Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elewacja z cegły

Featured Replies

Napisano

Czy jeszcze ktos w obecnych czasach daje na elewację domu cegłe np klinkier (czyli dwa rzedy cegieł rozdzielone ociepleniem)?

Jak by mnie bylo stać jak budowałem dom to byłby właśnie mur trójwarstwowy z klinkierem bordowym na zewnątrz ale niestety ekonomia wzięła górę. Ale daje się jak kogoś stać i mu się to podoba.

Napisano

No i trzeba sie pogodzic z grubym murem - z pol metra minimum, jak sadze (cegla, welna z 15cm, sciana nosna). Dla oszczednosci kosztow mozna zrobic trojwarstwowy ze zwyklej cegly i tradycyjnie otynkowac.

Napisano
pixel, dnia 08 Gru 2015 - 10:41 PM, napisał:

Czy jeszcze ktos w obecnych czasach daje na elewację domu cegłe np klinkier (czyli dwa rzedy cegieł rozdzielone ociepleniem)?

Oczywiście, ze tak.

Ulicę obok gość tak idzie na bogato. 

Gdybym miał się budować i miał $ na takie rozwiązanie, to też tak bym zrobił.

Napisano

Pewnie ze sie tak buduje. Nawet nowe kamienice takie bywają ;) choć trzeba uczciwie przyznać ze niektóre są troche oszukane bo elewacyjny klinkier ma 1cm grubości i jest naklejony na styropian ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Oczywiście, ze tak.

Ulicę obok gość tak idzie na bogato. 

Gdybym miał się budować i miał $ na takie rozwiązanie, to też tak bym zrobił.

Dlaczego "na bogato"?

W perspektywie czasowej wykonanie ścian zewnętrznych z klinkieru może być nawet tańsze.

Napisano

Dlaczego "na bogato"?

W perspektywie czasowej wykonanie ścian zewnętrznych z klinkieru może być nawet tańsze.

Qrqa wodna, czasami zastanawiam sie czy tu sami prawnicy siedza, ze kazdy musi byc madrzejszy od drugiego i wytykac dziury w potocznej wypowiedzi?

Napisano

Qrqa wodna, czasami zastanawiam sie czy tu sami prawnicy siedza, ze kazdy musi byc madrzejszy od drugiego i wytykac dziury w potocznej wypowiedzi?

Łomatko - ale o czym Ty do mnie rozmawiasz? :hehe:  :hehe:  :hehe:

Napisano

Moi rodzice mieli dom ze ścianą 3-warstwową. Biała cegła na zewnątrz, przerwa i bloczek. Ostatnio dali na to styropian ;]

Nie dziwne - skoro byla tylko pustka. Ja tez dalem na moj mur trojwarstwowy welne, bo moze w 1/4-1/3 mialem troche (5-10cm) starej welny miedzy murami, a reszta to wlasnie pustka.
Napisano

Jak by mnie bylo stać jak budowałem dom to byłby właśnie mur trójwarstwowy z klinkierem bordowym na zewnątrz ale niestety ekonomia wzięła górę. Ale daje się jak kogoś stać i mu się to podoba.

Jeszcze trzeba dobrych speców umiejących czysto murować z klinkieru. Mam niedaleko dom, gdzie własciciel trafił papraków i od lat zaciekają na biało fugi. Już iles razy zmywał to jakimś roztworem kwasu.

Napisano

Jeszcze trzeba dobrych speców umiejących czysto murować z klinkieru. Mam niedaleko dom, gdzie własciciel trafił papraków i od lat zaciekają na biało fugi. Już iles razy zmywał to jakimś roztworem kwasu.

Przede wszystkim murowac prawidlowa zaprawa.
Napisano

Przede wszystkim murowac prawidlowa zaprawa.

na klinkier wystarczyło, na odpowiednią zaprawę już zbrakło ;l

Napisano

na klinkier wystarczyło, na odpowiednią zaprawę już zbrakło ;l

znajomemu robili klinkier na elewacji - ekipa nie tania, polecana itp. Po paru miesiącach wyszlo biale... tlumaczyli sie ze to sól i musi troche wyjsc ale umyc i bedzie dobrze, i tak przez kolejny rok... a potem przestalo białe wychodzic. Z tego co wiem wszystko bylo zgodnie z technologia a same wykwity to wynik wilgotnienia cegieł.

edyta: dopytalem go o to biale i mi powiedzial ze zgodnie z zaleceniami murowali na zaprawe 'trasową' (tarasowa?, albo jakos tak) a mimo to przez jakis czas wychodzilo biale.

Napisano

Dokładnie o to chodzi, słowo klucz to "wilgoć, woda". Jeśli zaprawa dostanie wody lub zbyt dużą dawkę wilgoci zanim całkowicie stężeje i wyschnie to mogą później wychodzić białe wykwity lub zacieki. Sprawdzone wiele razy. Czasami bywało tak że część elewacji na której fuga była robiona w dobrą pogodę była extra a pozostała była wykonywana w wilgotny dzień lub spadł nawet niewielki deszcz to potem były problemy z białym nalotem.

• 2 tygodnie później...