Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Izolacja podwieszanej podłogi

Featured Replies

Napisano

Spójrzcie tutaj: http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3626/podloga-na-gruncie-oraz-na-stropie/ocieplenie-podlogi-wentylowanej-na-legarach

3.2.3_nowy_469x469.jpg

5 - izolacja przeciwwilgociowa

6 - deskowanie

Czy mi się tylko wydaje, czy to kompletnie bez sensu? Folia paroizolacyjna po po zimnej stronie spowoduje dużą kondensację na konstrukcji drewnianej... Takie małe pole pieczarek raz-dwa się tam zrobi... 

Bardziej sensowne wydaje się rozwiązanie jak tu (http://2testfff.blogspot.ie/2011/07/jak-wentylowac-podoge-z-desek.html)

embed.php.jpg

Ale jak w takim układzie przymocować deski podłogowe, żeby nie naruszyć ciągłości paroizolacji? 

Napisano

Jak na moje oko Rockwool chce ochronic welne przed wilgocia naplywajaca z gleby. To drugie rozwiazanie ma chronic przed wilgocia z pomieszczenia uciekajaca do gruntu. Powiem szczerze, ze nie wiem gdzie bedzie wilgotniej, w domu czy pod nim :hmm:

A gdzie sie bedzie skraplac, to wypadaloby policzyc.

Napisano

Imho to tak kiedyś były robione, tyle, że te przestrzenie pod posadzką muszą być wentylowane, co widać w starszych domach  (choć ludzie zasłaniają kratki bo gryzonie tam się dostają). Inaczej jak piszesz może być grzybnia.

Napisano

:hmm: , w pierwszym rozwiązaniu para wodna nie ma dostępu do wełny od spodu, a to co już jest w wełnie ma ujście do pomieszczenia.

W drugim wypadku jest tak jak po odwróceniu stropu. Para nie ma wejścia od góry. Ma za to wyjście od dołu, ale tylko na zewnątrz.

Chodzi Ci o to, że para z pomieszczenia będzie migrować przez wełnę i skraplać się w pobliżu folii?

Napisano
  • Autor

:hmm: , w pierwszym rozwiązaniu para wodna nie ma dostępu do wełny od spodu, a to co już jest w wełnie ma ujście do pomieszczenia.

W drugim wypadku jest tak jak po odwróceniu stropu. Para nie ma wejścia od góry. Ma za to wyjście od dołu, ale tylko na zewnątrz.

Chodzi Ci o to, że para z pomieszczenia będzie migrować przez wełnę i skraplać się w pobliżu folii?

Tak, dokładnie o to mi chodzi. Od zewnątrz/z gruntu nawet jak wejdzie, to przechodząc coraz wyżej napotyka na coraz cieplejsze powierzchnie i kondensować się nie będzie...

Imho to tak kiedyś były robione, tyle, że te przestrzenie pod posadzką muszą być wentylowane, co widać w starszych domach  (choć ludzie zasłaniają kratki bo gryzonie tam się dostają). Inaczej jak piszesz może być grzybnia.

W starych domach tak właśnie jest - legary na słupkach, na to deski podłogowe. Przeciąg pod tym wszystkim - więc grzyb się nie pojawia. Takie podłogi (w Polsce budowane chyba w okolicach lat 30-tych), mimo że kosmicznie energochłonne, są dość trwałe i wytrzymują sporo lat... 

Montuje się żeliwne kratki - to gryzonie nie wchodzą...

Jak na moje oko Rockwool chce ochronic welne przed wilgocia naplywajaca z gleby. To drugie rozwiazanie ma chronic przed wilgocia z pomieszczenia uciekajaca do gruntu. Powiem szczerze, ze nie wiem gdzie bedzie wilgotniej, w domu czy pod nim :hmm:

Po to jest wentylacja pod spodem - wilgoć z podłoża ma zostać wyprowadzona na zewnątrz przez wentylację...

Napisano

W starych domach tak właśnie jest - legary na słupkach, na to deski podłogowe. Przeciąg pod tym wszystkim - więc grzyb się nie pojawia. Takie podłogi (w Polsce budowane chyba w okolicach lat 30-tych), mimo że kosmicznie energochłonne, są dość trwałe i wytrzymują sporo lat...

Montuje się żeliwne kratki - to gryzonie nie wchodzą...

Właśnie z 31' rozbierałem podłogę i tak było tzn legary, deski, na tym węgiel drzewny, potem deski podłogowe. Wszystko w idealnym stanie i zdrowe, pod deskami do gruntu ok 30cm prześwitu i co ciekawe, czyściutko (teraz często jest to śmietnik z resztkami izolacji), tylko jedną butelkę po wódce przedwojenną znalazłem :phi:

Kratki żeliwne nie wytrzymują tylu lat, więc często są już plastikowe.

Napisano

U mnie jest na gruncie wylewka, na niej folia, potem styropian, betonowa posadzka i podłoga.

Fundamenty zaizolowane. Lepik z dwóch stron. Z zewnątrz styropian i folia bąbelkowa.

Na poddaszu jest od dołu folia, potem wełna, deskowanie i od góry membrana paro-przepuszczalna pod blachodachówką.

Z tego co pamiętam, to wszelkie pustki muszą mieć wentylację. U rodziców jest ściana 3-warstwowa ze szczeliną powietrzną. Bez otworów na strych, w pokojach na górze w rogach zbierała się wilgoć.

Napisano

Od zewnątrz/z gruntu nawet jak wejdzie, to przechodząc coraz wyżej napotyka na coraz cieplejsze powierzchnie i kondensować się nie będzie...

No właśnie. Idzie do góry. Nie sądzę, żeby para wodna szła w chłodniejszą stronę ocieplenia, skoro łatwiej jej o przesuwanie się do góry.

Na górze jest drewniana podłoga, a drewno jest higroskopijne, więc będzie miało tendencję do osuszania przestrzeni pod podłogą :hmm:.

Napisano
  • Autor

Tak dla jasności - chodzi Ci o dom w PL?

Zasadniczo nie - ale bardziej mi chodzi o zasady konstrukcji niż konkretne rozwiązanie...

Napisano

Zasadniczo nie - ale bardziej mi chodzi o zasady konstrukcji niż konkretne rozwiązanie...

Zasady konstrukcji są ściśle powiązane z warunkami klimatycznymi.
Napisano

powiem ci tak

rodzice maja dwa baraki polaczone w 1 domek letniskowy

osadzone na 25 cm podmurowki z 2 kratkami wentylacyjnymi

ostatnio (po 20 latach od postawienia tych barakow w tym miejscu wymienialismy gorna warstwe podlogi (plyta pilsniowa)

pod spodem welna legary i kolejna warstwa pilsni

sucho jak pieprz

pod podloga rowniez sucho (wczolgiwalem sie tam kilka razy jak kombinowalismy z wszelkimi rurami

baraki maja z 30-40 lat i naprawde gdyby nie wypaczenie gornych warstw pilsni to nic sie nie dzialo 

grunt to dobra wentylacja

Napisano
  • Autor

Ciekawa lektura - rozdzial 8.5 (i jak mniemam dotyczy UK, w PL moga byc zupelnie inne warunki)

http://www.commercialconnections.co.uk/Content/building_standards/BS5250%20-%20Code%20of%20Practise%20for%20condensation%20in%20buildings.pdf

Sprawdź proszę link, bo coś mi nie działa

--

Na komputerze działa. Dzięki

Napisano

Zima w domu, latem na zewnatrz bedzie wilgotniej - przynajmniej w wartosciach bezwzglednych, bo wzglednych odwrotnie ;)
Napisano

Spójrzcie tutaj: http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3626/podloga-na-gruncie-oraz-na-stropie/ocieplenie-podlogi-wentylowanej-na-legarach

3.2.3_nowy_469x469.jpg

5 - izolacja przeciwwilgociowa

6 - deskowanie

Czy mi się tylko wydaje, czy to kompletnie bez sensu? Folia paroizolacyjna po po zimnej stronie spowoduje dużą kondensację na konstrukcji drewnianej... Takie małe pole pieczarek raz-dwa się tam zrobi... 

Bardziej sensowne wydaje się rozwiązanie jak tu (http://2testfff.blogspot.ie/2011/07/jak-wentylowac-podoge-z-desek.html)

embed.php.jpg

Ale jak w takim układzie przymocować deski podłogowe, żeby nie naruszyć ciągłości paroizolacji? 

Prawidłowo powinno być tak:

1. Deska podłogowa

2. Paroizolacja o zmiennym oporze dyfuzyjnym  Sd 0,2-20 i o wysokiej szczelności powietrznej  < 0,02 m3 /m2 h 50Pa

3. Pustka powietrzna dla wełny szklanej lub skalnej

4. Izolacja termiczna 

5. Wiatroizolacja O Sd wyższym niż w pkt. 2.

6. Deskowanie ażurowo lub siatka stalowa. Siatka jest lepsza, bo odpowiednio małe oczko to bariera dla gryzoni, które włażą w wełnę.

Schemat otworów wentylacyjnych i zastosowanie się do wskazówek to podstawowa zasada przy projektowaniu stropów drewnianych. Zimą kratki trzeba zamykać, by nadmiernie nie chłodzić przestrzeni podpodłogowej.