Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy "C" i "D".

Featured Replies

Napisano

Czy w Polsce mając prawo jazdy kategorii "C" i "D" muszę mieć obowiązokwo kurs na przezóz rzeczy lub przewóz osób?

Tak mnie to zastanowiło.

Ktoś ma prawo jazdy kategorii "C" czy też "D".

Idzie do salonu.

Kupuje sobie prywatnie ciężarówkę lub autobus i użytkuje go tak jak samochód osobowy czyli jeździ na zakupy, na wakacje, do kościoła, odwozi dziecko do przedszkola.

Ot ma taki kaprys i już.

Trzeba mieć obowiązkowo kurs na przewóz rzeczy bądź osób czy nie?

Napisano

Czy w Polsce mając prawo jazdy kategorii "C" i "D" muszę mieć obowiązokwo kurs na przezóz rzeczy lub przewóz osób?

Tak mnie to zastanowiło.

Idzie do salonu.

Kupuje sobie prywatnie ciężarówkę lub autobus i użytkuje go tak jak samochód osobowy czyli jeździ na zakupy, na wakacje, do kościoła, odwozi dziecko do przedszkola.

Ot ma taki kaprys i już.

Nie nie trzeba

Napisano

Nie. Nie musisz. To jest transport na potrzeby własne

PS. Nie wiem jak jest z ludźmi powyżej 9 osób ;)

Napisano

Tak mnie to zastanowiło.

Idzie do salonu.

Ot ma taki kaprys i już.

Od 10 września 2010 nie istnieją już "kurs na przewóz osób" i "kurs na przewóz rzeczy".

Obecnie są następujące "kursy":

szkolenie okresowe

albo 

kwalifikacja wstępna

albo

kwalifikacja wstępna przyspieszona

albo

kwalifikacja wstępna uzupełniająca

albo

kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona.

Nieodbycie kwalifikacji lub szkolenia okresowego nie wyklucza posiadania prawa jazdy kategorii C, C+E, D oraz D+E.

Wyklucza tylko wykonywanie zawodowo czynności związanych z prowadzeniem pojazdów danych kategorii.

Bez zdania "kwalifikacji" lub przedłużenia poprzez "szkolenie okresowe" lub bez wpisu w prawie jazdy mimo wykonania "szkoleń",  możesz sobie jeździć samochodem lub autobusem odpowiadającym kategorii prawa jazdy wyłącznie prywatnie, z ładunkiem lub osobami.

Jeśli masz np. piećdziesięcioosobową rodzinę, to możesz ją wozić swoim autobusem, tak jak zwykłym samochodem osobowym.

Napisano

Jeśli masz np. piećdziesięcioosobową rodzinę, to możesz ją wozić swoim autobusem, tak jak zwykłym samochodem osobowym.

a jeśli zatrzyma Cię ITD i ktoś z rodziny wygada się, że jedziecie na wycieczkę i składaliście się na paliwo?

Napisano

a jeśli zatrzyma Cię ITD i ktoś z rodziny wygada się, że jedziecie na wycieczkę i składaliście się na paliwo?

a jak robisz zrzutę na paliwo ze znajomymi jadąc w góry na narty to nagle pracujesz jako taksiarz?

Napisano
  • Autor

Od 10 września 2010 nie istnieją już "kurs na przewóz osób" i "kurs na przewóz rzeczy".

Obecnie są następujące "kursy":

szkolenie okresowe

albo 

kwalifikacja wstępna

albo

kwalifikacja wstępna przyspieszona

albo

kwalifikacja wstępna uzupełniająca

albo

kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona.

Nieodbycie kwalifikacji lub szkolenia okresowego nie wyklucza posiadania prawa jazdy kategorii C, C+E, D oraz D+E.

Wyklucza tylko wykonywanie zawodowo czynności związanych z prowadzeniem pojazdów danych kategorii.

Bez zdania "kwalifikacji" lub przedłużenia poprzez "szkolenie okresowe" lub bez wpisu w prawie jazdy mimo wykonania "szkoleń",  możesz sobie jeździć samochodem lub autobusem odpowiadającym kategorii prawa jazdy wyłącznie prywatnie, z ładunkiem lub osobami.

A co z tachografem?

Też obowiązuje?

Wydaje mi się, że nie, bo skoro to mój prywatny autobus czy ciężarówka i nie zarabiam tym pojazdem to po co mi tachograf?

Napisano

Idzie do salonu.

Ot ma taki kaprys i już.

Dodam ze wystarczy jezdzic osobowym Hummerem lub pickupem Forda, przykładowo, i do tych aut już jest potrzebne kat. C.

Napisano

Dodam ze wystarczy jezdzic osobowym Hummerem lub pickupem Forda, przykładowo, i do tych aut już jest potrzebne kat. C.

a niby czemu, skoro ważą jednak poniżej 3.5T ?

Napisano

a niby czemu, skoro ważą jednak poniżej 3.5T ?

zależy które, H3 jest poniżej, ale H2 ma coś koło 4t. F150 też się mieści, ale 250 jest dalece poza zakresem

Napisano

zależy które, H3 jest poniżej, ale H2 ma coś koło 4t. 

cytat z danych technicznych:

''Hummer H2 w przeciwieństwie do H1 nie jest samochodem ciężarowym, gdyż jego masa dopuszczalna całkowita wynosi 2900 kg.''

Napisano

''Hummer H2 w przeciwieństwie do H1 nie jest samochodem ciężarowym, gdyż jego masa dopuszczalna całkowita wynosi 2900 kg.''

Hummer H2 6.0 V8 Adventure 2004 Max. dopuszczalna masa:3901 kilogram

Hummer H2 6.0 V8 Exclusive 2004 Max. dopuszczalna masa:3901 kilogram

Hummer H2 6.0 V8 Pure 2004 Max. dopuszczalna masa:3901 kilogram

Hummer H2 6.2 V8 Adventure 2007 Max. dopuszczalna masa:3490 kilogram

Hummer H2 6.2 V8 Luxury 2007 Max. dopuszczalna masa:3490 kilogram

Hummer H2 SUT 6.0 V8 Exclusive 2007 Max. dopuszczalna masa:3901 kilogram

Hummer H2 SUT 6.2 V8 Luxury 2007 Max. dopuszczalna masa:3490 kilogram

H2 <3.5t to są sztuczne twory

jak Ci się chce to przeczytaj sobie to http://www.truck.pl/pl/article/725/hummer-h2-samochody-ci%C4%99%C5%BCarowe-ale-osobowe,mb_3777

Napisano

Hummer H2 miał kumpel i miałem w ręku dowód - DMC 3910kg :ok: (czy tam może 3901 tak jak wyżej napisales)

Pickupy Forda typu 250 czy 350 tez przekraczają 3,5 tony :ok:

Napisano

''Hummer H2 w przeciwieństwie do H1 nie jest samochodem ciężarowym, gdyż jego masa dopuszczalna całkowita wynosi 2900 kg.''

To jest masa własna. DMC ma 3900 jak napisane wyżej. Miałem w ręku dowód, bo jezdzilismy takim.

Napisano

A co z tachografem?

Też obowiązuje?

Wydaje mi się, że nie, bo skoro to mój prywatny autobus czy ciężarówka i nie zarabiam tym pojazdem to po co mi tachograf?

Tu znajdziesz odpowiedzi: http://ec.europa.eu/transport/modes/road/social_provisions/doc/trace_explanatory_text_pl.pdf

Szczególnie zwróć uwagę na treść artykułów 3 i 13

Napisano

Hummer H2 miał kumpel i miałem w ręku dowód - DMC 3910kg :ok: (czy tam może 3901 tak jak wyżej napisales)

Pickupy Forda typu 250 czy 350 tez przekraczają 3,5 tony :ok:

Ale to były auta ciężarowe a nie osobowe.

Napisano

To jest masa własna. DMC ma 3900 jak napisane wyżej. Miałem w ręku dowód, bo jezdzilismy takim.

Wiesz, jakoś nie wierze że ktoś ma zarejestrowanego w Polsce H2 powyżej 3.5t...

Napisano

Już nie ma, bo sprzedał. Ale dowód w ręku miałem...

Napisano

Skoro tak mówisz.... ale i tak nie mieści mi się to w głowie kto o zdrowych zmysłach posiadał takie konkretnie auto.

Napisano

Skoro tak mówisz.... ale i tak nie mieści mi się to w głowie kto o zdrowych zmysłach posiadał takie konkretnie auto.

Nie kombinowali, z USA sprowadzili, zarejestrowali i tyle... waga 3900 w dowodzie ;]

Napisano

juz sie nie chciałem rozpisywać i toczyć walki, ale skoro napisałeś to dodam, ze znam 2 osoby co mają H2 i w dowodzie 3499  ;]

sam jeżdżę w pracy mercem na blizniakach z tyłu o masie 4.5T, a w dowodzie 3.5 

Napisano

Nie kombinowali, z USA sprowadzili, zarejestrowali i tyle... waga 3900 w dowodzie ;]

Ale co mieli kombinować? W legalny sposób obniża się ładowność i mają auto którym można się poruszać bez restrykcji.

Co nie zmienia faktu że Ci zwyczajnie nie wierze bo to absurd ;)

Napisano

Ale co mieli kombinować? W legalny sposób obniża się ładowność i mają auto którym można się poruszać bez restrykcji.

Co nie zmienia faktu że Ci zwyczajnie nie wierze bo to absurd ;)

Ja tam przy rejestrowaniu go nie byłem, nie wnikam, jedyne co to dowód widziałem ;)

Napisano

Bzdura sam przyznaj ;)

80km/h o ile autostrada ;l

Fakt, utrudnia życie :ok: