Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poddasze - okna

Featured Replies

Napisano

Pytanko do wszystkich użytkowników poddaszy. Zastanawiamy się jakie i gdzie dać okna w pomieszczeniach na górnym poziomie. Konkretnie chodzi o to, w których pomieszczeniach dać okna połaciowe.
Wszystkie pokoje (21,3; 15,6; 14,6) będą miały normalne okna, ale czy również dawać okna w dachu (są one w tej chwili zaznaczone na rysunku (te romby takie), ale myślimy żeby z nich zrezygnować jednak)?
Na pewno łazienka(8,1) i garderoba(5,8 ) są w tej chwili pozbawione zwykłych okien, więc tam raczej będą dachowe.
Pralnia (6,2) raczej bez okna?

Również chyba nad schodami zrezygnujemy z tego połaciowego a to dlatego, że ono będzie na wysokości 3m od "ziemi" (spocznika). Więc mycie będzie utrudnione mocno.
To po lewej to strych nad garażem, taka graciarnia. Tutaj chyba nie ma sensu dawać okna?
Rozkład pomieszczeń na poddaszu podaję na obrazku.
Strony świata: od dołu południe, z prawej wschód, itd...

poddasze.jpg

Napisano

Jak dasz dobre, trzyszybowe okna, to nie powinno być problemu z używaniem.

Przy dwuszybowych czuć pod  oknem opadający prąd zimnego powietrza.

Napisano

Jaki jest stosunek powierzchni okien do podłogi? Przepisy wymagają minimum 1:8 dla pomieszczeń przeznaczonych do stałego pobytu ludzi.

Może dlatego projektant się ratował dachowymi. Ja bym generalnie unikał dachowych bo to i koszty, i więcej ciepła ucieka (prawa fizyki - pod sufitem masz najcieplej), i potencjalne problemy z mostami termicznymi czy przeciekaniem. Ale jak nie ma innego wyjścia, to trudno.

Napisano

Pytanko do wszystkich użytkowników poddaszy. Zastanawiamy się jakie i gdzie dać okna w pomieszczeniach na górnym poziomie. Konkretnie chodzi o to, w których pomieszczeniach dać okna połaciowe.

Wszystkie pokoje (21,3; 15,6; 14,6) będą miały normalne okna, ale czy również dawać okna w dachu (są one w tej chwili zaznaczone na rysunku (te romby takie), ale myślimy żeby z nich zrezygnować jednak)?

Na pewno łazienka(8,1) i garderoba(5,8 ) są w tej chwili pozbawione zwykłych okien, więc tam raczej będą dachowe.

Również chyba nad schodami zrezygnujemy z tego połaciowego a to dlatego, że ono będzie na wysokości 3m od "ziemi" (spocznika). Więc mycie będzie utrudnione mocno.

To po lewej to strych nad garażem, taka graciarnia. Tutaj chyba nie ma sensu dawać okna?

ja bym zrobił dachowe tylko w łazience, bo tam nie masz innego wyjścia. W garderobie można obejść się bez okna, nawet będzie łatwiejsza do zagospodarowania. W innych pokojach bym nie robił dachowych, jeżeli zwykłe okna ścienne będą za małe, bo bym ewentualnie je powiększył. Niech Ci ktoś przeliczy ilość światła wymaganą, to wszystko jest w przepisach. Ja osobiście nie lubię okien dachowych, swój dom wybierałem tak, żeby dało się zrobić bez żadnego takiego okna. Mało przez to widać, jest większy mostek termiczny, mało kto umie to zrobić naprawdę porządnie, od montażu w dachówce, do ocieplenia później. Podatne na grad, w lecie się poddasze się przez te okna mocno nagrzewa. Jak dla mnie same wady.

Napisano

ja wszedzie mam na poddaszu zwykle okna i drzwi balkonowe, wiec nie dawalem dachowych

jest srednio jasno, ale na gorze glownie przebywamy wieczorem i w nocy

za to nad schodami dalem okno dachowe- swietnie doswietla klatke schodowa

do mycia trzeba uzywac drabiny

Napisano

Jaki jest stosunek powierzchni okien do podłogi? Przepisy wymagają minimum 1:8 dla pomieszczeń przeznaczonych do stałego pobytu ludzi.

Może dlatego projektant się ratował dachowymi. Ja bym generalnie unikał dachowych bo to i koszty, i więcej ciepła ucieka (prawa fizyki - pod sufitem masz najcieplej), i potencjalne problemy z mostami termicznymi czy przeciekaniem. Ale jak nie ma innego wyjścia, to trudno.

U kilkoro znajomych po ok. 20 latach "zgniły" od zewnątrz oscieznice takich okien, mimo ze obróbki blacharskie były szczelne.

Napisano

poddasze.jpg

I mnie tym lepiej, taniej i cieplej.

U mnie było w projekcie tak: antresola /miejsce do pracy 2x 140x94, sypialnia 2x 160x74, garderoba x1, łazienka x1.

Zrezygnowałem tylko z garderoby i jednego w sypialni. Teraz chyba bym w ogólne nie dawał w sypialni a na antresoli dał jedno.

Obecnie w sypialni to jedno okno dachowe jest prawie cały czas zasłonięte, bo to sypialnia i nie potrzebuje tyle światła, podobnie miejsce do pracy.

Takie każde dodatkowe okno to możliwe dodatkowe problemy  +ucieczka ciepła.

Tam gdzie nie było w ogóle okien jak pralnia czy łazienka to zostawiłem dachowy, dachem chyba mniejsze i są wystarczające. W garderobie usunełem, bo nie przebywa się tam zbyt długo.

Jakie okna - najcieplejsze, czasem są dobre promocje, ja kupiłem Fakro 3-szybowe, pasywne w cenie dwuszybowego.

Napisano
  • Autor

To nie projektant ratował się dachowymi. To nasza fanaberia. Teraz widzę, że to chyba przesada.

Ten stosunek 1:8 zostanie spełniony przy tych oknach, które zostały zaproponowane nam przez architekta.

Napisano

Bardzo sobie chwalę okna dachowe. Może i ciepło ucieka ale nie czuć tego w ogóle. Mam 4szt. 78x140 i jedno 78x80 Może i coś tam się z nimi ma dziać ale po 12 latach są wciąż jak nowe. Nic się nie skrapla, nic nie cieknie, nic nie gnije.

Świetnie doświetlają. Są super nad łóżkiem, kiedy w bezsenną noc obserwuję gwiazdy, samoloty, satelity albo meteoryty. Dodatkowo jeśli w pomieszczeniu jest widniej niż na zewnątrz działają jak lustro  :swinka:  co bardzo podoba się mojej :piekna: Tak samo nad wanną.

Te nad schodami nigdy nie było myte i nie różni się o tych, które były myte w ub. miesiącu. Tzn. różniło się przez kilka dni po umyciu pozostałych. Do pierwszego deszczu. Nie potrzeba drabiny. Chyba, że na te kilka dni?

Nad garażem zrobiłem pralnio-suszarnie i tam też okno dachowe sprawdza się świetnie. W ogóle te, które mam maja taka fajna klapę do wentylacji w uchwycie, więc też bardzo się to przydaje, kiedy trzeba przewietrzyć mieszkanie bez zbytniego wychładzania i ryzyka zalania podczas silnych opadów.

To najfajniejsza rzecz jaka będę wspominał z domu bo jutro mamy podpisać umowę przedwstępną...

Napisano

U kilkoro znajomych po ok. 20 latach "zgniły" od zewnątrz oscieznice takich okien, mimo ze obróbki blacharskie były szczelne.

trzeba było dawac kaloryfer pod oknem

Napisano

Bardzo sobie chwalę okna dachowe. Może i ciepło ucieka ale nie czuć tego w ogóle. Mam 4szt. 78x140 i jedno 78x80 Może i coś tam się z nimi ma dziać ale po 12 latach są wciąż jak nowe. Nic się nie skrapla, nic nie cieknie, nic nie gnije.

Świetnie doświetlają. Są super nad łóżkiem, kiedy w bezsenną noc obserwuję gwiazdy, samoloty, satelity albo meteoryty. Dodatkowo jeśli w pomieszczeniu jest widniej niż na zewnątrz działają jak lustro  :swinka:  co bardzo podoba się mojej :piekna: Tak samo nad wanną.

Te nad schodami nigdy nie było myte i nie różni się o tych, które były myte w ub. miesiącu. Tzn. różniło się przez kilka dni po umyciu pozostałych. Do pierwszego deszczu. Nie potrzeba drabiny. Chyba, że na te kilka dni?

Nad garażem zrobiłem pralnio-suszarnie i tam też okno dachowe sprawdza się świetnie. W ogóle te, które mam maja taka fajna klapę do wentylacji w uchwycie, więc też bardzo się to przydaje, kiedy trzeba przewietrzyć mieszkanie bez zbytniego wychładzania i ryzyka zalania podczas silnych opadów.

To najfajniejsza rzecz jaka będę wspominał z domu bo jutro mamy podpisać umowę przedwstępną...

nic sie nie skrapla?

ja mam duze alu grzejniki pod oknami i sie troche skrapla

Napisano

nic sie nie skrapla?

Nic a nic. Mam małe grzejniki panelowe. Z resztą od trzech lat nie grzeją bo kominek pracuje.

Napisano

jak spadnie snieg to bedzie ciemno od północy i tam trzeba dać.

łazienka z oknem bo bedzie wilgoc' pralnia i garderoba bez okien bo tylko beda generowac straty ciepła.

a pralni nie mozesz połaczyc z łazienka?

mam tak samo i powiem ze okno musi tam byc bo masz północ - bedzie ciemno

a właz?  jest to ocieplone? bo ja bym zrobił z tego pokoje; szkoda zostawiac niewykorzystana powierzchnie.  - beda tam okna w scianie/?  bedzie to ogrzewane? bo w zyciu roznie bywa i czasem trzeba bedzie zrobic dodatkowy pokoj- do rozwazenia od północy.

Napisano

Nic a nic. Mam małe grzejniki panelowe. Z resztą od trzech lat nie grzeją bo kominek pracuje.

jaki netraz pokoju?

masz wentylacje w pokoju?

Napisano

Małe. 16m2 ten z dwoma oknami. 8m2 łazienka z jednym oknem i 12m2 pralnio-suszarnia. Nad schodami nie liczę bo to przestrzeń większa.

W pokoju i na schodach nie ma kratek wentylacyjnych. W pozostałych jest.

Napisano

U rodziców Veluxy zgniły , mimo kaloryfera (zawsze był on) i szczelnosci na zewn.

Napisano

Są i od początku były grzejniki pod tymi oknami. A drewno zgniło nie od wewnątrz okna, tylo od zewnątrz, w świetle więźby dachu. Problem wyszedł, gdy sąsiedzi wymieniali poszycie dachu i zdjęli obróbki okien, przedtem nic nie wskazywało na taki stan ram okien.

Napisano

Tak to jest, kiedy są źle zamontowane... Dyskutowaliśmy już o tym.

Napisano

Tak to jest, kiedy są źle zamontowane... Dyskutowaliśmy już o tym.

Tak, dyskutowaliśmy. Okno było dobrze zamontowane, teraz w to miejsce jest Fakro, zobaczymy czy nalot pojawi się już po kilku latach.