Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co na podstopnie?

Featured Replies

Napisano

Wiem, ze kilka osob tutaj ma schody z drewnianymi stopniami i 'neutralnymi' podstopniami. Z jakiego materialu macie je zrobione? Chodzi o schody betonowe. Wstepnie mysle nad plyta karton-gips (chciałbym aby podstopnie jak najbardziej były zbliżone kolorem do scian), ale być może jest jakas lepsza plyta? :hmm:

Napisano

Wiem, ze kilka osob tutaj ma schody z drewnianymi stopniami i 'neutralnymi' podstopniami. Z jakiego materialu macie je zrobione? Chodzi o schody betonowe. Wstepnie mysle nad plyta karton-gips (chciałbym aby podstopnie jak najbardziej były zbliżone kolorem do scian), ale być może jest jakas lepsza plyta? :hmm:

Z gk będzie masakra-będą wgnioty po kilku dniach.

Ja mam szkło lacobel czy jak to sie pisze, mozna dobrac kolor do swoich potrzeb.

Napisano
  • Autor

Nie chce całych drewnianych, bo będą zbyt masywnie wyglądały. Wolalbym też uniknąć materiałów typu szkło czy gres....

Napisano

Ja mam gk. Wgniotów żadnych nie ma, ale mieszka dwojka dorosłych, może dlatego. Pomalowane na biało farbą szorowalną. Po dwóch latach nadal białe, choc gdzieniegdzie przydałoby sie malowanie (kuzyn po weselu wchodził, a raczej byl wciagany, na gore i jest parę śladów gumy z podeszw.

Napisano

Nie chce całych drewnianych, bo będą zbyt masywnie wyglądały. Wolalbym też uniknąć materiałów typu szkło czy gres....

procz podstopni zastanow sie nad bokami - polika o skosnej linii gornej daja wrazenie bardzo masywnycb schodów. Lzej wygladaja niskie (5-6cm) brudniki w zabek.
Napisano
  • Autor

@@Olleo znjadziesz jakias przykladowa fotke, bo chyba nie do konca wiem co masz na myslli...

Napisano

@@luccass A o kamyczkach na żywicy myślałeś? Są różne warianty kolorów i wielkości. Poza tym można je myć, szorować.

Napisano

@@Olleo znjadziesz jakias przykladowa fotke, bo chyba nie do konca wiem co masz na myslli...

Chodzi mi o takie:

schody-drewniane-111.jpg

zamiast takich:

schody-drewniane-171.jpg

Przy okazji masz tu od razu fajna koncepcje - podstopnie z drewna, ale malowanego na bialo.

Napisano
  • Autor

@@luccass A o kamyczkach na żywicy myślałeś? Są różne warianty kolorów i wielkości. Poza tym można je myć, szorować.

Nawet jesli walory uzytkowe sa OK, to takie kamyczki do niczego by mi nie pasowaly wizualnie. Ale dzieki za sugestie :ok:

Napisano
  • Autor

@@Olleo dzieki :ok: Tak, o tym tez juz pomyslalem. Jesli sie uda to tych brudnikow (?) przy podstopniach tez nie bedzie, albo beda delikatniejsze :ok:

Co do drewna malowanego, to przeszla mi taka mysl po glowie, ale jednak raczej taniej i latwiej bedzie schodami dopasowac sie do sciany jesli zastosujemy jakas plyte, ktora mozna zagipsowac, etc.. sa jakies twardsze odmiany gips-kartonu?

Napisano

@@Olleo dzieki :ok: Tak, o tym tez juz pomyslalem. Jesli sie uda to tych brudnikow (?) przy podstopniach tez nie bedzie, albo beda delikatniejsze :ok:

Co do drewna malowanego, to przeszla mi taka mysl po glowie, ale jednak raczej taniej i latwiej bedzie schodami dopasowac sie do sciany jesli zastosujemy jakas plyte, ktora mozna zagipsowac, etc.. sa jakies twardsze odmiany gips-kartonu?

Z brudnikow nie rezygnuj - raz, ze zakrywaja mankamenty wykonczenia sciany przy schodach i krawedzi stopni, eleminuja potrzebe uzywania akrylu itd., a dwa, ze przy sprzataniu i uzytkowaniu nie brudzisz i nie uszkadzasz sciany.

Zamiast desek drewnianych mozesz uzyc:

- plyt stolarskich

- sklejki

- plyt meblowych laminowanych

- mdf lakierowany

- hdf lakierowany (to bedzie chyba najtansze - z 8-9zl/m2)

- lacobel

- pleksiglas

- szklo

- tynk/gips i farba (jednak to bedzie najtansze, ale i najtrudniejsze do wykonania i utrzymania w czystosci)

Napisano
  • Autor

Zamiast desek drewnianych mozesz uzyc:

- plyt stolarskich

- sklejki

- plyt meblowych laminowanych

- mdf lakierowany

- hdf lakierowany (to bedzie chyba najtansze - z 8-9zl/m2)

- lacobel

- pleksiglas

- szklo

- tynk/gips i farba (jednak to bedzie najtansze, ale i najtrudniejsze do wykonania i utrzymania w czystosci)

:ok: A co jesli chcialbym to zagipsowac i pomalowac ta sama farba co sciany (musze takze zadbac o widoczny bok schodow, wiec ta opcja wydaje sie najrozsadniejsza i w sumie najschludniejsza wizualnie), ale nie bawic sie w tynkowanie :hmm:

Napisano

Wiem, ze kilka osob tutaj ma schody z drewnianymi stopniami i 'neutralnymi' podstopniami. Z jakiego materialu macie je zrobione? Chodzi o schody betonowe. Wstepnie mysle nad plyta karton-gips (chciałbym aby podstopnie jak najbardziej były zbliżone kolorem do scian), ale być może jest jakas lepsza plyta? :hmm:

Biała płyta. :oki:

post-135461-0-12122400-1453889346_thumb.jpg

Napisano

:ok: A co jesli chcialbym to zagipsowac i pomalowac ta sama farba co sciany (musze takze zadbac o widoczny bok schodow, wiec ta opcja wydaje sie najrozsadniejsza i w sumie najschludniejsza wizualnie), ale nie bawic sie w tynkowanie :hmm:

Same problemy - schody drewniane pracuja, w najlepszym wypadku sa to czesci milimetra, ale jednak - przy wykonczeniu gipsem nie zrobisz idealnie gladkiej i rownej powierzchni przed schodami, by nie trzeba bylo polaczenia akrylowac i malowac po ich montazu. Z kolei po montazu schodow, to jeszcze trudniejsza sprawa, stopnie sobie uwalisz, pomalujesz, a wez to co jakis czas maluj. Zrob to chociazby z HDFu - bedziesz mial spokoj, a jak sprytnie stolarz porobi rowki, to i wymiana na nowy bez demontazu stopni bedzie latwa i bezbolesna.
Napisano
  • Autor

Ale w dalszym ciagu pozostaje problem wykonczenia takiej plyty 'od czola'. Mam schody ze spocznikiem. Schody nad nim z jednej strony bokiem dochodza do sciany, a z drugiej sa widoczne - chcialbym aby podstopnie zlicowaly sie z tym kawalkiem sciany pod schodami. NIe wiem czy nie pokrecilem, ale jak dam rade to wstawie pogladowe foto pozniej.

Napisano

Podstopnice mam z białego mdfu (ładnie rozświetlają się po włączeniu oświetlenia schodowego), stopnice dębowe.

3142080400_1453891340.jpg

Napisano

Ale w dalszym ciagu pozostaje problem wykonczenia takiej plyty 'od czola'. Mam schody ze spocznikiem. Schody nad nim z jednej strony bokiem dochodza do sciany, a z drugiej sa widoczne - chcialbym aby podstopnie zlicowaly sie z tym kawalkiem sciany pod schodami. NIe wiem czy nie pokrecilem, ale jak dam rade to wstawie pogladowe foto pozniej.

Zrob tak:

Schody-iroko-nzOwx.jpg

ale zeby owe "lewe brudniki" zakrywaly boki podstopnicy.

Napisano

I mysle, ze estetycznie to by wygladalo najlepiej, bo bez "lewych brudnikow" (podbrudnikow?) wyglada to srednio:

3vaaaa-94518_640x480.jpg

Jako alternatywa jasne brudniki, ale wowczas beda sie brudzic :)

schody-dab-antyk-15.jpg

(przy okazji jak wyglada, jakbys dal biala plyte meblowa - od strony bocznej jej krawedzi)