Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyklejenie lustra do ściany.

Featured Replies

Napisano

Jaki klej użyć do przyklejenia lustra w łazience. Lustra ma zawisnąć na glazurze. Jak technika klejenia? Acha w łazience nie ma dużej wilgoci jeśli to ma znaczenie.

Napisano

Jaki klej użyć do przyklejenia lustra w łazience. Lustra ma zawisnąć na glazurze. Jak technika klejenia? Acha w łazience nie ma dużej wilgoci jeśli to ma znaczenie.

klej do luster ja użyłem z firmy dragon. 2 rok wisi i nic nie odpadło

Napisano

A klej do luster grubo mozna dac? To jakas forma silikonu? Glazura roznie ulozona moze byc i ja bym zastosowal (zreszta juz stosowalem w przeszlosci) tasme piankowa dwustronnie klejaca. W razie potrzeby zerwania lustra mozna to zrobic zylka.

Mnie bardziej interesuje, jak przykleic/zamontowac lustro do sciany otynkowanej, ale nie wiem, czy leatz pozwoli sie wtracic z pytaniem do watku ;)

Napisano

To jakas forma silikonu? 

Silikon ma odczyn kwaśny. Wymieniałbyś lustro po 4-5 latach na nowe bo by go złuszczyło od spodu

Napisano

Silikon ma odczyn kwaśny. Wymieniałbyś lustro po 4-5 latach na nowe bo by go złuszczyło od spodu

To wiem, ale nie o to pytalem - czy klej do lustra ma podobna konsystencje i wlasciwosci mechaniczne, jak silikon.
Napisano

To wiem, ale nie o to pytalem - czy klej do lustra ma podobna konsystencje i wlasciwosci mechaniczne, jak silikon.

podobną, ale użyj specjalnego kleju.

Napisano

Klej jest bardziej gęsty. Ja nałożyłem punktowo i docisnąłem pomiedzy płytką a lustrem jes szczelina tak 1-1,5 mm wiec nie bedzie problemu z odcięciem

Napisano

Klej jest bardziej gęsty. Ja nałożyłem punktowo i docisnąłem pomiedzy płytką a lustrem jes szczelina tak 1-1,5 mm wiec nie bedzie problemu z odcięciem

To rozwiązanie ma sporą wadę - wilgoć wejdzie pod spód i będzie się łuszczyła farba. No, chyba że uszczelnisz czymś jeszcze tę szczelinę.

Napisano

Szklarz u którego brałem lustro radził kleić jedynie klejem do luster Lakma, żeby mieć pewność że lustro się nie odbarwi.

Napisano

Niedawno przykleiłem na taśmę Tesa do luster. Za krótko wisi żeby oceniać jakość mocowania :), ale póki co trzyma ok.

Napisano

Mnie bardziej interesuje, jak przykleic/zamontowac lustro do sciany otynkowanej

Kleiłem na klej poliuretanowy do parkietów od Mapei.

Przeznaczony jest do niemal wszystkiego. Nie tylko do parkietów.

Po związaniu ma konsystencję gumy. Można kleić nawet na mokry tynk czy beton.

Napisano

Ja kleiłem silikonem sanitarnym, neutralnym. Jedno lustro do glazury, drugie, duże (~150x90cm) do płyty meblowej. Paski pionowe co ok. 10-15cm, tak żeby każdy pasek silikonu miał dostęp z obu stron do świeżego powietrza.

Oba lustra wiszą już ze dwa lata i raczej prędzej je połamię, niż się odkleją przy próbie demontażu.

Silikon ma tę wadę, że stosunkowo długo się utwardza gdy ma ograniczony dostęp do świeżego powietrza i trzeba lustro podeprzeć na dzień, czy dwa.

Napisano

To rozwiązanie ma sporą wadę - wilgoć wejdzie pod spód i będzie się łuszczyła farba. No, chyba że uszczelnisz czymś jeszcze tę szczelinę.

Po ilu latach 5-10-ciu. Złuszczy się to powiesze nowe. Szkoda zaprzątac sobie głowę takimi rzeczami.

Napisano

Kleiłem na klej poliuretanowy do parkietów od Mapei.

Przeznaczony jest do niemal wszystkiego. Nie tylko do parkietów.

Po związaniu ma konsystencję gumy. Można kleić nawet na mokry tynk czy beton.

To chyba to samo, co sikaflex? To jedna z opcji, ktore biore pod uwage. Zastanawiam sie tylko, co zrobic na etapie klejenia - lustro ma byc ponad 2m wysokosci i jakies 60-70cm szerokosci, wiec troche wazyc bedzie.
Napisano

Po ilu latach 5-10-ciu. Złuszczy się to powiesze nowe. Szkoda zaprzątac sobie głowę takimi rzeczami.

U mnie po 2 latach wyglądało już oblesnie. Inne lustro, dopasowane do wnęki, uszczelnione dookoła po 6 latach wygląda jak nowe.
Napisano
  • Autor

U mnie po 2 latach wyglądało już oblesnie. Inne lustro, dopasowane do wnęki, uszczelnione dookoła po 6 latach wygląda jak nowe.

Czym uszczelniałeś? Silikon neutralny :hmm:

Napisano

Czym uszczelniałeś? Silikon neutralny :hmm:

Zwykłym silikonem w kolorze fugi (obstawiam Mapei, ale nie pamiętam dokładnie). Tyle, że  u mnie wklejone było lustro we wnękę (klej dedykowany do luster) - więc silikon nie miał większych szans zetknąć się z podkładem lustra a nawet jak tak, to i tak ta "fuga" wyżarty brzeg zasłania.

Napisano

ja przykleiłem w ten sposób, dwa spore kawałki taśmy dwustronnej i miedzy nie sporo silikonu. zanim taśma puściła to silikon już związał i trzyma jak diabeł, już 5 rok

Napisano

Zastanawiam sie tylko, co zrobic na etapie klejenia

Podpierasz na dole dwoma gwoździami wbitymi w ścianę albo wkrętami na kolkach na dzień, dwa żeby nie zjechało.

Jeśli chodzi o odpadnięcie to natychmiast po przyciśnięciu do ściany nie ma takiej siły, żeby je oderwać. Można tylko z trudem przesuwać.

Oczywiście o ile klej jest na dużej powierzchni. Ja rozsmarowałem po całości zarówno lustro jak i ścianę. Tez było duże.

Co do Sikaflex to chyba nie jest to samo? Z tego co pamiętam Sikaflex czy FixAll to masy polimerowe a ten klej do parkietów Mapei to poliuretan.

Napisano
  • Autor

Szklarz polecił soudal fix all crystal. Lustro (70 x 80 cm) przyklejone bezproblemowo nawet bardzo nie "zjezdzało" ze sciany, Przez jakieś pieć minut po przyklejeniu można delikatnie korygować ustawieni. Do dużych luster ( za jakiś tydzień ) będę kleił takie 150 x 100 cm polecał soudall high Tack