Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Unoszenie ramion wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Czy taki zabieg w czymś pomaga? Mam tu na myśli na przykład przedłuzenie zywotnosci piór wycieraczek.

Często widywałem i widuję na placach przy dealerach jak np. 50 aut stoi na placu pod chmurka z podniesionymi ramionami.

Zastanawiam się o co chodzi? By nie przymarzały do szyby czy zeby np. guma na skutek ciąglego nacisku traci swoje wlasciwosci.

Bo przy piorach wspolczesnych samochodów, gdzie komplet kosztuje c.a. 150zl gra moze byc warta swieczki...

Napisano

chodzi o to, żeby nie przymarzły.

Napisano

BTW jak pracowałem kiedyś u dealera Fiata, AR i Lancii to żaden z kilkuset na placu nie miał podniesionych wycieraczek

Napisano

Czy taki zabieg w czymś pomaga? Mam tu na myśli na przykład przedłuzenie zywotnosci piór wycieraczek.

Często widywałem i widuję na placach przy dealerach jak np. 50 aut stoi na placu pod chmurka z podniesionymi ramionami.

Zastanawiam się o co chodzi? By nie przymarzały do szyby czy zeby np. guma na skutek ciąglego nacisku traci swoje wlasciwosci.

Bo przy piorach wspolczesnych samochodów, gdzie komplet kosztuje c.a. 150zl gra moze byc warta swieczki...

Zazwyczaj chodzi o to, aby nie przymarzły :)

Napisano

W nowych autach się nie sprawdza bo pióro jest elastyczne i jak podniesiesz do góry to się trochę odksztalci i potem nie przylega całe do szyby i źle zbiera

Napisano
  • Autor

W nowych autach się nie sprawdza bo pióro jest elastyczne i jak podniesiesz do góry to się trochę odksztalci i potem nie przylega całe do szyby i źle zbiera

Polemizowałbym, bo nowe wycieraczki bezstelażowe też są sprzedawane w pozycji półokrągłej, bo opakowanie jest w wygięte.

Napisano

Btw, już w golfie 6 jest fajna funkcja, która poprzez zmienę położenia wycieraczek ma zadbać o to aby pióra się nie odksztalcaly

Napisano

To do starych aut są inne pióra?

I jak podniesiesz, to przestają być elastyczne?

Napisano

Btw, już w golfie 6 jest fajna funkcja, która poprzez zmienę położenia wycieraczek ma zadbać o to aby pióra się nie odksztalcaly

W octavi 2 też to jest.

Klepnięte z telefonu.

Napisano

Zimą chodzi o to, żeby nie przymarzały i żeby je podnosząc nie naderwać gum piór. A latem, to nie wiem po co.

Napisano

Ja takiego problemu nie mam, bo nie da rady podnieść ramion, przynajmniej w pozycji "parkowania" :)

Napisano

Polemizowałbym, bo nowe wycieraczki bezstelażowe też są sprzedawane w pozycji półokrągłej, bo opakowanie jest w wygięte.

ale nie leżą na mrozie tylko na względnie ciepłej półce sklepowej/magazynowej.

Jak postawisz takie wycieraczki do pionu na mrozie to guma stwardnieje i przez dłuższą chwilę nie będzie przylegała w 100% do szyby. To samo zresztą się tyczy szkieletowych jak przymarzną przeguby w szkielecie.

to jest co innego i ma trochę inne zadanie, chodzi o to żeby pióro nie było parkowane z ruchu w dół i nie odkształcały się w tym kierunku.

Napisano

Zostawianie podniesionych wycieraczek np na parkingu osiedlowym to aż sie prosi żeby jakiś "dowcipniś" urwał bo odstaje

Napisano
  • Autor

Zostawianie podniesionych wycieraczek np na parkingu osiedlowym to aż sie prosi żeby jakiś "dowcipniś" urwał bo odstaje

Pełna zgoda, z tym ze ja mam na myśli zamknięty teren

Napisano

Głównie chodzi chyba o temperatury minusowe. Latem to raczej nie dealedzy nie unoszą. Chyba że do mycia szyb z zewnątrz (o ile to robią bo nie w temacie jestem jak przygotowują auta dla klienta).

Napisano

To do starych aut są inne pióra?

I jak podniesiesz, to przestają być elastyczne?

W matizie lanosie i malucha się nie odksztalcaly. W Bravo ta dluzsza się odksztalca. Wróciła do swojej pozycji ale trochę to trwało spora część drogi była utrapieniem przez to ze źle zbierała. Pewnie długość też się liczy jak w życiu ;)
Napisano

BTW jak pracowałem kiedyś u dealera Fiata, AR i Lancii to żaden z kilkuset na placu nie miał podniesionych wycieraczek

Bardzo śmieszne :)

Tam najczęściej nie możesz podniesć normalnie wycieraczek :P