Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabudowa schowka lokatorskiego

Featured Replies

Napisano

Mam na hali parkingowej, obok miejsca postojowego niewielki schowek. Trzymam tam rowery oraz wszystko co jest mniej potrzebne w domu.

Schowek jest zbudowany z siatki jak niżej.

Doradźcie jak najlepiej zabudować ten schowek, tak aby ten bałagan w nim nie był widoczny ;]

Czym najlepiej będzie obudować - aby było najtaniej, najszybciej i najprościej ??

Tak to wygląda

2015-06-20%2014.14.53.jpg

2015-06-20%2014.15.07.jpg

2015-10-29%2018.52.33.jpg

2015-10-29%2018.52.22.jpg

Edytowane przez Orochimaru
Poprawiłem literówkę w tytule.

Napisano

Mam na hali parkingowej, obok miejsca postojowego niewielki schowek. Trzymam tam rowery oraz wszystko co jest mniej potrzebne w domu.

Doradźcie jak najlepiej zabudować ten schowek, tak aby ten bałagan w nim nie był widoczny ;]

Czym najlepiej będzie obudować - aby było najtaniej, najszybciej i najprościej ??

Tak to wygląda

tak jak radzili - osb lub pilśnia na tyrtyrkach

EDIT:

ale widzę żę tam światła nie ma więc będzie ciemno jak w d.... u Afroamerykanina

więc jeżeli nie ma opcji zamontowania światła to może jakiś poliwęglan komorowy mleczny - zasłoni a jednocześnie nie zaciemni - choć to opcja droższa

Napisano

Najtaniej to folia ogrodnicza czarna mocowana na tyrtyrtki.

Napisano

Ja bym nie robił nic. Tak jak jest, jest ok - widzisz co tam masz i jest spójnie w całym garażu.

Napisano
  • Autor

tak jak radzili - osb lub pilśnia na tyrtyrkach

EDIT:

ale widzę żę tam światła nie ma więc będzie ciemno jak w d.... u Afroamerykanina

więc jeżeli nie ma opcji zamontowania światła to może jakiś poliwęglan komorowy mleczny - zasłoni a jednocześnie nie zaciemni - choć to opcja droższa

Fajny ten poliwęglan komorowy. Choć rzeczywiście ze 3x droższy od pozostałych rozwiązań :ok:

Rzeczywiście światła nie ma w samym schowku, jest nad miejscem parkingowym. 3 metry dalej mam gniazdko. Wymyśliłem sobie że kupię jakiś mały reflektor i na przedłużaczu będę go podłączał do gniazdka przy większych pracach w schowku. Na szybko jak będę chciał słoik z ogórkami  :phi:  zabrać do domu to zakupię jakąś niewielką latarkę LED

425065.jpg?width=458&height=458&scale=ca

Napisano
  • Autor

Ja bym nie robił nic. Tak jak jest, jest ok - widzisz co tam masz i jest spójnie w całym garażu.

Takie schowki są 3 w całym garażu. Pozostałe dwa już sąsiedzi zabudowali.

Fakt że widać teraz, ale niestety i wszyscy przechodzący również widzą. Pomimo monitoringu rok temu sąsiadowi próbowano się włamać gdy akurat na kilka dni zostawił felgi aluminiowe :ogien:

Ja też jakieś rowery tam trzymam i wolałbym żeby nikomu nie spodobały się. Jak nie będzie widać to nie będzie kusiło   :)

Napisano

Mam na hali parkingowej, obok miejsca postojowego niewielki schowek.

Płyta OSB 12mm przykręcona śrubami zamkowymi od zewnątrz - wtedy od środka będziesz miał siatkę, którą możesz wykorzystać do zawieszenia czegokolwiek.

Dodatkowo tym sposobem nie będziesz musiał się mordować z wciąganiem poszczególnych części "maskowania" do wnętrza schowka - przyłożysz od zewnątrz 2-3 arkusze i gotowe. Minimum cięcia - nawet w sklepie możesz sobie dociąć na miarę i pozostanie tylko zamocowanie.

Napisano
  • Autor

Płyta OSB 12mm przykręcona śrubami zamkowymi od zewnątrz - wtedy od środka będziesz miał siatkę, którą możesz wykorzystać do zawieszenia czegokolwiek.

Dodatkowo tym sposobem nie będziesz musiał się mordować z wciąganiem poszczególnych części "maskowania" do wnętrza schowka - przyłożysz od zewnątrz 2-3 arkusze i gotowe. Minimum cięcia - nawet w sklepie możesz sobie dociąć na miarę i pozostanie tylko zamocowanie.

Raczej będę musiał od środka mocować, bo siatka na zewnątrz nie jest idealnie płaska - ma takie 3 garby wystające ok. 30 mm

2015-10-29%2018.52.33.jpg

Napisano

Ja też jakieś rowery tam trzymam i wolałbym żeby nikomu nie spodobały się. Jak nie będzie widać to nie będzie kusiło :)

Jak ktoś coś dobrze ukrywa, znaczy ma tam cenne rzeczy. Przeskoczę, nie będzie mnie widać, to sobie spokojnie obadam i przygotuję do wyniesienia. Nikt mnie nie nakryje, bo widziałem, jak wyjeżdżali całą rodziną - jest piątek wieczorem, więc pewnie na cały weekend...

Napisano

Jak ktoś coś dobrze ukrywa, znaczy ma tam cenne rzeczy. Przeskoczę, nie będzie mnie widać, to sobie spokojnie obadam i przygotuję do wyniesienia. Nikt mnie nie nakryje, bo widziałem, jak wyjeżdżali całą rodziną - jest piątek wieczorem, więc pewnie na cały weekend...

Plyte mozba dac do sufitu to nie przeskoczy
Napisano

Idąc dalej tym tokiem myślenia - każde zamknięte pomieszczenie do którego nie można zajrzeć jest pokusa dla złodzieja?

Napisano

Takie schowki są 3 w całym garażu. Pozostałe dwa już sąsiedzi zabudowali.

Zacząłbym od zapoznania się z przepisami ppoż. w halach garażowych.

Co na taką zabudowę administracja budynku? Przegląd ppoż. już był?

Napisano

Zacząłbym od zapoznania się z przepisami ppoż. w halach garażowych.

Co na taką zabudowę administracja budynku? Przegląd ppoż. już był?

Ano właśnie. Zwykle idea zasłaniania siatek upada od razu przy okazji przeglądu p-poż.- np. u mnie schowki muszą być "przejrzyste" żeby od razu można było się upewnić, że nie ma tam zakazanych artykułów łatwopalnych.

Napisano

Co na taką zabudowę administracja budynku?

Administracji budynku nic do prywatnej własności właścicieli wydzielonych lokali. Mogą zajmować się tylko nieruchomością wspólną.

Nawet jak ktoś wpuści kogoś dokonującego jakikolwiek przegląd, to adminstracja nie ma żadnych narzędzi do ingerowania, jak ktoś korzysta z własnego lokalu.

Napisano

Administracji budynku nic do prywatnej własności właścicieli wydzielonych lokali. Mogą zajmować się tylko nieruchomością wspólną.

Nawet jak ktoś wpuści kogoś dokonującego jakikolwiek przegląd, to adminstracja nie ma żadnych narzędzi do ingerowania, jak ktoś korzysta z własnego lokalu.

Ze zdjęć wnioskujesz, że jest to prywatna własność, a nie np. prawo do wyłącznego korzystania z części wspólnej? Szacun.

Oczywiście, może tutaj być różnie co do własności, ale czy kontrolujący, swoje uwagi będą kierować do właściciela bezpośrednio, czy też poprzez administratora/zarządcę, - problem drugorzędny dla tematu.  

Napisano

Raczej będę musiał od środka mocować, bo siatka na zewnątrz nie jest idealnie płaska - ma takie 3 garby wystające ok. 30 mm

Doskonale to widziałem i właśnie na wysokości tych odsadzeń mocował bym płytę OSB. Wtedy siatka będzie odstawać do środka i na niej możesz cokolwiek zawieszać.

Napisano

na tym zdjęciu nawet widać, że ten garb idealnie licuje ze słupkami, także spokojnie możesz od zewnątrz mocować takie płyty.

Śruby zamkowe + płaskowniki i jedziesz ;)