Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda próbna po założeniu kwoty

Featured Replies

Napisano

Jutro pierwszy raz jadę obejrzeć motocykl. 

Właściciel zapowiedział, że jazda próbna po założeniu całości kwoty. Słyszałem, że to raczej standard, więc spoko, ale jak to wygląda w praktyce? 

Jakieś pokwitowanie powieniem mieć przy sobie? Bo chyba nie przekaże obcej osobie kilkunastu tysięcy ot tak, za kluczyki do mojej ręki. 

Napisano

W sumie to nigdy nie musiałem dawać kasy w zamian za jazdę próbną ale słyszałem że to częsta praktyka. Myślę że ja bym spisał na papierze że daną sumę daję w depozyt lub zastaw za motocykl tej osobie np na 1h. To powinno wystarczyć.

Napisano

Dawałem w łape 27 koła w komisie i u prywatnej osoby bez żadnych kwitów, ale nie wiem czy należy mnie naśladować  :hehe:

Napisano

Ja spisałem normalną umowę i wziąłem kasę, z ustaleniem, że jak gość po jeździe nie będzie chciał moto to podrę umowę.

Oczywiście może to budzić obawy kupującego, że ktoś może okazać się takim januszem, że nie będzie chciał podrzeć umowy, ale to raczej byłby straszny pech, jakby na kogoś takiego trafić.

P.S. Można spisać jakiś papier na jazdę próbną, jak znam życie to wujek google podrzuci jakąś przykładową treść.

Napisano

Właściciel zapowiedział, że jazda próbna po założeniu całości kwoty. Słyszałem, że to raczej standard, więc spoko, ale jak to wygląda w praktyce? 

Jakieś pokwitowanie powieniem mieć przy sobie? Bo chyba nie przekaże obcej osobie kilkunastu tysięcy ot tak, za kluczyki do mojej ręki. 

Jak pierwszy raz, to spoko, pewnie jazdy próbnej nie będzie... :phi: na zdjęciach zawsze wygląda lepiej :hehe:

Napisano

wlasnie sie zastanawiam po co to? Ogladalem kilka motocykli nikt nie chcial kasy  :hmm:  w sumie ogladalem sztuki do 15tys

Bardziej mnie zastanawia co w przypadku gdy ktos w czasie jazdy probnej ma stluczke/wypadek lub uchwyci go kamera badz fotoradar na jakims wykroczeniu.

Napisano

To się robi tak, że jedziesz z kimś znajomym, dajesz mu kase i piwo żeby potrzymał, a sprzedawcy mówisz, że jak coś to sie naprawi :) wsiadasz i ogień 

Napisano
  • Autor

Odbylo sie na Jana - kasa do kieszeni, motocykl do dyspozycji, a druga osoba zostaje z wlascicielem. Wszystko bez problemow :)

Napisano

Na przyszłość

http://yamaha-dragstar.pl/printview.php?t=6454&start=20&sid=5a1c7709500fc0411b283c5de639020f

OŚWIADCZENIE 

Ja ……………………………………………… nr d.o. os.………………………………… oświadczam, że na czas jazdy próbnej motocyklem ………………………………… nr rej…………………, którego właścicielem jest ………………………………………… zam. przy ul…………………………………….w …………………………………………., nr d.o. ........................................, deponuję właścicielowi w/w pojazdu kwotę ……………….. zł, /słownie/……………………………………………………………………. która jest równowartością powyższego motocykla w wysokości ceny wywoławczej sprzedaży, określonej przez właściciela pojazdu. 
Zdeponowana kwota stanowi zabezpieczenie roszczeń właściciela pojazdu, należnych mu w przypadku ewentualnego uszkodzenia motocykla podczas jazdy próbnej. Ze zdeponowanej kwoty właściciel pojazdu ma prawo pobrać równowartość: 
- do wysokości uszkodzeń po ocenie przez certyfikowanego rzeczoznawcę i/lub autoryzowany serwis - w przypadku uszkodzeń częściowych; do czasu wydania orzeczenia właściciel pojazdu zatrzymuje całość zdeponowanej kwoty zabezpieczenia, po wydaniu orzeczenia zwraca różnicę pomiędzy zabezpieczeniem a wartością orzeczonej szkody 
- do wysokości całkowitej wartości motocykla - w przypadku orzeczenia przez certyfikowanego rzeczoznawcę szkody całkowitej; do czasu wydania orzeczenia właściciel pojazdu zatrzymuje całość zdeponowanej kwoty zabezpieczenia 
Powyższa zdeponowana kwota zostanie w całości zwrócona przez właściciela pojazdu po dokonaniu jazdy próbnej bez szkodowo . 
Oświadczam, że posiadam uprawnienia do kierowania motocyklem kat. A, a podczas jazdy próbnej nie znajduję się pod wpływem alkoholu ani innych środków o podobnym działaniu. 
Jednocześnie zwalniam właściciela w/w pojazdu od wszelkich roszczeń osób trzecich, które to mogą zostać wniesione na poczet doznanej przez nie szkody w przypadku ewentualnego zdarzenia drogowego podczas dokonywanej przeze mnie jazdy próbnej. Wszelkie roszczenia osób trzecich zobowiązuję się pokryć na drodze właściwego powództwa sądowego. 
Właściciel w/w motocykla przedstawił mi stosowne dokumenty, potwierdzające jego prawo własności pojazdu, ważność przeglądu technicznego oraz ważność ubezpieczenia OC pojazdu. 
Oświadczenie sporządzono w dniu jazdy próbnej ………………………… w ……………………………….. 
Właściciel motocykla Wykonujący jazdę próbną

Napisano

Jak już ma być spisana umowa na czas jazdy próbnej, to proponuję zrobić wpis o dacie i przedziale czasowym tej przejażdżki. W przypadku zdjęcia z fotoradaru będzie ona dowodem o niewinności właściciela pojazdu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Miałem to szczęście,że sprzedający nie stawiał żadnych warunków,jeżeli chodzi o zabezpieczenie na czas jazdy próbnej.
Wiedział że jestem świeżo po kursie/egzaminie.
Fakt że kwota nie wielka,ale jednak ryzyko uszkodzenia jest . 

Ja jestem za spisaniem oświadczenia i zdeponowaniu przynajmniej 50% kwoty motocykla na poczet ewentualnych szkód.