczo mogą być dwie - słaba wydajność (np, ulotnienie się części czynnika) albo pogorszenie się izolacji (np.nieszczelna uszczelka czy rozsypanie się pianki w ściankach).

Napisano

a ja bym zaczął od sprawdzenia termometru, one po jakimś czasie tracą właściwości.

Napisano

lodówka stoi cały czas w tym samym miejscu? jest zabudowana? jest jakiś przepływ powietrza czy dosunięta do ściany?

Napisano
  • Autor

Od początku w jednym miejscu. Lodówka jest wolnostojąca ale wcisnięta we wnęke zrobioną "na styk". Wentylacja góra/dół jest.

Napisano

no to jeszcze zobacz czy uszczelka sie nie podwinęła i czy drzwi dobrze przylegają. jeśli jest ok to, tak jak pisali Koledzy powyżej, poobserwuj częstotliwość włączania agregatu.

Napisano
  • Autor

Wczoraj wieczorem czekałem az lodówka załączy agregat. Przy temp. wewnętrznej 10 st. agregat się włączył. Po ok. 1,2h temp. osiągnęła 5 st. Po 2 h agregat pracował dalej i wciąż było 5 st. Dłużej nie czekałem bo była godz. 2-ga w nocy i poszedłem spać. Da się coś z tego wywnioskować ? 

Napisano

Ubytek czynnika albo pogorszona znacznie izolacja albo problem z wydajnością samego agregatu.

Bilans cieplny jej się po prostu nie domyka.

Napisano
  • Autor

Izolacje raczej bym wykluczył bo co się mogło zepsuć w izolacji? Chyba tylko uszczelka na drzwiach, a ta jest ok. Pianki mi chyba myszy nie wygryzły ze ścianek.