Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana szamba na kanalizacje vs. 'aktywne' pozwolenie na budowe

Featured Replies

Napisano

W trakcie budowy zmienily sie warunki i pojawila sie siec kanalizacyjna w ulicy. W zwiazku z tym oryginalnie zaplanowane szambo chcialbym zamienic na przylacze kanalizacyjne. Czy jest konieczna wizyta w Starostwie i zmiana warunkow pozwolenia na budowe, czy wystaraczy temat ogarnac z wodociagami?

Napisano

Zadzwon do urzędu.

Z jednej strony chyba trzeba, bo zmiana dot m.in planu zagospodarowania działki a tam zmiana to zmiana istotna, ale u mnie się obyło bez takowej. Tyle, że zmieniła się lokalizacja szamba, niby tez trzeba było, ale wpis w dzienniku załatwił sprawę. PINB nie miał zastrzeżeń.

Napisano
  • Autor

Zadzwon do urzędu.

Z jednej strony chyba trzeba, bo zmiana dot m.in planu zagospodarowania działki a tam zmiana to zmiana istotna, ale u mnie się obyło bez takowej. Tyle, że zmieniła się lokalizacja szamba, niby tez trzeba było, ale wpis w dzienniku załatwił sprawę. PINB nie miał zastrzeżeń.

No wlasnie nie chce pozbywac sie szamba, tylko je zostawic na deszczowke, wiec teoretycznie zagospodarowanie sie nie zmieni.

Papiery leza w urzedzie, ale na wczoraj wymagaja aktualnej mapy do celow projektowych i pelnomocnictwa dla projektanta, ktory to dla nas zalatwia. Nowa mapa to koszty i problemy, a ja sie zastanawiam czy w ogole byl sens zglaszania tego jako zmiany istotnej?? Jutro bede gadal z biurem architektonicznym, ktore to dla nas prowadzi i bede sie pytal czy konieczna jest ta cala procedura..??

Napisano
luccass, dnia 03 Gru 2015 - 9:24 PM, napisał:luccass, dnia 03 Gru 2015 - 9:24 PM, napisał:

No wlasnie nie chce pozbywac sie szamba, tylko je zostawic na deszczowke, wiec teoretycznie zagospodarowanie sie nie zmieni.

Papiery leza w urzedzie, ale na wczoraj wymagaja aktualnej mapy do celow projektowych i pelnomocnictwa dla projektanta, ktory to dla nas zalatwia. Nowa mapa to koszty i problemy, a ja sie zastanawiam czy w ogole byl sens zglaszania tego jako zmiany istotnej?? Jutro bede gadal z biurem architektonicznym, ktore to dla nas prowadzi i bede sie pytal czy konieczna jest ta cala procedura..??

Jak się zagospodarowanie nie zmieni?

Kanalizacje masz gdzies w drodze, musisz wykonac przylacze, by się w nia wciac i mówisz, ze zagospodarowanie się nie zmieni?

Tematy czy zmiana jest istotna czy nie jest jak zwykle sliski, jedni uwazaja ze jakakolwiek zmiana zagospodarowania terenu jest zmiana istotna, inni ze w obrebie działki nie.

Inna sprawa, ze przylacze kanalizacyjne można wykonać bez zgłoszenia organowi budowlanemu, na kopii mapy zasadniczej, która kupisz za grosze w ośrodku geodezyjnym Starostwa lub Miasta na prawach powiatu.

Napisano

Kiedyś drążyłem temat i wychodziło, że zmiany w mapie to zmiany istotne .. niestety.

Poczytaj na forum Murator na 100% ktoś miał taką sytuację, choć może to też zależeć od urzedu.

Ja szamba bym nie robił, na deszczówkę możesz zrobić mniejszy zbiornik czy jamę chłonną i nie ujawniać tego na mapie.

Mapa to ból, wiem, bo też chyba ze 3 miałem :( , nie wiem jak u Was, ale w Wawie po zmianie ustawy geodezyjnej był (i pewnei jest) niezły burdel na wydanie mapy z urzędu i/ lub jej aktualizacji czeka się prawie 2 miesiące. Raz musiałem u Pani naczelnik interweniować.. pomogło :phi: , czekałem tylko 4 tyg, aż się geodeta zdziwił.

U siebie zrobiłem tak, że mimo, że na mapie tego nie miałem to zrobiłem przyłącze kanalizacyjne na przyszłośc (bo ma być wkrótce), wystarczyło tylko zainwentaryzować to /czyli geodeta musiał to wrysować w tą mapkę finalną do odbioru i tyle, rury sa na mapach a ja nie miałem problemu.

Napisano

W trakcie budowy zmienily sie warunki i pojawila sie siec kanalizacyjna w ulicy. W zwiazku z tym oryginalnie zaplanowane szambo chcialbym zamienic na przylacze kanalizacyjne. Czy jest konieczna wizyta w Starostwie i zmiana warunkow pozwolenia na budowe, czy wystaraczy temat ogarnac z wodociagami?

A to nie jest tak, że budowa przyłącza jest inna budową, na oddzielne pozwolenie?

Napisano

A ci co budują sieć kanalizacyjną, nie będą przyłączać budynków?

Ty masz w planie szambo i rurę do szamba. Resztę chyba powinni ogarniać budujący sieć.

Po prostu podjedź do starostwa i zapytaj. Nie ma co gdybać ;]

Napisano

A to nie jest tak, że budowa przyłącza jest inna budową, na oddzielne pozwolenie?

Tak to chyba tylko w przypadku gazu, tam de facto musi być oddzielne PnB. Prąd i woda na pewno nie.Po to też robi się plan zagospodarowanie, żeby to wszytsko wykazać i nie było problemów, że czegoś nie ma naniesionego.

Napisano

Tak to chyba tylko w przypadku gazu, tam de facto musi być oddzielne PnB. Prąd i woda na pewno nie.Po to też robi się plan zagospodarowanie, żeby to wszytsko wykazać i nie było problemów, że czegoś nie ma naniesionego.

A jak juz mam budowę zakończona, to jak robię przyłącze?

Napisano

To co innego ... wtedy może być to na zgłoszenie.

Napisano
  • Autor

Odpowiem zbiorowo: moje PnB pokrywalo wszsytkie przylacza (takze gazowe) i instalacje. Goscie z wodkan'u co robia kanlize w ulicy nie montuja rurek na mojej dzialce. Do starostwa mam nieco daleko zeby podjechac obecnie :]

W sumie po napisaniu tego watku dotarlo do mnie, ze biuro architektoniczne ma pelnomocnictwo i to ono ogarnia temat, a ja nie mam ani czasu ani ochoty w to poki co wnikac. Niech zrobia tak zeby bylo dobrze ;]

Dzieki za zainteresowanie :ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie cala papierkologię zalatwiał gminny wod-kan za oplata bodaj kolo 250 zł. Wlącznie z odbiorem i inwentaryzacją przyłacza niezaleznie od tego, czy się je robiło nimi, czy samodzielnie. Robienie nimi (lub firmą z ich listy) mialo sens przy przyłaczach dłuzszych, niż ileś metrów, bo mieli oplatę minimalną, która przy krótkich przyłączach była abstrakcyjnie wysoka za metr bieżący. Dlatego z sasiadami majac po 2-4 metry robiliśmy sami znacznie taniej. Ale w ramach wspomnianej oplaty wodkan nam przysylał inspektora, który w razie potrzeby i doradził.

Tak, ze nie obejdzie się bez telefonu do gminy czy wodkanu.